Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 08 Sie 2012 09:41 

Temat oplat lotniskowych w Caracas , ich zmian w lutym 2012 oraz mozliwosci opuszczenia lotniska.

W listopadzie odbywamy podroz poslubna na Kube.
Lot Madryt - Caracas - Havana linia Conviasa.

I pojawia sie temat oplat:
http://www.aeropuerto-maiquetia.com.ve/2011/tasas.php
"wszystkie opłaty są wliczone w cenę biletu, jednak w lutym br. wzrósł podatek – unidad tributaria – w związku z czym podróżujący udający się w podróż za granicę wpłacają wyłącznie różnicę pomiędzy już opłaconym podatkiem (w cenie biletu) a aktualną wysokością podatku."
Nas ten przypadek nie interesuje bo bilety zakupilismy w marcu 2012.

W drodze powrotnej z Havany mamy postoj 13 godzinny w Caracas, korzystajac z
faktu ze mamy tak duzo czasu chcemy zobaczyc Caracas.

Interesuje nas natomiast temat opuszczenia lotniska i zwiazanego z tym stracenia statusu "osoby bedacej w tranzycie"
http://www.aeropuerto-maiquetia.com.ve/ ... ansito.php
"Sí el pasajero abandona esta área, deberá comenzar de cero y proceder al chequeo con la aerolínea, pago de tasa aeroportuaria y chequeo en migración. "
Czy to oznacza ze opuszczajac tranzyt musze wszystkie oplaty od nowa oplacac? Jesli tak to czy bedzie to:
Derecho aeroportuario internacional: Bs. 225 ($52,32) (ktore oplacone jest w bilecie lotniczym)
Podatek wylotowy (impuesto de salida) (ktory tez jest cenie biletu) - a nie znam jej wartosci.

Z gory dzieki za odpowiedz! i czekam na Wasze relacjie z tej podrozy :)
Mail: quack87@gmail.com

Ostatnio edytowany przez quack87, 08 Sie 2012 10:59, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#22 PostWysłany: 08 Sie 2012 09:44 

informacje zaczerpnalem z http://www.tierralatina.pl/forum/viewto ... 3915#p3915
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 09 Sie 2012 11:27 

z forum http://www.tierralatina.pl/forum/viewto ... 3922#p3922:

"Tam nie ma co tłumaczyć na tej stronie lotniska - piszą, że pasażer opuszczający strefę tranzytową musi zapłacić opłatę, ale nie precyzują ile.
Jeśli zdecydujesz się opuścić lotnisko pamiętaj jednak, że musisz być z powrotem na nim na 2-3 godziny przed odlotem samolotu (jeśli przyjdziesz na godzinę i 59 minut przed odlote, to juz mają prawo Cię nie wpuścić).

Poza tym, znając Conviasę, jest znacznie bardziej prawdopodobne że samolot z Hawany do Caracas się znacznie spóźni, niż że przyleci punktualnie. Więc może tego czasu nie będziesz miał aż tak wiele (mój osobisty rekord to 23 godziny spóźnienia na trasie Port of Spain - Caracas), ale znam takich którzy mieli jeszcze większe obsuwy, nawet 2-3 dniowe."

"W Ameryce Łacińskiej za opuszczenie strefy tranzytowej płaci sie nie tylko w Wenezueli - to praktyka stosowana w wielu krajach, na wielu lotniskach. Wynika to m.in. z tego, że linie lotnicze płacą zazwyczaj mniejszą opłatę za pasażera w tranzycie, niż za tego co na danym lotnisku rozpoczyna swą podróż.

Teraz - ile dokładnie będziecie musielibyście zapłacić, nie mam pojęcia. Na stronie lotniska nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. W najgorszym wypadku opłata będzie ówna tej, która doliczana jest obecnie do biletów pasażerów rozpoczynających podróż w CCS, czyli - na dzień dzisiejszy - 225 boliwarów. Napisałem "na dzień dzisiejszy" bo do listopada ta cena, jakakolwiek by ona nie była, może się jeszcze zmienić.

Jedno jest pewnie - w Caracas system jest taki, że na pewno nie uda się Wam uniknąć płacenia. Aby dojść do wyjazdowej kontroli paszportowej trzeba przejść przez bramkę, która otwiera się po zeskanowaniu odpowiedniego kodu na boarding passie. Który to kod jest właśnie dowodem na uiszczenie wszystkich wymaganych opłat.

PS. Uwaga CatirePolaco na temat opóźniej Conviasy jest jak najbardziej uzasadniona. Sam znam przypadek opóźnienia 72-godzinnego. Ja leciałem Conviasą 6 razy. Żaden lot nie był punktualny. Zawsze kilka godzin poślizgu. Pomijając fakt, że listopad to przecież jeszcze na Kubie sezon huraganowy - zdarza się więc, że lotnisko w Hawanie jest po prostu na kilka/kilkanaście godzin całkowicie zamykane."
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 09 Sie 2012 11:41 

KatarzynaK napisał(a):
@Vasco ...powiedz co Cie bierze? :D
Akurat wszyscy bylismy online w tym samym czasie, zalogowani na forum i w tym samym watku...i o jeny osmieliłam sie spytac o link.
A moze chciałam popodrywac kolegów i mieć watek do dyskusji, nie wpadłes na to? ;)

nie powiem, bo już mi przeszło ;-).
wychodzę z założenia, że jak ktoś się wybiera na drugi koniec świata, co wymaga odrobiny pomyślunku i inwencji, to nie zadaje pytań w stylu "możesz podać namiary na ten hotel Marriott w Warszawie?". a może miałem zły dzień i mnie poniosło ;-).
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 25 Sie 2012 14:31 

@Frei - dzięki wielkie za super relację z lotów! Miałem wprawdzie nadzieję, że napiszesz, że wszystko super, a to co mówią o Conviasie to czysta polityka;), no ale cóż...

frei napisał(a):
jeśli nie macie jeszcze biletów powrotnych z Madrytu do Warszawy - zabukujcie je sobie na dzień później.

Tak właśnie zrobiłem. Lecę dopiero w grudniu a już w tym tygodniu miałem telefony o zmianach godzin lotów (wylot wcześniej, powrót później) więc też sugeruję wszystkim tak to obmyśleć.

Mam jeszcze tylko pytanie na temat lotniska w Caracas - jak tam jest z noclegiem i bezpieczeństwem? Spędziłeś te 15 godzin w strefie tranzytowej? Były jakieś problemy (morderstwo/złodziejstwo/problemy z Gwardią Narodową?:)). Jest co jeść i pić w nocy - nie posiadając boliwarów? Miałeś jakieś większe problemy przy przeszukaniu przez wojsko?

Dzięki jeszcze raz!
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 25 Sie 2012 14:42 

niebieski
Wow. Tak czułem, żeby się nie pchać w Conviasa. Niezła relacja.
Ja się wystarczająco panicznie boję latać i bez samolotów z czarnej listy. Jakbym zobaczył uderzenie pioruna w skrzydło samolotu to chyba bym na zawał zszedł :D
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 25 Sie 2012 15:11 

HON fly4free
Najważniejsze , że udało się szczęśliwie wrócić.
No i niestety po raz kolejny sprawdza się stara zasada: przy lotach międzykontynentalnych BEZWZGLĘDNIE TRZEBA MIEĆ ZAPAS CZASU 24 h do następnego lotu czy to przy wylocie z Europy czy powrocie do niej bo potem jakiekolwiek komplikacje mogą być właśnie kosztowne. i to należy uwzględniąc przy kalukulowaniu promocji: doloty i dodatkowe dwa noclegi zwykle powodują, że cena promocyjna przestaje być promocyjna no chyba że stopy gdzieś ta w Europie potraktujemy jako wartość dodaną do wycieczki.

Na pocieszenie: bardzo podobne przygody i opóźnienia miałem z Lufthansą , na szczeście wszystko na jednym bilecie, ale powrót tez opóźnił sie o 2 dni.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 25 Sie 2012 15:27 

@frei - dzięki!

Ale będzie jazdaa :o :D
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 26 Sie 2012 02:04 

Frei, strasznie ci współczuję przygód.
Potwierdza się niestety że Unia Europejska nie bez powodu zabroniła lotów na ich terenie.
Na przyszłość unikać lini z CZARNEJ LISTY.
A Kuba to Kuba, jedna wielka komuna.
P.S Jeżeli mogę spytać, skąd wytrzasnąłeś ponad 3000zł tak od zaraz.
Powiem szczerze że ja bym chyba starał się wrócić z przesiadkami autostop albo jakimś Eurolines.
3000 jak na mnie studenta to by było za dużo.

Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 26 Sie 2012 11:37 

Pacjonek napisał(a):
Frei, strasznie ci współczuję przygód.
Potwierdza się niestety że Unia Europejska nie bez powodu zabroniła lotów na ich terenie.
Na przyszłość unikać lini z CZARNEJ LISTY.
A Kuba to Kuba, jedna wielka komuna.
P.S Jeżeli mogę spytać, skąd wytrzasnąłeś ponad 3000zł tak od zaraz.
Powiem szczerze że ja bym chyba starał się wrócić z przesiadkami autostop albo jakimś Eurolines.
3000 jak na mnie studenta to by było za dużo.

Wysyłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2

A co to w ogóle za pytanie? "skąd wytrzasnąłeś ponad 3000zł tak od zaraz"... Sprawdzamy na forum stan majątkowy użytkowników??

@frei - dzięki za szczegółową relację. Miałam nadzieję, że przywieziesz bardziej optymistyczne wieści. No ale najważniejsze, że wróciliście cali i zdrowi. Pewnie za jakiś czas będziecie o tym opowiadać jak o wakacyjnej przygodzie;)

Dobra nauczka na przyszłość. Przed zakupem zrobić szczegółowy reasearch. No ale cóż.... Nas lot Conviasą czeka za 2 miesiące. Staram się myśleć tylko o przyjemnościach czekających na Kubie.

@ci, co już byli - może podzielicie się jakimiś sugestiami np. co do noclegów wartych polecenia? Oczywiście w innym wątku, żeby nie zbaczać z tematu
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 26 Sie 2012 12:29 

srebrny
jakie to linie latają bezpośrednio do usa? Z tego co wiem to nie ma takich połączeń?
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 26 Sie 2012 12:44 

frei napisał(a):
nam jak i gdzie mamy wydrukować nowe karty pokładowe. Brak jakiegokolwiek info i nikt z obsługi lotniska nie mówi po angielsku! Tak naprawdę nie pamiętam, jak na to wpadliśmy, ale poszliśmy w końcu do jakiegoś nieoznaczonego sekretnego gejta (chyba nr 14) i tam wydrukowali nam te karty.

mógłbyś szerzej o konieczności i sposobie druku kart pokładowych ? Kiedy trzeba i jak ?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 26 Sie 2012 13:31 

frei, wielkie dzięki za obszerną relację!!! WE LOVE YOU! mam nadzieję, że wkrótce napiszesz jeszcze jakąś relację z samej Kuby. My lecimy 11.10 z Madrytu, wracamy 21.10 z Havany do Caracas i 22.10 z Caracas do Madrytu. Opóźnienia mieliśmy wliczone w plan podróży na samym początku i dzień wcześniej (10.10) leciemy do Madrytu, a w drodze powrotnej zostajemy na 2 noce (początkowo miała być tylko 1 noc, ale jako, że Wizzair odwołał nam lot z Warszawy do Madrytu i Madrytu do Warszawy, kupiliśmy LOT z powrotem o jeden dzień później).
A propos, może ktoś z forumowiczów też wybiera się na Kubę w tych terminach?
frei, jeszcze raz wielkie dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 27 Sie 2012 11:35 

Frei czekalem na tą relację!
Ekstra! Jeszcze raz dziękujemy! Tez interesuje mnie temat tych kart pokladowych.
Zakupilem bilety przez tripste, tripsa wyslala na emaila ebilet.

Rozumiem ze na kazdym lotnisku (Madyt, Caracas, Havana ) musze uzyskac osobna karte pokladowa na kazdy kolejny lot na podstawie tego ebiletu od tripsty?
Mozna taka karte pokladowa wczesniej wydrukowac samemu? Nie widze mozliwosci online w Conviasie.....
Ewentualnie czy mozna w Madrycie dostac karte pokladowa na wszystkie loty?

My lecimy 6-18 listopad:
TUE 06NOV MADRID ES CARACAS VE HAVANA CU
SUN 18NOV HAVANA CU CARACAS VE MADRID ES

z Madrytu do Warszawy lotem nastepnego dnia wiec zapas jest.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 27 Sie 2012 11:45 

I jeszcze jedno :
Majac opoznienienie 3,5 h z Madrytu do Caracas nie ma mozliwosci zdazenia na lot Caracas - Havana.
Czy linia Conviasa pasazerow z Madrytu na lot Caracas - Havana wysyla kolejnym dostepnym lotem do Havany?

CONVIASA - V0 3013
TUE 06NOV MADRID ES CARACAS VE 1115 1350
CONVIASA - V0 4100
TUE 06NOV CARACAS VE HAVANA CU 1620 1850
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 27 Sie 2012 13:23 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
atr napisał(a):
A co to w ogóle za pytanie? "skąd wytrzasnąłeś ponad 3000zł tak od zaraz"... Sprawdzamy na forum stan majątkowy użytkowników??

Spokojnie ;) Pacjonek się trochę zapędził ale pewnie nie chciał nic złego, podkreślił swój status studenta, a to chyba powinno odpuścić mu jego winy ;) Drogi Pacjonku, jak się pracuje to na ogół coś na koncie leży, a jak nie leży to do ekstremalnych sytuacji przydaje się karta kredytowa ;)

#37 PostWysłany: 27 Sie 2012 19:16 

quack87 napisał(a):
Frei czekalem na tą relację!
Ekstra! Jeszcze raz dziękujemy! Tez interesuje mnie temat tych kart pokladowych.
Zakupilem bilety przez tripste, tripsa wyslala na emaila ebilet.

Rozumiem ze na kazdym lotnisku (Madyt, Caracas, Havana ) musze uzyskac osobna karte pokladowa na kazdy kolejny lot na podstawie tego ebiletu od tripsty?
Mozna taka karte pokladowa wczesniej wydrukowac samemu? Nie widze mozliwosci online w Conviasie.....
Ewentualnie czy mozna w Madrycie dostac karte pokladowa na wszystkie loty?

My lecimy 6-18 listopad:
TUE 06NOV MADRID ES CARACAS VE HAVANA CU
SUN 18NOV HAVANA CU CARACAS VE MADRID ES

z Madrytu do Warszawy lotem nastepnego dnia wiec zapas jest.

Z jednej strony dwa loty są na jednym bilecie więc karty pokładowe na obydwa powinniśmy dostać już w Madrycie. No ale to Conviasa :) A może jakieś znaczenie ma fakt, że lot MAD - CCS w sumie odbywa się innymi liniami...?

@ quack87 - wygląda na to, że wracamy tym samym lotem. Dobrze będzie wśród głośnych i żywiołowych Latynosów (jak to opisywał frei) zobaczyć polskie twarze ;)

@ frei - dzięki za podesłanie linka (niestety nie mogłam odpowiedzieć na prv)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 28 Sie 2012 09:42 

srebrny
@frei,

nie znalazłem żadnych połączeń bezpośrednich pomiędzy US, a Kubą (kayak, skyscanner).
Zarówno na stronach United, jak i SBA nie wiedzą nic o takim połączeniu.
Pytanie czy na pewno widziałeś na tablicy MIA, czy też może wszyscy ci amerykańcy lecieli np. przez Kanade?

Drąże temat, bo bardzo tanio można z PL polecieć np. do NYC, a to znaczy że również można znaleźć tani lot dalej, czyli w tym wypadku do Havany. Jednak z informacji na różnych forach znalazłem, że żadna linia nie lata bezpośrednio ze Stanów na Kubę. Obywatele US radzą sobie w ten sposób, że lecą najczęściej przez Meksyk lub Kanade. A to niestety dla nas nie wychodzi już ekonomicznie.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 28 Sie 2012 12:36 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
niebieski
atr,

Latałem już róznymi liniami na jednym bilecie i częściej nie dostawałem karty pokładowej na drugi lot niż dostawałem ;)
Na ogół proszą o to by po kartę pokładową zgłosić się w transfer desk na kolejnym lotnisku.

#40 PostWysłany: 28 Sie 2012 13:39 

srebrny
opo napisał(a):
@frei,

nie znalazłem żadnych połączeń bezpośrednich pomiędzy US, a Kubą (kayak, skyscanner).
Zarówno na stronach United, jak i SBA nie wiedzą nic o takim połączeniu.
Pytanie czy na pewno widziałeś na tablicy MIA, czy też może wszyscy ci amerykańcy lecieli np. przez Kanade?

rzekomo sa bezposrednie polaczenia z Miami, ale nic na ten temat nie wiem szczegolow.
opo napisał(a):
@fre
Drąże temat, bo bardzo tanio można z PL polecieć np. do NYC, a to znaczy że również można znaleźć tani lot dalej, czyli w tym wypadku do Havany. Jednak z informacji na różnych forach znalazłem, że żadna linia nie lata bezpośrednio ze Stanów na Kubę. Obywatele US radzą sobie w ten sposób, że lecą najczęściej przez Meksyk lub Kanade. A to niestety dla nas nie wychodzi już ekonomicznie.

moim zdaniem myk z lotem przez NYC nie wyjdzie taniej niz w miare dobra promocja za ok 400 euro z europy.
do tego odpada zenujace przesluchanie w ambasadzie usa, co kosztuje czas i pieniadze. moim zdaniem
przez usa taniej nie bedzie, szkoda czasu na zalatwianie wizy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości