Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#961 PostWysłany: 27 Maj 2015 17:06 
Awatar użytkownika

No właśnie. Ale czy to był aby ten sam rejs, w sensie taka sama oferta? Pamiętam z zeszłego roku ofertę turystycznego rejsu po Lysefjordzie za bodaj 290 NOK (tu mogę się mylić). Ten kosztuje 420 i chyba nie zawija do żadnej przystani. Tamten o ile pamiętam był też "wahadłowcem" pomiędzy innymi przystaniami. Można było m.in. zawinąć do Florli i wspiąć się po tysiącach stopni schodów starej elektrowni.

Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗 Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗
Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴 Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴
#962 PostWysłany: 28 Maj 2015 11:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Ten rejs, o którym mówię z zeszłego roku, to było dokładnie to samo. Typowa wycieczka pod Pulpit Rock, parę kółek w pobliżu skały i powrót. Pamiętam bo porównywałem ceny Norled z Rodne i była niewielka różnica na korzyść Norled.
 Profil Relacje PM off
Lucass lubi ten post.

#963 PostWysłany: 29 Maj 2015 21:20 
Awatar użytkownika

Loty: 206
Kilometry: 391 017
srebrny
Wiem że to może nie jest do tego wątek, ale tutaj już jest tyle informacji, że ciężko stwierdzić o czym on jest ;) . Nie mniej przejrzałem wszystkie strony.

Mam prośbe o podpowiedzenie zagospodarowania czasu przeznaczonego na wyjazd. Wiem że jest tutaj kilku doświadczonych w tej materii, którzy chętnie dzielą się wiedzą z fiordów. Wyjazd od wtorku do piątku rana (8:00) - ( w połowie lipca ).

1 dzień. Przylatuje rano do Stavanger i na podstawie wiedzy z tego wątku obliczyłem, że na Pulpit Rock dostane się na 15:00 (szacunkowo oczywiście).

Póki co planowałem zostać tam, przespać się w namiocie i rano kolejnego dnia ruszać dalej.

2 - 3 dzień - te dni do zagospodarowania. Raczej planuje 3 dzien (czwartek) wieczorem ulokować się gdzieś przy jeziorku na noc niedaleko lotniska, aby w piątek rano udac sie na samolot.

Planowałem z Pulpit Rock udac się na Kjerag. W zasadzie to mam 1,5 dni do spokojnej dyspozycji. Czy moglby ktoś podpowiedziec jak to dobrze rozplanować? Moze jakas inna opcja?

#964 PostWysłany: 30 Maj 2015 08:13 

niebieski
W ile osób lecicie? Autostop wchodzi w grę czy tylko komunikacja publiczna?

#965 PostWysłany: 30 Maj 2015 16:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Dwie osoby. Pewnie że autostop może być :) Wolałbym tez znac jednak alternatywne polaczenia, gdyby ten autostop nawalił.
Tydzien temu w drodze z Oslo do Sandefjord nie zatrzymał się nikt... a padało :/.

#966 PostWysłany: 30 Maj 2015 22:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja w zeszłym roku leciałem do Stavanger w czerwcu.W sumie dwie noce, przylot o 11.00 na lotnisko Sola, około 16.00 już byłem na szczycie Pulpit Rock.Drugiego dnia Kjerag - autokarem,start z przystani promowej w Stavanger.Gorąco polecam także ten punkt programu.

#967 PostWysłany: 31 Maj 2015 09:44 
Awatar użytkownika

DAD napisał(a):
Planowałem z Pulpit Rock udac się na Kjerag. W zasadzie to mam 1,5 dni do spokojnej dyspozycji. Czy moglby ktoś podpowiedziec jak to dobrze rozplanować? Moze jakas inna opcja?
Skoro z wtorku na środę śpisz przy Preikestolen, to możesz:
a) w środę rano wrócić do Stavanger i o godzinie 13:00 wsiąść na prom do Lysebotn. O 15:25 jesteś na miejscu. Masz czas żeby co najmniej dostać się na Kjerag, gdzie możesz znów spać w namiocie. W czwartek rano zwijasz się i schodzisz na dół na prom o 15:30. Płyniesz do Lauvvik skąd na lotnisko jedziesz dwoma autobusami miejskimi przez Sandnes.
b)zamiast do Stavanger kierujesz się na Oannes/Forsand (najprędzej stopem) i tu znów możesz albo z Oannes przepłynąć promem do Lauvvik, gdzie o 13:55 łapiesz ten sam co wyżej prom do Lysebotn, albo przejść przez most nad Lysefjordem do Forsand, gdzie ten prom złapiesz o 14:00. Dalej j.w.
c) z Preikestolen idziesz pieszo wzdłuż fiordu do Bratteli, gdzie prom do Lysebotn łapiesz o 14:20. Ale ta opcja wymaga silnego sprężu, bo to droga wbrew pozorom trudna i na jej pokonanie potrzeba ok. 6-8 godzin.
DAD uważa post za pomocny.

#968 PostWysłany: 31 Maj 2015 10:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki wielkie. Na taką sugestie liczyłem. Wybiorę chyba opcję 1. Trochę mi się wydaje że dużo czasu w czwartek będzie, bo prom dopiero 15:30. Ja to nie jestem z tych co lubią za dużo siedzieć na d**** :P ale rozumiem że takie sa warunki ;)

Serdecznie dzięki. Pozostaje kwestia nieszczęsnej kuchenki (butli), ale to już widziałem w innym wątku, że można spróbować przemycić je w rejestrowanym. Gdyby jednak się okazało że mi ktoś to znajdzie to co? Chyba nic... każdą wyjąć i już (?).

#969 PostWysłany: 01 Cze 2015 14:35 
Awatar użytkownika

To przecież nie przemyt ;)
Trzeba tylko grać blondynkę. :lol:
DAD lubi ten post.

#970 PostWysłany: 01 Cze 2015 15:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Lucass napisał(a):
To przecież nie przemyt ;)
Trzeba tylko grać blondynkę. :lol:

eee, to pójdzie łatwo, blondynkę zabiorę z sobą w parze :lol:

#971 PostWysłany: 02 Cze 2015 01:13 

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc! :) Jutro ruszamy, dam znać jak udała nam się wyprawa :)
 Profil Relacje PM off  

#972 PostWysłany: 03 Cze 2015 09:41 

Czy ktoś może potwierdzić kursowanie autobusów nr 7 i 9 w niedzielę?
Na rozkładzie jazdy niby one jeżdżą ale komentarze na tejże mówią inaczej.
 Profil Relacje PM off  

#973 PostWysłany: 04 Cze 2015 19:27 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 30 926
niebieski
Autobusy linii 7 jeżdżą w soboty na pewno.
Natomiast co do 9, to nie wiem, jaka jest prawda... ja czekałem na przystanku około 1,5 h w sobotę i nie pojawiła się żadna 9-tka. Jednakowoż gdy dostałem się już na lotnisko to widziałem na tablicy informacyjnej, że 9 jeździ :)

#974 PostWysłany: 07 Cze 2015 20:22 

niebieski
Ja wczoraj czyli w sobotę jechałem linią 9, żeby było zabawniej, za darmo bo kierowca machnął ręką, a na kasownikach były naklejki z napisem wykonanym długopisem "gratis".

Według rozkładu na stronie Kolumbusa w niedziele też jeżdżą i wydaje mi się, że jest to wiążąca informacja.

#975 PostWysłany: 08 Cze 2015 09:04 

"Według rozkładu na stronie Kolumbusa w niedziele też jeżdżą i wydaje mi się, że jest to wiążąca informacja"
Mam tylko 1szansę na dostanie się na lotnisko autobusem więc niech ten nie przyjedzie i wiążąca to będzie dla mnie noc pod mostem...lub kilka :) do najbliższego samolotu do PL.
 Profil Relacje PM off  

#976 PostWysłany: 08 Cze 2015 15:05 

Rozważam przenocowanie pod namiotem w okolicy Pulpit Rock. Czytałam, że niektórzy tak robią ale czy namiot rozbijają w drodze na górę, na górze (same skały?= w co wbijać śledzie?) czy może gdzies w okolicach parkingu?
 Profil Relacje PM off  

#977 PostWysłany: 08 Cze 2015 16:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Dla zainteresowanych: Trolltunga jest obecnie mocno pod śniegiem, niemniej jednak przygoda niesamowita, polecam!

Co do Preikestolen to z powodzeniem można się rozbić w pobliżu samego szczytu.

#978 PostWysłany: 08 Cze 2015 17:41 

Loty: 60
Kilometry: 85 425
Nada napisał(a):
Rozważam przenocowanie pod namiotem w okolicy Pulpit Rock. Czytałam, że niektórzy tak robią ale czy namiot rozbijają w drodze na górę, na górze (same skały?= w co wbijać śledzie?) czy może gdzies w okolicach parkingu?

Po drodze są dogodne miejsca do rozbicia się tylko trzeba uważać, żeby rano nie obudzić się w jeziorze. Na górze też można, ale z wbiciem śledzi może być problem.
 Profil Relacje PM off  

#979 PostWysłany: 08 Cze 2015 22:21 

niebieski
Nada napisał(a):
"Według rozkładu na stronie Kolumbusa w niedziele też jeżdżą i wydaje mi się, że jest to wiążąca informacja"
Mam tylko 1szansę na dostanie się na lotnisko autobusem więc niech ten nie przyjedzie i wiążąca to będzie dla mnie noc pod mostem...lub kilka :) do najbliższego samolotu do PL.

Ja akurat jechałem w sobotę, ale jeździły dokładnie tak jak w rozkładzie podanym na stronie.

My spaliśmy jakoś kilometr od szczytu, w pobliżu takich jeziorek, znaleźliśmy takie miejsce na podwyższeniu. Można było się okąpać w jeziorku na uboczu, był strumyk do nabrania wody i nie zalało nas mimo dużego deszczu w nocy. Minus, że nie byliśmy osłonięci od wiatru, a w nocy wiało tak, że miałem dużego stracha. Jednak to była moja dopiero druga noc pod namiotem (pierwsza noc wcześniej na plaży w Sola), więc może nie jestem przyzwyczajony. Niedaleko nas były jeszcze 2 inne namioty rozłożone, do tego gdzieś wyżej też widzieliśmy "obozy".

Spanie w pobliżu szczyty ma taką zaletę, że spokojnie można sobie np. o 20 wyjść na Pulpit Rock i nie ma takiego tłoku jak w ciągu dnia. Jednak zadbajcie o dobry namiot, śpiwory, jedzenie, w Kiwi lub Rema kupcie grille jednorazowe i można ruszać.

Czekam na zdjęcia od reszty ekipy i niedługo machnę jakąś relację z wyjazdu, więc może znajdziesz jakieś informacje przydatne.

Kiedy lecisz?

A i jeszcze jedno, miejsc do rozbicia jest sporo, ale teraz większość była miękka bo przez ostatnie 2 tygodnie cały czas padało i musieliśmy się trochę naszukać, żeby się rozłożyć.

#980 PostWysłany: 09 Cze 2015 09:11 

Planuję wyjazd w 1tygodniu lipca. Może do tego czasu przestanie padac i się osuszy? :)
Dokładnie myśle w ten sam sposób- nocując na miejscu ma się możliwość pobytu bez tłumów. Dodatkowo można spojrzeć na pulpit przy zachodzie słońca i/lub wschodzie :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości