Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 223 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 05 Lis 2015 11:45 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
jacekwoj16 napisał(a):
Trochę drogo wyjdzie ten kebab, gdy trzeba zapłacić za wizę ;)

Tureckie lotniska należą do najdroższych, więc kebab+wiza+wrażenia spokojnie zwracają się w porównaniu z kupieniem czegokolwiek do jedzenia na lotnisku.
Oczywiście trzeba zawsze brać poprawkę na czas przejazdu oraz tłumy i kolejki na samym lotnisku, bo wówczas wycieczka może się znacząco wydłużyć i podrożeć.

Linie obniżają ceny biletów na loty do USA, bo samoloty latają pustawe. Dla pasażerów to świetnie, ale LOT może mieć problem Linie obniżają ceny biletów na loty do USA, bo samoloty latają pustawe. Dla pasażerów to świetnie, ale LOT może mieć problem
Poleć do Azji największym pasażerskim samolotem świata! ✈️ Loty do Singapuru od 1916 PLN 😍 Poleć do Azji największym pasażerskim samolotem świata! ✈️ Loty do Singapuru od 1916 PLN 😍
#122 PostWysłany: 05 Lis 2015 12:40 

dzymek napisał(a):
Wróciliśmy w niedziele i chyba już pojawia się lekka tęsknota :D na pewno za jedzeniem :)

oj masz racje... my też już tęsknimy i zazdrościmy następnym :-)

-- 05 Lis 2015 11:43 --

dzymek napisał(a):
Załatwiliśmy sobie wizę przez internet i ruszyliśmy metrem do centrum. W stronę do Malezji skoczyliśmy na kebaba a na powrocie z samego rana zwiedzaliśmy Hagie Sophię i Błękitny meczet POLECAM mega ! Klimat z rana jak nie ma turystów jest niezapomniany.

Metro macie na poziomie -2 na lotnisku. Do głównych atrakcji czyli Hagia Sophia, Błękity Meczet itd. jest około 1h w jedną stronę więc na luzie zdążycie :)

Ja też polecam wyskok na miasto. Szybko metrem się jedzie, można zjeść kebaba, zwiedzić miasto, potargować się na bazarach - a nie siedzieć w na lotnisku, na którym jest tłoczno i duszno...

Wize wykupuje się na miejscu i specjalnych budkach, płatność kartą.

My wyskoczyliśmy też dwa razy i wtedy już koszt wizy nie jest taki straszny ;-)
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 05 Lis 2015 15:36 

Jeszcze jedno pytanie do tych którzy wyskoczyli na miasto, jak z kasą czy mieliście tureckie liry, czy mozna płacić kartą, czy też wypłacić kasę z bankomatu ?
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 05 Lis 2015 15:45 

Bankomat albo kantor na lotnisku
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 06 Lis 2015 11:04 

tiri napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie do tych którzy wyskoczyli na miasto, jak z kasą czy mieliście tureckie liry, czy mozna płacić kartą, czy też wypłacić kasę z bankomatu ?

my wypłacaliśmy z bankomatu liry.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 08 Lis 2015 10:03 

Loty: 246
Kilometry: 537 914
złoty
Niestety wszystko co dobre szybko się kończy :)

Wyjazd rozpoczął się 23 października a zakończył się 4 listopada.

Co się udało zobaczyć: Singapur (2 dni, jeden dzień za krótko), Tajlandia - Wyspa Phi Phi (3dni), Malezja - Georgetown (1 dzień), Kuala Lumpur (3 dni).

Na transport z Singapuru do Tajlandii założyłem cały dzień co było trochę bezcelowe bo ok 13 byłem juz na phi phi (tzn dzień wcześniej lot do phuket, nocleg i rano statkiem na phi phi) jakbym wiedział że pójdzie to tak sprawnie pewnie bym miał jeden więcej dzień na Singapur :)

Co szczególnie mam się podobało w Malzeji (bo jej dotyczy wątek):
Park Ptaków
Jaskinie Batu
Na penang świątynia Kek Lok Si
Udało się wyjechać na wieżę Menara KL - nie na "zabudowany" poziom widokowy a na samą górę - tzw "open deck" - koszt jest spory bo ok 100MYR od osoby ale zdecydowanie warto!
Oczywiście trzeba zobaczyć wieże Petronas, fajne są pokazy dźwięku i fontann wieczorami przy wieżach.

Jako że miałem potrzebę mieć ciągłego dostępu do Internetu to mam karty SIM: Tajaldia - DTAC HolidaySim ważna do 15.01.2016 wystarczy doładować, Singapur - dwie karty (jedna nie używana) Starhub prepaid - obie ważne do ok połowy stycznia 2016 - wystarczy doładować, oraz kartę na Malezję - Hotlilnk - Maxis - która jest świetnym rozwiązaniem nie tylko na Malezję - dzięki usłudze Roam Social Pass można jej używać do Internetu w wielu krajach tamtejszego części świata: szczegóły - https://www.maxis.com.my/en/personal/services/addons/idd-and-roaming/international-roaming.html dalej "Frequently Asked Questions - Hotlink" i wybieramy "Social Pass".

Karty używane były głównie do internetu - umieszczone w kieszonkowym routerze z Wifi a po Wifi korzystaliśmy z Internetu czy to przez telefony czy z laptopa.

Jeśli ktoś jest przed wycieczką i przydały by mu się te karty proszę o kontakt na priv. :)
 Profil Relacje PM off
joael lubi ten post.

#127 PostWysłany: 08 Lis 2015 11:37 

Ja lecę niedługo.
 PM off  

#128 PostWysłany: 13 Lis 2015 14:18 

Witam wszystkich na forum,

i ja wraz z żoną skorzystałem z promocji Fly4Free i wybieramy się w podróż poślubną w tamte rejony i zaplanowałem sobie to tak:

22/01 wylot
23-26 Kuala Lumpur
26-02 Krabi
02-05 Singapur
05-11 Langkawi
11-13 Kuala Lumpur
13/02 wylot

Loty na miejscu już wykupiłem w AirAsia, noclegi w Kuala Lumpur też po to żeby zaraz po męczącym locie nie denerwować się jeszcze szukaniem noclegu natomiast zakwaterowanie w Tajlandii i na Langkawi chciałem ogarnąć na miejscu tak aby być mobilnym a nie przywiązanym do jednej miejscówki, natomiast ostatnio się zorientowałem że 7 lutego jest chiński Nowy Rok co może oznaczać tłumy i problem ze znalezieniem czegoś sensownego.. ;/
Stąd pytanie jak u Was to wygląda? Załatwiacie wszystkie noclegi przed przylotem czy raczej spontanicznie na miejscu?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 13 Lis 2015 22:52 

Loty: 127
Kilometry: 271 716
Ja również pierwsze dwa noclegi w Kuala Lumpur mam zarezerwowane, potem lecimy do Singapuru i tam również zarezerwowałem, a dalej to zależy od pogody, albo Perhentian, Taman Negara i Kuala Lumpur, albo Taman Negara, Langkawi, Kuala Lumpur. O Chińskim Nowym Roku nie wiedziałem, od 6 do 8 lutego będziemy w Singapurze.

#130 PostWysłany: 20 Lis 2015 16:12 

Loty: 26
Kilometry: 92 529
Pytanie do tych co już byli...jak z bezpieczeństwem w Kuala? Czy widać np. na ulicach wzmożone patrole policji? Zaczynają pojawiać się informacje o terrorystach samobójcach w KUL. Jedziemy w lutym i zastanawiam się czy od razu stamtąd nie uciekać.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 20 Lis 2015 16:20 

w środę wróciliśmy z Borneo w tym kilka dni w KUL. W samym KUL w ogóle policji nie widać, widzieliśmy tylko raz jak eskortowano na motorach jakiegoś polityka bo obecnie trwa tam szczyt ASEAN. nie wiem skąd informacje o zamachowcach. my czuliśmy się tam bardzo bezpiecznie :)

Ostatnio edytowany przez Roku, 06 Gru 2015 20:41, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
Fiona lubi ten post.

#132 PostWysłany: 20 Lis 2015 18:18 
Awatar użytkownika

złoty
wybieram się na Borneo w końcu stycznia, możesz napisać gdzie byłeś i co polecasz, bo jeszcze nie kupiłem powrotnego biletu do kul i coś mogę zmienić ?

Ostatnio edytowany przez Roku, 06 Gru 2015 20:47, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 01 Gru 2015 22:09 
Awatar użytkownika

Loty: 92
Kilometry: 201 600
niebieski
Dziś przy stacji metra w Stambule wybuchła bomba rurowa, przez co ruch pociągów został wstrzymany. Zostało rannych 5 osób. W tej sytuacji wyjście z lotniska staje się bardzo niebezpieczne. Jeśli prawdopodobieństwo zostania ofiarą zamachu jest bardzo mała, tak utrudniony powrót na lotnisko z powodu problemów w funkcjonowaniu komunikacji jest jak najbardziej realny. A kupno nowego biletu na następny samolot nie wynagrodzi nam smak żadnego kebapa.
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 06 Gru 2015 20:14 

Loty: 26
Kilometry: 92 529
12groszy napisał(a):
Dziś przy stacji metra w Stambule wybuchła bomba rurowa, przez co ruch pociągów został wstrzymany. Zostało rannych 5 osób. W tej sytuacji wyjście z lotniska staje się bardzo niebezpieczne. Jeśli prawdopodobieństwo zostania ofiarą zamachu jest bardzo mała, tak utrudniony powrót na lotnisko z powodu problemów w funkcjonowaniu komunikacji jest jak najbardziej realny. A kupno nowego biletu na następny samolot nie wynagrodzi nam smak żadnego kebapa.

My mamy przesiadkę w nocy więc z lotniska nie wychodzimy ale zastanawiamy się czy nie uciekać szybciej z Kuala ... mam również nadzieję, że obecna sytuacja polityczna nie wpłynie na bezpieczeństwo podróży liniami turkish
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 15 Gru 2015 02:09 
Awatar użytkownika

Loty: 232
Kilometry: 592 703
14 - 18 stycznia jestem w Kuala Lumpur
18 - 23 na Langkawi

lecę sam :)
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 15 Gru 2015 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 139 865
Czy ktoś z Was planuje objazdówkę po Malezji bez przelotów?
Zastanawiam się ile dni należałoby poświęcić na objazd Kuala Lumpur->Taman Negara->Kuala Besut i Perhentiany->Tioman->Singapur->Kuala Lumpur...

W Malezji jestem ponad 3 tyg. od końca lutego. Na początek mam bilet w jedną stronę do Kambodży, ale jeszcze nie wiem, czy wykorzystam.
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 16 Gru 2015 00:06 

Loty: 25
Kilometry: 55 735
3.03 ruszamy z Kuala Lumpur tą właśnie trasą, z tym że z Perhentian wracamy już do Kuala 11.03
 Profil Relacje PM off
Pawe lubi ten post.

#138 PostWysłany: 16 Gru 2015 00:12 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
Pawe napisał(a):
Czy ktoś z Was planuje objazdówkę po Malezji bez przelotów?
Zastanawiam się ile dni należałoby poświęcić na objazd Kuala Lumpur->Taman Negara->Kuala Besut i Perhentiany->Tioman->Singapur->Kuala Lumpur...

W Malezji jestem ponad 3 tyg. od końca lutego. Na początek mam bilet w jedną stronę do Kambodży, ale jeszcze nie wiem, czy wykorzystam.

Nie omijaj na swojej trasie Cameron Highlands, warto pojechać.
Co do trasy Kuala Besut - Kuala Lumpur to polecam pociąg.

Relację można znaleźć tu na forum lub na moim blogu.

Pozdr.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off
Pawe uważa post za pomocny.

#139 PostWysłany: 16 Gru 2015 01:58 
Awatar użytkownika

platynowy
4osoby: 15 styczen - 2 luty (@brzuch - bedziemy leciec tymi samymi samoolotami :-) )
styczen
15-16 - WAW-IST-KUL
16-19 - KUL(3) - trip 3 dni wg z ZuinAsia - http://zuinasia.com/
19-23 - Miri(1)/Mulu(3) - national Park i resort w srodku dzungli - http://mulupark.com/
23-24 - Kuching(1) - kusi BATANG AI i nastepny resort w srodku niczego :-)
24-26 - Singapur(2)/ew. Jahor Bharu - wiadomo: HongKong bis (bez urazy)
26-1/2- Bali(6) - odpoczynek i swiatynie: http://www.balitourismboard.org/
luty
1-2 - KUL(1) - zakupy, backup itp...
2/3 - KUL-IST-WAW

I pytania dot. powyzszego, zwlaszcza do tych co byli, sa, albo sie znaja.
Co warto zmienic, dodac, usunac przy zalozeniu celu:
zobaczyc KUL, zwiedzic troche Borneo/dzungle, pobiegac po duzym miescie - SIN, odpoczac i nic nie robic, ew. pojedzic po siwatyniach - Bali
zwlaszcza w kontekscie ew. zlej pogody na Borneo i Bali pod koniec stycznia.
Wdzieczny za sugestje pozostaje :-)
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 16 Gru 2015 10:44 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 139 865
Mikolaj2206 napisał(a):
Nie omijaj na swojej trasie Cameron Highlands, warto pojechać.
Co do trasy Kuala Besut - Kuala Lumpur to polecam pociąg.
Relację można znaleźć tu na forum lub na moim blogu.
Pozdr.

Dzięki Mikolaj - widzę, że Twój blog to będzie kopalnia wiedzy! Cameron Higlands koniecznie :)
 Profil Relacje PM off
Mikolaj2206 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 223 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość