Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Sie 2010 11:02 

Mam następujący problem. Ryanair prawdopodobnie zmienił mi godziny lotu. Choć nie wysłał mi maila ze zmianą godziny, to na rozkładzie i w zarządzaniu rezerwacją ewidentnie widać zmianę. Lot miał by się odbyć dopiero 4 listopada… czy jest możliwość że dany lot zostanie przywrócony? Jaka jest procedura zmiany lotu… rozumiem że zmiana jest bezpłatna, ponieważ to oni zmienili rozkład i przez jaki nr tel. załatwić taką sprawę?
Hmm czy zmiana lotu za pośrednictwem zarządzania rezerwacją przed dokonaniem odprawy online jest darmowa?
 Profil Relacje PM off  

City break na Majorce 🏝️ 🏖️ 🌞 Loty z Warszawy i 4* hotel w Palmie za 819 PLN 😍 City break na Majorce 🏝️ 🏖️ 🌞 Loty z Warszawy i 4* hotel w Palmie za 819 PLN 😍
All inclusive w Maroku 🌴🏖️ Wypoczynek w 4* hotelu przy plaży za 1939 PLN All inclusive w Maroku 🌴🏖️ Wypoczynek w 4* hotelu przy plaży za 1939 PLN
#2 PostWysłany: 20 Sie 2010 11:39 

niebieski
Podbijam temat.Mam podobny problem z tym ,że u mnie cały lot z Girony do Wrocławia w dniu 7 listopada 2010 zniknął z rozkładu.Co ciekawe nie ma go na :
http://analyzair.com/
ale za to jest w:
http://www.fly4free.pl/szukaj-trasy/
Nie dostałem z Ryanaira żadnego maila.Nie wiem co robić.Chyba przysługuje mi prawo do bezpłatnego nabycia nowych biletów,choćby na trasie Girona -Poznań(leci tego samego dnia a do Poznania mam "tylko" 180 km)?Kupiłbym je dziś ,tyle tylko,że na tę trasę bilety są obecnie dwa razy droższe od moich,kupionych w lipcu.
Boję się,że jak już się do mnie odezwą to będzie już za późno,np. brak miejsc na Poznań.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Sie 2010 12:04 

cyt. ze stronki ryanair:

"ODWOŁANIE LOTÓW I ZMIANY W ROZKŁADZIE
W przypadku odwołania lotu lub przeniesienia go na termin wcześniejszy, więcej niż trzy godziny, przed planowaną datą odlotu; jeśli pasażer powiadomi firmę Ryanair przed datą odlotu, że zaoferowany lot alternatywny mu nie odpowiada, może po rezygnacji z podróży otrzymać kredyt podróżny lub pełny zwrot kosztów.

Linie lotnicze Ryanair nie zapewniaja pasazerom odszkodowan na mocy art. 7 rozporzadzenia UE nr 261/2004 w przypadku opóznienia lub odwolania lotu z przyczyn, na które nie maja wplywu (okolicznosci nadzwyczajne). Dlatego pasazer powinien sie upewnic, ze ma aktualne ubezpieczenie prywatne o odpowiednim zakresie, które obejmuje takie przypadki. Pasazerom przysluguja prawa wynikajace z rozporzadzenia UE nr 261/2004, dlatego w przypadku odmowy wejscia na poklad, odwolania lotu lub opóznienia przekraczajacego 2 godziny pasazer otrzyma pisemna informacje o zasadach przyznawania odszkodowan i udzielania pomocy zgodnie z powolanym rozporzadzeniem.

Pasażerowie dokonujący rezerwacji z dużym wyprzedzeniem powinni sprawdzić godziny odlotu/lotu powrotnego, korzystając z sekcji "Zarządzanie rezerwacją" w witrynie http://www.ryanair.com lub w centrum rezerwacji firmy Ryanair w terminie od 24 do 72 godzin przed odlotem."

pzdr!

PS powyższe rozporządzenie dostępne pod adresem http://www.konsument.gov.pl/files/rozp261-2004.pdf
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Sie 2010 15:08 

niebieski
Jacek-1986;chyba nie zrozumiałeś dokładnie w czym tkwi mój problem.Otóż od miesiąca nie ma mojego lotu w rozkładzie a ja NIE DOSTAŁEM żadnego maila.
Nikt mnie więc oficjalnie nie poinformował,że lot jest odwołany przez co mam związane ręce.Nie mogę żądać zmiany trasy( a dokonanie jej w tej chwili przeze mnie kosztowałoby 35 euro od osoby x 3 ) czy też zwrotu kosztów biletu bo oficjalnie lot nie został odwołany.Ba,sprawdzam w tej chwili Ryanaira w sekcji "zarządzanie rezerwacją" i co wiedzę? Status-potwierdzono!
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Sie 2010 16:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Rysiek napisał(a):
Podbijam temat.Mam podobny problem z tym ,że u mnie cały lot z Girony do Wrocławia w dniu 7 listopada 2010 zniknął z rozkładu.Co ciekawe nie ma go na :
http://analyzair.com/
ale za to jest w:
http://www.fly4free.pl/szukaj-trasy/

Z tego powodu ze analyzair nie zapisuje nigdzie rozkładu, ale pobiera go "w locie". Jeśli na stronach ryana nie ma połączeń na dany miesiąc, to analyzair też ci nic nie pokaże. To real-time search engine, a nie tak jak inne - update'ujący ceny co jakis czas.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Sie 2010 18:55 

Zbanowany
swoja droga czekamy co bedzie z tą Gironą, przeciez nie mogli jej na zime skasowac - za dochodowa trasa...

skoro skasowali ci to, to w Ryanair mozesz zmienic ten lot na DOWOLNY LOT z ich siatki w terminie +/- 7dni od daty oryginalnego lotu

dzwon do skutku na infolinie irlandzka, to w koncu trafisz na konsultanta ktory pomoze ;D
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Sie 2010 20:58 

Rysiek z tego co piszesz wynika jednoznacznie, że lot został po prostu odwołany i tak należy go zakwalifikować. przeczytaj mojego posta wyżej.

pzdr.!
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.

#8 PostWysłany: 21 Sie 2010 11:09 

Dzięki za odpowiedzi
Hmm czy zmiana lotu na każdy inny z siatki obejmuje wszystkie loty? Czy dajmy na to odwołali mi girona-mediolan i musi to być na tej konkretnej trasie?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Sie 2010 13:31 

Zbanowany
NIE, mozesz leciec nawet WRO-STN
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Sie 2010 09:04 

niebieski
Chyba ktoś z Ryanaira śledzi to Forum bo właśnie dostałem maila ,że lot z Girony został odwołany i proponują mi albo zwrot pieniędzy(za oba loty lub tylko jeden) ,albo bezpłatną zmianę rezerwacji na lot powrotny.A więc wreszcie coś mogę robić (i o to właśnie mi chodziło bo dotychczas byłem ubezwłasnowolniony ).Zaraz dzwonię na linię Ryanaira-zobaczymy jak to działa w realu.
Za wszystkie rady dziękuję forumowiczom.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Sie 2010 09:14 

Zbanowany
szit, czyli jednak kasują WRO-GRO-WRO ????
kiedy miales leciec ?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Sie 2010 09:51 

Rysiek jak dodzwonisz się to powiedz jakie sa możliwości zmiany trasy... bardzo bym był wdzięczny.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Sie 2010 11:13 

niebieski
Dodzwoniłem się bez problemu z tym ,że 4 minuty (minuta 4,88 zł,wolałem po polsku aby nie było przeinaczeń)słuchałem reklam i różnych informacji a przez minutę zmieniłem lotnisko docelowe z Wrocławia na Poznań.
Krótko potem przyszedł mail potwierdzajacy zmianę.
Szkoda trasy WRO-GIR bo w poprzednim sezonie zimowym była chyba całkiem nieźle obłożona.Leciałem z Girony do Wrocławia ok. 7-8 lutego br-ludzi było full.Girona była dobrą metą przesiadkową np. na Wyspy Kanaryjskie.Szkoda...!
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 23 Sie 2010 12:27 

Rysiek dzęki
mi też bez problemu zmienili lot z girony do gdańska zamiast do mediolanu i nawet na dobre to wyszło :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: pawel_92 oraz 4 gości