Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Mar 2011 16:17 
Awatar użytkownika

srebrny
jak w temacie

termin to koncowka maja [to jak chodzi o pogode - pamietam, ze znajomi byli kiedys bodajze na poczatku maja na majorce i spedzili ten weekend w knajpie popijajac piwo, bo caly czas lalo]

fuerteventura z pewnych powodow raczej odpada, ibiza raczej tez [bo juz na ibizie bylem]

cel to raczej spokojny weekend zeby sie wychillowac, moze plazowanko, troche siedzenia w knajpie, troche zwiedzania, moze troche spacerow / podgladania przyrody / wchodzenia na delikatne wzniesienia [celowo pisze wzniesienia, nie gory] ale bez hardcore'ow

opiszcie gdzie byliscie, co widzieliscie, co i dlaczego sie wam bardzo podobalo, albo dlaczego sie nie podobalo

chetnie przeczytam tez praktyczne porady typu gdzie spac [2 osoby, tanio ale nie CS czy w namiocie ] badz gdzie tanio wypozyczyc fure badz gdzie smacznie zjesc

i tak, czytalem posty z archiwum, ale moze cos sie zmienilo / doszly nowe doswiadczenia

thx z gory, pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

Jarmark świąteczny w Pradze 🎄🍻 Weekend w stolicy Czech za 879 PLN Jarmark świąteczny w Pradze 🎄🍻 Weekend w stolicy Czech za 879 PLN
City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍 City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍
#2 PostWysłany: 10 Mar 2011 19:14 

niebieski
Moje doświadczenie w odkrywaniu świata jest niewielkie, z Wysp Kanaryjskich odwiedziłem do tej pory Gran Canarię, jedyne co mogę napisac, to że jest to piekne miejsce. Z tym, że weekend to za mało.

Na tej wyspie jest wszystko czego potrzeba, pogoda, plaże, góry, świetny Palmitos Park i fantastyczne wydmy w Maspalomas.

Mieszkałem 3dni w Las Palmas w hostelu FALOW HOSTEL nie jest to miejsce o wysokim standardzie, miałem jedynkę z łazienką na korytarzu. W pokoju łóżko, biurko, krzesło, szafa, szafka nocna, lampka nocna, umywalka, lustro. Możliwość korzystania z kuchni, za 14e, wg mnie świetnie i tak tylko tam spałem w sumie. Hostel blisko do plaży Alcaravaneras, w zasadzie trzeba przejśc przez ulicę tylko. Troszke dalej jakieś 10-15min spacerkiem przez miasto Playa de Las Canteras, jedna z bardziej znanych plaż na Wyspie, przy której jest promenada a na niej niezliczone restaracje z każdym chyba możliwym jedzeniem ;-)

Image Image Image

Będąc w Las Palmas, korzystając z komunikacji miejskiej udałem się w okolice Agaete do Puerto de las Nievas, tam już "kopara" mi opadła, świetne widoki, klify, jedna z atrakcji turystycznych "Dedo de Dios", która niestety częścio uległa zniszczeniu podczas ulew które miały miejsce w 2005 r. Jedak i tak warto, dodatkowo świetne są "naturalne baseny skalne" na oceanie w których można śmiało pływać (są nawet zamontowane drabinki pomagające w wychodzeniu z wody).

Image Image

Kolejnym etapem mojej podróży była Playa del Ingles gdzie mieszkałem w STAYCANARIA 30e za apartament, w którym spokojnie może spać 3 osoby, z wyposażenia to wszystko czego potrzeba, normalnie jak w mieszkaniu, żelazko z deską do prasowania również. Tutaj za cel obrałem sobie oczywiście wydmy w Maspalomas i Palmitos Park, który jest oddalony jakieś 15km od Maspalomas. Cóż mogę powiedzieć, Playa del Ingles to typowy turystyczny kurort, mnóstwo hoteli, przed samą plażą znajdują sie restauracje gdzie za 1/4 kurczaka z frytkami isurówką trzeba zapłacić 5e, piwo 3e, są też bufety gdzie płaci się 6-7e i je do woli (zazwyczaj chińszczyzna) centra handlowe wszystko nastawione na turystów, zupełnie inne miejsce niż Las Palmas.
Spacer po wydmach aż do Maspalomas, gdzie znajduje się Faro de Maspalomas - najwyższa latarnia morska na Wyspach Kanaryjskich, daje mnóstwo wrażeń wizualnych, z jednej strony ocean i wydmy z drugiej piękny widok na góry.

Image Image

No i Palmitos Parkt PALMITOS PARK niesamowite miejsce, pieknie połozone. Wejścówka kosztuje 28,5e, kupujac na stronie www 24,25e, nie jest to mało ale warto. Pokaz umiejętności papug, drapieznych ptaków oraz show z delfinami na prawdę jest niesamowitym i pięknym przeżyciem, każdemu polecam gorąco.

Jest na wyspie jeszcze wiele miejsc do których niestety nie udało mi się dotrzeć, ale jestem pewien, że tam wrócę, bo miejsce mnie urzekło totalnie. Taki mały raj :-)

Jeśli będę potrafił do odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam.

EDIT:

@fly4me
160zł bilety Ryanair
102e spanie
24e Palmitos Park
jeżeli dobrze pamiętam to w sumie ok 40e wydałem na komunikację autobusami po wyspie
no i do tego jakieś codzienne podstawowe zakupy, jedzenie, picie
w okolicach 1300-1500zł całość wyszła.
Byłem sam, jakbym miał z kim jechać to koszta spania byłyby niższe.

W styczniu w dzień było 25-28 stopni, w głębi wyspy, gdzie zaczynały się już góry, oczywiście temperatura troszkę niższa, w nocy temperatura spadała do 18. (temperatury odczytwane z miejskich elektronicznych zegarko-termometrów, których na wyspie jest wiele). Przez te 5dni, tylko wieczorami ok 21-22 zakładałem długie spodnie, takie cieniutkie turystyczne, a tak cały pobyt krótkie spodenki i koszulka.

Co ciekawe, w przewodnikach z których korzystałem i wiadomości internetowych wynikało, że można spodziewać się opadów deszczu na północy wyspy, a na południu gwarantowana pogoda i bezchmurne niebo. Ja odniosłem zupełnie inne wrażenie (ale to pewnie wyjątek potwierdzający regułe ;-)) otóż przez 3 dni pobytu w Las Palmas pogoda świetna, czasem jakieś małe chmurki, ale bez deszczu, natomiast w Maspalomas w dzień dosyć dużo chmur, a w nocy dwa raz z rzedu padał deszcz, oczywiście i tak bardzo ciepło i te chmurki generalnie w niczym nie przeszkadzały.

Jeszcze może taka informacja, koniecznie zabierajcie ze sobą środki do opalania z wysokimi filtrami, są droższe niż u nas o czym sie przekonałem, zapominając o nich... No i delikatnie sie przypiekłem pierwszego dnia ;-)

Ostatnio edytowany przez siGGe 11 Mar 2011 22:33, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Mar 2011 18:34 
Awatar użytkownika

srebrny
dzieki za swietna relacje - btw jesli jeszcze tego nie zrobiles to polecam stworzenie nowego watku [badz doklejenie do istniejacego - o ile istnieje] w dziale 'forum podroznika', mozna tam znalezc kilka fajnych relacji i Twoja na pewno sie tam nadaje

w sumie mysle, zeby leciec na majorke, gran canaria tez na pewno jest super ale mam tam kumpla i w sumie chcialbym go odwiedzic przy innej okazji
tylko sie zastanawiam jak z pogoda na majorce pod koniec maja, no ale moze nie bedzie zle ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Mar 2011 21:29 

niebieski
Jakie były temperatury w styczniu?

#5 PostWysłany: 11 Mar 2011 22:19 

niebieski
@siGGe-relacja,krótka aczkolwiek bardzo treściwa.Super.
Byłem na GC 2 razy-pierwsze dni lutego 2010 i początek listopada 2010.Cieplej było w listopadzie ale i w lutym chodziliśmy w krótkich spodenkach i koszulkach.Wieczorem-cienki sweterek.Myślę,że było od 20 do 25C.
Uważam ,że mimo blokowiska najlepsza lokalizacja na GC(szczególnie dla tych bez samochodu) to Playa des Ingles.Znajdż coś blisko plaży(np.Hotel Dorotea czy Las Dunas,z tym ,że najlepiej w kilka osób ) a i wieczorem wszędzie blisko,można się nieżle pobawić np. w Yumbo Center.Wydmy Maspalomas-rewelacja!!!!!
Puerto Rico-nudy,Puerto Mogan-pięknie ale daleko a wieczorem nie ma co robić.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Mar 2011 19:33 

niebieski
@fly4me
na Teneryfie na południu w styczniu mieliśmy około 20 stopni. Jak słoneczko przygrzewało to nawet do 30, jeden dzień deszczowy na 7. Nigdy temperatura nie zeszła poniżej 13 stopni (tyle było tuż przed wschodem). Myślę, że śmiało możemy porównać w tej kwestii GC z TFS :)

#7 PostWysłany: 12 Mar 2011 19:45 
Awatar użytkownika

niebieski
MeHow napisał(a):
@fly4me
na Teneryfie na południu w styczniu mieliśmy około 20 stopni. Jak słoneczko przygrzewało to nawet do 30, jeden dzień deszczowy na 7. Nigdy temperatura nie zeszła poniżej 13 stopni (tyle było tuż przed wschodem). Myślę, że śmiało możemy porównać w tej kwestii GC z TFS :)

luty na FUE identyczny. W nocy ok 15, w dzień ok 20-24, w słońcu cieplutko.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Mar 2011 23:36 
Awatar użytkownika

srebrny
a moze tak szpece od temperatur podpowiedzieliby cos autorowi tematu ? :roll:
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Mar 2011 02:42 

niebieski
rw30 napisał(a):
a moze tak szpece od temperatur podpowiedzieliby cos autorowi tematu ? :roll:

Kolego rw30, ale to się nie ma nad czym zastanawiać, jeżeli będzie fajna opcja to odwiedzaj kolegę natychmiast ! :-) Na Majorkę z Polski, z przesiadką mniejszą lub większą zawsze można polecieć, a na Kanary nazwijmy to "zdarza się".

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Mar 2011 23:54 

niebieski
@rw30-trudno mi coś konkretnego doradzić.Na GC byłem 2 razy,trochę wrażeń opisałem wyżej .Jestem zakochany w Kanarach,w GC w szczególności.
Na Majorce nie byłem,wybieram się tam z rodzinką 23 kwietnia.Z różnych opisów na forach wnoszę ,że na Majorce jest mnóstwo rzeczy do oglądania,na GC chyba jest trochę spokojniej,tak mi się wydaje.Jest też chyba trochę cieplej.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Mar 2011 16:20 

Super porady. Lecę za półtora miesiąca na tydzień do GC i od razu walę na Playa de Ingles, skoro tam się najwięcej dzieje :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości