Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#51 PostWysłany: 07 Mar 2013 12:12 

Wklejam tekst z bloga kobitki co po wylądowaniu z DC:
Once you get off at Dubai airport, follow the signs for arrival. Once you reach the arrivals level, proceed to the semi-circular Customer service desk in the middle of the hall where they will look through the vouchers and your passport and validate everything. 

Then they will ask you to go to the bank on the right of the immigration hall (which looks like a small booth for currency exchange). On a good day, there shouldn't be much of a line. I only had to wait about five minutes. Give all your vouchers to them and they will affix a UAE revenue stamp behind one of the vouchers (no charge to you) and hand it back. 

From here, turn back and proceed on the right; there will be huge lines for immigration. If you're lucky, you won't have to wait much. I waited less than ten minutes for this. Here they will scan your eyes (mandatory for all Indian citizens) and stamp you with a transit visa. If you're a gold card holder, you can use the fast track lane but it doesn't necessarily have to be the fastest option. I'm not sure how it works for non-Indians but this is how I did it. 

Once you get done with immigration, keep walking your way out. If you have an economy class ticket, you'll need to get to Exit 1 and I'm not sure about first/business class passengers. Before getting out, you'll need to clear customs. This is pretty simple; just put your handbags through the scanner and you're done. You don't need to worry about your luggage because it would be checked in all the way to New York (or wherever your final destination is).

At Exit 1, you'll find a desk for Copthorne Hotel (Airport hotel) where they will ask you to wait until the shuttle arrives. Once the shuttle is there, they'll board everyone onto the bus. It is a 5-10 minutes drive from the airport. This bus leaves from Exit 1 to the hotel every ten minutes so don't worry if you miss it once; it'll come around. You'll be surprised how many people know about this Dubai Connect thing. The bus that I got on was super crowded.

Once you reach the hotel, you'll check in, they don't charge you anything or ask for your credit card. They will just see the vouchers and give you the room keys. They will also mention the time they will give you a wake-up call and what time your check-out is. The wake up call will be 2.5 hours before your next flight and the pick-up is two hours before the flight. This should give you enough time to do some duty-free shopping before boarding.

Po naszemu na szybko to będzie tak:

Po wylądowaniu na lotniska w Dubaju, kierujemy się do hali przylotów (arrivals).Na hali przylotów kierujemy się do półokrągłego stanowiska obsługi podróżnych zlokalizowanego na środku hali. Tam oddajemy vouchery i paszporty w celu potwierdzenia (podbicia).
Następnie będą prosić, aby przejść do banku po prawej stronie hali imigracyjnej (który wygląda jak mały kantor wymiany waluty).Tam oddajemy vouchery do ostemplowania i odbieramy z powrotem. Stempel jest chyba na jednym voucherze.
Następnie zawracamy i przechodzimy na prawo do odprawy imigracyjnej, tam zeskanują siatkówkę i wbiją wizę tranzytową. Następnie odprawa celna i udajemy się do wyjścia nr 1( EXIT NR1) gdzie jest punkt Copthorne Hotel (Airport hotel) Do hotelu mamy ok 5-10 minut jazdy.Po dotarciu do hotelu, możemy się zameldować, pokazujemy vouchery i dostajemy klucze. Pobudka będzie 2,5 godziny przed następnym lotem. To powinno dać wystarczająco dużo czasu, aby zrobić kilka bezcłowe zakupy przed wejściem na pokład..
W hotelu mogą żądać okazania karty kredytowej.

Jak ktoś to przetłumaczy dokładniej to prosze o wstawkę, może coś poknociłem :):)P
 Profil Relacje PM off  

Grudniowy city break w Alicante 🌞🍊 3 dni w słonecznej Hiszpanii za 869 PLN Grudniowy city break w Alicante 🌞🍊 3 dni w słonecznej Hiszpanii za 869 PLN
Tydzień na Korfu w 4* hotelu tylko dla dorosłych 😎😏 All inclusive za 2199 PLN 🏝️🍹 Tydzień na Korfu w 4* hotelu tylko dla dorosłych 😎😏 All inclusive za 2199 PLN 🏝️🍹
#52 PostWysłany: 12 Mar 2013 11:05 
Awatar użytkownika

srebrny
W innym wątku (o tu dokładnie: click) ktoś narzekał, że po przylocie do Dubaju formalności zajmują tyle, że przy krótkiej przesiadce na pobyt w mieście może zostać niewiele czasu. Przesiadając się ostatnio w Dubaju i korzystając z Dubai Connect, postanowiłem to dokładnie sprawdzić ;) Od razu zaznaczam, że wracałem z Indii i samolot zatrzymał się od razu przy rękawie terminala (inaczej niż przy locie z Warszawy, kiedy z samolotu do terminala jechaliśmy jeszcze z 15-20 min lotniskowym autobusem) - dzięki czemu zaoszczędziłem te kilka minut...

W minutach wyglądało to tak:
00:00 - lądowanie
00:13 - wyjście rękawem z samolotu
00:27 - jestem przy welcome desku i okienku NBD (potrzebne by otrzymać bezpłatną wizę)
00:32 - ustawiam się w kolejkę do Immigration Officer
00:53 - jestem po imigracji, wyjście poza strefę (dodatkowy security check)
00:55 - odbiór bagażu z taśmy
01:01 - jestem w punkcie transferów Emirates (na miejscu czeka na busa już ok. 15 innych osób, które również otrzymały Dubai Connect)
01:10 - siedzę już w busie
01:19 - ustawiam się w kolejce do check-in w hotelu Copthorne Hotel Dubai (kolejka krótka, bo udało mi się wysiąść jako jednemu z pierwszych z busa)
01:27 - jestem w swoim hotelowym pokoju

Podsumowując, od momentu kiedy koła samolotu dotknęły płyty lotniska do wejścia do pokoju w hotelu minęło niecałe 1,5 h. Między lotami miałem ok. 12h przerwy przez noc, więc moim zdaniem, jeśli można, to warto skorzystać z Dubai Connect.

ps. Polecam również kolację w formie bufetu w hotelu (gratis przy Dubai Connect) - duży wybór smacznych dań, w tym lokalnych.

#53 PostWysłany: 12 Mar 2013 18:30 

Jeśli bilet jest w klasie ekonomicznej, to czy na 100% będzie to hotel Copthorne?
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 13 Mar 2013 21:39 

PawełWrocław napisał(a):
Jeśli bilet jest w klasie ekonomicznej, to czy na 100% będzie to hotel Copthorne?

Potwierdzam to co było napisane wcześniej, od wylądowania do przybycia do hotelu minęło ok1,5 godziny.
Tak, miałem w klasie ekonomicznej i był to ten hotel. Jak będziesz nocą to polecam 2-3 godzinną wycieczkę po Dubaju z kierowcą z hotelu (stoją przy wejściu) za 15 $ odosoby (było nas 5 osób).
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 07 Kwi 2013 17:47 

Czy ktoś się orientuje czy Emirates organizuje pasażerom tranzytowym krótkie -np 2 godzinne wycieczki/objazdówki z lotniska?
Kiedyś skorzystałem z takiej lecąc przez Stambuł Turkishem, może i w Dubaju coś takiego istnieje.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 07 Kwi 2013 21:12 

Tyle, że interesuje mnie wycieczka z lotniska, nie hotelu. Mam na przesiadkę 4,5 godziny. A kupowanie wizy dla 5-cio osobowej rodziny na 3 godziny nie ma sensu :) stąd pytanie czy Emirates cos takiego oferuje.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 18 Maj 2013 01:19 

Cześć! Mam problem z Dubai Connect - lecę z Glasgow do Hongkongu via DXB i BKK. Jest to jedyne połączenie, które oferowała mi storna. Przed rezerwacją bardzo uprzejma pani powiedziała, że na wylocie może się należy, a na powrocie się należy (już bez może). Niestety po rezerwacji okazało się, ze się nie należy (mimo, że było to wcześniej potwierdzone). Obsługa telefoniczna (zarówno przez polską jak i brytyjską infolinię) dość mierna (wymówka - system) - brak woli konsultacji z HQ w Dubaju.

Macie może jakąś wskazówkę, gdzie uderzyć lub co zrobić, żeby wyegzekwować to, co zostało zaproponowane? Wspomniana argumentacja, typu że ktoś inny leciał i dostał (w tym wypadku zupełnie prawdziwa) nie działa ('perhaps they have paid more' - a tak nie było).

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam,
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 18 Maj 2013 11:33 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
jeśli zapłaciłeś mniej niz 1100 USD za loty, to raczej nie ma szans :)

Musiałbyś mieć dowód, że Ci obiecali, a oni zawsze mówią, że przed rezerwacją nie mogą obiecać, bo dopiero później ich system pokazuje czy Dubai Connect się należy, czy nie...
Promocja tylko była na loty do 5.05.

Ja też się próbowałam kłócić - podobno nawet napisali maila do HQ, ale nigdy do mnie nie oddzwonili - sama musiałam dzwonić na infolinię, gdzie mnie wiecznie zbywali...
Niestety Emirates IMO to dość słaba linia i nie rozumiem na jakiej podstawie mają tak wysoką ocenę - chyba ktoś ocenia First Class, bo w economy to porażka...

#59 PostWysłany: 18 Maj 2013 13:33 

Cóż - będę próbował. Cena biletu to ciut poniżej $1100. Niemniej jednak ta informacja podawana est dopiero na infolinii, a nie ma jej nigdzie na stronie. W najgorszym razie przyjdzie mi wykupić Dubai Stopover - i tak tańszy niż wiza.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 20 Maj 2013 06:43 

My mieliśmy stopover w Dubaju. Polecam. 2 wizy, hotel ze śniadaniem i transfer z i do hotelu kosztował nas łącznie 516 zł za 2 osoby. Także była to korzystna opcja. Hotel mial nawet basen na 7 piętrze, blisko metro, którym sie poruszalismy. Kupiliśmy bilet całodniowy, cos koło 32AED za 2 osoby.
 Profil Relacje PM off  

#61 PostWysłany: 29 Maj 2013 13:21 

W moim przypadku Pani była miła i uprzejma, zgodnie ze standardami linii Emirates :mrgreen:

Dubai Connect, czyli darmowy nocleg dla przesiadek >8h był dostępny w ramach promocji dla wszystkich,ale dotyczyło to rezerwacji dokonanych przed 6 maja.
Aktualnie warunkiem skorzystania jest zakup biletów w cenie > 1100USD/osobę.

Jedyną możliwością noclegu (poza hotelami na lotnisku) jest Dubai Stopover, gdzie Emirates pośredniczy w rezerwacji hotelu, ale w cenie hotelu jest wiza.
Mi to nadal wygląda na niezły biznes - wiza normalnie kosztuje 65usd/osobę, a podobno ceny hoteli w ramach stopover zaczynają się od 80usd/dwójkę
 Profil Relacje PM off  

#62 PostWysłany: 29 Maj 2013 13:40 

Loty: 238
Kilometry: 650 554
Kupowałam bilety grubo przed 6 maja, ale lecę dopiero w lipcu i pani z Emirates stwierdziła , że się nie należy - promocja była podobno na loty tylko do końca maja.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 29 Maj 2013 14:26 

To pewnie nie pomoże, ale nie widzę powodu by Dubai Connect załatwiać telefonicznie.

Ja w tej sprawie pisałem przez formularz na stronie (nie było wtedy możliwości rezerwacji tej usługi przez net, z resztą chyba czasem się da a czasem nie...).
Po dwóch dniach dostałem odpowiedź mailem z prośbą o dodatkowe dane i za chwilę dostałem potwierdzenie rezerwacji oferty.

Tyle, że był to bilet zdecydowanie łapiący się na warunki w których Dubai Connect przysługuje.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 30 Maj 2013 19:35 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
anka5515 napisał(a):
Kupowałam bilety grubo przed 6 maja, ale lecę dopiero w lipcu i pani z Emirates stwierdziła , że się nie należy - promocja była podobno na loty tylko do końca maja.

Promocja na Dubai Connect była do 6.05 - czyli do 6 maja trzeba było skorzystać z tej usługi - bez względu na datę rezerwacji lotu.

#65 PostWysłany: 06 Cze 2013 21:48 

neonet napisał(a):
Cześć! Mam problem z Dubai Connect - lecę z Glasgow do Hongkongu via DXB i BKK. Jest to jedyne połączenie, które oferowała mi storna. Przed rezerwacją bardzo uprzejma pani powiedziała, że na wylocie może się należy, a na powrocie się należy (już bez może). Niestety po rezerwacji okazało się, ze się nie należy (mimo, że było to wcześniej potwierdzone). Obsługa telefoniczna (zarówno przez polską jak i brytyjską infolinię) dość mierna (wymówka - system) - brak woli konsultacji z HQ w Dubaju.

Macie może jakąś wskazówkę, gdzie uderzyć lub co zrobić, żeby wyegzekwować to, co zostało zaproponowane? Wspomniana argumentacja, typu że ktoś inny leciał i dostał (w tym wypadku zupełnie prawdziwa) nie działa ('perhaps they have paid more' - a tak nie było).

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam,

Jeżeli masz zapisaną dokładną datę oraz godzinę połączenia i najlepiej jeszcze z kim rozmawiałeś, to napisz reklamację przez Internet z prośbą o odsłuchanie rozmowy, w której Cię tak poinformowali.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 12 Cze 2013 21:59 

Promocja na DubaiConnect się skończyła i mi nie przysługuje..... dzisiaj złożyłem wniosek o wizę..... zobaczymy
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 20 Cze 2013 15:36 

29 lipca lecę do Dubaju i mam tam przesiadkę 23h. Z początku miałem nadzieję, że się załapię na Dubai Connect no ale niestety nic z tego :b Ląduję 22:15 a wylot mam następnego dnia 21.25. Po wylądowaniu jest sens wybierać się na miasto? Będzie cokolwiek jeszcze o tej porze do zobaczenia? Czy dać sobie spokój jechać do hotelu i poczekać do rana...:) ?
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 02 Lip 2013 11:54 

Jeśli ktoś nie łapie się na Dubai Connect to garść porad:

- w punkcie transferowym (po stronie przylotów, przed transferową kontrolą bezpieczeństwa) można (zazwyczaj?) otrzymać bon na posiłki jeśli mamy więcej niż 4h oczekiwania, bon jest do kilku miejsc które chyba się zmieniają, część z nich lepszych część standardowych (McDonald itp). Ta oferta nie jest reklamowana. http://www.sleepinginairports.net/midea ... dKZPpwSqcA
BTW mimo że kilka razy byłem na DXB nie widziałem nigdy tych 'Quiet Lounges' - inna sprawa, że nie szukałem, chyba, że chodzi o część terminala z wygodniejszymi leżankami ale nie odgrodzoną od reszty.

- hotel na terminalu jest drogi, nigdy nie jest objęty Dubai Connect ale zdecydowanie szybciej się tam dostać niż do jakiegoś hotelu w mieście. Można zyskać nawet kilka godzin zwłaszcza jeśli lecimy w klasie ekonomicznej (bo wtedy nie mamy dostępu do fast tracka przy kontroli). http://www.dubaiintlhotels.com/ Podobno można też rezerwować na godziny. Jest w terminalu więc nie trzeba wizy. Oferuje wysoki standard (5 gwiazdek). Czyli co prawda płacimy ale otrzymujemy znacznie lepsza ofertę niż w ramach Dubai Connect - zwłaszcza jeśli mamy tylko 8 - 10h.

- można sobie wykupić wejściówkę do saloniku Marhaba Lounge, https://www.marhabaservices.com/Source/lounge.aspx 4h 48USD Oferują także usługi 'opieki' na lotnisku, czyli ktoś po nas przyjdzie, przeprowadzi przez kontrole itp - według mnie zbędne ;)

- na lotnisku znajduje się także G-Force Health Club, można poćwiczyć, jest też basen, można tam także skorzystać z prysznica (terminal 3).

- w terminalu 3 znajdują się także prysznice ogólnodostępne, ale ludzie którzy z nich korzystali sugerują raczej zajrzeć do G-Force.

Emirates lata z terminalu 3 (Concourse A i B - gdzie A i B to pierwsza część numeru bramki), ale także może się trafić terminal 1 (Concourse C - bramki C1 - C50). Oba terminale są z sobą połączone i łatwo się przemieszczać pomiędzy nimi (choć jest kawałek do przejścia), w zasadzie można mieć wrażenie że to jeden terminal.
Między Concourse A i B jedzie się podziemnym pociągiem. Concourse A jest dedykowany głównie A380.
Terminal 3 jest wyłącznie dla Emirates (i Qantas).
Bramki C36-C50 to bramki głównie(jedynie???) autobusowe (jeśli samolot nie parkuje bezpośrednio przy terminalu), zazwyczaj też w tej części lotniska jest nieco spokojniej, ale nie ma wygodniejszych leżanek, tylko krzesełka. Leżanki są w kilku miejscach na lotnisku ale, co oczywiste, zawsze okupowane więc nie jest łatwo taką zdobyć:)
Ze zwykłymi siedzeniami nie ma problemu, aczkolwiek czasem trzeba przejść w jakąś mniej zatłoczoną w danym momencie część lotniska.

FlyDubaj i wiele innych tanich linii lata z Terminalu 2 (bramki F1 - F42), na Terminal 2 trzeba przejechać autobusem.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 18 Lip 2013 00:27 
Awatar użytkownika

Cześć!

Mam wykupiony lot kombinowany Warszawa-Pekin (przez Dubaj) + Hongkong-Warszawa (przez Dubaj) w Emirates. Wylot jutro. Wracając z Hongkongu mam 7h czekania w Dubaju na samolot do Warszawy. Czy jest i ktoś w stanie powiedzieć co należy w moim przypadku zrobić, żeby dostać wizę do Dubaju, żeby wyskoczyć z lotniska na miasto na te ~3godziny?

Zgodnie z tym http://www.emirates.com/english/destina ... aspx#Visas widzę, że mogę ubiegać się o darmową 36h wizę jako pasażer Emirates. Co dokładnie musze zrobic i czy ona rzeczywiscie jest taka darmowa?

Kolejne pytanie - ile czasu wynosic musialaby przesiadka w Dubaju, żeby kwalifikowac sie do darmowego posilku od The Emirates?

Pozdrawiam!

#70 PostWysłany: 18 Lip 2013 01:21 
Awatar użytkownika

niebieski
1) Nie masz prawa do darmowej wizy, przy Complimentary jest gwiazdka, i niżej wyjaśnienie:

Kod:
Complimentary Dubai entry visa is only available only to commercial transit passengers (e.g. New York – Dubai - Damascus) booking a 1 night Dubai Stopover en-route to their final destination and having a transit time in Dubai not greater than 36 hours. Example: 1) New York – Dubai - Damascus (Entitled to the Complimentary Visa as transit time in Dubai LESS than 36 Hours) EK 204 1OCT JFKDXB Departure: 1120(Sat) Arrival: 0805(Sun) EK 913 3OCT DXBDAM Departure: 1410(Mon) Arrival: 1625(Mon) 2) Auckland/Dubai/Bombay (Not entitled to the Complimentary Visa as transit time in Dubai GREATER than 36 Hours) EK 407 1OCT AKLDXB Departure: 1850(Sat) Arrival: 0540(Sun) EK 147 3OCT DXBBOM Departure: 2230(Mon) Arrival: 0255(Tues) The complimentary visa is NOT available to turn around passengers (eg. London/Dubai/London). Emirates Group employees or any other Airline employees do not qualify for the complimentary visa.

2) Aby dostać darmowy posiłek musisz mieć minimum 4h przerwy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości