Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 8854 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 443  Następna
Autor Wiadomość
#2701 PostWysłany: 06 Lip 2015 13:09 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Dobrze rozumiem że płacąc w necie nie ważne jest w jakiej walucie będzie płatność bo i tak wszystkie przelicza po kursach Mastercard, które są atrakcyjne. Gdzie znajdę tabele wymiany walut MasterCard?

NEOBUS: pula biletów na przejazdy autokarami na majówkę od 1 PLN NEOBUS: pula biletów na przejazdy autokarami na majówkę od 1 PLN
Koniec taniego latania do Francji i jeszcze jednego kraju UE? Podatek lotniczy wzrośnie aż o 181 procent! Koniec taniego latania do Francji i jeszcze jednego kraju UE? Podatek lotniczy wzrośnie aż o 181 procent!
#2702 PostWysłany: 06 Lip 2015 13:12 

@tabo89

Proszę link do kursów MasterCard - https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/

Transakcje powinny być przeliczane właśnie wg. kursów z tej strony.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
tabo89 uważa post za pomocny.

#2703 PostWysłany: 06 Lip 2015 13:50 

Loty: 93
Kilometry: 237 481
Kursy na tej stronie mastercarda są kursami średnimi z danego dnia. Faktyczny kurs zmienia się praktycznie co kilka sekund (jest płynny). Przy założeniu, że nie będzie nagłego tąpnięcia (jak niedawno temu na CHF) kurs przeliczeniowy to kurs średni plus minus 1 grosz.

#2704 PostWysłany: 06 Lip 2015 13:59 

Loty: 12
Kilometry: 31 528
dzidzi napisał(a):
Ja mam kartę od 5.05 i 2 razy zamknięty cykl 18 dnia miesiąca. Żadnego ubezpieczenia mi nie naliczyło, a karta obciążona max.

Takie pytanie - podpisywałeś papier z wnioskiem o ubezpieczenie? Bo też mam kartę wydaną po 10 kwietnia, na razie mam jeden wyciąg (dziś się zamknie drugi) i za pierwszym razem naliczyli ubezpieczenie (ale po reklamacji oddali). I u mnie był wniosek, choć wychodzi, że nie powinno go być, który podpisałem.
Pozdrawiam
Michał M

-- 06 Lip 2015 14:09 --

zulu napisał(a):
seal napisał(a):
mrmrooz: kol @zulu stawia Ci dobry obiad! :)
zauważ że mrmrooz (przypuszczam bo tego nie wiem) podpisywał umowę na warunkach innych niż obowiązywały pierwotnie dla tej karty. :o Faktem jest że kiedy pisałem posta nie wiedziałem że bank zmienił warunki dla umów po 10 kwietnia 2015.

Zulu, potwierdzam, umowę podpisywałem po 10 kwietnia. Ale pisaliśmy również w postach przed Twoim, że w TOiP jest zapis o obowiązywaniu ubezpieczenia dla umów zawartych do 10 kwietnia.
Za obiad dziękuję, chwilowo nie skorzystam, ale w ramach rekompensaty proponuję, żebyś zabrał siebie lub dowolnie wybraną przez siebie osobę i takowy obiad spożył. Chyba nawet zrobienie tego samemu w domu będzie odpowiednią rekompensatą :-)

Pozdrawiam
Michał M
 Profil Relacje PM off  

#2705 PostWysłany: 06 Lip 2015 18:59 
Awatar użytkownika

Kilometry: 8 834
niebieski
mrmrooz napisał(a):
zulu napisał(a):
seal napisał(a):
mrmrooz: kol @zulu stawia Ci dobry obiad! :)
zauważ że mrmrooz (przypuszczam bo tego nie wiem) podpisywał umowę na warunkach innych niż obowiązywały pierwotnie dla tej karty. :o Faktem jest że kiedy pisałem posta nie wiedziałem że bank zmienił warunki dla umów po 10 kwietnia 2015.

Zulu, potwierdzam, umowę podpisywałem po 10 kwietnia. Ale pisaliśmy również w postach przed Twoim, że w TOiP jest zapis o obowiązywaniu ubezpieczenia dla umów zawartych do 10 kwietnia.
Za obiad dziękuję, chwilowo nie skorzystam, ale w ramach rekompensaty proponuję, żebyś zabrał siebie lub dowolnie wybraną przez siebie osobę i takowy obiad spożył. Chyba nawet zrobienie tego samemu w domu będzie odpowiednią rekompensatą :-)

Pozdrawiam
Michał M
Najważniejsze że warunki w banku się poprawiły - reszta to pikuś. Z ręką na sercu mogę powiedzieć że pisząc posta nie wiedziałem o 10.04 ale ... tak czy siak zgodnie z Twoja decyzją trzeba będzie na dobry obiad zaprosić już "taką jedną osobę", która już się z tego cieszy. :lol:
 Profil Relacje PM off  

#2706 PostWysłany: 07 Lip 2015 10:21 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
Nie chcę psuć Waszych nastrojów, ale czytaliście umowę do karty kredytowej ? To tam są zapisy o obowiązkowym ubezpieczeniu nawet jeżeli umowa została podpisana po 10 kwietnia 2015 r. Dokładnie w §2 Zabezpieczenia (pkt 3 z tego co pamiętam).

Z kolei zapis "*** Dotyczy umów ubezpieczenia do 10 kwietnia 2015 r." w Tabeli opłat ważnej od 04.05.2015 r. dotyczy starych, grupowych umów ubezpieczeniowych,te po 10 kwietnia są już indywidualne, a nie grupowe (stąd na stronie produktu OWU ubezpieczeń grupowych (starych) i indywidualnych (wydawanych do umów po 10 kwietnia 2015 r.)
 Profil Relacje PM off  

#2707 PostWysłany: 07 Lip 2015 12:57 

Umowy nie mogę odszukać chwilowo, więc nie potwierdzę/nie zaprzeczę. Ale potwierdzam po raz kolejny - dostałem zwrot pobranego ubezpieczenia - na pierwszym wyciągu. Drugi się wczoraj zamknął i nie ma ubezpieczenia naliczonego.

Jedno co jest pewne w sprawie tego banku - to mają niezły b....l, co człowiek, to inne zdanie.

Pozdrawiam
Michał M
 Profil Relacje PM off  

#2708 PostWysłany: 09 Lip 2015 22:27 

Loty: 58
Kilometry: 124 446
niebieski
mrmrooz napisał(a):
dzidzi napisał(a):
Ja mam kartę od 5.05 i 2 razy zamknięty cykl 18 dnia miesiąca. Żadnego ubezpieczenia mi nie naliczyło, a karta obciążona max.

Takie pytanie - podpisywałeś papier z wnioskiem o ubezpieczenie? Bo też mam kartę wydaną po 10 kwietnia, na razie mam jeden wyciąg (dziś się zamknie drugi) i za pierwszym razem naliczyli ubezpieczenie (ale po reklamacji oddali). I u mnie był wniosek, choć wychodzi, że nie powinno go być, który podpisałem.
Pozdrawiam
Michał M

Nie, żadnego papierka o ubezpieczeniu nie podpisywałem.

-- 09 Lip 2015 22:39 --

Manuel napisał(a):
Nie chcę psuć Waszych nastrojów, ale czytaliście umowę do karty kredytowej ? To tam są zapisy o obowiązkowym ubezpieczeniu nawet jeżeli umowa została podpisana po 10 kwietnia 2015 r. Dokładnie w §2 Zabezpieczenia (pkt 3 z tego co pamiętam).

Z kolei zapis "*** Dotyczy umów ubezpieczenia do 10 kwietnia 2015 r." w Tabeli opłat ważnej od 04.05.2015 r. dotyczy starych, grupowych umów ubezpieczeniowych,te po 10 kwietnia są już indywidualne, a nie grupowe (stąd na stronie produktu OWU ubezpieczeń grupowych (starych) i indywidualnych (wydawanych do umów po 10 kwietnia 2015 r.)

Sprawdziłem ten punkt, jednak bank powinien raczej dopilnować tego przed podpisaniem umowy, bo jak mnie teraz zmuszą do zawarcia ubezpieczenia, co najwyżej zablokują kartę.

Co nie zmienia faktu, że przez nich żadna kwota/% doliczana nie jest z tytułu ubezpieczenia.

Załączniki:
20150709_191124.jpeg
20150709_191124.jpeg [ 120.69 KiB | Obejrzany 846 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#2709 PostWysłany: 13 Lip 2015 14:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
Kilka osob, w tym ja pisalismy, ze za oplacenie polis PZU pkt wizz nie nalicza

A za opłacenie polisy Aviva? :)
 Profil Relacje PM off  

#2710 PostWysłany: 13 Lip 2015 14:53 

Ja opłacałem rachunki i polisy AVIVA za pośrednictwem PayU za 0 zł (ale już nie działa), teraz Sprytnym Billem z prowizją i zero problemów z naliczaniem pkt wizz.
Można w ich oddziałach za darmo np. w kasie czy u agenta???
 PM off  

#2711 PostWysłany: 13 Lip 2015 16:47 

kittycate napisał(a):
Anonymous napisał(a):
Kilka osob, w tym ja pisalismy, ze za oplacenie polis PZU pkt wizz nie nalicza

A za opłacenie polisy Aviva? :)

Mogą naliczyć albo i nie mogą, zgodnie z 'Regulaminem PROGRAMU LOJALNOŚCIOWEGO WIZZ AIR', dostępnym na stronie Raiffiego, punkty są naliczane za transakcje bezgotówkowe z wyłączeniem:
a) przelewów z Rachunku karty
b) transakcji poprawionych lub zwróconych
c) transakcji dokonanych z naruszeniem przepisów prawa lub postanowień Umowy
d) transakcji dokonanych przez osobę nieuprawnioną do korzystania z Wizz Air MasterCard
e) transakcji quasi-gotówkowych, tj. transakcji sprzedaży towarów lub usług, które mogą być bezpośrednio zamienione na gotówkę (np. zakup czeków podróżnych lub waluty, transakcji z brokerami ubezpieczeniowymi, w tym transakcje internetowe tego typu), przelewy (w tym przelewy on-line), zakłady sportowe lub transakcje w kasynie (włączając w to te, wykonane w kasynach on-line);
f) transakcji gotówkowych
g) transakcji oszukańczych

Jak widać wszystko zależy czy transakcja wg. banku i wizza łapię się na któryś punkt powyżej czy też nie. Jak rozumiem zakup czeków czy transakcje w kasynach (bo łatwo wymienić na gotówkę), to nie rozumiem dlaczego brokerzy ubezpieczeniowi się nie łapią. Czyli jak pójdę do agenta PZU i kupię ubezpieczenie samochodu, to nie dostanę punktów, ale prawdopodobnie jak wykupię podobne ubezpieczenie u dealera samochodowego (np. przy zakupie nowego samochodu), to punkty się naliczą...
 Profil Relacje PM off  

#2712 PostWysłany: 13 Lip 2015 17:21 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 132 615
niebieski
Ja PZU płaciłem przez płaza i jak najbardziej Ok ;)
 Profil Relacje PM off  

#2713 PostWysłany: 13 Lip 2015 18:00 

Loty: 18
Kilometry: 113 707
Cześć,
Pewnie odpowiadaliście już kilka razy na takie pytanie ale nie mogę tego znaleźć.. Czy kk wizz raiffeisen nie będzie generowała ŻADNYCH kosztów przy założeniu, że a) będę spłacał ją terminowo (uniknięcie odsetek), b) przeprowadzę w ciągu pierwszych 3 miesięcy transakcje na min. 1000 zł miesięcznie (uniknięcie 79 zł za rok), c) zrobię min. 4 transakcje miesięcznie (uniknięcie 4,5 zł miesięcznie) ? Czy jest jeszcze jakiś 'haczyk', który należy mieć na uwadze?
Dzięki!!
 Profil Relacje PM off  

#2714 PostWysłany: 13 Lip 2015 18:08 

złoty
a) tak
b) tak
c) tak
 Profil Relacje PM off
MattKa uważa post za pomocny.

#2715 PostWysłany: 13 Lip 2015 18:21 

Tomek Zien napisał(a):
Ja PZU płaciłem przez płaza i jak najbardziej Ok ;)

Ale bezkosztowo płacąc kartą w Oddziale Pzu z pkt nići
 PM off  

#2716 PostWysłany: 13 Lip 2015 19:01 

niebieski
MattKa napisał(a):
Cześć,
Pewnie odpowiadaliście już kilka razy na takie pytanie ale nie mogę tego znaleźć.. Czy kk wizz raiffeisen nie będzie generowała ŻADNYCH kosztów przy założeniu, że a) będę spłacał ją terminowo (uniknięcie odsetek), b) przeprowadzę w ciągu pierwszych 3 miesięcy transakcje na min. 1000 zł miesięcznie (uniknięcie 79 zł za rok), c) zrobię min. 4 transakcje miesięcznie (uniknięcie 4,5 zł miesięcznie) ? Czy jest jeszcze jakiś 'haczyk', który należy mieć na uwadze?
Dzięki!!

Jeszcze musisz mieć w dniu generowania wyciągu zerowe zadłużenie na karcie. W innym przypadku naliczy Ci opłatę w wysokości 0,18% od kwoty zadłużenia w dniu generowania wyciągu.
 Profil Relacje PM off
digger lubi ten post.

#2717 PostWysłany: 13 Lip 2015 19:28 
Awatar użytkownika

niebieski
kendi napisał(a):
MattKa napisał(a):
Cześć,
Dzięki!!

Jeszcze musisz mieć w dniu generowania wyciągu zerowe zadłużenie na karcie. W innym przypadku naliczy Ci opłatę w wysokości 0,18% od kwoty zadłużenia w dniu generowania wyciągu.

To nieprawda. Nie ma takiej opłaty. Po wygenerowaniu wyciągu masz 26 dni na spłacenie karty. Opłata którą wspominasz jest od jakiegoś dobrowolnego OPCJONALNEGO ubezpieczenia karty, którego się nie bierze.
 Profil Relacje PM off  

#2718 PostWysłany: 13 Lip 2015 19:48 

Loty: 212
Kilometry: 299 164
niebieski
To też nie prawda :) Po pierwsze jest 25 dni od wygenerowania wyciągu na spłatę karty (aby nie płacić odsetek), po drugie z tym ubezpieczeniem bywa różnie :) Posiadam kartę od lipca 2014 r. i to ubezpieczenie naliczyło mi się tylko na pierwszym wyciągu (oczywiście później nie spłacałem zadłużenia przed wygenerowaniem wyciągu). Nie ma tu żelaznej reguły :P

#2719 PostWysłany: 13 Lip 2015 20:01 

kittycate napisał(a):
To nieprawda. Nie ma takiej opłaty. Po wygenerowaniu wyciągu masz 26 dni na spłacenie karty. Opłata którą wspominasz jest od jakiegoś dobrowolnego OPCJONALNEGO ubezpieczenia karty, którego się nie bierze.

Prawda, prawda: prawie wszyscy nie spłacając zadłużenia na koncie karty przed wygenerowaniem wyciągu tj. przed zakończeniem okresu rozliczeniowego mają naliczone owe 0,18% z tytułu
Kod:
Opłata za ubezpieczenie na życie
 PM off  

#2720 PostWysłany: 13 Lip 2015 20:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
kittycate napisał(a):

Prawda, prawda: prawie wszyscy nie spłacając zadłużenia na koncie karty przed wygenerowaniem wyciągu tj. przed zakończeniem okresu rozliczeniowego mają naliczone owe 0,18% z tytułu
Kod:
Opłata za ubezpieczenie na życie

Ja nie mam i nikt ogarnięty kogo znam nie brał tego niepotrzebnego ubezpieczenia więc po wygenerowaniu wyciągu ma 26 dni na spłacenie zadłużenia bez żadnych odsetek co jest wygodne i rozsądne ;) Nie wiem skąd informacja że prawie wszyscy to mają?

Przecież to się kłóci z ideą karty kredytowej gdzie masz bezpłatny okres kredytowania po wygenerowaniu wyciągu.
Przy okazji datę generowania wyciągu wg mnie warto sobie ustalić na ostatni dzień miesiąca żeby ładnie się układało.

Ostatnio edytowany przez kittycate 13 Lip 2015 20:50, edytowano w sumie 4 razy
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 8854 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 443  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 6 gości