Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 491 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: [Miles&Smiles TK]
#461 PostWysłany: 09 Lis 2024 22:56 

HON fly4free
@Darek M.: Jak zwykle nie ma jakiejś jednej uniwersalnej odpowiedzi, bo zależy co, jaka klasa rezerwacyjna itp., ale ponieważ generalnie *A latam: w C, ew. Y+ na longach i najczęściej Y po Europie/krótkich innych lotach plus krajówki LO, to bilety C, w tym samego TK, naliczam głównie do M&M, bo zwykle tam mają relatywnie najlepszy przelicznik, grupę LH w Y naliczam zwykle do UA, bo tam zawsze nawet jakieś stosunkowo niewielkie mile się przydają i można z nich zrobić fajny użytek, a zarazem unikam w ten sposób jakiś kompletnych ochłapów, które LH daje od wydanej kasy w przypadku tanich biletów, LO w Y naliczam do M&M bo jest EB, chociaż generalnie są to drobiazgi za krajówki i Europę.

Warto też się przyjrzeć programowi AC, bo jest dość sensowny zwłaszcza pod kątem potencjalnego wykorzystania mil. Dobrą alternatywą może być też A3 jeśli ktoś nie ma statusu, a tam by chciał zacząć czy kontynuować, a do tego w miarę sensowne opcje wykorzystania mil + łączenie kont.
Ponadto warto pamiętać, że w przypadku np. SQ istnieją nieoczywiste możliwości naliczenia ich lotów np. do Alaski (OW), gdzie SQ liczy się też do statusu czy teraz SK (ST), zamiast *A. Z kolej przykładowo CM można np. naliczyć do AF/KL zamiast *A.

Jeśli nie skupiam się na statusie to staram się patrzyć utylitarnie na naliczenia i wybór programu pod kątem teg co i gdzie z tymi milami można ewentualnie sensownego, uwzględniając swoje potrzeby czy zachcianki, zrobić.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3701 PLN. Wylot z Warszawy Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3701 PLN. Wylot z Warszawy
Zbiór lotów z Warszawy od 165 PLN. Austria, Węgry, Włochy, Hiszpania i Cypr Zbiór lotów z Warszawy od 165 PLN. Austria, Węgry, Włochy, Hiszpania i Cypr
#462 PostWysłany: 10 Lis 2024 11:07 
Awatar użytkownika

Loty: 410
Kilometry: 578 998
złoty
Dzięki za wyczerpujący wpis. Właśnie na stąd czytałem o ofercie SM w SAS i przyglądam się AC i UA, ale liczę też punkty w M&M, czy w przyszłym roku uzbieram na złoto.

Rozważam też przedłużenie E+ w TK tak jak Ty na 4 lata + 2 lata Golda po spadku. Nie latach aż tak dużo w premium jak Ty, więc muszę się bardziej ograniczyć ;)

Generalnie status w UA lub AC może być ciekawą opcją z uwagi na dobre podejście do LHG i ich tworów. Tutaj ostatnio podpisali umowę z UA, AC chyba nie daje takich udogodnień?
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#463 PostWysłany: 10 Lis 2024 21:57 

HON fly4free
Warto pamiętać, że statusy w liniach z Am Północnej typu AC (czasem też inne, w tym wybrane europejskie) otwierają drogę do łatwych SM/czelendży w innych liniach w szerokim regionie, co też może ewentualnie być przydatne. Podobnie w liniami z Azji w Azji. "Mocne" są też statusy bliskowschodnie, ale akurat *A jest tu praktycznie niereprezentowany.

TK ze swoim 2-letnim statusem + możliwością szybkiego odnawiania na kolejne 2 lata ma tę zaletą, że potem można skupić się na innych sojuszach, albo latać fantazyjnie bez oglądania się w ogóle na sojusze ;-)
 Profil Relacje PM off
Darek M. lubi ten post.

#464 PostWysłany: 11 Lis 2024 08:51 

niebieski
A jak łatwo zdobyć w TK te 25000 mil do M&S. Mnie to zawsze kosztowało dużo wysiłku, a po ostatnim zmniejszeniu mil w najtańszych klasach stało się wręcz niewykonalne. Teraz to już chyba łatwiej zrobić te 100 odcinków w LO, aby mieć w M&M Golda.
 Profil Relacje PM off  

#465 PostWysłany: 11 Lis 2024 09:16 
Awatar użytkownika

Loty: 410
Kilometry: 578 998
złoty
Jeden lot do Ameryki Południowej z przodu kabiny + jakaś drobnica i jest 25k
 Profil Relacje PM off
abelincoln lubi ten post.

#466 PostWysłany: 12 Lis 2024 09:38 
Awatar użytkownika

Loty: 892
Kilometry: 1 993 981
HON fly4free
5x mile z booking.com

Fly Higher with Your Reservations

With the partnership of Turkish Airlines and Booking.com,
Miles&Smiles members earn 5x Miles.

Make your reservations via our partnership campaign page and earn 5 Miles for every 1 Euro spent on your accommodations!

Image
 Profil Relacje PM off  

#467 PostWysłany: 12 Lis 2024 13:23 
Awatar użytkownika

Loty: 165
Kilometry: 314 000
srebrny
@cart już o tym bylo pisane kilka postów wyżej (#458)
 Profil Relacje PM off  

#468 PostWysłany: 12 Lis 2024 13:27 

HON fly4free
@niedzwiecki.pl: lecisz raz na dwa lata do Am Pd / Australii itp. na jeden trip w C i masz praktycznie załatwione. Alternatywnie możesz polować na inne dobre taryfy milodajne, których mimo wszystko nie brakuje tu i tam. Dużo prostsze i przyjemniejsze niż przysłowiowe ciupanie na siłę 100 segmentów LO/LH na SEN... co roku.
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#469 PostWysłany: 16 Gru 2024 00:48 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 27 Lis 2024, 07:48 --

Kontaktowaliście się z m&s w celu doliczenia mil za nocleg przez booking.com? Za majowy nocleg jeszcze nie mam naliczone. Jest jakiś dedykowany mail czy uderzać do warszawskiego biura?

-- 15 Gru 2024, 23:48 --

Jako ciekawostkę podam, że model ze strony m&s to Polak. Od wielu lat współpracuje z marką Ochnik.
Załącznik:
Screenshot_20241215_233254_Brave.jpg
Screenshot_20241215_233254_Brave.jpg [ 149.15 KiB | Obejrzany 331 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#470 PostWysłany: 17 Gru 2024 14:59 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
niebieski
@bim-bam Kilka dni temu weszły mi mile za wrzesień i październik ale za czerwiec jeszcze nie. Napisałem na mail warszawskiego biura.
 Profil Relacje PM off

#471 PostWysłany: 17 Gru 2024 15:05 

HON fly4free
Warszawskiego biura już zdaje się nie ma, lepiej chyba założyć claima przez stronę TK.
 Profil Relacje PM off  

#472 PostWysłany: 17 Gru 2024 15:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Tylko jak? Claim jest tak skonstruowany, że wklepuje się dane lotów i tyle. Nie widzę innej formy kontaktu.
 Profil Relacje PM off  

#473 PostWysłany: 17 Gru 2024 15:22 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
niebieski
A próbowałeś przez Help-> feedback ->...?

Załączniki:
Zrzut ekranu 2024-12-17 o 14.21.56.png
Zrzut ekranu 2024-12-17 o 14.21.56.png [ 89.14 KiB | Obejrzany 248 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#474 PostWysłany: 17 Gru 2024 15:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam,

W kwietniu 2024 lecialem TK trase KRK- IST - MRU/ RT. Kupilem bilet dla 3 osob. Polecono mi wtedy ze nie warto zbierac mil jezeli nie latam za czesto. Teraz kupowalem trase KRK - IST - SEZ rowniez TK i w aplikacji zauwazylem ze naliczylo mi 2158 mil za ten MRU za 1 osobe. Czy jest mozliwosc (i sens?) ubiegac sie jakos o te mile za pozostale 2 osoby, przeslac je na swoje konto i zrobic tak samo z nadchodzacym lotem do SEZ? Obstawiam ze uzbieralbym w tym przypadku okolo 12 tys mil tylko czy to mi cos da?

Jezeli pytanie jest debilne to przepraszam i prosze o wyrozumialosc, przejrzalem kilka stron tego tematu jednak przyznaje ze nie wszystkie 430. Nigdy nie bylem w zadnym programie lojalnosciowym i nie mam pojecia jak one dzialaja, latam raz czy dwa w roku zawsze kupujac bilety dla minimum 3 osob

#475 PostWysłany: 17 Gru 2024 15:38 
Awatar użytkownika

niebieski
ten nadchodzacy na SEZ caly jest w P,P. Czyli ze promocja wiec 0? No ok
A co z tymi z kwietnia 2024? Skoro dostalem 2158 mil to znaczy ze za te 2 osoby tez bym otrzymal, jest jakas mozliwosc o to zawalczyc? NO I CZY JEST SENS?
Mniemam ze sensu nie ma bo widze ze operujecie tu kwotami rzedu 50 tys mil... ale wole sie upewnic :)

#476 PostWysłany: 17 Gru 2024 16:04 
Awatar użytkownika

złoty
@Zeus, jeśli mile pokazały się w aplikacji TK to znaczy, że są w m&s i tylko tam je wykorzysta, każdy zbiera mile dla siebie, jedyny program jaki znam to QR gdzie można zbierać za "rodzinę"
 Profil Relacje PM off  

#477 PostWysłany: 17 Gru 2024 16:49 

srebrny
@Krzysio czy warto zbierać musisz sam ocenić.
Co do naliczenia wstecznego dla pozostałych dwóch osób do Miles&More już tych mil nie naliczysz (można naliczać wstecznie do 6 miesięcy), natomiast możesz założyć tym osobom konto w programie TK (Miles&Smiles, tam gdzie Tobie mile wpadły) - i tam naliczyć, w Miles& Smiles można naliczać do 12 miesięcy wstecz.
Ja uważam, że zbierać zawsze warto - to nic nie kosztuje a w najgorszym wypadku w takim M&S, jeżśli nie przepalisz na loty, to możesz wziąć voucher do L.C.Waikiki i będąc w Stambule kupić sobie ciuchy.
2 ludzi lubi ten post.
Krzysio uważa post za pomocny.

#478 PostWysłany: 17 Gru 2024 17:13 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki, wysłane.
 Profil Relacje PM off  

#479 PostWysłany: 19 Gru 2024 12:44 
Awatar użytkownika

niebieski
novart napisał(a):
@Krzysio czy warto zbierać musisz sam ocenić.
Co do naliczenia wstecznego dla pozostałych dwóch osób do Miles&More już tych mil nie naliczysz (można naliczać wstecznie do 6 miesięcy), natomiast możesz założyć tym osobom konto w programie TK (Miles&Smiles, tam gdzie Tobie mile wpadły) - i tam naliczyć, w Miles& Smiles można naliczać do 12 miesięcy wstecz.
Ja uważam, że zbierać zawsze warto - to nic nie kosztuje a w najgorszym wypadku w takim M&S, jeżśli nie przepalisz na loty, to możesz wziąć voucher do L.C.Waikiki i będąc w Stambule kupić sobie ciuchy.

Dzieki bardzo, naliczylem miles&smiles wstecz, swoja droga okazalo sie ze te 2 tys to bylo za 1/4 trasy a lacznie 8 tys na osobe, do tego polecilem swoja zone i dostalem 500, na jej koncie tez za loty dostalem 8 tys i teraz zrobie to samo z biletami syna czyli za jeden wypad dostane 25k mil? Jak dobrze patrze to za 50k mil jest Krk- IST - DPS OW, takze drugie takie wakacje i mam bilet na Bali w jedna strone, a powrot kupie w jakiejs promocji TK w maju.

#480 PostWysłany: 23 Gru 2024 00:13 

niebieski
tropikey napisał(a):
Faktycznie, przeoczyłem drobny druczek. Zatem nawet lepiej :)
Czyżby zatem wystarczyło dozbieranie 246 mil? Pokrywałoby się to z informacjami na koncie. Co jednak z tymi 15k mil, które były wymagane do przedłużenia elite do 2 lat? Jeśli okaże się, że one też liczą się do przedłużenia o kolejne 2 lata (do kwietnia 2028), to oczywiście będę ukontentowany. To podwójne wykorzystanie brzmi mi jednak nieco zbyt pięknie...

@tropikey udało Ci się ustalić czy te początkowe 15k mil wlicza się do 25k, które są potrzebne do przedłużenia statusu o dwa lata? Właśnie zrobiłem SM z M&M (niestety mój plan na przedłużenie senatora się posypał) i zastanawiam się, czy jednym lotem w C (ARN-EZE/SCL) uda się zapewnić sobie gold'a na 4 lata.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 491 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: bbartekk2 oraz 2 gości