Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: AIDA
#141 PostWysłany: 16 Sty 2025 14:23 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
@vincenz podrzuć trasę rejsu, to powinno ułatwić ocenę.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

Wiosna na Krecie za 944 PLN. Loty z Warszawy i 4 noclegi w hotelu Wiosna na Krecie za 944 PLN. Loty z Warszawy i 4 noclegi w hotelu
Wiosna na Costa Dorada: 7 dni z wyżywieniem w 4* hotelu od 2409 PLN. Wyloty z 2 miast Wiosna na Costa Dorada: 7 dni z wyżywieniem w 4* hotelu od 2409 PLN. Wyloty z 2 miast
#142 PostWysłany: 16 Sty 2025 15:23 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
@JIK https://aida.de/finden/BE14250914/PREMI ... n=1&filter[airport]=&filter[duration]=14-21&filter[extended]=&filter[from]=&filter[pax][adults]=2&filter[pax][children]=1&filter[pax][juveniles]=0&filter[region]=VRNE&filter[ship]=&filter[to]=&juveniles=0&ta=
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 16 Sty 2025 16:58 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Mi się wydaje, że warto, bo „zaliczasz” wszystkie główne miejsca w Norwegii. Chociaż chętnie bym za taki rejs zapłacić 3k ;)

Profil Relacje PM off
vincenz lubi ten post.
vincenz uważa post za pomocny.

#144 PostWysłany: 16 Sty 2025 17:29 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Dzięki @JIK. Żona coś tam zaczyna biadolić, że druga połowa września w Norwegii to nie jest jej wizja wakacji, no ale zobaczymy jak będzie.
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 16 Sty 2025 17:37 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

@vincenz byłem w 2024 w Norwegii (Stavanger) na weekend, pogoda nam siadła i było bajka + jeszcze wpadła zorza. Także „urabiaj” żonę ;)

Profil Relacje PM off
vincenz lubi ten post.
vincenz uważa post za pomocny.

#146 PostWysłany: 16 Sty 2025 18:20 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
@JIK @brzemia dzięki za uwagi, muszę pomyśleć nad trasą i ilością urlopu. Niestety Aida na 7 dni nic bardziej spektakularnego nie oferuje. Na 10, 11 i 14 dni trasa wygląda znacznie lepiej.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 29.7 KiB | Obejrzany 542 razy ]

Załącznik:
2.jpg
2.jpg [ 29.37 KiB | Obejrzany 542 razy ]

#147 PostWysłany: 16 Sty 2025 18:29 

złoty
Te są duzo lepsze. Flam to punkt obowiązkowy. I kup od razu bilety na pociag ;)

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
barka lubi ten post.
barka uważa post za pomocny.

#148 PostWysłany: 16 Sty 2025 22:24 

niebieski
Nie ma co krytykować tej pierwszej trasy. Rejs to rejs. ;-) Dla przykładu, trudno znaleźć coś spełniającego wszystkie oczekiwania, kiedy nie ma się absolutnie żadnej możliwości wyjechania na dłużej, niż siedem nocy i jest się ograniczonym tym samym do Europy.. Dlatego też prawie zawsze latam w dniu zaokrętowania i wracam od razu po rejsie. Mimo wszystko, udało mi się trafić fajną trasę na MSC Euribia z Kopenhagi do Kilonii przez Hellesylt, Nordfjordeid i Flam w październiku. W kwietniu i we wrześniu na teoretycznie tym samym rejsie są zupełnie inne porty, przeważnie większe miasta. Zatem @barka, warto sprawdzić też inne terminy.

A, pociąg we Flam można zarezerwować najwcześniej z trzymiesięcznym wyprzedzeniem.
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 18 Sty 2025 13:22 

niebieski
W czwartek wróciłem z rejsu po Kanarach i Maderze Aida Cosmą, proszono mnie o relację, oto moje spostrzeżenia z tej wyprawy.
Płynąłem wcześniej Aida Perlą i podobieństwa między statkami są spore, mimo różnicy w wielkości jednostek. Wiele miejsc ma tę samą nazwę i lokalizację na obu statkach, a więc szybko zacząłem się orientować w infrastrukturze Cosmy.
Jest to duży statek i pójście w ilość pasażerów, wymusiło obniżenie pewnych standardów, które bardzo wysoko punktowałem po rejsie Perlą. Gorzej oceniam jedzenie, brak miejsc w godzinach szczytu w restauracjach i nieszczęsnym, okrągłym Teatrium na środku statku, o którego wadach tego typu konstrukcji, już wcześniej rozpisywano się w innych wątkach. Występy, wg mnie, też były jakieś takie...drewniane, poza tym dużo innych eventów przeznaczonych tylko dla znających język niemiecki, łącznie z nauką szydełkowania. W barach tylko dwa zespoły i pianista. Brak możliwości oglądania transmisji sportowych typu Premier League. Tylko trzy piony komunikacyjne, zdecydowanie za mało. Poza tym wszystko to co najlepsze na statkach Aidy. Osobiście wolę małe statki i po pobycie na Cosmie, utwierdziłem się w swoich preferencjach.
Narzuca się chęć jeszcze jednego porównania statków o podobnych parametrach, tj. Cosmy i Costa Smeraldy i tu Aida wygrywa bezapelacyjnie z bublem Cosmy.
Trasę urozmaiciłem sobie przybyciem na Teneryfę trzy dni wcześniej i wycieczką na La Gomerę, polecam, na Fuercie i Lanzarote skorzystałem z zewnętrznego biura podróży Lanzarote Guides specjalizującego się w wycieczkach dla rejsowiczów, niestety były one w j. niemieckim, translator nie nadążał z tłumaczeniem, ale na postojach przewodniczki odpowiadały na moje pytania po angielsku. Na Maderze skorzystałem z polskiego biura podróży Dragon Tree Travel i wybrałem się jeepami po bezdrożach wyspy.
Pogoda była super, temperatury 20-25 st.C. w porywach do 30. Wieczorami trzeba było założyć coś cieplejszego. Baseny zewnętrzne oblegane, leżaki również.
Mimo pewnych niedociągnięć, bardzo wysoko oceniam tę wyprawę i polecam chętnym.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
Miguelito uważa post za pomocny.

#150 PostWysłany: 18 Sty 2025 20:57 

Loty: 69
Kilometry: 135 167
srebrny
A czy w portach na Kanarach i Maderze byli typowi naganiacze i można było od ręki kupić wycieczkę?
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 18 Sty 2025 21:32 

złoty
W każdym miejscu są polskie firmy/ polski przewodnik który zorganizuje wypad i odstawi na statek. Warto poszukać bo cena podobna jak u innych a jednak pogadasz i reszta ekipy tez coś się dowie jak słabo hiszpańskim włada....

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 18 Sty 2025 22:28 

niebieski
Miał ktoś racje, że to rejsowanie może wciągnąć :)

Wróciłem z Cosmy, szukam teraz podobnego rejsu, ale już tym razem z córką. Czy dobrze widzę w taryfach VARIO nie ma możliwości darmowego/taniego dorzucenia dziecka w kabinie wewnętrznej? System od razu proponuje kabinę z widokiem na morze jako najtańsza opcje.
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 19 Sty 2025 11:59 

Według mnie to zależy co wpisujesz: 1+1 czy 2+1. Jeżeli 1+1 to dziecko nie ma zniżki po prostu płacisz za kabinę 2 osobową jak za całość. Jeżeli wpisujesz 2+1 i przerzuca cię na inny rodzaj kabiny to znaczy że nie ma już wolnych kabin 3 lub 4 osobowych w innej konfiguracji np wewnętrznych.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#154 PostWysłany: 24 Sty 2025 22:59 

Odnośnie Norwegii z Kiel. Płynąłem Euribią. Parking pod statkiem, więc turbowygodnie - bliżej sie nie da :)

Porty, do jakich trzeba w Norwegii zawinąć to:
- Alesund - ładne miasteczko
- Flam - kolej górska, widoki jak dla mnie nieziemskie
- Geirangerfjord - punkty widokowe + droga atlantycka

Porty, do których warto:
- Trondheim - nordycka wersja Notre Dame, dla mnie bomba
- Oslo
- podobno Bergen

Porty, które należy omijać:
- Molde - nuda, nuda i jeszcze raz nuda. Zarówno miasto, jak i okolica.

Po drodze pewnie Kopenhaga - jak to Kopenhaga - warto :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#155 PostWysłany: 31 Sty 2025 02:31 

srebrny
Właśnie zakończyłem mój pierwszy rejs z Aida statkiem AidaPrima na trasie Orient + Oman. Jeśli ktoś ma pytania chętnie odpowiem. Na rejsie było bardzo dużo osób z Polski. Sama obsługa w Abu Dhabi była zadziwiona tym faktem. Rejs był już na około 2 tygodnie przed wypłynięciem całkowicie wyprzedany. Aida oferuje możliwość licytowania wyższych klas kabin. Od najniższej wewnętrznej do kabiny z balkonem najniższa możliwa oferowana kwota to 390 euro za całą kabinę. Z uwagi na pełne obłożenie nie udało się nic wylicytować lepszego. Kabina wewnętrzna okazała się jednak dość mała w porównania do innych armatorów MSC czy Holland America Line, gdzie też miałem okazje z nich korzystać. Niestety kabina rodzinna bardziej przypominała prom aniżeli statek wycieczkowy. Kabiny z oknem czy balkonem są znacząco większe i bardziej przestronne aniżeli wewnętrzne. Jeżeli cena nie jest drastycznie wyższa to unikajcie kabiny wewnętrznej.
Co do samego statku Aida to ma on swoje plusy i specyfikę. Dominacja pasażerów z Niemiec ma swoje odbicie na atmosferę na statku. Jest bardzo spokojnie, ale też na statku pod względem atrakcji powiedziałbym że niewiele się dzieje. Generalnie jedzenie w restauracjach, przesiadywanie w barach i na leżakach to główne formy spędzania czasu na statku i jest niestety trochę emerycko. Sama budowa statku też nie ułatwia. Na MSC życie statkowe toczy się na górnym pokładzie z basenami, animacje, ćwiczenia, muzyka. Na AidaPrima niestety niewiele się dzieje przez cały dzień. Sam basen jest dość mały i służy do chlapania się i chłodzenia się w wodzie dla dzieci aniżeli do minimalnego pływania. Zajęcia fitness jeśli się odbywają to na specjalnych zajęciach na siłowni, więc nie ma osób spontaniczne przyłączających się do ćwiczeń.
Samo jedzie na statku jest bardzo nierówne. Na pewno jest duży wybór jedzenia i nikt nie będzie chodził głodny. Dużo jednak jadą na półautomacie. Mrożone lazanie, czy makarony były niezjadliwe. Syf okropny Słodycze również najniższej jakości. Dużo produktów rozmrażanych rodem z Lidla czy Kauflanda. Z drugiej strony dużo sałatek, ryb, dobrej jakości wędlin czy przygotowywanych mięs dobrze przygotowanych. Wielkim zaskoczeniem na plus był duży wybór tropikalnych owoców. Nie tylko ananas i melon i arbuz, ale świeże mango, dranon fruty i wiele innych. Do tego dostępne w cenie napoje, woda, kawa i herbata, a nawet piwo i wino, choć akurat z tymi ostatnimi to trzeba było się upominać, bo obsługa oferowała całkowicie według swego uznania. Przy ofercie podstawowej MSC czy Costy to jednak przepaść i 2 poziomy wyżej niż w/w linie. Wiele obiecywałem sobie po restauracjach la carte, które trzeba rezerwować. Oczywiście po zaokrętowaniu w Abu Dhabi – większość pasażerów płynęła z Dubaju wsiadając jeden lub dwa dni wcześniej wszystkie możliwe terminy były zajęte poza dwoma ostatnimi dniami. Jeżeli zatem chcecie się tam zapisać to trzeba to robić niezwłocznie po wejściu na statek tak jak pisano już w tym wątku wcześniej. Same restauracje okazały się jednak bez szału. Jedzenie znów było przeciętne i w sumie to nie ma się o co tak bardzo zabijać. W restauracjach bufetowych można wyszukać porównywalne jedzenie. Nie było też tam jakieś uroczystej atmosfery. W restauracji francuskiej nie było nawet obrusów. Obsługa zebrała zamówienie, brak większej interakcji, a potem przyniosła zamówione dania i koniec uroczystej kolacji.
Zespół Aida Stars dość młody i utalentowany, ale same przestawienia dość przeciętne. W sumie tylko jedno na 4 było bardzo dobre, a reszta z dziwnym „autorskim” repertuarem. Wszystko po angielsku. W sumie tylko pierwszego dnia było oblężenie teatru i ludzie czekali już 20 minut wcześniej. Skończyło się na awarii i trzykrotnym rozpoczynaniu przestawienia, by ostatecznie skończyć je na samym zaśpiewaniu piosenek. Same występy mocno chyba rozczarowały publiczność, bo na występ 3 dnia i kolejne miejsca były dostępne nawet na 5 min przed przestawieniem.
Niestety w czasie rejsu był problem z dostępem do leżaków. Niemcy to naród mocno zorganizowany, więc już przed 8 rano wszystkie leżaki po słonecznej stronie były zajęte i tak do samego wieczora. Trochę to słabe, że w czasie wakacji musisz walczyć o miejsca jak w Turcji na all-inclusive. Ostatecznie rozwiązaniem dla mnie a może tipem dla innych który się wybiorą jest pokład 6 przy restauracji tapas, gdzie są strefy dla osób palących. Otóż okupują oni jedynie strefę około 10 metrów od wejścia a dalej ciągnie się pokład jeszcze jakieś 40 metrów. Jeżeli zabierzemy wolne krzesła ze strefy dla palaczy i przeniesiemy się na część za łodziami ratunkowymi to mamy praktycznie cały pokład dla siebie z pięknym widokiem na morze. Polecam to rozwiązanie.
Aida ma zatem swoje plusy, ale też wskazane minusy i pewnie kwota za rejs oraz sposób spędzania czasu przez nas będzie determinował czy będziemy zadowoleni. Jeżeli szukać imprez, wesołej atmosfery to nie jest na pewno armator dla ciebie. Jeżeli chcesz spokoju o 22 idziesz spać, chcesz skupić się na zwiedzaniu to może być armator, którego szukasz.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości