Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 79 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 13 Kwi 2014 00:14 

Zbanowany
w żabce są ! Całkiem całkiem !
 Profil Relacje PM off  

Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗 Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗
Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴 Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴
#42 PostWysłany: 21 Kwi 2014 20:51 

maczala1 - świetna fotorelacja! Z przyjemnością obejrzałam zdjęcia i przypomniałam sobie mój wyjazd nad Geirangerfiord sprzed ponad 10 lat. Chyba czas w Norwegii płynie wolniej :)
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 04 Cze 2014 17:04 

Super relacja, bardzo pomaga przy planowaniu, zwłaszcza, że niewiele można w Internetach znaleźć. Proszę tylko o poradę kogoś kto się na tym zna: na tej stronie z rozkładem na stronie 22 jest rozkład autobusu 211 z Alesund do Geiranger, ale tak na mój rozum, wychodzi na to, że poza sezonem jedyny autobus który dociera od początku do końca to ten niedzielny lub w pozostałe dni o 14:50. Czy tak jest faktycznie? I jeśli tak, czy jest jakaś inna opcja dostania się tam z Alesund nie wydając fortuny? Bardzo proszę o pomoc, nie sądziłam, że to taki problem :(
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 05 Cze 2014 09:16 
Awatar użytkownika

srebrny
@Devone
Jest niestety tak jak mówisz. Po za sezonem w dni powszednie oprócz tego co pisałaś, jest jeszcze jedno połączenie łączone o 11:45. Dojeżdżasz do Linge, przeprawiasz się promem do Eidsdal i tam masz ponad godzinkę czekania na autobus do Geiranger.
Ta trasa to typowo turystyczne połączenie, dlatego nastawione jest głównie na lato, a nawet na początku sierpnia autobus był prawie całkowicie pusty (na starcie nikogo oprócz nas, potem dosiadło się kilka pojedyńczych osób). Wszyscy Norwegowie jadą do Geiranger samochodami, a większość turystów zorganizowanymi wycieczkami (autokary, statki). Jedyną alternatywą pozostaje wypożyczenie samochodu lub ewentualnie liczenie na stopa. Norwegowie chętnie zabierają ludzi na trasie ale to jednak spory kawałek drogi, więc trzeba liczyć więcej czasu na taką podróż i oczywiście mieć sporo szczęścia.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 05 Cze 2014 13:04 

No to klops. przyjeżdżamy tam w czwartek po południu, wtedy już się na busa nie załapiemy, w piątek musimy czekać i na fiordach będziemy o 16 a wracamy do Polski w sobotę przed południem :/ na wynajęcie nas nie stać (biedni studenci) i nas za dużo na stopa (5 osób). Szkoda, ale nic, jeszcze poszukam innych połączeń. Dziękuję za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 05 Cze 2014 13:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Wydaje mi się, że przy 5 osobach wynajęcie auta może wyjść nawet taniej niż jazda autobusami, gdzie bilety są dosyć drogie. Poszukaj w internecie wypożyczalni, popytaj na forum w dziale Norwegia/transport może ktoś poleci jakaś firmę do wynajęcia.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 05 Cze 2014 15:28 
Awatar użytkownika

Loty: 501
Kilometry: 1 207 919
niebieski
Nie ma jednej najtanszej wypozyczalni. Raz najtanszy jest Avis, innym razem moze to byc Budget, a jeszcze innym Europcar. Trzeba poszukac w wyszukiwarkach i tyle. Jak sie koszt rozlozy na 5 osob, to nie powinno byc tak zle.

Watek o wypozyczeniu auta: jak-wypozyczyc-samochod-i-nie-zbanrutowac,135,43710

#48 PostWysłany: 13 Cze 2014 12:50 

maczala1 napisał(a):
Faktycznie prom Geiranger-Hellesylt kursuje już od 1 maja ale w maju ma ograniczoną ilość kursów (co 3 h). Dopiero od czerwca zwiększa dwukrotnie częstotliwość (co 1,5 h). Jest to prom typowo turystyczny, a jego trasa wiedzie wzdłuż końcowego odcinka fjordu, który jest najwęższy i zarazem najciekawszy. Jeżeli chodzi o wspomniane inne promy całoroczne, są to przeprawy komunikacyjne w poprzek fjordu w jego środkowej części, tam gdzie sam fjord jest dużo szerszy (i tak w ogóle nie nazywa sie już Geirangerfjord). Z tych poprzecznych przepraw promowych korzysta autobus Alesund - Geiranger, o czym już wspominałem w swojej relacji.

Przy okazji aktualny rozkład i cennik promu na 2014:
Image

Bardzo fajna relacja i bardzo dużo praktycznych informacji. Chcemy jechać na podobną wycieczkę pod koniec sierpnia. Rozumiem, że autobusy do/z Alesund do Geirangen w sezonie wakacyjnym jeżdzą przez 7 dni w tygodniu i porannym dostanę się do Geirangen także w środku tygodnia? Piszesz, że autobusy nie są obłożone pasażerami, a jak z promem Geiranger-Hellesylt?
Czy istnieje ryzyko, że na ostatni prom o 18.30 nie będzie biletów? Czy lepiej kupić z wyprzedzeniem? A jeśli tak to gdzie?
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 15 Cze 2014 20:14 
Awatar użytkownika

Loty: 82
Kilometry: 136 565
Bardzo dobra relacja. Na pewno skorzystam juz w sierpniu :)
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 27 Cze 2014 09:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Mikebaza napisał(a):
Rozumiem, że autobusy do/z Alesund do Geirangen w sezonie wakacyjnym jeżdzą przez 7 dni w tygodniu i porannym dostanę się do Geirangen także w środku tygodnia? Piszesz, że autobusy nie są obłożone pasażerami, a jak z promem Geiranger-Hellesylt?
Czy istnieje ryzyko, że na ostatni prom o 18.30 nie będzie biletów? Czy lepiej kupić z wyprzedzeniem? A jeśli tak to gdzie?

Co do autobusów to inaczej kursują w dni robocze, inaczej w sobotę i inaczej w niedzielę. Wszystko trzeba dokładnie sprawdzać w rozkładzie - http://www.177mr.no/Portals/0/Public_do ... nnmore.pdf
Akurat ta wycieczka, którą opisałem odbyła się w środku tygodnia. O ile rozkład od zeszłego roku się znacząco nie zmienił, to jak najbardziej można jechać rano w środku tygodnia z Alesund do Geiranger i wrócić wieczorem tego samego dnia (a na przykład w niedzielę nie było żadnego porannego autobusu do Geiranger).
Co do promu Geiranger-Hellesylt to trasę obsługują naprawdę duże jednostki i myślę, że biletów dla osób bez samochodów po prostu nie może zabraknąć. Bilety kupuje się od obsługi przy wejściu na prom.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 27 Cze 2014 12:13 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
Ciekawie, ciekawie :)
Czy jest sens brać w te okolice rower? Jak się ma sprawa z ewentualnym wypożyczeniem rowerów górskich na miejscu? Choć patrząc na ceny norweskie taniej pewnie będzie zapłacić wizzair;)
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 02 Lip 2014 09:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Co do rowerów, to widzieliśmy w Geiranger bardzo dużo turystów śmigających po górkach na wypożyczonym sprzęcie. Słowo "śmigających" zostało użyte celowo, bo popularne były rowery ze wspomaganiem elektrycznym, które bardzo ułatwia jazdę pod górkę :)
Warunki wypożyczenia sprzętu tradycyjnego i elektrycznego w linku poniżej - ceny można powiedzieć typowo "norweskie" :)
http://www.geiranger.no/en/bikes/306-bi ... -geiranger
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 25 Sie 2014 18:22 

Loty: 1
Kilometry: 1 027
Jak dostać się z Alesund do Geiranger?
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 26 Sie 2014 08:22 
Awatar użytkownika

srebrny
Przecież dokładne informacje o transporcie są w tym wątku, wystarczy tylko przeczytać niecałe 3 strony.
Czasami to ręce same opadają ...
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 13 Wrz 2014 14:05 

Wróciłem kilka dni temu z wyprawy na Geiranger, więc pozwolę sobie na lekki update. Bus Alesund - Geiranger od 1.09 w stronę fiordów jeździ tylko raz dziennie, jakoś koło 15tej wyrusza z Alesund, więc w praktyce nie ma sensu go używać, gdyż traci się pół dnia. Ja jechałem o 12:00 do Hellesyt bezpośrednio, bo uciekł mi autobus o 6:00 (cena to obecnie 183 NOK), potem promem Hellesyt - Geiranger (160 NOK), a następnie ostatnim autobusem Geiranger - Alesund o 17:30 (173 NOK). Wspominam o cenach, bo zaszły z tego, co widzę drobne zmiany.

#56 PostWysłany: 14 Wrz 2014 13:13 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 213 043
niebieski
Gdyby ktoś potrzebował kartusz z końcówką gazu, to proszę na priv. Schowłem go niedaleko Aksli :-)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 18 Wrz 2014 12:24 
Awatar użytkownika

adik78 napisał(a):
Gdyby ktoś potrzebował kartusz z końcówką gazu, to proszę na priv. Schowłem go niedaleko Aksli :-)

Witam wszystkich !

jeżeli temat aktualny to odezwij się na PW, lecę za miesiąc
niestety dopiero się zarejestrowałem i nie mam możliwości napisania do Ciebie ;(

Przemo
http://www.shutterstock.com/g/przemyslawwasilewski
Gruzja - Polska 2014
https://plus.google.com/photos/116063464424764892711/albums/6042277892751153985?authkey=COXf69ny29SOcw
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 18 Wrz 2014 16:18 
Awatar użytkownika

adik78 napisał(a):

nie mogę Tobie odpisać, pisz na wasilewski.studio@gmail.com
http://www.shutterstock.com/g/przemyslawwasilewski
Gruzja - Polska 2014
https://plus.google.com/photos/116063464424764892711/albums/6042277892751153985?authkey=COXf69ny29SOcw
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 01 Paź 2014 10:56 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 563 257
platynowy
Po dwóch wypadach na Preikestolen czes na zmianę destynacji na Geirangerfjord ! :)
Świetna relacja z masą użytecznych i wciąż aktualizowanych informacji.

Mam jedno pytanie odnośnie szlaków, które wychodzą z Geiranger: czy którymś z nich można dojść do Drogi Orłów ?

btw czy ktoś się pisze na tripa okołoweekendowego w maju 2015 ? :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 08 Paź 2014 12:35 
Awatar użytkownika

srebrny
marcino123 napisał(a):
Mam jedno pytanie odnośnie szlaków, które wychodzą z Geiranger: czy którymś z nich można dojść do Drogi Orłów ?

Raczej nie, bo pomiędzy doliną Geirnager a Drogą Orłów jest wysoka góra (1.500 m). Zboczem tej góry prowadzi wprawdzie w tym kierunku szlak ale kończy się mniej więcej w połowie drogi w punkcie widokowym Losta na wysokości 500 m. Tak przynajmniej wynika z mapy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 79 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości