Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Alicante
#21 PostWysłany: 17 Sie 2016 16:10 

Loty: 76
Kilometry: 147 037
Witam, na początku września wybieram się do Alicante, możecie polecić jeszcze jakieś miejsca w centrum ,gdzie można w miarę tanio i smacznie skosztować miejscowych specjałów , wypić piwko, oraz jakiś wieczorny fast food typu kebab.
Macie doświadczenie z tamtych stron , w jakich sklepach najlepiej robić zakupy itp
Orientuje się ktoś czy w centrum są jakieś kluby-imprezy gdzie można się napić i potańczyć ?

musssli gdzie dokładniej znajduje się ten kebab ? jakaś nazwa albo charakterystyczny punkt ulicy ?
 Profil Relacje PM off  

Tydzień na wyspie Kos w 4⭐ hotelu z wyżywieniem za 1518 PLN 🤍💙✈️ Wylot z Katowic Tydzień na wyspie Kos w 4⭐ hotelu z wyżywieniem za 1518 PLN 🤍💙✈️ Wylot z Katowic
Zanzibar 🌴 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 4899 PLN 😎 Bezpośrednie loty z bagażem 🧳 Zanzibar 🌴 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 4899 PLN 😎 Bezpośrednie loty z bagażem 🧳
#22 PostWysłany: 21 Sie 2016 14:26 
Awatar użytkownika

Zrobie dzis fotke to wysle wieczorem albo jutro :) klubow jest sporo, ja sie tam nie znam na noch za bardzo ale najslynniejszy to Marmarela i jest bardzo fajny. Przed 22:00 (chyba) wstep za free a potem 15eur. Drogo ale klimatycznie, po drodze mozna sie upic na darmowych chupitosach xD
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 21 Sie 2016 17:43 
Awatar użytkownika

https://www.google.es/maps/@38.3493259,-0.4848645,20z mam nadzieje ze link dziala. Teteria pizzería kebab Ihab, po drodze z Mercado Central na Plaza de Toros.
Bede sie zbierac do napisania notki na blogu o tanich miejscowkach i calkiem niezlych, albo tych najbardziej polecanych to jak kogos zainteresuje to podesle :)

Jakby ktos slyszal o dobrych patatas bravas-tylko takich niemalych, zeby sie mozna bylo zapchac :D to dajcie znac :D

Fota:

-- 21 Sie 2016 18:05 --

I takie cudo mozna za 5 eur dostac, dwa litry modzajto :D w samym centrum :)

zdjecie z zaslonieta twarza dla bezpieczenstwa i dobrego zdrowia ogladajacych.

Załączniki:
mojito pequenito.jpg
mojito pequenito.jpg [ 210.25 KiB | Obejrzany 8877 razy ]
14101636_1263784530321301_336682151_n.jpg
14101636_1263784530321301_336682151_n.jpg [ 116.87 KiB | Obejrzany 8889 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 30 Wrz 2016 14:40 

Loty: 76
Kilometry: 147 037
Witam, byłem w Alicante na początku września, gorąco polecam!\
Jeśli chodzi o ceny, menu del dia , czyli danie dnia kosztuje ok 10euro, składa się z 2 dań, napoju,piwa, albo lampki wina, oraz deseru, wszystko to mamy do wyboru z każdego rodzaju po 5-6 dań. Ja np. na 1 jadłem zupe gulaszową, zupę z owoców morza, paelle, a na 2 jakaś ryba albo kurczak w sosie z frytkami, do tego piwko i lody lub ciasto :)
Jeśli chodzi o ceny w marketach, wino kosztuje nawet ok 1,5-2,5 euro , piwko puszka 330 ok 25-40 centów , a duże w 1l butelkach szklanych ponad 1 euro , wiec wychodzi nawet taniej niz u nas . Podstawowe produkty też wychodzą tyle co u nas, czasami różnica kilku groszy wiecej lub mniej.
Polecam tak jak wyżej ten kebab , i dzięki za wskazanie gdzie on się znajduje. Zdjęcie przedstawia zestaw kebab z frytkami ryżem i surówką, do tego bułeczka za 4euro :)
Ceny innych rzeczy macie na fotce, widziałem że sami robią ten kebab, sami nadziewają mięso z kurczaka.
Do tego drunk w kubku, ok 1l, do którego leją ok 100-150ml alkoholu takiego jakiego chcemy , wódka whisky, rum itp, do tego mówimy jaki soft, sok, napój, energetyk likier, dowolna kombinacja, koszt takiego cudownego napoju kosztuje 2,5euro :)
Polecam również jak wyżej, bar tapas "tapa-cana" widać ze chodza tam miejscowi rodzinkami, male piwko ok 150ml kosztuje 60centow , a tapas który wybieramy z tacy z którymi chodzą kelnerzy 90centów, warto spróbować, ale ostrzegam, że ciężko oderwać się od stołu jedząc te smakołyki :)
Jeśli ktoś ma jakieś pytania , to chętnie odpowiem.

Załączniki:
20160906_233908.jpg
20160906_233908.jpg [ 339.77 KiB | Obejrzany 8686 razy ]
20160906_215002.jpg
20160906_215002.jpg [ 264.72 KiB | Obejrzany 8686 razy ]
20160906_213030.jpg
20160906_213030.jpg [ 298.9 KiB | Obejrzany 8686 razy ]
20160906_213027.jpg
20160906_213027.jpg [ 288.55 KiB | Obejrzany 8686 razy ]
20160906_000636.jpg
20160906_000636.jpg [ 364.57 KiB | Obejrzany 8686 razy ]
20160904_025013.jpg
20160904_025013.jpg [ 321.38 KiB | Obejrzany 8686 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 09 Paź 2016 19:47 

Polecam '100 Montaditos' świetne kanapki w cenach 1-1,5 €.
Potwierdzam, że TAPA-CAÑA (D'TABLAS) to fajne miejsce, żona twierdzi, że za tłuste wszystko podają.
Menu del dia często nadspodziewanie wcześnie się kończy i pozostaje zwykłe menu.

Central Market świetne miejsce na zakupy świeżych owoców!
 Profil Relacje PM off
pawel1899 uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 09 Sty 2017 08:52 
Awatar użytkownika

Loty: 329
Kilometry: 547 902
HON fly4free
knajpa na glownym deptaku przy porcie
Załącznik:
papu.JPG
papu.JPG [ 162.29 KiB | Obejrzany 8329 razy ]

umowmy sie polowka kurczaka... z takiego wysportowanego :)
ale mozna naprawde tym zacnie pojesc - smacznie i bez zgagi
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 07 Lip 2017 17:12 

Za 1.5 Euro kebab? Haha toś kolego poszalał.

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 07 Lip 2017 17:18, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 18 Lip 2017 22:11 
Awatar użytkownika

hzebrałam kilka miejsc, z których ja korzystałam intensywnie podczas całego pobytu w Alicante, czyli kilku miesięcy :) nie bardzo mam czas to przeklejać z obrazkami, więc dołączę link https://musssli.blogspot.com/2016/11/je ... esc-w.html mam nadzieje że moderacja wybaczy, a jeśli nie wybaczy to jakoś to przepiszę jak nie zapomnę... generalnie warto odwiedzić jedyną słuszną Horchaterię w Ali, pizzerię Sale&Pepe i chińską restaurację "szamaj-ile-wciśniesz-za-jedną-cenę" :D
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 09 Paź 2018 11:44 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
niebieski
Mój post nie wskaże Wam nowych miejsc, ale potwierdzi aktualność powyższych dobrych podpowiedzi :)

Tapa Cana (Calle Rafael Altamira, 6) - piwko szczoch za 0,6e, pyszne, różnorakie tapasy za 0,99e, sok np pomarańczowy za 1,5e. Jeśli w środku nie ma miejsc, to nie można wejść do knajpki - obsługa Cię zatrzymuje, czekasz w kolejce przed wejściem, aż Cię zaproszą. Obsługa chodzi z tacami pełnymi tapasow na małych deseczkach, podchodzą do Ciebie i bierzesz to co Cię interesuje. Szef sali troszczy się o to, żebyś cały czas miał trunek przy sobie :) mimo że bywa trochę turystów, to jest tam lokalna atmosfera.

Kebab za 1,5 euro (nazywa się: Tetería Pizzería Kebab Ihab, adres: Calle San Vicente, 20) - cena dalej aktualna. Kebab w bułce, rollo, kebab box, falafel; jedynie pizza aż za 2 euro;) ). Za taką cenę to nie ma co narzekać, ale chyba zmiescilbym dwa rollo :)

Parabarap - knajpa ze znanym tu mojito w słoiku: niestety w dniu wczorajszym była zamknięta :( nie wiem czy to kwestia końca sezonu czy może otwierają tylko w weekendy.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 09 Paź 2018 11:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@Intchy Parabarap jest czynny od środy do soboty :)
 Profil Relacje PM off
Intchy uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 16 Paź 2018 18:39 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
niebieski
Zeus napisał(a):
@Intchy Parabarap jest czynny od środy do soboty :)

Rzeczywiście, na domiar złego chyba dopiero od 23:00
A tak wyszło, że w Alicante byłem od niedzieli do wtorku ;)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 28 Paź 2018 21:41 

Parę wspominek po kilku dniach w Alacant.

Cafeteria La Golosa (Carrer Bono Guarner 15) - rewelacja. Typowo hiszpańska knajpa, gdzie rano pije się kawę, a wieczorem wspólnie ogląda mecz. Klimat! Mieszkaliśmy dosłownie naprzeciw, więc byliśmy niemal codziennym gościem. Nie do końca rozumiem jak działał ich "cennik". Za dwie kawy przyszło nam płacić od 1€ od 2,50€, natomiast w ostatni dzień za zestaw dwie kawy + tostada con tomate (słusznej rozmiary pieczone bagietki z pastą pomidorową) dałem dokładnie 2€. Serdecznie polecam osobom zamieszkałym kawałek dalej od centrum.

Wspomniany Parabarap - czynny od 23, ale prawdziwe życie zaczynało się w nim przed drugą. Drink Mojito był w plastikowym kubeczku, a nie w słoiku. Pojemność 0,8l, cena 3€. Wg mnie miał za dużo dodanego cukru, ale w tej cenie nie będę narzekać. W tej cenie można dostać praktycznie każdego drinka, nawet whisky z colą. I trzeba przyznać, że alkoholu nie żałują. Miejsce typowo do tańczenia, bardzo głośna latynoska muzyka.

Chocolateria Valor - sam odwiedziłem lokal w miejscu pochodzenia, czyli La Vila Joiosa, lecz widziałem punkty tej sieci w samym Alacant, a także na lotnisku. Czekolada bardzo gęsta, mocna i wyraźna. Smakowała bardzo dobrze. Nie polecam natomiast dołączanych w zestawie churros - ociekające tłuszczem i zwyczajnie niesmaczne. Lepiej zamówić samą czekoladę.

Tapa-Caña (D'Tablas) - większość tapas smaczna. W połowie września cena za jedną deseczkę to 0,99€. Ilość pochłoniętych deseczek rośnie bardzo szybko, więc polecam uważać żeby z taniego posiłku nie zrobiła się cena obiadu :lol:

Polecam zwyczajnie poszwędać się po mieście, wyjść z centrum i wtedy trafi się na typowo hiszpańskie knajpy bez menu, ale z dobrymi cenami, bardzo dobrym jedzeniem i rewelacyjnym klimatem. Nie przypomnę sobie wszystkich, ale jedna wpadła mi do głowy bardzo mocno - La Escalereta Del Raval Bar Tapas (Calle San Cayetano, 9). Rewelacyjne kanapki z jamon serrano (wędzoną górską szynką).
 Profil Relacje PM off
szfarcjeger lubi ten post.

#33 PostWysłany: 29 Paź 2018 22:07 
Awatar użytkownika

Loty: 290
Kilometry: 366 513
niebieski
Pizzeria Da Nonna Nina - smaczna tania pizza

La Casa de La Pizza Alicante - włoska kuchnia mniam!

D"Tablas Alicante - tapasy po 1e. świeże na bieżąco rozdawane na sali. mega miejsce!

Heladeria Artesana Felici e Contenti - najlepsze lody w mieście
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 29 Paź 2018 22:21 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
maciej.gol napisał(a):
...
Tapa-Caña (D'Tablas) - większość tapas smaczna. W połowie września cena za jedną deseczkę to 0,99€. Ilość pochłoniętych deseczek rośnie bardzo szybko, więc polecam uważać żeby z taniego posiłku nie zrobiła się cena obiadu :lol:
...

Otóż to! Tapasy to nie jest jedzenie, to są przekąski do piwa. Jak jesteś głodny to nie idziesz na tapasy, bo to nie ma sensu. Dwudaniowy obiad z deserem i lampką wina pewnie 10€ kosztuje...

#35 PostWysłany: 10 Paź 2019 19:47 

Gdzie w Alicante zjem dobry stek z tuńczyka w rozsądnej cenie?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 10 Paź 2019 19:48 

srebrny
Najszybciej w knajpkach w porcie.
 Profil Relacje PM off
andres1975 lubi ten post.

#37 PostWysłany: 01 Lis 2019 12:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Kilka własnych uwag odnośnie wcześniej polecanych bardziej low-costowych opcji.

Tapa-Cana (D'Tablas) - tapas kultowy na forum :)
:arrow: G map
Miejsce fajne ale według mnie głównie ze względu nw klimat. Same tapas takiej raczej średniawe, faktycznie wszystko dość tłuste. Poszliśmy tam raz, nawet się podobało ale więcej tam już nie wróciliśmy. Główna zaleta to, że nie trzeba samemu zamawiać, tylko wybierasz z tacy co chcesz. Z drugiej strony jak siądziesz w najdalszym kącie (miejsc przeważnie brakuje) to czasami trzeba trochę poczekać żeby "doszło" cokolwiek :)

Tetería Pizzería Kebab Ihab - kebab kultowy na forum :)
:arrow: G map Ihab
Super fastfood za malutkie pieniądze, czyli 1,5 €. Nie wiem czy gdzieś w Polsce dostanie się kebaba za 6,50 zł ? Faktycznie robią mięso kebabowe samodzielnie, to znaczy nie kupują gotowych bloków mięsnych z różnymi dziwnymi wypełniaczami. Sam widziałem jak gość nadziewał na sztycę kawałeczki surowego mięsa. Najbardziej ekonomiczna opcja to chyba pita - naprawdę spora i dobra. Na kolację spokojnie wystarczyła jedna sztuka i człowiek był najedzony prawie do pełna, no może zostało miejsce na mały deser. Ponieważ mieszkaliśmy w miarę blisko braliśmy opcję "take away" (zawijaną w folię aluminiową) i kebaby jedliśmy wygodnie z mieszkanku popijając tanimi napojami z Mercadony, czyli low-cost w opcji ekstremalnej :)

Higo Pico - mała włoska restauracja na starym mieście niedaleko zamku Santa Barbara
G map Hugp Pico
Jak ktoś niekoniecznie przepada za hiszpańską kuchnią obiadową, to polecam tą miejscówkę. Restaurację prowadzi rodzina z Apulii , serwują głównie swoją kuchnię domową. W godzinach ok.13.30-15.30 dostępne jest "menu dnia" za 10 € (dwa dania + napój lub kieliszek wina). Na każde danie są 3 opcje do wyboru. Hitem na drugie danie jest panzerotti - duży smażony pieróg z nadzieniem, coś podobnego do neapolitańskiej pizza fritta, tylko trochę mniejszy. Wszystko podają na stylowej zastawie i kamiennych podkładkach trzymających ciepło. Miejsce ma bardzo wysokie opinie we wszystkich portalach. Idealne na obiad po zejściu z zamku i obejściu dzielnicy Santa Cruz / San Rogue.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 15 Gru 2019 17:12, edytowano w sumie 1 raz
linki
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
olajaw uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 06 Gru 2019 09:30 

Trzeba trochę pochodzić po mieście i często restauracje mają promocje tzn. za 10-12€ można zjeść dwudaniowy obiad + kawa/piwo/wino. Czasami można dostać nawet deser ;)

D'Tablas - kultowe miejsce na tapas, zawsze pełno ludzi, super atmosfera i ceny baaardzo dobre. Fakt, wszystko robione na głębokim tłuszczu, ale nam smakowało - kwestia gustu :)

Ostatnio edytowany przez Washington, 06 Gru 2019 10:18, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 06 Gru 2019 12:13 

srebrny
Jeśli chcecie dobrze i tanio jadać obiady - a macie środek transportu, to proponuję w porze sjesty pojechać na poligony industrialne, do restauracji dla pracowników.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 10 Lut 2020 17:57 
Awatar użytkownika

Loty: 414
Kilometry: 462 980
srebrny
lapka88 napisał(a):
Zna ktoś jakieś niedrogie knajpki gdzie można smacznie zjeść? Niedrogie mam na myśli dania w granicach 5-6 euro.

Myślę że po 5 latach mam odpowiedź na pytanie zadane w temacie. :) Mnie na dłuższą metę męczy ten hiszpański wybór pomiędzy (zazwyczaj zimnymi i małymi) przekąskami za 1-3 euro a dwu-trzydaniowym "obiadem" za 9-15 euro.

W restauracji Pomodoro przy Rambla Méndez Núñez, 37, mamy prawie wszystkie dania za 3,90 euro. Są to głównie dania typu włoskiego: bakłażan a'la parmigiana, makaron bolognese, carbonara, toretllini z serem i szpinakiem, różne pizze itp. Do tego mają burgery i burrito. Taka włoska restauracja na pograniczu fast foodu, ale niektóre dania, np. parmigiana były bardzo dobre.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość