Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Transakcje mogą być rozliczane w salda w walucie transakcji, EUR lub PLN.
1. Transakcja w walucie rachunku - bezpośrednio z salda w danej walucie.
2. Transakcja w USD, GBP:
- z salda EUR: kurs średni NBP (użyty dwa razy: najpierw na PLN, potem na EUR),
- z salda PLN: kurs średni NBP.
3. Transakcja w EUR:
- z salda PLN: będzie albo po kursie NBP albo po kursie Aliora - ciężko powiedzieć, bo w regulaminie takiej opcji nie przewidziano.

4. Transakcja w innej walucie:
- z salda EUR: kurs Mastercard,
- z salda PLN: kurs Mastercard do przeliczenia waluty transakcji na EUR, kurs Aliora do przeliczenia EUR na PLN - opcja niekorzystna.

Regulamin:
download/file.php?id=200624

Oficjalny kalkulator przeliczników na stronie Kantoru:
https://kantor.aliorbank.pl/kalkulator-transgraniczny

Uwaga! We wszystkich ofertach Aliora (także w Kantorze) karta zablokowana przez klienta jest automatycznie zamykana po 28 dniach.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85  Następna
Autor Wiadomość
#1621 PostWysłany: 22 Wrz 2023 11:12 

niebieski
szuliko napisał(a):
Czy komuś Alior Kantor usunął zablokowaną kartę bez pytania? Gdy nie używam karty mam ją zablokowaną i przed użyciem odblokowuję.
[...]

A nie lepiej po prostu limity zmniejszyć do 0?
 Profil Relacje PM off
opo lubi ten post.
ume uważa post za pomocny.

Czerwiec na południu Portugalii 🌅🚗 Podróż na Algarve za 1435 PLN 😎 Czerwiec na południu Portugalii 🌅🚗 Podróż na Algarve za 1435 PLN 😎
Egzotyka w dobrej cenie 🔥 Singapur i wyspy Riau od 2256 PLN 🏝️😍 Egzotyka w dobrej cenie 🔥 Singapur i wyspy Riau od 2256 PLN 🏝️😍
#1622 PostWysłany: 22 Wrz 2023 11:38 

srebrny
szuliko napisał(a):
Cieszę się, że są ludzie, którzy każde kliknięcie weryfikują w regulaminie

Sam pisałeś, że wszystko zawsze dokładnie sprawdzasz i weryfikujesz. Możesz mieć pretensje wyłącznie do siebie, sorry.
Jeżeli na dłuższy wyjazd za granicę wziąłeś tylko jedną kartę, której zasady działania nie znasz, to tym bardziej sorry.
EOT
 Profil Relacje PM off  

#1623 PostWysłany: 22 Wrz 2023 13:23 

Raffles napisał(a):
szuliko napisał(a):
Czy komuś Alior Kantor usunął zablokowaną kartę bez pytania? Gdy nie używam karty mam ją zablokowaną i przed użyciem odblokowuję.
[...]

A nie lepiej po prostu limity zmniejszyć do 0?

Jak się okazuje lepiej zmienić limity niż korzystać z funkcji blokowania karty, którą sam bank reklamuje jako funkcję bezpieczeństwa.

Panie "opo", dzięki za kolejną dawkę bezcennych porad. W sumie poprawiłeś mi humor bo ze zirytowania utratą jednej z kilku kart uświadomiłem sobie jakie niektórzy mają smutne życie skoro uciekać się muszą do wymądrzania w Internecie w stylu "przynajmniej wiesz co podpisałeś". Naprawdę współczuję i dzięki za pocieszenie.

Wnioski kończące wątek:
- Alior zachęca do blokowania i odblokowywania karty jako funkcję bezpieczeństwa
- Alior zamyka kartę na amen jeśli pozostaje 28 dni zablokowana. Użytkownik nie dostaje powiadomienia, zaś procedura opisana jest wyłącznie w regulaminie.
- Niektórzy klienci narzekają, że jest to nieintuicyjne i powinno być rozwiazane inaczej. Inni uważają, że zamknięcie z automatu bez powiadomienia jest ok skoro istnieje taki zapis w regulaminie.
EOT
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1624 PostWysłany: 22 Wrz 2023 13:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 535
Kilometry: 836 619
Jako moderacja dodaliśmy w wikipoście stosowne ostrzeżenie o automatycznym zamykaniu zablokowanej karty.
2 ludzi lubi ten post.

#1625 PostWysłany: 22 Wrz 2023 14:31 

srebrny
szuliko napisał(a):
Panie "opo", dzięki za kolejną dawkę bezcennych porad. W sumie poprawiłeś mi humor bo ze zirytowania utratą jednej z kilku kart uświadomiłem sobie jakie niektórzy mają smutne życie skoro uciekać się muszą do wymądrzania w Internecie w stylu "przynajmniej wiesz co podpisałeś". Naprawdę współczuję i dzięki za pocieszenie.

Wnioski kończące wątek:
- Alior zachęca do blokowania i odblokowywania karty jako funkcję bezpieczeństwa
- Alior zamyka kartę na amen jeśli pozostaje 28 dni zablokowana. Użytkownik nie dostaje powiadomienia, zaś procedura opisana jest wyłącznie w regulaminie.
- Niektórzy klienci narzekają, że jest to nieintuicyjne i powinno być rozwiazane inaczej. Inni uważają, że zamknięcie z automatu bez powiadomienia jest ok skoro istnieje taki zapis w regulaminie.
EOT

Już miałem skończyć ale niestety nadal piszesz głupoty, więc wyprostuję kilka kwestii.
1. Rozumiem Twoje rozgoryczenie spowodowane brakiem wiedzy ale to Ty wylałeś swoje żale na forum pisząc o "kretynach" z Alior. Mam nadzieję, że to poprawiło Ci humor. Na pewno będzie to miało również znaczący wpływ na Alior. Nazywanie kogokolwiek kretynem w sytuacji, gdy samemu popełniło się błąd jest hmmmm, nie skomentuję.
2. Alior zachęca do blokowania karty w przypadku jej chwilowej utraty. Jeżeli nie znalazłeś karty przez 28 dni to oznacza, że już jej zapewne nie odnajdziesz stąd zastrzeżenie na stałe. Nie zrozumiałeś intencji funkcji, której użyłeś, a która jest w bardzo jasny sposób wyjaśniona na stronach banku (nie tylko w regulaminie).
3. Informacja o takim, a nie innym podejściu, znajduje się w podlinkowanym FAQ. Znajdują się tam również inne cenne informacje, które warto wiedzieć o produkcie, którego się używa. Po prostu warto znać ficzery produktu, tak jak warto znać kursy czy ścieżki przewalutowania z różnych walut żebyś później znów nie krzyczał na jakimś forum o kretynach/złodziejach itd., którzy skubneli Cie na kilka PLN, bo nie zrozumiałeś jak korzystać z tego produktu.
 Profil Relacje PM off  

#1626 PostWysłany: 23 Wrz 2023 18:16 
Moderator forum

@szuliko
Wylałeś frustrację na forum, jednak jeśli masz uwagi do bezsensowności takiego działania, zgłoś je bankowi. Wpisami na forum nic nie załatwisz.

@opo
Choć masz pełną rację w tym co piszesz to widać, że pojęcia user experience i customer satisfaction są Ci skrajnie obce. Broniąc stanu faktycznego nawet nie próbujesz zrozumieć, że funkcja ta może mieć więcej zastosowań, zależnych od aktualnych potrzeb różnych osób, i może być przez nich odmiennie rozumiana od tego jakie były intencje jej twórcy 15 lat temu.

Na marginesie, dla banku nie ma czegoś takiego jak chwilowa utrata, bo żadna utrata nie gwarantuje, iż dane karty nie wpadły w niepowołane ręce. Tymczasowa blokada dotyczy więc przede wszystkim przypadków krótkotrwałego rozstania z kartą niebędącego jej utratą, np. będąc na basenie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1627 PostWysłany: 15 Paź 2023 11:13 

niebieski
Czy obecnie można się spodziewać problemów przy płaceniu kartą kantoru w USA np. za hotel? Pytam w kontekście ew. blokady karty ze strony banku, czy może alior praktykuje wcześniejsze zgłaszanie wyjazdu? Kartą płaciłem kilkadziesiąt razy w Europie i nigdy nie miałem problemów, no ale to jest jednak "drugi koniec świata" i wolałbym uniknąć sytuacji, gdzie w środku nocy meldując się w hotelu zostanę z zablokowaną kartą.
 Profil Relacje PM off  

#1628 PostWysłany: 15 Paź 2023 11:26 
Awatar użytkownika

złoty
Najprostszy sposób to wziąć ze sobą kilka kart i wtedy jak z jedną będzie problem to inna zadziała i dotyczy to wszystkich kard nie tylko alioru, która jest zresztą poza strefą euro mniej przydatna niż inne
 Profil Relacje PM off
piotrkr lubi ten post.
hank uważa post za pomocny.

#1629 PostWysłany: 15 Paź 2023 14:38 

HON fly4free
@hank: nie powinno być problemów z tą kartą, sam jej wielokrotnie używałem w hotelach w US, ale oczywiście warto mieć inną na wszelki wypadek też. Pamiętaj też o depozytach w US, które praktycznie w każdym hotelu obowiązują, zazwyczaj 50-100$ więcej niż koszt pobytu, ale zdażają się wyższe.
 Profil Relacje PM off
hank uważa post za pomocny.

#1630 PostWysłany: 21 Paź 2023 12:58 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
Czy uważacie, że na ten moment kantor Aliora jest najlepszą opcją dla osoby, która miesięcznie chce wymieniać kwoty rzędu wielkości 10-20 tys. PLN na EUR?

#1631 PostWysłany: 21 Paź 2023 13:09 

niebieski
2000-4000 EUR. Każdy "grosz" różnicy to razem 20-40 PLN różnicy. Może warto poczekać na Black Friday i Revolut Metal będzie znowu w promocji?
Miesięczny koszt będzie "pokryty" tą różnicą*, a w "gratisie" otrzymasz całą resztę bonusów Revolut Metal

*Zakładam, że Revolut bez swojej prowizji się bardziej opłaca niż Kantor Aliora. Teraz jest weekend to nie warto sprawdzać różnicy w kursie
 Profil Relacje PM off
makdeb lubi ten post.
makdeb uważa post za pomocny.

#1632 PostWysłany: 21 Paź 2023 13:22 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
Wybaczcie, w kwestii finansów jestem nieco zielony.

Rozumiem, że do tego jeszcze jeśli potrzebowałbym wypłacać te środki za granicą (powiedzmy w EUR) to warto zaopatrzyć się w którąś z kart wielowalutowych wraz z rachunkiem w EUR, które oferują darmowe wypłaty z bankomatów za granicą?

Tak aby powiedzmy z Revolut przelewać środki na to konto z kartą wielowalutową?

Jaka jest realna różnica między kantorem Aliora i Revolut Metal w zakresie wymiany waluty?

#1633 PostWysłany: 21 Paź 2023 18:34 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
@makdeb kantory-internetowe-porownanie,181,172323
 Profil Relacje PM off
makdeb lubi ten post.

#1634 PostWysłany: 25 Paź 2023 12:42 

niebieski
@makdeb Revolut ma lepsze kursy w tygodniu od Alior Kantor, ale tam jest jakiś limit wymiany w darmowym planie. Jeśli chcesz równie korzystną opcję wymiany walut, to wg mnie Aion Bank będzie najlepszy. Poza tym Aion nie ma prowizji za wymianę w weekend. To chyba jedyny bank działający w Polsce, który w weekend ma tak samo atrakcyjne kursy własne jak w tygodniu. Koszt 5zł / miesiąc, chyba że trzymasz u nich min. 5000 zł (np na jednym z najlepiej oprocentowanych kont oszczędnościowych w Polsce), to wtedy gratis.

Jeśli potem to EUR chcesz wypłacić z bankomatu w Europie bezpłatnie, to może dobrą opcją być konto Jakże Osobiste w Alior Banku, gdzie bezpłatnie możesz wybrać 2 z 11 korzyści np bezpłatne bankomaty za granicą. Konto jest bezpłatne przy przelewach 1500 zł / miesiąc i karta bezpłatna przy założeniu dokonania transakcji 300 zł / miesiąc.

Ogólnie posiadając EUR najlepszą kartą wśród polskich banków ma Alior Kantor. To dlatego że walutą nadrzędną dla rozliczeń transakcji kartowych jest EUR, więc wszystko z EUR przeliczane jest po kursach Mastercard, nawet transakcji w PLN. Podobne podejście ma tylko ZEN (EUR waluta główna), ale ZEN stosuje kursy własne i w weekend ma dodatkową prowizje (marżę zawartą w słabszych kursach).

Co do AK nie wiem do końca jak to działa z tymi kursami Mastercard. Dnia 14.10.2023 dokonywałem transakcji na USD 7.20, rozliczono dnia 16.10.2023 EUR 6,83. Tymczasem według kursów MC z dnia 14.10.2023 USD 7,20 powinno być rozliczone EUR 6,86. Oczywiście ja się cieszę, że pobrano mniej EUR niż powinno, tylko że z niczego to nie wynika.

Idąc dalej 19.10.2023 wypłaciłem z bankomatu 1000 zł, AK rozliczył to 21.10.2023 w kwocie EUR 223,84. Ale wg kursów MC powinno być EUR 225,08. Podkreślam - ja się cieszę, bo to na moją korzyść, ale nie wiem z czego wynika to wyliczenie.

Następny przykład transakcja dnia 20.10.2023 GBP 9,99, rozliczona 22.10.2023 w kwocie EUR 11,44, ale wg MC powinno być EUR 11,49...

Czy ktoś wie czy AK coś pozmieniał w rozliczeniach?
 Profil Relacje PM off
makdeb uważa post za pomocny.

#1635 PostWysłany: 27 Paź 2023 19:07 

srebrny
@Raffles a czy Aion nie wprowadził jakiejś prowizji za wymianę walut?
 Profil Relacje PM off  

#1636 PostWysłany: 28 Paź 2023 13:31 

niebieski
Tak, wprowadził 0.2%. Jest ona zawarta w kursach. Pomimo to kursy są takie jak w Revolut czy Zen Platinum, przynajmniej dla wymiany EUR na PLN, gdyż ja zawsze sprawdzam w tą stronę. Natomiast duży plus Aion to że nie dodaje prowizji weekendowej jak to czyni Revolut i Zen.
 Profil Relacje PM off  

#1637 PostWysłany: 28 Paź 2023 14:37 

srebrny
Czy przy dużej ilości waluty nie lepiej byłoby kupować/wymieniać u maklera, na forexie?
 Profil Relacje PM off
pasta lubi ten post.

#1638 PostWysłany: 28 Paź 2023 14:55 

niebieski
Nie wiem, na pewno trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników jak szybkość wpłaty do maklera, prowizje itp. XTB ma prowizje od wymiany walut, która dyskwalifikuje jej opłacalność. Podobno Interactive Brokers ma bardzo dobre kursy, które są opłacalne przy większych wymianach, ale jeszcze nie testowałem.
 Profil Relacje PM off  

#1639 PostWysłany: 28 Paź 2023 17:50 

niebieski
Może walutomat przy takiej ilości by miał lepszy kurs? Ktoś porównywał?
 Profil Relacje PM off  

#1640 PostWysłany: 28 Paź 2023 17:53 

srebrny
Porównania najlepiej umieszczać w oddzielnym wątku
kantory-internetowe-porownanie,181,172323
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości