Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Almaty --> kanion
#21 PostWysłany: 11 Kwi 2018 12:35 

srebrny
To ja odpowiem na pytanie nr 1 :)
Vany tez się zdarzają, tylko nie pamiętam ilu osobowe. Raczej chyba do 7 osób.
 Profil Relacje PM off  

Wyjazd do Abu Zabi za 1231 PLN. Loty (piątek-poniedziałek) z Krakowa i pobyt w 4* hotelu Wyjazd do Abu Zabi za 1231 PLN. Loty (piątek-poniedziałek) z Krakowa i pobyt w 4* hotelu
Bezpośrednie loty Ryanair na Teneryfę z Warszawy za 564 PLN Bezpośrednie loty Ryanair na Teneryfę z Warszawy za 564 PLN
#22 PostWysłany: 11 Kwi 2018 15:36 

niebieski
To sie podłącze do tematu.

Chciałbym ogarnąc jezioro Kaindy,jeziora Kolsai,kanion.
Planuje na to 3 dni razem z dojazdem i powrtoem do Ałmaaty.
Gdzie najlepiej zrobić baze noclegową- Saty?
Choć spanie w jurcie brzmi bardzo zachęcająco.A i oczywiscie wszystko chce zrobic transportem publicznym+buty.
Da rade?

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 11 Kwi 2018 17:12 

@Soulfly, da radę. U mnie było tak:
Dzień 1. Przylot rano, autostop z lotniska na dworzec, znalezienie marszrutki. Odjazd 7:00 albo 8:00 (nie pamiętam), w Saty byłem około 13:00, potem autostopem nad Kolsai 1 i trekking nad Kolsai 2. Biwak i nocleg nad jeziorem - miałem namiot.
Dzień 2. Pobudka, powrót nad Kolsai 1, zejście piechotą do Saty i poszukiwanie auta nad Kaindy. Znalazłem ale za pieniądze. Potem powrót i nocleg w Saty (mogę podesłać namiar, może jeszcze działa).
Dzień 3. Rano marszrutka do miejsca, gdzie zaczyna się droga nad Kanion. Piechotą nad Kanion (weź dużo wody ze sobą). Powrót do drogi autostopem, potem kolejne dwa autostopy i nocowałem już w Ałmaty.

Tak więc, jest to możliwe o ile nie zajdzie jakieś zdarzenie, które pokrzyżuje Ci mocno plany.
 PM off
Soulfly lubi ten post.

#24 PostWysłany: 11 Kwi 2018 17:30 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@Don_Bartoss a da rade gdzieś tam przenocować pod dachem? Czy posiadanie namiotu raczej wskazane, jak i nie obowiązkowe?
Poproszę też o namiar na nocleg w Saty.
I pytanie do wszystkich. Czy może słyszeliście lub spotkaliście się z taką sytuacją: możliwość aby umówić się w Saty na transport do Kolsai, i żeby drugiego dnia kierowca przyjechał, odebrał i zawiózł do kanionu.

#25 PostWysłany: 11 Kwi 2018 21:38 

niebieski
Dokładnie chodzi mi o to co napisałaś .Taka baza w Saty i stamtąd transport.Namiar na nocleg również chętnie poproszę.@Japonka76 kiedy wybierasz się w te rejony ?

Wysłane z mojego HTC U11 life przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 11 Kwi 2018 22:00, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 12 Kwi 2018 09:28 

Załączam wizytówkę agroturystyki w Saty. To jest pokój przy rodzinie a nie pensjonat. Pani Karosza ma numer do kierowcy marszrutki więc nie będzie problemów z wyjazdem z wioski.

Załączniki:
rps20180412_092446.jpg
rps20180412_092446.jpg [ 18.04 KiB | Obejrzany 1451 razy ]
 PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 16 Kwi 2018 14:17 

złoty
Wiem, że parę osób kupiło Kazachstan na majówkę, więc może ktoś chciałby się dołączyć. Wstępnie rezerwujemy 14-osobowego sprintera na wycieczkę 30.04-1.05 ; wyjazd o 8 z Ałmaty ; powrót późnym wieczorem ; w planach Kanion->Kolsay->Kaindy. Jeśli ktoś chciałby skorzystać to wychodzi, że będzie wolne 5 miejsc. Nocleg w Saty we własnym zakresie lub polecany przez kierowcę za 5000KZT/osoba, dojazd do Kaindy dodatkowe 2000-2500KZT/osoba. Koszt wynajmu samochodu z kierowca 75000KZT (podział kosztów do podziału zgodnie z liczbą osób).

PS Jesteśmy z czwórką dzieciaków(5-8) lat - więc propozycja dla tych , którym wrzaski i kopanie w siedzenia nie przeszkadzają :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Ciemnobialka uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 16 Kwi 2018 14:49 

Idealnie nam pasuje! Jesteśmy w trójkę i też chcieliśmy ruszać rano w poniedziałek 30.04, ale dziś z wypożyczalni auta przyszła odmowa, wi9ęc chętnie dołaczymy...

Piszemy się, mój numer to 505181799 (nie mogę wysłać PW).
 Profil Relacje PM off
bezjablka lubi ten post.

#29 PostWysłany: 17 Kwi 2018 08:19 

Przepraszam za post pod postem, ale bardzo zależy mi na odpowiedzi, czy możemy do Was dołączyć. Wiem, że przez brak aktywności na koncie jestem osobą mało wiarygodną, więc mogę wysłać jakąś zaliczkę :)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 07 Maj 2018 09:42 

złoty
Właśnie wróciłem, więcej praktycznych informacji dodam później, ale wg stanu na 3 maja - nie da się dojechać obecnie do jeziora Kolsai. Widzieliśmy na własne oczy osuwisko, które blokuje drogę - jest gigantyczne. Wierczorem dorzucę zdjęcie. Podobno za kilka dni droga będzie przejezdna.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 07 Maj 2018 15:18 

niebieski
Ale pieszo da rade?

Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 09 Maj 2018 11:05 

złoty
Nie wiem. Gdy byliśmy miejscowi mówili, że nie, ale już parę dni minęło.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 11 Maj 2018 23:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 247
Kilometry: 301 977
Spotkani w Kazachstanie Polacy mówili że próbowali dostać się pieszo do jeziora Kolasi ale ich zawrócono. Natomiast dojazd do jeziora Kajyngdy jest możliwy.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 13 Maj 2018 19:45 

Loty: 15
Kilometry: 19 655
Cześć. Wiadomość dla zainteresowanych: przejście pieszo jest zabronione. Nadal.
 Profil Relacje PM off
Soulfly uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 14 Maj 2018 09:32 

Mi z kolei inni Polacy opowiadali, że można zakombinować i trochę inną drogą dojść do jeziora. Ale to tylko na zasadzie "można próbować", nic pewnego :)
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 19 Maj 2018 13:24 

Prawdopodobnie udało mi się wynająć auto w Almaty. Pewności nigdy nie ma. W czwartek 24 maja rano jadę do kanionu. Za opłatą (bo wynajem drogi) mogę zabrać 2 osoby w jedną stronę. alphaton@o2.pl
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 25 Maj 2018 02:56 

niebieski
Droga nad Kolsai otwarta .Szedłem pieszo to konczyli mostek na obejściu ,a jak wracałem to już świętowali że gotowe i dla samochodów .
A osuwisko faktycznie było bardzo duże przeć delikatnie zmieniła się trasaImage

Wysłane z mojego HTC U11 life przy użyciu Tapatalka

Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 22 Sie 2018 16:23 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Kanion Szaryński, jeziora Kolsai i Kaindy można zaliczyć stopem lub komunikacją lokalną. Jednakże busy jeżdżą nieregularnie, i nie dojeżdżają do samych atrakcji. Dodatkowo, jadąc stopem często kierowca prosi o datek za podwózkę.
Sama szukając wcześniej informacji byłam mocno zagubiona, tym bardziej, że @Washington zwrócił mi uwagę, że dojście pieszo 10-12 km do Kanionu po stepie, w upałach lipcowych, może być zbyt dużym wyzwaniem dla osoby "nietrekingującej za bardzo" (tak to nazwijmy ;) )
Generalnie prawie każdy kierowca zawiezie Cię do określonych atrakcji za określoną cenę. Można umawiać się na ulicy, na dworcu, lub wcześniej przez net czy telefon. Ceny można negocjować, za samochód czy za pasażera. Częściej są to ceny za cały samochód. My skorzystałyśmy z oferty kierowcy polecanego na forum przez @Janusz K i @jasiub. Naprawdę nie są to duże koszty, a oszczędzają czas.
Więcej napisałam w dziale Atrakcje.

#39 PostWysłany: 23 Sie 2018 10:01 
Awatar użytkownika

Loty: 114
Kilometry: 239 050
niebieski
O ile do kanionu i jeziora Kolsai 1 można dojechać zwykłym autem to do jeziora Kaindy normalny samochód nie dojedzie. Po drodze do jeziora Kaindy trzeba przeciąć rzekę, a droga jest bardzo nierówna, z dziurami na których zwykły samochód zawiśnie podwoziem. Do tego jeziora dojeżdżała tylko Uazy, albo terenówki 4x4.

Relacja z Gruzji
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 23 Sie 2018 10:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Dojeżdżają cuda techniki takie jak te, gniotsa - nie - łamiotsa.
Niektóre odpalane na korbę.

Droga jest ekstremalna ;) Najlepiej podczas niej nie rozmawiać - grozi samoodcięciem języka ;) No i duże wrażenie jeśli podczas jazdy przypadkiem otworzą się drzwi...

Image

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości