Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Wrz 2015 11:50 

Loty: 348
Kilometry: 653 431
niebieski
Pojęcie Dynamic Currency Conversion przewinęło się w paru tematach ale bez większego rozwinięcia (przeliczanie kwoty transakcji na walutę kraju wydania karty po kursie operatora terminala/innej organizacji płatniczej niż Visa czy MC)

Jakie są Wasze doświadczenia z DCC?

ja przyznam, że pierwszy raz miałem negatywne doświadczenie z tym w Monachium na lotnisku gdzie (bez pytania chyba) przy płatności z sklepie było DCC włączone
jako, że miałem kartę podpiętą do EURO to straciłem na podwójnym przewalutowaniu

natomiast szukając w necie informacji przeczytałem, że problem ten istnieje już dobrych kilka lat

jako, że wybieram się niedługo do HKG to znalazłem też kilka przydatnych informacji apropo płatności w Chinach i omijania DCC na innym forum (wklejam link w celach informacyjnych)
info

(na innych forach można znaleźć całe instrukcje jak i co robić, jak terminala używać i jak instruować sprzedawców/kelnerów;)
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka do Asturii: loty do Hiszpanii Lufthansą z 4 miast od 509 PLN Wycieczka do Asturii: loty do Hiszpanii Lufthansą z 4 miast od 509 PLN
Loty (z dużym bagażem) do Wietnamu: bilety do Hanoi z Warszawy za 2535 PLN Loty (z dużym bagażem) do Wietnamu: bilety do Hanoi z Warszawy za 2535 PLN
#2 PostWysłany: 24 Wrz 2015 11:59 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 132 615
niebieski
wilczagorka napisał(a):
Jakie są Wasze doświadczenia z DCC?

Kilka razy byłem pytany czy chcę euro czy złoty. Raz mi się zdarzyło, że nie spytano ale na wyświetlaczu terminala widać kwotę i walutę transakcji, wystarczy więc być nieco bardziej uważnym przy klepaniu pinu.
Doświadczenia z Hiszpanii, Grecji i Włoch.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Wrz 2015 11:59 

niebieski
W przypadku płatności kartami kredytowymi rozliczanymi w PLN najlepiej po prostu unikać DCC. Kurs akceptanta najczęściej jest zbliżony do kursu po jakim bank przeliczy przewalutowanie, raz jest trochę korzystniej, raz mniej, ale chyba lepiej dać zarobić swojemu bankowi niż zagranicznemu akceptantowi. ;)

DCC może się jednak niekiedy opłacać w przypadku płatności kartami debetowymi do rachunków w PLN. Obecnie większość banków (np. BZ WBK) pobiera dodatkową prowizję za samo przewalutowanie, oprócz zarobku na kursie tabelowym. Wtedy DCC może się okazać korzystniejsze o te 1,5-2%, które bank pobiera za przewalutowanie.

W przypadku kart podpiętych do rachunków walutowych bądź kredytowych rozliczanych w walucie, zdecydowanie natomiast trzeba unikać DCC.
 Profil Relacje PM off
sranda uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 24 Wrz 2015 13:07 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 238 175
niebieski
Ze względów zawodowych tym tematem zajmuję się dosyć regularnie - spread walutowy przy korzystaniu z DCC jest niższy niż spread w polskich bankach. Ponadto, banki coraz częściej dodatkowo doliczają sobie prowizję za samo dokonanie przewalutowania – mBank jakoś w maju wprowadził blisko 6% prowizję od wartości przewalutowania, natomiast przy korzystaniu z DCC unikamy tego kosztu.

Przykładowy kurs EURO na wczoraj:
MasterCard (DCC) - 4,210243
mBank - 4,3312
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Wrz 2015 13:34 

niebieski
ok ale kurs DCC zależy chyba nie od MC czy Visy ale od dostawcy usługi DCC więc może być różny w różnych krajach; tak samo jak kursy banków polskich są różne

biorąc pod uwagę, że pewnie sporo osób na tym forum używa kart walutowych to wtedy DCC już nie jest korzystne
a pojawiają się opinie w necie, że czasem sprzedawcy nie chcą (nie potrafią DCC wyłączyć)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Wrz 2015 13:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Tradycyjnie mam wrażenie, że część osób nie doleciała o czym jest temat. A jest on chyba o tym jak się nie dać naciąć na kursy DCC w przypadku posiadania kart w innej walucie, gdzie terminale pomimo tego proponują PLN, a nie co jest korzystniejsze na polskiej karcie :) Tam to wiadomo, że zależy od banku i aktualnych kursów oraz od stawki jaką proponuje dostawca terminala przez który płacimy i najlepiej sobie przeliczyć na szybko przy płatności, mi zdarzało się, że czasem wypłacając z karty w PLN korzystniej było wziąć DCC, a innym razem jednak kurs mBanku. Niemniej jednak w tym temacie, mamy pytanie jak nie dać się złapać na DCC, gdy mamy kartę w USD/EUR/GBP itp.

Z moich doświadczeń, DCC stosowane jest na wszystkich typach kart, polskich w PLN i walutowych. Bardzo często na kartach Aliora USD/EUR/GBP, ostatnio również na mBankwych w USD i EUR. Kiedyś nawet przez 3-4 tygodnie w wielu miejscach w Polsce próbowano obciążać w JPY.

Uniknąć jest prosto: zawsze zwracać uwagę na walutę transakcji przed wpisaniem PINu, a jeśli nie kupujemy na PIN tylko podpis to przed podpisaniem. Jeśli jest inna waluta to poprosić o zmianę lub nie podpisywać i o wycofanie transakcji. Mam wrażenie że sprzedawcy mają info od dostawców terminali że mają wciskać ludziom DCC i często udają, że nie wiedzą jak zmienić, ale gwarantuję że zawsze wiedzą, jak tylko się postraszy odmową płatności ;)
W skrajnym przypadku - obciążenie w PLN zamiast lokalnej walucie (bo jakimś cudem nie zauważyliśmy) można zażądać anulowania płatności w związku z wprowadzeniem w błąd. Miałem taką sytuację raz i bez problemu anulowali płatność i obciążyli w tej walucie którą chciałem (BRL w Brazylii).

Czasem też sprzedawcy chcący celowo nas naciągnąć na DCC wpisują kwotę na terminalu i sami akceptują kwotę i przechodzą do okienka w którym widać miejsce tylko na PIN, wtedy grzecznie prosimy o powrót do okienka z widokiem kwoty i tyle :)

Poza tym zagraniczne terminale zazwyczaj są lepsze niż polskie i wymagają potwierdzenia zielonym przyciskiem 'OK' kwoty płatności wyświelonej na terminalu, co często bywa wkurzające, a w tym wypadku może być pomocne, bo nie można od razu wpisać PINu tak jak u nas tylko trzeba spojrzeć na kwotę i potwierdzić.
witekkowal uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 24 Wrz 2015 13:46 

platynowy
Kurs DCC zależy od dostawcy terminala, właściciela bankomatu, operatora płatności internetowych, itp. W 90% przypadków jest dużo gorszy niż kurs banku. A we wszystkich przypadkach gorszy niż kurs dobrej karty do płatności w walutach czyli np. MC Wizzair, debetowej do konta walutowego, itp.
sranda lubi ten post.

#8 PostWysłany: 24 Wrz 2015 14:19 
Awatar użytkownika

niebieski
DCC nie obejmuje na całe szczęście AmEx'a. Nie wiem jak to wygląda z Dinersem.

Na DCC trzeba bardzo uważać w Chinach gdzie często nie dają opcji wyboru tylko realizują transakcję w walucie kraju wydającego kartę (czyli np kartę z PL w USD obciążą w PLN). Chcąc tam zapłacić Visa czy MC proponuję kilkukrotnie upewnić się przed transakcją, że zostanie ona zrealizowana w Yuanach.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Wrz 2015 14:21 

niebieski
szymonpoznan1 napisał(a):
A jest on chyba o tym jak się nie dać naciąć na kursy DCC

dokładnie tak

jak ktoś miał jakieś negatywne doświadczenia z DCC typu reklamacje, dłuższe rozmowy ze sprzedawcami ;) czy odmowy płatności to zachęcam do podzielenia się doświadczeniem

przyda się na przyszłość na innych ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Wrz 2015 18:47 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
srebrny
Ja kiedyś w Berlinie na stacji S-Bahn kupowałem bilet w kiosku DB i sprzedawcy nie byli w stanie przełączyć waluty - kartę miałem w EUR z mBanku, a kwota była wyświetlona w PLN. Skończyło się na płatności gotówką. Nie wyglądało to na ich złą wolę, tylko niekompetencję, bo byli bardzo niekumaci i nie rozumieli za bardzo z czym mam problem.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 24 gości