Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 115 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 04 Cze 2022 22:22 

niebieski
Ponad miesiąc temu lądowałem w Arlandzie (piątek) i widziałem podobną gigantyczną kolejkę – ciągnęła się przez całe lotnisko. Nawet zapytałem o co kaman w informacji i powiedzieli mi, że sami nie wiedzą o co chodzi - "może to wina początku weekendu"? A zapytałem dlatego, że następnego dnia miałem lot powrotny. Przyjechałem na lotnisko (na wszelki wypadek) 3h przed odlotem i … nie było żadnej kolejki. Wygląda to na “losowe” zakorkowanie, ale niestety zdarza się to coraz częściej...
 Profil Relacje PM off  

Francuski duet od 544 PLN 🇫🇷 Lazurowe Wybrzeże i Korsyka w jednej podróży 😍🏝️ Francuski duet od 544 PLN 🇫🇷 Lazurowe Wybrzeże i Korsyka w jednej podróży 😍🏝️
Zacznij nowy rok w tropikach 🌴🇻🇳 Sylwester w Wietnamie od 4678 PLN 🎇 Zacznij nowy rok w tropikach 🌴🇻🇳 Sylwester w Wietnamie od 4678 PLN 🎇
#42 PostWysłany: 05 Cze 2022 12:47 

niebieski
Z6GD9 napisał(a):
Już mogę sam odpowiedzieć na swoje pytania. Z lotniska do centrum można dojechać autobusem 583 lub 579 (579 ma ciutke dłuższą trasę) do Märsta Station, a potem pociągiem 41 lub 42X. Jeżeli pociąg nie kończy biegu w Stockholm City, to ma napisaną nazwę stacji końcowej i poniżej jakąś stację pośrednią – w naszym przypadku szukamy Stockholm City. Autobusem 583 jedzie się ok.15 minut. Przystanek autobusowy (Sky City/Terminal 5). znajduje sie zaraz obok wyjścią z lotniska, lekko na prawo. Uwaga dla tych, którzy beda kupować bilet jednorazowy (39K normalny lub 26K ulgowy): 75 minut ważności biletu rozpoczyna się w chwili zakupu, a nie od wejścia do środka transportu (nie ma kasowników, bilet pokazuje się kierowcy lub obsłudze w okienku obok bramek do metra/pociagów).

dziś miałem (nie)szczęście jechać po raz pierwszy z [ARN] do centrum miasta.. akurat trafiłem na jakieś remonty, objazdy i podróż miała 3 przesiadki..no i zajęła grubo ponad 1.5h
ale nie o tym :)

chciałem napisać, że trochę bez sensu jest kupować bilet 75 minutowy w ichniejszym kiosku bo od razu się aktywuje i lecą nam minuty gdy czekamy na autobus.. o wiele wygodniejsza jest opcja z aplikacją SL-Journey...
iOS: https://apps.apple.com/us/app/sl-journe ... d918418291
android: https://play.google.com/store/apps/deta ... l=en&gl=US
dodajemy metodę płatności, np. kartę Revolut, kupujemy bilet i aktywujemy go na chwilę przed wejściem do autobusu (tu wsiada się przednim drzwiami zawsze) i przybliża ten kod QR z biletu do czytnika.

gdyby ktoś planował podróż dziś lub jutro to właśnie 4-6 czerwca są te objazdy i niezły sajgon...samo lotnisko jest dość spore i nieźle pokręcone, pytajcie kogoś z obsługi/informacji skąd odjeżdża autobus do 'Märsta station'
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 13 Cze 2022 19:54 

Loty: 38
Kilometry: 64 739
Czy na bilecie 72h można jechać także z lotniska Arlanda do miasta?
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 13 Cze 2022 21:13 
Awatar użytkownika

Loty: 692
Kilometry: 924 529
platynowy
Tak, autobusem do pociągów lub pociągiem (zwykłym, nie Arlanda express) za dopłatą 130 SEK
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 13 Cze 2022 22:26 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Albo przez Marstę
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 14 Cze 2022 11:38 

niebieski
potwierdzam , bilet 75 minutowy, 24h i 72 uprawniają do przejazdu na trasie centrum Sztokholmu (np. Stockholm City) - Lotnisko Arlanda
najpierw pociąg podmiejski (napisy na stacji: Commuter train) do Märsta a potem autobus, jeżdżą często. mieścimy się w 75 minutach.

i pisałem wcześniej, że polecam kupno przez aplikację SL, bo te bilety w kiosku są od razu aktywowane i tracimy cenne minuty czekając na autobus/pociąg, a w apce możemy kupić bilet i aktywować na chwilę przed podróżą.

dodatkowe info, na powrocie do PL miałem dość spore kolejki do security na lotnisku, jakąś godzinę, mimo że byłem 2h przed odlotem i że podróżuję tylko z podręcznym to było tak na styk czasu. godziny popołudniowe, 15-16
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 14 Cze 2022 13:45 
Awatar użytkownika

HON fly4free
dlaczego nie wybrac Flixbusa z popularnymi na forum kodami z cena zejdzie sie ponizej 30 PLN ?
przejazd 30-40 minut
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 14 Cze 2022 16:54 

niebieski
correos napisał(a):
dlaczego nie wybrac Flixbusa z popularnymi na forum kodami z cena zejdzie sie ponizej 30 PLN ?
przejazd 30-40 minut

można, ale tych połączeń jest tylko kilka na dobę, jedzie 40-45 minut wg rozkładu i kosztuje (załóżmy) 30 PLN i może stać w korku..
pociąg podmiejski do Märsta jeździ bardzo często, np. 2 razy na godzinę, nie stoi w korku i bilet na pociąg + autobus z Märsta do lotniska kosztuje 17 zł, łączny czas przejazdu ok godziny.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 14 Cze 2022 17:15 
Awatar użytkownika

Loty: 692
Kilometry: 924 529
platynowy
Jeszcze można dodać, że dojedzie się tym sposobem tam, gdzie się chce, a nie tam gdzie się flix zatrzymuje
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 14 Cze 2022 18:31 
Awatar użytkownika

HON fly4free
w najblizszych dniach pod rozwage ten wariant, nie wczytywalem sie uwaznie w szczegoly przez translator
czy tylko nocne polaczenia i na ile to info jest aktualne

jesli uda mi sie zalapac na ten weekend na ARN wsadze swoje 4 litery do Flixa

Załącznik:
sz.JPG
sz.JPG [ 62.14 KiB | Obejrzany 2970 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 14 Cze 2022 21:50 
Awatar użytkownika

Loty: 175
Kilometry: 332 445
srebrny
W niedzielę wracałem z Arlandy do Polski, polecam dojazd pociągiem do Märsty i potem autobusem na lotnisko. Spokojnie wystarcza bilet 75min. Na drukowanym bilecie nie ma kodu i wpuszczają lub otwierają bramkępo okazaniu go pracownikowi.

Obecnie na lotniska sa zepsute automaty SL (okręg sztokholmski), a działa tylko jeden żółty UL (okręg Uppsali). Na arlandzie były ogromne kolejki do bramek bezpieczenstwa (otwarte były 3, w tym jedna fast track). W kolejce stałem 70min.

Załączniki:
Screenshot_20220614-214948_Gallery.jpg
Screenshot_20220614-214948_Gallery.jpg [ 176.54 KiB | Obejrzany 2989 razy ]
2 ludzi uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 14 Cze 2022 23:40 

srebrny
@bim-bam
Te 70 min to w zwykłej kolejce czy z fast-trackiem ?

Orientujecie się czy LOT ma dostęp do fastrack na ARN, bo ZTCP w Skandynawii mieli dawniej dziwne zasady dostępu do fast tracków.

#53 PostWysłany: 15 Cze 2022 08:48 
Awatar użytkownika

Loty: 428
Kilometry: 456 011
niebieski
Tak @SPLDER SAS Business Lounge.

Z resztą tu dla potwierdzenia: https://www.lot.com/pl/pl/podrozuj/specjalne-wymagania/saloniki-executive
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.
SPLDER uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 15 Cze 2022 10:50 
Awatar użytkownika

Loty: 175
Kilometry: 332 445
srebrny
W zwykłej. Do fast- track z tego co widziałem to stali nie dłużej niż kilkanaście minut.
SPLDER lubi ten post.

#55 PostWysłany: 15 Cze 2022 11:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 537
Kilometry: 838 889
No to chyba warto przed wylotem posiłkować się informacjami z tej strony https://www.swedavia.com/arlanda/security-control/ czas oczekiwania zmienia się na bieżąco
Piszą obecnie "Due to staffing problems at the security checkpoints, we currently have long waiting times."
I jeszcze takie info się pojawiło: "As of Wednesday June 15, Ryanair operates both domestic and international flights from Terminal 4."
SPLDER lubi ten post.

#56 PostWysłany: 15 Cze 2022 11:36 
Awatar użytkownika

HON fly4free
FAQ about Terminal 4
Can you go through the security checkpoint in Terminal 4 if you are checked in and are travelling only with hand baggage (but will fly from Terminal 5)?
Yes, that is possible. No matter which airline they are travelling with, passengers who have checked in and are travelling only with hand baggage can go through the security checkpoint in Terminal 4 in order to reach all the gates in both Terminal 4 and Terminal 5. There is a new walkway after the security checkpoint that connects Terminals 4 and 5

Wyglada ze bedzie mozna zajrzec do 5 lecac FR?
Norrsken Lounge
Stockholm Arlanda, Terminal 5
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#57 PostWysłany: 15 Cze 2022 11:39 

niebieski
u mnie wyglądało podobnie jak na filmie poniżej nagranym 10 dni temu, zdążyłem na styk..
jak już wcześniej zostało napisane, informują na stronie o wydłużonym czasie oczekiwania..

Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
SPLDER uważa post za pomocny.

#58 PostWysłany: 15 Cze 2022 12:12 
Awatar użytkownika

HON fly4free
bede FR sobota - niedziela dam znac na forum jak sie sprawy przedstawiaja
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#59 PostWysłany: 15 Cze 2022 19:43 

Dojazd z lotniska za 39 KR jest bezproblemowy informacja praktyczna z Arlanda Central Station należy odwrócić się zejść po schodach wyjść przed dworzec po prawej stronie jest przystanek dla autobusów lokalnych dojeżdżamy do stacji i przesiadamy się w pociąg podmiejski. spokojnie 75 min wystarcza. Zakup biletu w aplikacji skanujemy bezpośrednio w autobusie miejskim. Kolejka 13-05-2022 około 800 m oczekiwanie ponad 2 h. do kontroli bezpieczeństwa Należy minimum zarezerwować 3H przed wylotem. Ważne gdy mamy poniżej godziny do odlotu należy podejść do obsługi lotniska przekierowują do kontroli bezpieczeństwa priorytetowej. Jednak aby spokojnie zdążyć należy liczyć około 3 h.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#60 PostWysłany: 16 Cze 2022 08:25 

superdemon napisał(a):
Dojazd z lotniska za 39 KR jest bezproblemowy informacja praktyczna z Arlanda Central Station należy odwrócić się zejść po schodach wyjść przed dworzec po prawej stronie jest przystanek dla autobusów lokalnych dojeżdżamy do stacji i przesiadamy się w pociąg podmiejski. spokojnie 75 min wystarcza. Zakup biletu w aplikacji skanujemy bezpośrednio w autobusie miejskim. Kolejka 13-05-2022 około 800 m oczekiwanie ponad 2 h. do kontroli bezpieczeństwa Należy minimum zarezerwować 3H przed wylotem. Ważne gdy mamy poniżej godziny do odlotu należy podejść do obsługi lotniska przekierowują do kontroli bezpieczeństwa priorytetowej. Jednak aby spokojnie zdążyć należy liczyć około 3 h.

A gdy będę miał tylko podręczny, to też w takiej kolei będę musiał czekać?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 115 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość