Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Lis 2014 16:49 

Słuchajcie, jak jest z szeroko pojętym bezpieczeństwem na Karaibach?
Chcemy wybrać się w dwójkę w tamte okolice i zastanawiamy się, czy na wszystkich głównych karaibskich wyspach jest tak samo bezpiecznie.
Chodzi np. o wieczorne spacery po plaży tylko we dwoje albo wypożyczenie auta i objechanie nim wyspy. Na których wyspach takie plany mogą okazać się ryzykowne, a po których można poruszać się bez obaw?

Pytając mam na myśli głownie Kubę, Portoryko i Dominikanę, ale ponieważ jeszcze do końca nie zdecydowałem - ciekaw jestem także opinii o innych wyspach (Aruba, Bermudy, Saint Maarten, etc).

Z góry dzięki za info!
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN
Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy
#2 PostWysłany: 15 Lis 2014 17:33 

Karaiby znam w stopniu niewielkim bo byłem tylko w Portoryko i na Dominikanie, więc napiszę tylko o tych dwóch.

Portoryko - jak w USA powiesz, że jedziesz do Portoryko to będą Cię ostrzegać, że tam kradną i ogólnie tragedia ;) Na miejscu jednak zobaczysz całkiem zamożny kraj, z dobrymi drogami i sympatycznymi ludźmi. Spędziłem w Portoryko w sumie prawie 2 miesiące, głównie w południowej części (Ponce, Cabo Rojo, Mayaguez, Rincon) ale i na północy byłem. Spacerowałem wieczorami, biegałem wczesnym rankiem i absolutnie nie miałem żadnych powodów do obaw, najbardziej chamskie zachowanie na jakie można się natknąć, to że ktoś się do Ciebie nie uśmiechnie ;) Auto miałem wypożyczone (Hyundai Sonata 2014 r), objeździłem całą wyspę wzdłuż i wszerz, bez problemów i z tanim paliwem ;) (0,83USD za litr). Jedyne na co trzeba uważać na drogach to mieszkańcy kraju, którzy jeżdżą jak wariaci - szybko, bez kierunkowskazów, nie koniecznie odpowiednim pasem, nie zwracają uwagi na znaki drogowe (mało kto zatrzymuje się na STOP) i zasady pierwszeństwa przejazdu traktują dość luźno.

Portoryko ma kilka wad - jest piekielnie drogie (szczególnie hotele) i mocno zamerykanizowane.

Dominikana - byłem krótko ładując baterie po wyczerpującym projekcie, i większość czasu spędziłem na plaży rozkoszując się czasem wolnym ;) Nie miałem samochodu więc nie powiem jak się jeździ, ale drogi wyglądają bardzo porządnie i nie ma wielkiego ruchu. Na bezpieczeństwo w Punta Cana w okolicach hotelu nie mogłem niby narzekać, ale mam wrażenie, że jednak trzeba uważać, ale to równie dobrze może być tylko szufladka w mojej głowie, jesteś w biednym kraju, pewnie jest niebezpiecznie.

Zaleta jedna i niepodważalna - jest absurdalnie tanio ;)

Jeśli stanie na Portoryko to pytaj śmiało, znam wyspę, znam ludzi, znam miejsca ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Lis 2014 10:59 

A to znacząca zaleta, że Dominikana jest absurdalnie tania, i przede wszystkim dużo tańsza od Portoryko :)

Pytanie czy wszedzie na Karaibach jest taka prosta zależność między zamożnoscia wyspy i bezpieczenstwem?

I ogólnie - czy Karaiby są bezpieczniejsze niż kontynentalna Ameryka Środkowa?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości