Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Do Chin bez wizy:
- BJS i PVG 144h
- nie można opuszczać miasta transferowego
- na lotnisku trzeba udokumentować swoją dalszą podróż do kraju trzeciego
- możemy zmieniać lotniska w obrębie danego miasta
- podróż nie musi być na jednym bilecie
Wyjątki:
- możemy opuścić miasto tranzytowe np. koleją (potwierdzone wcześniej na bilecie) ale w ciągu 24h od lądowania musimy opuścić granicę Chin np udać się do HKG.
- możliwy jest transfer bez wizy tylko w jednym mieście w Chinach przykład:
Po przylocie do PVG w ciągu 144h wylatujemy BEZPOŚREDNIO poza granicę Chin do kraju trzeciego, nie ma możliwości żeby po odbytym stopoverze polecieć sobie do NRT przez np. BJS.
- możliwy jest transfer przez kilka lotnisk w Chinach ale wtedy musimy opuścić kraj w ciągu 24h
Przykład: WAW-(BJS-PVG)-NRT od przylotu do BJS i wylotu z PVG nie może minąć więcej niż 24h gdyż oba lotniska są w Chinach
- transfer bez wizy jest możliwy w dwie strony np. WAW-PVG 144h- NRT - PVG 144h - WAW
Chińczycy znajdą dobrze te przepisy. Nie ma możliwości wydłużenia tranzytu nawet o godz. Umieją liczyć i jeżeli przekroczycie czas tranzytu będziecie zmuszeni opuścić Chiny. Najczęściej każą kupić bilet do HKG. Błagania nie pomogą.

Krótka instrukcja jak zdobyć wizę
bezwizowy-tranzyt-w-chinach-72-144h-bez-wizy,1135,32620?start=500#p1067859

Dzięki @macq91 @apocalipse

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51  Następna
Autor Wiadomość
#941 PostWysłany: 28 Lut 2024 00:40 

Pytanko, ma ktoś jakieś świeże względnie doświadczenie z vizą 24/72 w Pekinie? 15h przesiadki mam a sporo komentarzy że zależy od widzi mi się celnika :)

Może ktoś pomoże w kwestii sprawdzonego kierowcy?
 Profil Relacje PM off  

Kalendarz adwentowy PLL LOT: loty do Rumunii z Polski od 419 PLN Kalendarz adwentowy PLL LOT: loty do Rumunii z Polski od 419 PLN
Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN
#942 PostWysłany: 07 Mar 2024 13:18 

Moja koleżanka byla w grudniu. Miała 8h postoju, jej znajomi mieli zorganizowany hotel na lotnisku. Wypełnili prośbę o krótka wizę i nikogo pogranicznik nie przepuścił.

Ja teraz lecę liniami Hainan Airlines i podobno muszę wyjść żeby odebrać bagaże i nadac je na dalszą podróż do Bangkoku. Nigdy wcześniej nie musiałem tak robić ale podobno akurat ta linia lotnicza nie przerzuca bagaży.
Czy ktoś z was leciał Hainan Airlines, z przesiadką w Pekinie? Ma jakieś doświadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#943 PostWysłany: 07 Mar 2024 19:16 

niebieski
Łukasz2211 napisał(a):
Pytanko, ma ktoś jakieś świeże względnie doświadczenie z vizą 24/72 w Pekinie? 15h przesiadki mam a sporo komentarzy że zależy od widzi mi się celnika :)

Może ktoś pomoże w kwestii sprawdzonego kierowcy?

znajomy miał 10h i go nie wypuścili, innych na też 12h nie chcieli, to chyba kaprys osoby na którą trafisz

#944 PostWysłany: 15 Mar 2024 21:33 

niebieski
Z zeszłego tygodnia: w jedną stronę 20h wiza bezproblemowo, spowrotem 7h przesiadka - "za krótko", nie zdązycie wyjść i nie dostalismy. Zupełnie nie nalegaliśmy, natomiast w kolejce co druga osoba dostała, reszta odmowy.
 Profil Relacje PM off  

#945 PostWysłany: 19 Mar 2024 18:49 

Końcem lutego miałem 19 godzin w Szanghaju i parę dni temu ponownie 19 godzin. W obu przypadkach bez problemu dostałem pozwolenie na 24h. Za pierwszym razem otwarte były specjalne stanowiska dla 24/144h, więc poszło dość szybko. Za drugim razem stanowiska te były zamknięte, więc stałem w długiej kolejce z tymi, którzy mieli normalnie wizy na wjazd do Chin. Z tego co zauważyłem to część osób błędnie brała niebieskie formularze zamiast białych z niebieskim paskiem, bo na lotnisku tak naprawdę nie ma informacji, do czego służą poszczególne formularze. Moje wrażenie było też takie, że zdecydowaną większość osób wpuszczono.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#946 PostWysłany: 22 Mar 2024 16:58 

Cześć, mam takie oto pytanie:

Mam lot powrotny NRT (tokio)-PUD (szanghaj)-PEK (pekin)-WAW z Air China. czas na przesiadke w Szanghaju to 3h,a w Pekinie4h.

I teraz tak:

Ladujac w Szanghaju mam isc do domestic czy international transfer? jaka jest procedura? - nie chce wychodzic do "W miasto" (czemu nie jest dla mnie to logiczne napisze ponizej przez co przeszli znajomi)

Znajomi lecieli tydzien temu WAW -> PEK -> PUD -> NRT, ale wywalilo sie wszystko w Pekinie. Mieli troche ponad 2h na transfer, poszli do kolejki na immigration, po czym zawrocili ich mowiac, ze nia maja wizy, a na wizach nie wlepili im wizy 24h bo powiedzieli, ze juz jest za malo czasu do ich lotu... oczywiscie wiele, rzeczy moglo byc lost in translation. Natomiast skonczylo sie tym, ze po godzinach wyklocania sie linia laskawie dala im lot na kolejny dzien, bez hotelu i dostali wize na 24h.

Z tego co wyczytalem chodzi o otrzymanie 24 TWOV, ale czy to jest to samo co 24 visa, czy cos innego?

Bede wdzieczny za wytlumaczynie co i jak krok po kroku.
 Profil Relacje PM off  

#947 PostWysłany: 22 Mar 2024 19:28 

złoty
Kiedyś miałem lot z podwójną przesiadką w Chinach, ale nie w Pekinie i aplikowaliśmy o tę "24h wizę" czyli w praktyce o TWOV. Moim zdaniem to jedno i to samo. Do kolejki do kontroli granicznej w Chinach, to raczej nigdy nie ma po co iść jak się nie ma żadnego dokumentu.

Twój transfer będzie domestic skoro lecisz lotem domestic.
 Profil Relacje PM off  

#948 PostWysłany: 26 Mar 2024 11:56 
Awatar użytkownika

Loty: 136
Kilometry: 177 984
niebieski
Bardzo pomocny oraz z masą informacji film, aż szkoda że ma tylko 200 wyświetleń:

Powinno być podwieszone.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#949 PostWysłany: 26 Mar 2024 14:47 

niebieski
Dobrze rozumiem że składając wcześniej aplikację o darmową wizę/transfer bezwizowy 24/144h przez portal https://gaj.sh.gov.cn/crj/ka144 i pobierając zaświadczenie o tym z kompa na lotnisku wypisywanie karteczki jest już niepotrzebne?
 Profil Relacje PM off  

#950 PostWysłany: 26 Mar 2024 21:08 

Loty: 153
Kilometry: 334 757
niebieski
Co do filmiku z youtube - nie trzeba podchodzic do tych automatycznych maszyn, ja od razu poszedłem po wize do celnika. Samolot z WAW na szczescie ląduje jako jeden z pierwszych o 6 rano i jak się szybko wyjdzie z samolotu to można nawet być 1 w tej kolejce :) Ta która jest widoczna na filmiku to jak dla mnie jakieś 1,5h oczekiwania
 Profil Relacje PM off  

#951 PostWysłany: 26 Mar 2024 23:48 
Awatar użytkownika

Loty: 672
Kilometry: 882 029
HON fly4free
Nie widziałem filmu, ale nie za bardzo wiem w czym ma być pomocny?

Punkt jest wyraźnie oznaczony. Był zamknięty, więc przekierowano mnie na drugą stronę

Wypełnia się kwitek - specjalny na short term, zajęcie na 3 min. Policjant o nic mnie nie pytał. W zasadzie to początkowo go nie było. Coś tam postukał, wlepił naklejkę do paszportu i powiedział, że teraz do kontroli granicznej

Więcej czasu zajęło oczekiwanie przed emmigration

Jednak przy bardzo porannym przylocie od wyjścia z samolotu do pojawienia się na airside minęła niespełna godzina
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#952 PostWysłany: 30 Mar 2024 09:18 

platynowy
To ja dopiszę jeszcze swoje, świeże doświadczenia z PVG:
Lot China Eastern, KUL-PVG-IST, przylot do PVG ok 13, wylot z PVG o 1:20 w nocy. Na cki w KUL odprawieni zostaliśmy tylko na pierwszy odcinek. Po przylocie do PVG podeszliśmy do maszyn na odciski palców, jak się później okazało to niepotrzebnie w naszym przypadku, są chyba tylko dla klasycznych wiz. Przed paszportówką stoi pracownica i policjant do kierowania pasażerami, ale nas niestety najpierw źle pokierowali. Tranzytowcom radzę iść na koniec hali pod samą ścianę, gdzie są wyznaczone 2-3 stanowiska typowo pod "24/144h transit visa" i tam też znajdziemy biało-niebieskie kartki do wypełnienia (zdjęcie) i tak naprawdę tylko to nas interesuje. Przy kontroli funkcjonariuszka poprosiła nas o pokazanie rezerwacji na następny lot i w zasadzie tyle. Odciski, wklejka, 3 minuty i po robocie. Całość jednak zajęła nam z 40 minut, bo pierwotnie zostaliśmy źle pokierowani przez asystentkę przed kontrolą, chociaż kolejka długa nie była i szło całkiem sprawnie.

Załączniki:
IMG_20240328_133436 (1).jpg
IMG_20240328_133436 (1).jpg [ 108.87 KiB | Obejrzany 997 razy ]
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#953 PostWysłany: 02 Kwi 2024 18:29 

bosal napisał(a):
Cześć, mam takie oto pytanie:

Mam lot powrotny NRT (tokio)-PUD (szanghaj)-PEK (pekin)-WAW z Air China. czas na przesiadke w Szanghaju to 3h,a w Pekinie4h.

I teraz tak:

Ladujac w Szanghaju mam isc do domestic czy international transfer? jaka jest procedura? - nie chce wychodzic do "W miasto" (czemu nie jest dla mnie to logiczne napisze ponizej przez co przeszli znajomi)

Znajomi lecieli tydzien temu WAW -> PEK -> PUD -> NRT, ale wywalilo sie wszystko w Pekinie. Mieli troche ponad 2h na transfer, poszli do kolejki na immigration, po czym zawrocili ich mowiac, ze nia maja wizy, a na wizach nie wlepili im wizy 24h bo powiedzieli, ze juz jest za malo czasu do ich lotu... oczywiscie wiele, rzeczy moglo byc lost in translation. Natomiast skonczylo sie tym, ze po godzinach wyklocania sie linia laskawie dala im lot na kolejny dzien, bez hotelu i dostali wize na 24h.

Z tego co wyczytalem chodzi o otrzymanie 24 TWOV, ale czy to jest to samo co 24 visa, czy cos innego?

Bede wdzieczny za wytlumaczynie co i jak krok po kroku.

Jestem więc po/w trakcie tej "przygody".

Sytuacja przebiegła następująco:
- Poszliśmy na checkin na NRT
- Pracownik Air China zadowolony powiedzial, ze wszystko spoko i mamy miejsca etc. Po pytaniu czy zaklepal na miejsca na wszystkie loty tj. NRT->PUD>PEK>WAW powiedzial, ze nie, ze moze tylko na lot NRT-PUD. Po czym na pytanie czy bagaze leca do final desitnation powiedzial, ze tez nie ze musimy odebrac w PUD. Mimo ze rezerwacja byla tylko na Air China na jednym bilecie. Po godzinie wyklucania sie udalo sie zalatwic, priorytet bagazu i miejsca zaraz przy wyjsciu (co finalnie i tak nic nie zmienilo). Na pytanie dlaczego nie moga nam dalszego lotu zabookowac tlumaczyli sie regulacjami lotniska w Szanghaju... zaleznej od lotu.
- Lot ktorym mielismy lecic zostal przesuniety z 13:35 na 16:50 wiec nie bylo juz szans na to, abysmy zdalzyli na pierwotny lot z PUD do PEK
- Na lotnisku NRT nie dalo sie nieczego zalatwic
- Po przylocie na PUD i tak musielismy czekac na autobus etc. wiec priorytet bagazu niewiele zmienil
- Poszlismy od razu na visa 24/144, po wyjasnieniu ze lot byl opozniony i ze nie zdazylismy i ok godzinie wyjasniania wlepieli nam wize 24h
- Poszlismy do desku AirChina przebookowali nam loty na inne... nie bede juz pisal jaki to byl cyrk. Calosc zeszla 3h od wyladowania do otrzymania nowej rezerwacji.

Jedna wazna uwaga w kryzysowaych sytuacjach - Nie odpuszczac w koncu zmiekna zwlaszca praocwnicy Air China. Lotnisko PUD duzo lepiej zorganizowane niz PEK.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
TIT uważa post za pomocny.

#954 PostWysłany: 11 Kwi 2024 11:22 
Awatar użytkownika

Loty: 672
Kilometry: 882 029
HON fly4free
W drugą stronę całość zajęła ponad godzinę. Dokładniej od wyjścia z samolotu do dotarcia do hotelu tranzytowego minęły 3h.

Na początku nie było nikogo w okienku, potem szło to strasznie powoli. Przyszła jakąś Pani policjantka i stojącym w kolejce mówiła po co im pobyt na tak krótko?

Jednak wszyscy dostawali. Nie wiem więc czy jednak nie dostaje się pozwolenia na pobyt z automatu, tylko muszą sobie pogadać

Z tego hotelu nie dla VIP

北京凯盛兴丰国际酒店 Beijing Kaisheng Xingfeng International Hotel

jest jakieś 12 min piechotą do stacji metra (są też autobusy, którymi można tam dojechać, ale nie chciało mi się tego ogarniać) I jeszcze bilet kosztuje 5 a nie 25 RMB
 Profil Relacje PM off  

#955 PostWysłany: 13 Kwi 2024 17:42 

Czesc,

mam pytanie odnosnie jak bilet do trzeciego kraju / potwierdzenie bookingu ma wygladac?
Czy na to patrza, czy trzeba tylko napisac informacje w deklaracji?

Mam osobne bilety KIX - PKX, PKX - ICN. Miedzy lotami okolo 100h.
Na drugi lot mam zarezerwowane miejsce ale tego nie widac na potwierdzeniu.
Jako potwierdzenie mam pdf z mytrip.pl.
 Profil Relacje PM off  

#956 PostWysłany: 14 Kwi 2024 08:01 

bosal napisał(a):
- Poszlismy od razu na visa 24/144, po wyjasnieniu ze lot byl opozniony i ze nie zdazylismy i ok godzinie wyjasniania wlepieli nam wize 24h
- Poszlismy do desku AirChina przebookowali nam loty na inne... nie bede juz pisal jaki to byl cyrk. Calosc zeszla 3h od wyladowania do otrzymania nowej rezerwacji.

Jedna wazna uwaga w kryzysowaych sytuacjach - Nie odpuszczac w koncu zmiekna zwlaszca praocwnicy Air China. Lotnisko PUD duzo lepiej zorganizowane niz PEK.

8 lat temu podobna akcja w PEK. Mielismy 3-4h opoznienia, miedzyladowanie "gdzies" ze wzgledu na pogode, zaloga nas nie poinformowala. Po przylocie do PEK nasz lot do BKK juz odlecial, zero zainteresowania ze strony AirChina, dobrze, ze zorganizowalismy sie grupa ok. 15 polakow i w koncu po paru znalezlismy kogos kto raczyl dac nam nowe bilety, nie wszystkim zeby bylo smieszniej, reszta musiala czekac dluzej. zamiast o 9 rano bylem o 9 wieczorem w BKK.

Skoro przez tyle lat nic sie nie zmienilo trzeba ich omijac szerokim lukiem lub wliczyc sobie w podroz 'przygody'.
 Profil Relacje PM off  

#957 PostWysłany: 14 Kwi 2024 14:46 

@jackrabbit - moj wniosek to omijac szerokim łukiem przesiadki domestic w Chinach (tutaj wszystko się może wydarzyć), przesiadka international była ok czyli np. WAW-PEK-NRT. Natomiast drugi to jesli dojdzie do problemu w Chinach to nie odpuszczać im, az do skutku :/
 Profil Relacje PM off
jackrabbit uważa post za pomocny.

#958 PostWysłany: 17 Kwi 2024 21:51 

Witam,
Mam pytanie czy ktoś miał taką sytuację:
2 loty.
Pierwszy lot 20 czerwca AirChina wylot z Wiednia do PEK 21 czerwca przylot w PEK około 5 rano.
Drugi lot AirChina wylot z PEK do Indonezji 26 czerwca.

Pytanie co z Chinami czy mogę skorzystać z wizy 144h na zwiedzanie Pekinu i okolic? Zabukuję oczywiście wcześniej hotel w Pekinie na booking.
Czy może być taka sytuacją że mnie nie wpuszczą do samolotu w Wiedniu bo nie mam wizy do Chin? Lecę docelowo do Indonezji ale mam jakby dwa osobne bilety oba AirChina. Do Indonezji załatwię wizę.
 Profil Relacje PM off  

#959 PostWysłany: 17 Kwi 2024 22:52 

@Adam Gis

Powinno być ok, tylko po przylocie idź na 24/144h entry permit a nie visa on arrival, ale jak masz 5 dni czasu to na pewno Cię wypuszczą :D

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 18 Kwi 2024 12:03, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#960 PostWysłany: 18 Kwi 2024 13:47 

Loty: 117
Kilometry: 223 492
Siema

Mam w planie lot relacji PNH-KMG-PVG-VIE, wszystkie 3 odcinki China Eastern na jednej rezerwacji, stopovery kolejno 1h30 oraz 3h. Widzę, że w PMG wizy już nie potrzebuję, ale co z KMG?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości