Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 141, 142, 143, 144, 145, 146  Następna
Autor Wiadomość
#2861 PostWysłany: 20 Kwi 2024 21:13 

-- 20 Kwi 2024 21:10 --

Sudoku napisał(a):
W Hiszpanii sprawdzają dokumenty wszystkich osób wchodzących do samolotu, nawet na lotach krajowych.

To cenna info. Wielkie dzięki.

-- 20 Kwi 2024 21:13 --

kumkwat_kwiat napisał(a):
Kami1 napisał(a):
No właśnie chciałam zakłamać. Zamiast rok 2009 wpisać 2008 (tak omyłkowo), ale zastanawiam się czy ktoś jej na miejscu nie zatrzyma :(

Śmiało rezerwuj, najwyżej zostanie sama w Hiszpanii. Proponuję także zablokować jej kartę płatniczą. Niech się uczy samodzielności, od wczesnych lat.

No właśnie już od tygodnia uczy się samodzielności, a przy okazji języka. Wolałabym, aby po zakończeniu kursu wróciła do domu :) Strasznie tęsknię :(
A co do blokady karty płatniczej - obawiam się, że jak minie jej kolejny tydzień w Hiszpanii to blokada będzie zbędna :)
 Profil Relacje PM off
kumkwat_kwiat lubi ten post.

Wycieczka nad jezioro Garda za 809 PLN. Loty z Warszawy + 3 noclegi ze śniadaniami w hotelu Wycieczka nad jezioro Garda za 809 PLN. Loty z Warszawy + 3 noclegi ze śniadaniami w hotelu
Wakacje na Krecie: tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2079 PLN. Wylot z Krakowa Wakacje na Krecie: tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2079 PLN. Wylot z Krakowa
#2862 PostWysłany: 30 Kwi 2024 19:35 

Cześć,

W niedzielę wieczór wyklikałem taką kombinację lotów na stronie Wizzair: Katowice - Teneryfa, Teneryfa - Rzym, Rzym - Katowice. Miała to być fajna wycieczka objazdowa dla 4-osobowej rodzinki (ja, żonka, dwa małe dzieciaki, 2 i 4 lata).

Ponieważ na stronie Wizzair nie ma opcji wybrania takiej kombinacji jak powyżej w jednej sesji, musiałem je wprowadzać pojedynczo. Oczywiście w nerwach i pośpiechu, żeby przypadkiem po rezerwacji jednego lotu nie doszło do sytuacji, że inny nagle stanie się niedostępny.

No i w tym pośpiechu oczywiście walnąłem babola i termin lotu Teneryfa - Rzym wybrałem o tydzień wstecz niż planowałem (18 maja zamiast 25 maja). Dopiero gdy wpisałem komplet rezerwacji i zobaczyłem je wszystkie na ekranie, dotarło do mnie że jedną wpisałem źle.

Oczywiście w panice rzuciłem się do telefonu, żeby dodzwonić się do infolinii Wizzair. Niestety, była to niedziela, więc polska darmowa infolinia była nieczynna. Próbowałem wbić się na płatną infolinię angielską, ale po kilku minutach oczekiwania w kolejce, zostałem automatycznie rozłączony. Nie zaryzykowałem kolejnego połączenia (i straty kolejnych kilkudziesięciu złotych na doładowanie telefonu), za to zdecydowałem się na zmianę terminu lotu przez stronę Wizzair - po to, aby lot w prawidłowym terminie mi nie przepadł, bo wtedy byłby klops na całego.

Zmiana terminu przebiegła gładko, ale na końcu Wizzair wycenił ją na 180 euro (4 osoby x 45 euro). Innymi słowy, missclick na dacie wylotu kosztował po przewalutowaniu coś ok. 800 zł. To był ten moment, kiedy portfel zabolał mnie bardzo mocno.

Następnego dnia rano dodzwoniłem się do polskiej infolinii i opisałem sprawę. Pan konsultant dał mi światełko nadziei że sprawę da się naprostować, w tym celu miałem wypełnić wniosek na stronie reklamacji Wizzair. Wniosek ten wysłałem dziś (wtorek) rano. Jednak po ok. trzech godzinach dostałem szablonową odpowiedź o odrzuceniu roszczenia, powołując się na punkt z Ogólnych Warunków Przewozu:

"5.8.1. Nasze opłaty i płatności nie podlegają zwrotowi, więc jeżeli Pasażer anuluje lub spóźni się na lot bądź zrezygnuje z niego, nie otrzyma zwrotu środków, chyba że w niniejszych Warunkach wskazano inaczej."

Tu na marginesie: jestem ciekaw, na ile anulowanie, spóźnienie lub rezygnacja pokrywa się z moim przypadkiem, czyli zmianą daty lotu.

W dalszej części maila otrzymałem informację, że mogę złożyć skargę na platformie do rozwiązywania sporów w Komisji Europejskiej (ODR).

I teraz pytanie do znawców tematu: czy w takiej sytuacji jak moja jest sens dalej drążyć sprawę, pisać do tego ODR czy uderzać gdzie indziej? W niniejszym topicu wyczytałem, że niektórym udało się skutecznie i bezkosztowo zmienić termin lotu w Wizzair. Ale być może, mój przypadek jest inny.

Nie muszę też chyba pisać, że od dwóch dni łażę struty i zły. Z jednej strony świadom jestem pomyłki którą popełniłem. Ale z drugiej, mam poczucie, że "kara" 8 stówek za jeden missclick jest zbyt drakońska i niewspółmierna do wagi "przewinienia". Zwłaszcza, że nieprawidłowo wybrany lot zwolniłem najszybciej jak się dało i możliwie niezwłocznie zgłosiłem problem do Wizzair.

--
Pozdrawiam wszystkich,
Piotr
 Profil Relacje PM off  

#2863 PostWysłany: 30 Kwi 2024 19:49 
Awatar użytkownika

złoty
@Chessjan Żaden ODR Ci nie pomoże, mogłeś liczyć na dobrą wolę przewoźnika, ale jego staowisko już znasz.
Zeus lubi ten post.

#2864 PostWysłany: 30 Kwi 2024 21:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

ODR ci opowie grzecznie: za głupoty się płacze i tyle

Niczego nie ugrasz
 Profil Relacje PM off
marek1984 lubi ten post.

#2865 PostWysłany: 15 Lip 2024 16:06 

Dzień dobry forumowicze,
Za trochę ponad miesiąc wybieram się do Kanady. Trasa to Katowice - Frankfurt - Calgary - Toronto - Frankurt - Katowice. Odebrałem dzisiaj swój paszport i chciałem wypełnić API, które linia Condor wymaga. Na bilecie posiadam oba imiona i nazwisko (tak jak w paszporcie). Podczas wejścia do formularza API mam oba imiona wpisane w rubryce 'first name' i nie da się tego zmienić, a istnieje osobna rubryka na second name. Jak kupowałem bilety to Pani na infolinii kazała wprowadzić oba imiona, a teraz taki psikus. Czy to może być jakiś problem podczas odprawy? Czy powinienem się martwić? Z góry dzięki za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#2866 PostWysłany: 15 Lip 2024 16:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Napisac do Condora
 Profil Relacje PM off  

#2867 PostWysłany: 15 Lip 2024 16:11 

Zeus napisał(a):
Napisac do Condora

Tak właśnie zrobiłem, powiedzieli że nie mogą tego edytować ale jeśli pierwsze imię i nazwisko się zgadza to "everything should be ok". Przy czym chciałem zapytać o doświadczenia forumowiczów, jako że Pani na infolinii chyba sama nie bardzo wiedziała co mi odpowiedzieć...
 Profil Relacje PM off  

#2868 PostWysłany: 15 Lip 2024 16:13 

złoty
Nie musisz się martwić.

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off  

#2869 PostWysłany: 15 Lip 2024 16:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No nie napisałeś ze się skontaktowałeś.

APIS poprawią na lotnisku w check inie. ETa musi być poprawna
 Profil Relacje PM off  

#2870 PostWysłany: 15 Lip 2024 16:23 

Zeus napisał(a):
No nie napisałeś ze się skontaktowałeś.

APIS poprawią na lotnisku w check inie. ETa musi być poprawna

Jeszcze kontaktowałem się z informacją lotniskową, powiedzieli że oni tego też nie mogą edytować ale jeśli pierwsze imie i nazwisko jest poprawnie to jest okej. Przy czym w takim wypadku chyba ktoś w Condorze nie pomyślał. Mam nadzieje, że obejdzie się bez cyrków...
 Profil Relacje PM off  

#2871 PostWysłany: 29 Lip 2024 11:23 

Odprawiałem się on-line z biura podróży. Wylot Ryanairem z Katowic do Pafos. W systemie przeskoczyła mi data ważności dowodu osobistego, miało być 26-10-2026, a wskoczyło 26-11-2026, czyli miesiąc różnicy. Imię, nazwisko, seria i nr dowodu na 100% dobre. Jest sens w ogóle to zgłaszać gdzieś, żeby te dane zmienili?
 Profil Relacje PM off  

#2872 PostWysłany: 29 Lip 2024 11:25 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie będzie problemu
 Profil Relacje PM off
radziu89 lubi ten post.

#2873 PostWysłany: 01 Wrz 2024 19:03 

Loty: 689
Kilometry: 1 179 839
srebrny
Takiego chochlika mi ota zrobilo(edreams). Nazwisko ok, a do imienia dopisali płeć typu Adammr choć ja oczywiście nic takiego nie podałem tylko zaznaczylem okienko male/female. Lot TG, robić coś z tym?

#2874 PostWysłany: 01 Wrz 2024 19:29 
Awatar użytkownika

Loty: 282
Kilometry: 324 600
złoty
nic nie robić, to jest zupełnie normalne.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#2875 PostWysłany: 15 Wrz 2024 12:42 
Site Admin

Pomyliłem się podczas rezerwacji na Wizzair - datę lotu powrotnego wybrałem miesiąc później niż chciałem (akurat jest to ten sam dzień tygodnia więc nie zauważyłem podczas zakupu). Zauważyłem dopiero po przyjściu potwierdzenia rezerwacji.
Skontaktowałem się od razu z telecentrum na polski numer - które jest zamknięte w niedzielę ale jak się odpowiednio poklika i nie da się zapędzić w opcje automatycznych odpowiedzi to skontaktuje nas z anglojęzycznym konsultantem. Wytłumaczyłem sytuację, poprosiłem o zmianę daty, zostałem poinformowany o konieczności uiszczenia opłaty ale grzecznie zapytałem się czy nie mogą zrobić wyjątku i pan powiedział że nie mają w regulaminie nic na temat tego żeby pomyłki zauważone od razu zmieniać za darmo ale taki wyjątek zrobi. Po minucie potwierdzenie zmiany na mailu.
14 ludzi lubi ten post.
turczy uważa post za pomocny.

#2876 PostWysłany: 22 Wrz 2024 19:24 

Mam to pytanie. Nigdy nie używałem drugiego imienia w WizzAir i nigdy nie miałem z tym problemu w UE. Ale teraz mam bilet z Armenii (poza UE) do Włoch. Czy będę miał problemy? A może lepiej dodać do rezerwacji drugie nazwisko, tylko jak to zrobić, gdzie mogę napisać lub zadzwonić? A może po prostu spokojnie zostawić wszystko tak, jak jest?
 Profil Relacje PM off  

#2877 PostWysłany: 22 Wrz 2024 19:58 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Pyt. dotyczy drugiego imienia czy drugiego nazwiska?
 Profil Relacje PM off  

#2878 PostWysłany: 22 Wrz 2024 20:24 

Drugiego imienia. Np. w paszportu Nazwisko KOWALSKI Imiona JAN ADAM, w rezerwacji mam Name JAN Surname KOWALSKI. W UE nigdy nie miałem problemu, ale teraz po raz pierwszy mam lot z kraju poza UE (Armenia) i słyszałem w jakiś krajach to wszystko wymagane jak w paszportu. Nie wiem teraz, co i jak lepiej zrobić...
 Profil Relacje PM off  

#2879 PostWysłany: 22 Wrz 2024 20:37 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No ale raz napisałeś ze nie używałeś drugiego imienia a potem drugie nazwisko.

Jak chodzi tylko o imie, to nie będzie problemem
 Profil Relacje PM off
valdvilk uważa post za pomocny.

#2880 PostWysłany: 23 Wrz 2024 00:42 

Tak, przepraszam, teraz widzę swój błąd. Dziękuję za uspokojenie mnie, cały dzień wpadłem w panikę i w niedzielę nic nie da się normalnie rozwiązać.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 141, 142, 143, 144, 145, 146  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości