Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Izmir
#1 PostWysłany: 14 Sty 2020 15:49 
Awatar użytkownika

Loty: 323
Kilometry: 486 299
srebrny
Pozwolę sobie na uzupełnienie tematu o Izmirze.
Zdecydowana większość praktycznych informacji opisał @novart w swojej relacji i tam odsyłam zainteresowanych izmir-4-dni-lata-w-pazdzierniku,214,145454

Teleferik - jest to kolejka linowa znajdująca się w południowo-zachodniej części miasta.
Dojechać tam można autobusami 169, 480, 510, 950, 969.
W mojej opinii najlepiej podjechać metrem do końcowej stacji Fahrettin Altay. Potem należy odnaleźć pętlę autobusową skąd odjeżdża większość wymienionych autobusów.
Załącznik:
pętla izmir.png
pętla izmir.png [ 582.56 KiB | Obejrzany 1099 razy ]

Załącznik:
pętla_2.jpg
pętla_2.jpg [ 109.29 KiB | Obejrzany 1099 razy ]

Ciekawostką na temat tego miejsca jest to, że służy ono miejscowym do piknikowania. Na górze dostępne są grille oraz sklep, w którym można zakupić prowiant lub narzędzia niezbędne do grillowania.
Nie mam pojęcia jak to wygląda cenowo, bo byłem rano i nie była to pora weekendowa, więc było pusto i większość obiektów była zamknięta. Są też kawiarenki i jedynie co udało mi się tam kupić to herbatę za 2 TRY.
Wjazd w obie strony za 13 TRY, można wjechać na Izmir Kart.
Załącznik:
godziny otwarcia.jpg
godziny otwarcia.jpg [ 87.27 KiB | Obejrzany 1099 razy ]

Załącznik:
wagonik.jpg
wagonik.jpg [ 116.23 KiB | Obejrzany 1099 razy ]

Załącznik:
Tablica.jpg
Tablica.jpg [ 596.88 KiB | Obejrzany 1099 razy ]

Załącznik:
miejsce na piknik.jpg
miejsce na piknik.jpg [ 590.22 KiB | Obejrzany 1099 razy ]

Załącznik:
grille.jpg
grille.jpg [ 498.84 KiB | Obejrzany 1099 razy ]

Załącznik:
Piec.jpg
Piec.jpg [ 451.41 KiB | Obejrzany 1099 razy ]

Mapa komunikacji miejskiej w Izmirze
https://www.eshot.gov.tr/CKYuklenen/izm ... harita.jpg

Strona na której można sprawdzić saldo Izmir Kart
https://online.eshot.gov.tr/giris
3 ludzi lubi ten post.

Sylwester w Kopenhadze za 804 PLN. Loty z Gdańska + hotel w centrum Sylwester w Kopenhadze za 804 PLN. Loty z Gdańska + hotel w centrum
Jesienna wycieczka do Pragi za 696 PLN. Loty z Gdańska + 2 noce w hotelu Jesienna wycieczka do Pragi za 696 PLN. Loty z Gdańska + 2 noce w hotelu
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości