Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
"Darmowy" rejs statkiem po Dunaju

[+] Pokaż
Temat: Budapeszt

zulu napisał(a):
Link do mapki statków kursujących w ramach komunikacji miejskiej http://www.bkk.hu/apps/docs/terkep/hajojaratok.pdf
Gratis np. w ramach 24 H biletu grupowego 5 osób 3300 HUF poniedziałek - piątek zgodnie z informacją http://www.bkk.hu/en/budapest-24-hour-g ... avel-card/
Bilet osobny na statek 750 HUF http://www.bkk.hu/en/prices/single-tick ... port-boat/ dzieci poniżej 15 roku 550 HUF http://www.bkk.hu/en/prices/single-tick ... -under-15/
Godziny kursowania znajdziemy na stronie http://www.bkk.hu/en/timetables/

Jak statek podpływa to ktoś z obsługi czasami wygląda i pyta (pokazując) w którym kierunku płyniemy o ile nikt na danym przystanku nie wysiada. Wtedy albo przybija i zabiera nas albo płynie dalej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Budapeszt
#601 PostWysłany: 19 Gru 2021 18:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 247
Kilometry: 301 977
Moim zdaniem 7 dni to dużo za dużo. Budapeszt jest fajny ale przy tylu dniach dodałbym. np. wypad na parę dni nad Balaton. Ewentualnie w okolicy jest jeszcze miejscowość Szentendre :)
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

Tydzień na Rodos za 844 PLN. Loty z Krakowa i noclegi Tydzień na Rodos za 844 PLN. Loty z Krakowa i noclegi
Bezpośrednie loty na Wyspy Zielonego Przylądka z Warszawy za 1399 PLN Bezpośrednie loty na Wyspy Zielonego Przylądka z Warszawy za 1399 PLN
#602 PostWysłany: 19 Gru 2021 18:49 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
W latach 1983-87 byłem na Węgrzech, w tym i Budapeszcie, jakieś 20 razy. Najpierw jako maskotka kupców (wtedy zwanych spekulantami i handlarzami) a potem jako samodzielny kupiec. Ostatnio trafiłem nawet na jakiś pierścionek z przemytu z tamtych lat i chyba jest tylko pozłacany, a to oszusty były madziarskie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ale wymyśliłem i praktykowałem sposób przemytu złota. Jakoś tak od maleńkości mnie ciągnęło do Au. Sposób, po czasie stał się popularny.

Na 2-3 dni przed wyjazdem kupowało się dużą bułkę i gruby plaster najtańszej mortadeli. Z bułki wydłubywało się to miękkie, smarowało obficie masłem, wkładało plaster mortadeli, robiło kanapkę i brało się solidnego gryza. Gryza się wypluwało, bo mortadela była ohydna. Nadgryziona kanapkę rozkładało się na części pierwsze, w to wydłubane pakowało się złoto zawinięte w kondona (aby nie miało kontaktu z mortadelą i masłem), następnie składało się kanapkę z powrotem (ale już ze złotym farszem). Całość zawijało się w papier śniadaniowy i kładło się gdzieś w cieple, aby masełko solidnie zjełczało a mortadela się lekko zaśmierdła. W pociągu pakowało się cały nabój do tego metalowego kosza na śmieci, w przedziale, w którym się jechało. Żaden, nawet najbardziej wścibski, celnik węgierski czechosłowacki czy polski, nie grzebał się w śmierdzącej kanapce w koszu.
Patent działał niezawodnie do czasu, aż jakaś wygłodniała dziewczynka, wyciągnęła taką "kanapkę" z kosza na śmieci i ugryzła - dokładnie w momencie wejścia celników do przedziału. Nie wiem, kto był bardziej zaskoczy, ja, celnik, czy dziewczynka której z ust zwisły złote łańcuszki i resztki kondona.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.

#603 PostWysłany: 16 Sty 2022 17:59 

niebieski
:arrow:
tmk napisał(a):
- czy 7 do 10 dni wystarczy na zwiedzenie Budapesztu ?

To zdecydowanie za dużo czasu na sam Budapeszt. Polecam wypady np. do Esztergomu i Wyszehradu.

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#604 PostWysłany: 16 Sty 2022 20:57 

No pewnie zahaczymy o Koszyce, Wyszehrad, itp. Zastanawiam się też nad odwiedzeniem miejscowości gdzie kręcono C.K. Dezerterów ;)
 Profil Relacje PM off  

#605 PostWysłany: 16 Sty 2022 22:27 
Awatar użytkownika

Loty: 482
Kilometry: 727 230
platynowy
No to musisz się wybrać do Modlina :D

Bo filmowe Satoraljaujhely było kręcone w Modlinie.
To rzeczywiste jest położne bezpośrednio na granicy ze Słowacją - granica przebiega torami kolejowymi.
Zwykle prowincjonalne miasteczko - za wiele tam nie ma (poza fotką przy tablicy z nazwą miejscowości).

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#606 PostWysłany: 16 Mar 2022 21:00 

Jest tam ta uliczka na której kręcono scenę z aptekarzem którego złapali na ulicy, scena z majorem którego wieczorem legitymowali no i burdel tj. budynek w którym był gdzie przed wejściem powiesili czerwoną latarnię (w środku żadnych scen nie kręcono). Oglądałem o tym film dokumentalny, można go znaleźć na yt ;) A o Modlinie to wiem ;)
 Profil Relacje PM off  

#607 PostWysłany: 17 Mar 2022 08:33 

niebieski
Tylko, że sceny miasteczkowe kręcono w mieście Vac, a nie w Satoraljaujhely... -> http://pozabiurem.pl/ck-dezerterzy-w-xxi-wieku/
Tomo14 lubi ten post.

#608 PostWysłany: 20 Mar 2022 18:25 

A czy ja pisałem o Satoraljaujhely? Nawet nie wymieniłem tej nazwy.
 Profil Relacje PM off  

#609 PostWysłany: 16 Wrz 2022 19:17 

niebieski
Mam pytanie, czy da się jakoś bezproblemowo dostać na taras Hotelu President? Celem zrobienia zdjęć budynkowi Skarbu Państwa (dawna Królewski Pocztowy Bank)? Widzę że można tam zrobić rezerwację w restauracji na tarasie w tym hotelu, ale może da się tam wejść jakiś inaczej? Zdjęcia do celów prywatnych.
 Profil Relacje PM off  

#610 PostWysłany: 03 Sie 2023 16:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Czytam ten wątek i brakuje mi tutaj jeszcze jednej atrakcji: linii 1 metra. To najstarsze metro w kontynentalnej części Europy i szczególnie warto wejść do stacji metra Vörösmarty tér. Klimatyczne, zabytkowe i .. będziecie zaskoczeni, ale nic więcej nie powiem, żeby nie zepsuć niespodzianki. :lol:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#611 PostWysłany: 16 Lut 2024 17:04 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 183 106
niebieski
amphi napisał(a):
Klimatyczne, zabytkowe i .. będziecie zaskoczeni, ale nic więcej nie powiem, żeby nie zepsuć niespodzianki.

Jestem właśnie na tej stacji. Owszem, jest ładna, zabytkowa, podobnie zresztą jak inne. Ale jaka to niespodzianka to szukam, szukam i znaleźć nie mogę Image
yendras lubi ten post.

#612 PostWysłany: 16 Lut 2024 22:05 

Loty: 88
Kilometry: 148 188
Ja do listy dorzucam dwie przepiękne biblioteki - Budapest University Library i Metropolitan Ervin Szabo Library.

Załączniki:
Ervin Szabo library.jpg
Ervin Szabo library.jpg [ 176.08 KiB | Obejrzany 3504 razy ]
university library.jpg
university library.jpg [ 272.97 KiB | Obejrzany 3504 razy ]
 Profil Relacje PM off
yendras lubi ten post.

#613 PostWysłany: 22 Lut 2024 23:43 
Awatar użytkownika

Shaq napisał(a):
amphi napisał(a):
Klimatyczne, zabytkowe i .. będziecie zaskoczeni, ale nic więcej nie powiem, żeby nie zepsuć niespodzianki.

Jestem właśnie na tej stacji. Owszem, jest ładna, zabytkowa, podobnie zresztą jak inne. Ale jaka to niespodzianka to szukam, szukam i znaleźć nie mogę

Też nie wiem o co chodzi z tą niespodzianką na tej stacji. Może chodzi o to że jest tam pamiątkowa tablica o wpisaniu kolejki na listę UNESCO.
 Profil Relacje PM off  

#614 PostWysłany: 29 Maj 2024 15:42 

Cześć, czy ktoś w ostatnim czasie korzystał z rejsu statkiem linią D11 / D12? Większość linków przypiętych do tematu nie prowadzi do podanych informacji.
 Profil Relacje PM off  

#615 PostWysłany: 29 Maj 2024 17:41 
Awatar użytkownika

Loty: 61
Kilometry: 88 065
niebieski
Nie kursuje już.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości