Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
"Darmowy" rejs statkiem po Dunaju

[+] Pokaż
Temat: Budapeszt

zulu napisał(a):
Link do mapki statków kursujących w ramach komunikacji miejskiej http://www.bkk.hu/apps/docs/terkep/hajojaratok.pdf
Gratis np. w ramach 24 H biletu grupowego 5 osób 3300 HUF poniedziałek - piątek zgodnie z informacją http://www.bkk.hu/en/budapest-24-hour-g ... avel-card/
Bilet osobny na statek 750 HUF http://www.bkk.hu/en/prices/single-tick ... port-boat/ dzieci poniżej 15 roku 550 HUF http://www.bkk.hu/en/prices/single-tick ... -under-15/
Godziny kursowania znajdziemy na stronie http://www.bkk.hu/en/timetables/

Jak statek podpływa to ktoś z obsługi czasami wygląda i pyta (pokazując) w którym kierunku płyniemy o ile nikt na danym przystanku nie wysiada. Wtedy albo przybija i zabiera nas albo płynie dalej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Budapeszt
#201 PostWysłany: 11 Paź 2012 15:56 

Czy ktoś się orientuje jaki moze byc koszt taksowki z lotniska do czesci centrum (nie przejezdzajac mostu) tak na oko??? Byl by to odcinek okolo 20 km.
 Profil Relacje PM off  

Odwiedź miasto wpisane na listę UNESCO 🇭🇷 Wycieczka do Trogiru za 870 PLN 😍 Odwiedź miasto wpisane na listę UNESCO 🇭🇷 Wycieczka do Trogiru za 870 PLN 😍
Słońce, złote plaże i pełen relaks 🏖️ 🌴All inclusive na Rodos za 2609 PLN 🍹 Słońce, złote plaże i pełen relaks 🏖️ 🌴All inclusive na Rodos za 2609 PLN 🍹
#202 PostWysłany: 11 Paź 2012 19:16 

niebieski
Kiedyś czytałem gdzieś na forum, że ponad 30-40 euro, ale nie jestem w 100% pewny.
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 11 Paź 2012 20:00 

JeannYine napisał(a):
Czy ktoś się orientuje jaki moze byc koszt taksowki z lotniska do czesci centrum (nie przejezdzajac mostu) tak na oko??? Byl by to odcinek okolo 20 km.

Korzystałem z usług tej korporacji http://www.zonataxi.hu/en/prices-tariffs, mają "fixed-price" za transfery z lotniska do centrum i odwrotnie. Ja za przejazd do centrum zapłaciłem 3600HUF.

#204 PostWysłany: 14 Paź 2012 22:52 
Awatar użytkownika

Hej, wysłałem po angielsku maila na adres idegenforgalom@parlament.hu z prośbą o rezerwację zwiedzania Parlamentu i już prawie tydzień i żadnego odzewu.
Co prawda wizyta dopiero na początku grudnia ale chciałbym mieć już to zarezerwowane. A tu nic, zero odzewu.
Może przetłumaczyć maila na węgierski (translatorem google) i pchnąć go jeszcze raz?
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 14 Paź 2012 23:18 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
ja posyłałem po angielsku, za 3 czy 4 razem mi odpisali :)
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 15 Paź 2012 13:25 

niebieski
skok napisał(a):
Hej, wysłałem po angielsku maila na adres idegenforgalom@parlament.hu z prośbą o rezerwację zwiedzania Parlamentu i już prawie tydzień i żadnego odzewu.
Co prawda wizyta dopiero na początku grudnia ale chciałbym mieć już to zarezerwowane. A tu nic, zero odzewu.
Może przetłumaczyć maila na węgierski (translatorem google) i pchnąć go jeszcze raz?

Może spróbuj na inne maile. Ja wysłałem hurtowo w piątek na dwa maile: idegenforgalom@parlament.hu i tourist.office@parlament.hu, a odpowiedź przyszła w poniedziałek z maila idegenv@parlament.hu.
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 16 Paź 2012 00:02 
Awatar użytkownika

Kurcze wreszcie się doczekałem na odpowiedź z adresu idegenv@parlament.hu, ale niestety: :(
"I am sorry but we are closed on Mondays."
To chyba jakaś ściema, bo na stronie nie ma nic napisane, że w pon zamknięte.
http://parlament.hu/angol/eng/tajekoztato.htm
Zależałoby mi najbardziej na poniedziałku, bo we wtorek wracam i z bagażami by mi było trochę średnio iść, skoro nie ma ich gdzie tam zostawić.
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 16 Paź 2012 02:06 
Awatar użytkownika

Parlamentu nie można zwiedzać w dniach kiedy są obrady. Najprawdopoodbniej w poniedziałek będzie sesja i ze zwiedzania nici.

#209 PostWysłany: 16 Paź 2012 13:39 

niebieski
skok napisał(a):
Kurcze wreszcie się doczekałem na odpowiedź z adresu idegenv@parlament.hu, ale niestety: :(
"I am sorry but we are closed on Mondays."
To chyba jakaś ściema, bo na stronie nie ma nic napisane, że w pon zamknięte.
http://parlament.hu/angol/eng/tajekoztato.htm
Zależałoby mi najbardziej na poniedziałku, bo we wtorek wracam i z bagażami by mi było trochę średnio iść, skoro nie ma ich gdzie tam zostawić.

Bagaż zostaw w skrytce bagażowej na dworcu Nyugati, nie tak daleko od Parlamentu.
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 16 Paź 2012 21:39 
Awatar użytkownika

Uff, wreszcie się udało, niestety musi pozostać wtorek. Dzięki za rady. Jeśli chodzi o depozyt bagażu, to mam hotel w tej okolicy więc poproszę o przetrzymanie przez 2h, nie powinni chyba robić problemów.
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 16 Paź 2012 23:26 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 81 095
m4r1u5z napisał(a):
Lece do Budapesztu w poniedzialek, wracam w srode. Planuje caly wtorek oraz rano, w srode zwiedzac. Przemieszczac sie bede pieszo. Planuje isc wg. tej mapki
Image
Jestescie mi w stanie powiedziec co ile kosztuje? Gdzie zaplace za wejscie a gdzie wejde za darmo? Wiem tylko jak wyglada sprawa z parlamentem, ale co do reszty nie mam niestety pojecia a nie chcialbym sie zaskoczyc na miejscu i wyjmowac z portfela co raz spore sumy, ewentualnie omijac kolejne 'atrakcje'.
Dzieki z gory! :)

Za muzeum terroru: 1000 forintów węgierskich = 14,7174144 złotego polskiego [bilet studencki]

#212 PostWysłany: 18 Paź 2012 16:30 

Wrocilem dzis rano, bylo swietnie. Oprocz tego, ze pierwszy raz lecialem samolotem, lecielismy w chmurach burzowych a moje serce prawie wysiadlo bylo mega. Pani przewodnik w parlamencie jakby od niechcenia, pod koniec wycieczki zostawila nas, takze z centrum parlamentu mielismy sami trafic do wyjscia - oczywiscie nie wychodzilo, wiec ochroniarz, ktory za nami chodzil musial zaganiac nas jak pies owce na pastwisku. Z ciekawostek, byly tam jakies drzwi zza ktorych wlasnie wychodzilo kilku umundurowanych chlopakow, ochroniarz wczesniej wspomniany najwyrazniej o tym wiedzial i na sekunde przed tym, jak pierwszy z chlopakow nacisnal klamke - z drugiej strony przytrzymal ja tak, ze tamci nie mogli otworzyc drzwi. Spasowal po 15 sekundach, duzo smiechu :) Sam parlament kapitalny, ale o tym juz tutaj bylo wystarczajaco (tak samo widok na parlament z Baszty Rybackiej - miazga). Z racji nedznej pogody chodzilem tylko po czesci Buda. Metro bardzo drogie, ale bez problemu mozna jezdzic bez biletu. Wystarczy kupic jeden i kasowac co raz, panowie przed wejsciem sprawdzaja tak, ze rownie dobrze moglibysmy im pokazac bilet z poznanskiego mpk, nie zauwazyliby roznicy (natomiast pragne zwrocic uwage, ze tak naprawde nie da sie skasowac tego samego biletu dwa razy, automat nie kasuje, dlatego jak ktos zapragnie poruszac sie na gape to polecam zwrocic na to uwage i nie robic wokol siebie szumu).
Samo miasto sliczne, ceny troche wyzsze od naszych (choc z wyjatkami, przykladowo bardzo tanie oliwki), ale nie bylo zle.

Z uwagi na to, ze nie widzialem wielu miejsc, zapewne wybiore sie do Budapesztu jeszcze raz, polecam kazdemu.
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 18 Paź 2012 19:47 

Witam,

Wróciłem z Budapesztu kilka dni temu a byliśmy tylko cztery pełne dni, więc będzie trzeba wrócić zobaczyć resztę :)
To co się udało to : Wzgórze Gellerta, Zamek, Labirynt*, Kościół Macieja i Baszty Rybackie, Jaskienie Pál-völgyi, Jaskienie Szemlő-hegy, Wyspę Małgorzaty, Parlament - rzut okiem bez zwiedzania), Pomnik Wolności, Zoo, Zamek Vajdahunyad, Halę Targową, Tropicarium**, przepłynięcie się statkiem po Dunaju / obsługiwanym przez BKV 400 huf/os, + nocne widoki z Zamku i Baszt Rybackich.
Udało nam się tez pojechać do Gödöllő zobaczyć pałac cesarzowej Elżbiety "Sisi" ( .. kobieta nalegała ;p )
i do Visegradu zobaczyć cytadelę na wzgórzu z ( według mnie ) najpiękniejszym widokiem w okolicy Budapesztu.

* polecam odwiedzić w godzinach od 18 do 19. Gaszą wtedy światła i dostaje się tylko lampę naftową.. robi się wtedy niesamowity klimat.
** szczególnie polecam posiedzieć w oszklonym tunelu i popatrzeć na rekiny a w ostatnim pomieszczeniu jest basen gdzie można pogłaskać płaszczki :))

Bardzo pomogła nam w tym karta " Budapest Card " 72h za 7900 HUF
Mieliśmy Zoo za darmo + całą komunikację też i bardzo duże zniżki we wszystkich odwiedzanych miejscach :)

Nie polecam za to podróżowania na gapę .. co chwilę kontrole we wszystkich środkach transportu.
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 18 Paź 2012 20:44 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Zachęciłeś mnie tym labiryntem - lecę jutro do BUD, ale na oficjalnej stronie labiryntu piszą, że "jest zamknięty na stałe" (od 2011 roku) i żeby "uważać na podróbki".
http://labirintus.com/en/72/news
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 19 Paź 2012 07:45 

No właśnie skoro zamknęli oryginalny to cóż pozostaje ? :))

Ja byłem tutaj : http://www.labirintusbudapest.hu/contact.php
zobacz dokładnie mapkę bo później trudno trafić, a znalazłem go zupełnie przypadkiem :)
( malutkie wejście pomiędzy kamienicami )

"Opening Hours

Buda Castle Labyrinth opening hours: every day from 10 to 19 o'clock, oil lamp tour after 18 o'clock.
Last entry at 19 o'clock."

Ale warto być tak z 18.10 i zapytać przy wstępie czy już można zwiedzać z lampami.
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 21 Paź 2012 12:43 

Ja natomiast odradzam muzeum terroru.Ogólnie miejsce ponure dotyczące ludzi tam przetrzymywanych i torturowanych przez węgierskie "SB".Wszystko napisane po węgiersku i raczej historia dla Węgrów niż dla obcokrajowca
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 21 Paź 2012 15:59 
Awatar użytkownika

Wielkie dzięki za przydatne informacje !!
Leci ktoś 14 listopada ?? 12:15 :) lub wraca 17 listopada 16:50

Macie jakieś rady na zwiedzanie w tym czasie, jest coś czego nie polecacie zwiedzać w początku zimy ?? :)

#218 PostWysłany: 23 Paź 2012 13:38 

betib napisał(a):
Ja natomiast odradzam muzeum terroru.Ogólnie miejsce ponure dotyczące ludzi tam przetrzymywanych i torturowanych przez węgierskie "SB".Wszystko napisane po węgiersku i raczej historia dla Węgrów niż dla obcokrajowca

W każdej części masz kartki z tłumaczeniem po angielsku, do tego na niektórych filmikach są napisy angielskie. Moim zdaniem Terror Haza to obowiązek dla każdego, kto choć trochę zainteresowany jest historią Europy XX wieku. Jak kogoś historia nie interesuje to faktycznie będzie to dla niego stratą czasu.
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

#219 PostWysłany: 23 Paź 2012 22:21 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Byłem i wróciłem, ponieważ byłem w Budapeszcie czwarty czy piąty raz postanowiłem zobaczyć coś innego i wybrałem się do miasteczka Szentendre. Bardzo klimatyczne miejsce, warto odwiedzić - ładna starówka, odnowione zabytkowe domki, wąskie brukowane uliczki, sklepiki bławatników, pod wieczór nad Dunaj wychodzą kaczki i unosi się mgła - super klimat. W weekendy Szentendre niestety przeżywa najazd mieszkańców Budapesztu.

Do Szentendre można dojechać kolejką HÉV 5 z pl. Batthyány - jak mamy dobowy bilet na Budapeszt wystarczy zakupić bilet od granicy miasta do Szentendre (bilet na 15 km za 310 HUF OW).
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 28 Paź 2012 20:36 

niebieski
na lotnisku jest poczta na której można kupić bilet dobowy i 72 godzinny na komunikacje miejską..
czy jest otwarta ta poczta w niedziele ? jeśli tak , to do której godziny ?
czy można płacić tam kartą kredytową ?
z góry dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 31  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości