Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
"Darmowy" rejs statkiem po Dunaju

[+] Pokaż
Temat: Budapeszt

zulu napisał(a):
Link do mapki statków kursujących w ramach komunikacji miejskiej http://www.bkk.hu/apps/docs/terkep/hajojaratok.pdf
Gratis np. w ramach 24 H biletu grupowego 5 osób 3300 HUF poniedziałek - piątek zgodnie z informacją http://www.bkk.hu/en/budapest-24-hour-g ... avel-card/
Bilet osobny na statek 750 HUF http://www.bkk.hu/en/prices/single-tick ... port-boat/ dzieci poniżej 15 roku 550 HUF http://www.bkk.hu/en/prices/single-tick ... -under-15/
Godziny kursowania znajdziemy na stronie http://www.bkk.hu/en/timetables/

Jak statek podpływa to ktoś z obsługi czasami wygląda i pyta (pokazując) w którym kierunku płyniemy o ile nikt na danym przystanku nie wysiada. Wtedy albo przybija i zabiera nas albo płynie dalej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Budapeszt
#81 PostWysłany: 05 Lip 2012 10:21 
Awatar użytkownika

Pewnie gdzieś są, bo sporo osób tam śmiga na rowerach. :)

Daj się uwieść urokom Turcji 🇹🇷 Loty na Riwierę Turecką z 2 miast od 281 PLN 🔥 Daj się uwieść urokom Turcji 🇹🇷 Loty na Riwierę Turecką z 2 miast od 281 PLN 🔥
Kanada na wyciągnięcie ręki 🇨🇦 Loty do Toronto z 4 miast od 1661 PLN 🤯 Terminy również na majówkę 🔥 Kanada na wyciągnięcie ręki 🇨🇦 Loty do Toronto z 4 miast od 1661 PLN 🤯 Terminy również na majówkę 🔥
#82 PostWysłany: 06 Lip 2012 11:36 

23 lipca lecę do Budapesztu, ktoś podobnie?:)

mam pytanko - chcę kupić bilet 24h, czy on obowiązuje także w metrze? (oprócz autobusów, tramwajów, kolejki na górę)

#83 PostWysłany: 06 Lip 2012 12:04 

adiolsztyn napisał(a):

mam pytanko - chcę kupić bilet 24h, czy on obowiązuje także w metrze? (oprócz autobusów, tramwajów, kolejki na górę)

Jasne,bilet obowiązuje też na przejazdy metrem. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 06 Lip 2012 13:54 

xmatix969 napisał(a):
adiolsztyn napisał(a):

dzięki za info :)

jeszcze jedno pytanie:

dostałem właśnie potwierdzenie rezerwacji na zwiedzanie parlamentu - czy można w środku podczas zwiedzania robić zdjęcia? mam tu na myśli zdjęcia robione raczej telefonem komórkowym

#85 PostWysłany: 06 Lip 2012 22:36 

niebieski
adiolsztyn napisał(a):
xmatix969 napisał(a):
adiolsztyn napisał(a):

dzięki za info :)

jeszcze jedno pytanie:

dostałem właśnie potwierdzenie rezerwacji na zwiedzanie parlamentu - czy można w środku podczas zwiedzania robić zdjęcia? mam tu na myśli zdjęcia robione raczej telefonem komórkowym

Można i to nie tylko komórką. Jedynie w sali, gdzie są węgierskie klejnoty koronne strzeżone przez dwóch żołnierzy nie można używać flesza. Nie zrobić zdjęć wewnątrz byłoby żal. Zobacz na to: http://blog.kenkaminesky.com/2012/01/09 ... -budapest/
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 06 Lip 2012 22:40 

niebieski
Ktoś wie może, czy wcześniejszą mailową rezerwację zwiedzania Parlamentu można zrobić dla jednej osoby?
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 07 Lip 2012 10:23 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
można
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 07 Lip 2012 14:39 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 141 780
niebieski
Grzegorz40 napisał(a):
Ktoś wie może, czy wcześniejszą mailową rezerwację zwiedzania Parlamentu można zrobić dla jednej osoby?

Nie można, a nawet trzeba.
Bez rezerwacji się tam raczej nie dostaniesz, chyba, że masz cały dzień na stanie w kolejkach.
Poczytaj dokładnie wątek to znajdziesz wszystkie informacje.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 09 Lip 2012 12:22 

Właśnie wróciłem z Budapesztu, jak ktoś ma jakieś pytania to proszę śmiało pisać na forum. Co do parlament to również polecam rezerwację. Przewodniczka, która oprowadzała moją grupę była tragiczna (wyglądało jakby miałą całą wycieczkę miała wkutą na pamięć, angielski dość słaby i słabo słychać). Polecam za to darmowe wycieczki ze strony: http://triptobudapest.hu/, byłem na ogólnej i jest świetna.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 26 Lip 2012 14:55 

Przez pomyłkę zamówiłam 3wejsciówki do Parlamentu na 3sierpnia o godz. 10. Jeśli ktoś będzie w tym czasie w Budapeszcie to z chęcią odstąpię (przśle na maila)
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 26 Lip 2012 16:55 

Wczoraj wróciłem z Budapesztu - baaaardzo polecam! :)

Wylot w poniedziałek o godzinie 18 z Modlina, w Budapeszcie byliśmy około godziny 19.15

Autobus 200E do metra Kobaya Kispest i wysiadka na stacji Deak Ferency ter, na której przecinają się wszystkie trzy linie budapesztańskiego metra. Kilometr marszu i jestem w hotelu około godziny 21. Bardzo polecam trzygwiazdkowy hotel King's Hotel. Za rezerwację poprzez booking.com zapłaciłem 50 euro (dwie noce dla dwóch osób). Według cennika hotelowego za taką samą usługę zapłaciłbym u nich 160 euro. Pokoje z łazienką w środku, czysto, schludnie, wysokie łózka, tv satelitarna w pokoju na LEDTV, w pokoju lodówka z napojami.

Czasu na zwiedzanie nie było jakoś dużo bo będąc na miejscu w poniedziałek o godzinie 21, powrót do Modlina mieliśmy już w środę po godzinie 16. Także zostawał cały wtorek na zwiedzanie. Udało się jednak zwiedzić Węgierski Parlament (w środku), udać się na Basztę Rybacką z której są przepiękne widoki na panoramę miasta, pospacerować spokojnymi i wąskimi ulicami Budapesztu :) Dodatkowo weszliśmy na Wzgórze Gellerta, zwiedziliśmy okolice Pałacu Prezydenta. Pogoda świetna, od rana ponad 33 stopnie, niestety wieczorem troszkę popadało ale nie dużo.

Jedyny minus to wg mnie ceny komunikacji - pojedyńczy bilet w przeliczeniu to 4,64zł (nie ma żniżek studenckich). Ale kupując bilet 24h, który wypisywany jest czerwonym długopisem przez sprzedawcę łatwo go przeprawić na późniejsze godziny lub daty. Wpisana cyfra 11 aż ładnie się prezentowała na przeprawienie na 14, ale brak czerwonego pena.. :)

Osoby sprawdzające bilety na metrze za bardzo nie zwracały uwagi na pokazywany bilet 24h, wystarczyło machnąć że masz i zdecydowanym krokiem iść dalej.

Piękne miasto, na pewno jeszcze odwiedzimy jak będą tanie połączenia lotnicze :) Jeśli macie pytanie to chętnie odpowiem

#92 PostWysłany: 30 Lip 2012 11:42 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
Co do komentarza powyżej to dodam tylko, że warto jeszcze wybrać sie do parku miejskiego i chocby do tamtejszego zoo ... :) zarówno dzieci jak i dorosli, ceny to 1700 HUF - dzieci/student i 2400 HUF dorosli, ale widoki śpiącego leniwca na ścieżce pod Twoimi nogami - bezcenne hehe xD
Obok zoo Zamek, termy, wesole miasteczko, park itp.

Dla mobilbych (autem) polecam wycieczkę do Aquareny - taki nasz aqua park - oj tam nie będziecie sie nudzili, masa zjeżdzalni, tuneli itp.

a co do rezerwowania miejsc na wizyte w parlamencie węgierskim - wrzucam aktualną fotkę z kas :) dla obywateli UE wizyta jest bezpłatna - tylko przed wejsciem trzeba odebrać darmowy bilet w kasach.
Jezeli macie zrobiona rezerwacje na daną godzinę (wysłać trzeba kilka dni wczesniej meila na adres ze zdjęcia poniżej)- bilety dostaniecie bez problemów, jezeli nie to pewnie też wejdziecie ale na najblizszą godzinę z wolnymi miejscami.

Załączniki:
IMAG0072.jpg
IMAG0072.jpg [ 100.3 KiB | Obejrzany 2385 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 14 Sie 2012 12:49 

Wczoraj w nocy wysłałem prośbę o rezerwacje 2 biletów na 21 sierpnia na zwiedzanie parlamentu i już dziś rano miałem potwierdzenie :D
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 14 Sie 2012 12:59 

Przydatna informacja na temat zwiedzania parlamentu. Sprobuje jeszcze na ten weekend.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 14 Sie 2012 13:28 

Ile kosztuje ten bilet 24h i czy jest on wazny 24h od momentu skasowania?

Czy z lotniska trzeba konicznie dojechac do metra autobusem?
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 14 Sie 2012 13:52 

bilet 24 h kosztuje 1550 HUF.

z lotniska chyba tylko 200 E. potem metro lub tramwaje
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 14 Sie 2012 13:58 

@edytinha
bilet jest wazny 24h od godziny wpisanej na bilecie przez sprzedajacego
pzdr
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 14 Sie 2012 14:21 

niebieski
Jednak Panowie pilnujący na wejściach do metra patrzyli z reguły tylko na godzinę, więc mnie na jednym bilecie 24h udało się jeździć przez dwie doby ;)

#99 PostWysłany: 15 Sie 2012 17:58 
Awatar użytkownika

Witam, mam pytanie (nawet kilka): na jakie środki transportu obowiązuje bilet 24h, co z transportem nocnym (wylot do Polski 6:20) i czy transport autobusem z lotniska do metra też się mieści w cenie 24h biletu? Oraz czy jest szansa kupić go gdzieś na lotnisku już (około 20)?

#100 PostWysłany: 15 Sie 2012 18:12 

A kiedy się wybierasz do Budapesztu?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 31  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość