Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Bukareszt
#21 PostWysłany: 24 Lis 2024 12:49 
Awatar użytkownika

Loty: 237
Kilometry: 287 532
W czasie mojego pobytu, przy placu Universitate, natrafiłem na knajpę: La Mama Universitate
https://maps.app.goo.gl/Ym1PN8K8jEvfA9LM7

W ich oknach, mieli wywieszone jakie mają dania lunch na cały tydzień (było po Rumuńsku napisane, ale translator pomogł)
Zdecydowałem wejść i spróbować.
Miła obsługa pokazała mi stolik i ze względu że była pora obiadowa, było dużo lokalsów.

Po sprawdzeniu menu i krótkiej rozmowy z kelnerem, to mi powiedział że zestaw jest zupa z fasolą, kurczak i ziemniakami purre oraz nalesniki z dzemem w cenie 34 ROM.

Do zestawu zamówiłem dodatkowo papanași, bo musiałem zjeść przed wyjazdem (nie jest w zestawie)

Zupa, dobra, idealna na zimną pogodę która była za oknem. Gęsta i ciepła.
Kurczak, dobre smażony i smaczny.

A papanași, wersja mała (bo była tez opcja na 500 gramów) idealne zakonczenie obiadu.

Załączniki:
IMG_20241112_133628.jpg
IMG_20241112_133628.jpg [ 76.96 KiB | Obejrzany 401 razy ]
IMG_20241112_131728.jpg
IMG_20241112_131728.jpg [ 97.62 KiB | Obejrzany 401 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

😎 Riwiera Adriatycka 🌊 Wycieczka do Cervii za 862 PLN 😎 Riwiera Adriatycka 🌊 Wycieczka do Cervii za 862 PLN
Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️ Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️
#22 PostWysłany: 12 Gru 2024 11:12 

Loty: 249
Kilometry: 328 294
niebieski
1) sieć La Mama i akurat odwiedziłem tą przy Universitate: obsługa mówi po angielsku, możliwość płatności kartą; od poniedziałku do piątku serwowane są lunche, codziennie coś nowego: zupa, drugie danie i deser za 34.99 RON;
2) Hanul lui Manuc - restauracja nastawiona na turystów - kuchnia rumuńska - wysokie ceny a od poniedziałku do piątku są serwowane lunche, ale menu się nie zmienia i trzeba poinformować obsługę, że jesteś zainteresowany kartą lunchowa, która jest stała i dość uboga; cena też 34,99 RON;

#23 PostWysłany: 28 Sty 2025 20:22 
Awatar użytkownika

srebrny
Fattoush przylecieliśmy do Bukaresztu w pierwszy dzień świąt, więc musieliśmy się sporo nachodzić, żeby znaleźć otwartą knajpę, która byłaby jeszcze przyzwoita. Serwują kuchnię libańską i turecką. Wzięliśmy Adana Kebap i byliśmy zadowoleni- najlepszy jaki jedliśmy poza Turcją. Miła obsługa, chociaż w środku nieco chłodno. https://maps.app.goo.gl/dAmQJ4DmoCibymc ... eview.copy

Mosaic cafe miejscówka przy placu Uniwersyteckim; bardzo miła obsługa i ciekawe wnętrze. Ale odmrażane ciastka i zimowa herbata z gigantyczną ilością cukru. Generalnie nie polecam, mimo fajnej obsługi.

Simbio poszliśmy na obfite śniadanie- wzięliśmy English breakfast, eggs florentine, dwie kawy i dwa smoothie. Za wszystko zapłaciliśmy prawie 180 pln(!!!). Drogo, a jedzenie przyzwoite, ale brakowało w tym czegoś więcej. I jeszcze ta fasolka z puszki- serio,w tej cenie? Do tego obrażona obsługa. W sumie dwa ostatnie zdania mógłbym odnieść do wielu miejsc w Bukareszcie, nie tylko tych z jedzeniem.

La mama Poszliśmy do polecanej już tutaj La Mamy (my poszliśmy do tej przy placu Uniwersyteckim na deser (Papanasi) i herbatę. Miła obsługa i bardzo smaczny deser.

Caru cu bere Warto wejść dla ciekawych wnętrz, ale nie warto nic zamawiać. Drogo, obsługa jak w korporacji (przy każdym elemencie zamówienia czy płatności obsługiwała nas inna osoba, łącznie bodajże 5), klient ma zjeść, zapłacić i spadać. Nie warto.

#24 PostWysłany: 29 Sty 2025 01:16 

Loty: 55
Kilometry: 83 455
niebieski
La Mama trochę mnie zawiodła. Kiepska obsługa, porcje nie największe. Przyszło zimne. Generalnie lipa. Mówię o tym przy uniwersytecie:)

Za to Caru cu bere obsługa top, nie wiem czemu koledze wyżej nie pasuje obsługa w kilka osób, ale jest szybko, dobrze, a przede wszystkim uczciwie - zapłaciłem o 20 lei za dużo, bo pani się pomyliła, nie zwróciłbym na to uwagi, gdyby nie wróciła z przeprosinami. I oczywiście smacznie :) Są danie drogie, ale są też klasyki bez wygórowanych cen - co kto sobie wybierze to już jego sprawa. Sama restauracja przepiękna, można wejść na samo piwo, które jest mega i sobie podziwiać:)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość