Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 24 Wrz 2020 21:27 
Awatar użytkownika

Loty: 891
Kilometry: 1 988 524
HON fly4free
A mnie się Pamukkale akurat podobało :). Ściągnąłem buty i chodziłem na boso. Do tego ruiny Hierapolis.
Tylko, że tam trzeba być o 8-9 aby być (prawie) samemu.

Image
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN Odkryj Azję: Hongkong i Hajnan w jednej podróży z Warszawy za 2957 PLN
Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy Wczasy w Omanie: 7 dni w 4* hotelu (z wyżywieniem) za 3630 PLN. Wylot z Warszawy
#22 PostWysłany: 24 Wrz 2020 21:38 
Awatar użytkownika

srebrny
Zapomniałbym, że w Izmirze jest całkiem zgrabna wieża zegarowa i okolica wokół niej. Na promenadzie można przejechać zabytkowym tramwajem. W okolicach windy jakieś fajne kolorowe knajpki i mozaikowane i malowane schody w różnych wzorach (Peace Steps).

Image
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 25 Wrz 2020 09:17 

srebrny
pabien napisał(a):
Efez czy Pamukkale, zwłaszcza to drugie to przereklamowane miejsca. Tak obfotografowane, że nie można przeżyć najmniejszego zaskoczenia, tylko powtórzyć to co inni.
Ja jeżdże gdzie indziej.

Moim zdaniem akurat Pamukkale jest miejscem wartym zobaczenia osobiście a nie wyłącznie na zdjęciach. Szczególnie teraz gdy turystów mało. Dla mnie przereklamowane są betonowe bloki którymi się zachwycasz :-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Kothson uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 22 Paź 2020 21:59 

Loty: 120
Kilometry: 251 156
hejka szukam relacji z Izmiru?
Wybieram się na krótki 4 dniowy wypad wlasnie tam :)
Bardzo proszę o link :)
pozdrawiam z pięknego Stambułu
Laura Pysz

#25 PostWysłany: 22 Paź 2020 22:07 

srebrny
https://www.google.com/search?client=fi ... aczy%C4%87
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 16 Gru 2020 21:29 

Podłączę się pod temat, bo mam pytanie akurat nie odnośnie Bursy czy Izmiru, a bardziej o jakieś ciekawe miejsce w okolicach Stambułu do obskoczenia w ciągu 1 dnia.

Jestem na końcowym etapie planowania wycieczki do Stambułu. Mam już rozeznanie jeśli chodzi o transport i noclegi, teraz pozostało tylko albo aż dostosowanie liczby dni pobytu do ilość atrakcji, które chcę zwiedzić. Wyjściowo założyłem sobie 6 pełne dni zwiedzania, bo w kilku miejscach wyczytałem, że 5-6 dni to optymalny czas na zwiedzanie Stambułu. Po rozeznaniu się w kwestii atrakcji i zabytków wyszła mi lista podzielona na 3 kategorie:

1) Strona europejska: Hagia Sophia, Błękitny Meczet, Cisterna Basilica, Hipodrom, Topkapi, Grand Bazaar, Meczet Sulejmana + Spacer po dzielnicy uniwersyteckiej, Akwedukt Walensa, Nowy Meczet, Most Galata, Wieża Galata, Podziemna kolej linowo-terenowa, Plac Taksim + ulica Istiklal, Pałac Dolmabahce, Meczet Ortakoy, Twierdza Rumeli Hisari, Meczet Fatih, Kościół Św. Zbawiciela w Chorze, Mury Konstantynopola, Meczet Eyup + Wzgórze Pierre Loti, Stadiony Galatasaray, Besiktasu i Basakserhir

2) Strona azjatyca: Rejs promem na azjatycką stronę + Wieża Leandra + Port Karakoy, Stadion Fenerbace, Wyspy Książęce

3) Rzecz do zobaczenia tylko jeśli będą po drodze i będę dobrze stał z czasem: Spice Bazaar, Dworzec Sirkecy, Pokaz Wirujących Derwiszy, Twierdza Yedikule

Zakładam, że punkty i 1) i 2) poza Wyspami Książęcymi, na które trzeba raczej zarezerwować cały 1 dzień, są do zrobienia w 4 dni (wiadomo, zależy to od kilku czynników, kolejki itp.), co pozostawiałoby 1 dzień do rozdysponowania. I tutaj pojawia się właśnie zasadnicze pytanie - czy w bliskim otoczeniu Stambułu jest coś wartego jednodniowego wypadu? Bursa odpada, przeprawa przez Morze Marmara i dojazd do samego miasta zajmie pewnie przy dobrych wiatrach z pół dnia, a gdzie tu jeszcze zwiedzanie i powrót.

Ewentualnie możecie mnie naprostować, jeżeli założony plan jest kompletnie nierealny i powinienem się bardziej skupić na uszczuplaniu listy, a nie szukaniu atrakcji poza Stambułem :lol: W razie czego mógłbym przedłużyć pobyt o 1 dzień, dlatego proszę o podpowiedzi :D
 Profil Relacje PM off
przem44 lubi ten post.

#27 PostWysłany: 10 Maj 2023 23:54 
Awatar użytkownika

Loty: 175
Kilometry: 312 899
złoty
W Bursie warto zobaczyć meczety, w tym Wielki Meczet i sąsiadujący z nim bazar z całym zapleczem gastronomicznym. Poza tym ładnie utrzymane mauzolea Muradiye z meczetem, wzgórze z murami i wieżą zegarową Topkane.
Lokal z kebabem Iskender (250 TL), gdzie chwilę trzeba odczekać w kolejce do stolika: https://goo.gl/maps/LcXXq45hzPauG7ob6
Z hoteli polecam komfortowy 5* "Almira". W cenie parking, bdb śniadanie i wstęp do spa (sauny i baseny).

Za miastem UNESCOwa wioska Cumalıkızık. Mając samochód można połączyć je ze zwiedzaniem jaskini Oylat, kilkanaście km dalej. Jaskinia ciekawa, choć trochę niewykorzystana "technicznie". Wstęp 10 TL.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości