Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 319 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 03 Sty 2022 12:55 

Witam. W czwartek rano lecimy do Neapolu. Mamy w planach zwiedzanie Wezuwiusza, Pompei, muzeów w Neapolu oraz częste przemieszczanie się metrem. Dla 2 osób dorosłych najbardziej opłaca nam się Campania ArteCard ale mamy w pakiecie nastolatka ( 15 lat) co proponujecie zakupić? Karta Campania ArteCard dla młodzieży jest dla wieku 18-25 l?
 Profil Relacje PM off  

Relaks na wyspie Safony za 1699 PLN 💙 wypoczynek w śródziemnomorskim stylu w hotelu przy plaży 🌊 Relaks na wyspie Safony za 1699 PLN 💙 wypoczynek w śródziemnomorskim stylu w hotelu przy plaży 🌊
Znaleźli najtańsze 5-gwiazdkowe hotele na świecie. W tych miejscach możesz pławić się w luksusach od 110 zł za noc! Znaleźli najtańsze 5-gwiazdkowe hotele na świecie. W tych miejscach możesz pławić się w luksusach od 110 zł za noc!
#302 PostWysłany: 29 Sty 2022 21:45 

suchyozo napisał(a):
Korzystajac z PayPal zakupilismy 4 karty na oficjalnej stronie artecard bez instalacji apki. Karty pojawiaja sie w zakladce MyPass trzeba je tylko aktywować - wtedy pojawiają sie qr kody z numerem seryjnym i datą ważnosci (do godziny 23:59 trzeciego dnia). Zrobilem zrzuty ekranow wszystkich kart i nimi sie okazywalismy przy wejsciach do muzeow, pociagow czy metra.

Podbijam temat, bo za tydzien wybieram się do Neapolu.
1.) Jedziemy z żoną i dwojgiem nastolatków (poniżej 18 lat). Rozumiem, że dla młodziezy nie ma Artecard, bo wejścia do muzeów i tak będą dla nich zniżkowe?
2.) Z wczesniejszych postów wynikało, że Artecard Campania na 3 dni jest nie do ogranięcia w wersji papierowej. Dodatkowo apka jest do dupy. Chciałbym więc wykorzystać sposób z cytowanego posta. Tylko jakby ktoś życzliwy wytłumaczył mi jak chłop krowie na rowie gdzie ta zakładka "MyPAss", w której pojawią się karty? Czy trzeba mieć jakąś appkę do biletów, czy to po zarejestrowaniu i zalogowaniu się na stronie artecard będzie taka zakładka i nawet z kompa można to ogarnąć i wydrukowac sobie w Polsce QR kody (albo zgrać na tel ich screeny).

To na pkt 2 sam sobie mogę odpowiedzieć (może komuś się później przyda). Jak się na stronie svr.campaniartecard.it zarejestruje i kupi tam kartę, to faktycznie jest tam załadka MyPass, w której można aktywować kartę i pobrać QR kod. Na razie pod tym kodem jest napisane, że nie jest aktywna, a nie zamierzam jej aktywować zanim nie będę ma miejscu.

ale w związku z tym pytanie
3.) jak wygląda używanie wersji elektronicznej w postaci QR kodu? Zwłaszcza w komunikacji publicznej. Rozumiem, że jak nie ma bramek, to po prostu sie wchodzi i jak się ktoś spyta, to mu się pokazuje tel, a jak są bramki, to albo trzeba się pchać przejściem dla niepełnosprawnych, albo szukać kogoś z obsługi, żeby otworzył bramkę?
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 31 Sty 2022 10:57 

niebieski
Do autobusu wchodzisz normalnie i pokazujesz swój "bilet" w razie kontroli (ktoś kiedyś ją miał?;)) a do metra czy na funikular (polecam wybrać się "na górę"!) musisz pokazać kartę cieciowi, bo w metrze (i teoretycznie w kolejce też) są bramki, z którymi sobie kodem qr nie poradzisz. Przynajmniej ja nie ogarnąłem innego sposobu wejścia na stację. W "atrakcjach" pokazujesz kod tak, jak covid pass - oni skanują i już.
Warto jednak zainstalować apkę, bo choć nie śmiga to jednak jest przydatna. Pokazuje dokładnie ile karta jest jeszcze ważna czasu i ile darmowych/zniżkowych wejść w jej ramach wykorzystano/pozostało.
 Profil Relacje PM off
mkuldane@o2.pl lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#304 PostWysłany: 31 Sty 2022 17:11 

Dzień dobry. Czy ma ktoś najnowsze informacje na temat zakupu Artecard Campania-3 dniowej na lotnisku w Neapolu. Nie chodzi o zakup internetowy, ale jeśli już to czy jedna osoba ze swojego konta na stronie przewoźnika może dokonać zakupu tej karty dla kilku osób, czy też każdy musi dokonać tego z własnego konta (założyć je) i osobiście odebrać na lotnisku (lub w innym miejscu).
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 11 Lut 2022 19:59 

To na świeżo moja mikrorelacja. Kupiłem Artecard Campania 3 dniową w Polsce przez stronę internetową. Przylecieliśmy późnym wieczorem więc nie aktywowałem karty. Rano zainstalowałem apkę i aktywowałem kartę - licznik zaczął bić.
W stosunku do tego co pisali inni wczesniej, prawie wszędzie przy bramkach (metro, kolej, funicular) są już czytniki QR kodów.
Niestety apka jest dupiasta, często się wylogowuje, co gorsza w huawei nie da się zrobić zrzutu ekranu (bo zawiera dane osobowe). Słabe to o tyle, że przy przejściu przez bramki nie ma internetu i nie da się apki odświeżyć. Obchodziłem to tak, że w telefonie otwierałem przeglądarkę i w niej się logowałem na stronie Artecard - tam już się zrzut ekranu da zrobić. Niestety te kody QR co jakiś czas (kilka godzin) przestają być aktywne i taki zrut ekranu bramki nie otwiera. Przy wejściu na Circumvesuviana na Garibaldi czytnik nie chciał otworzyć bramki, musiałem prosić goscia, który stał w pobliżu żeby otworzył. Na funicular czytników nie było w ogóle, trzeba było machać do kolesi za oknem, zeby otworzyli.
W autobusie EAVbus z Pompei na Wezuwiusza i w jedną i w drugą stronę kierowca (bo bilety kupuje się u kierowcy) karty nie uznał i musieliśmy kupić bilet.
Oczywiście nie udało się zrealizowac pierwotnego planu i damowych wejść zrealizowac na Pompeje i Muzeum archeo, bo pierwszego dnia pogoda była do dupy i Pompeje przerzuciliśmy na dzień kolejny (ale i tak 50% zniżki wpadło).

Co do papierowej wersji - w autobusie na Wezuwiusza jechaliśmy z Polakami, którzy próbowali kupić tą kartę i na lotnisku i na Garibaldi i powiedziano im, że na tą chwilę wersje papierowe sa już całkowicie wycofane. Ael mimo drobnych niedogodności z apką i szukaniem obsługi do otwarcia bramek, mogę powiedziec, że wersja elektroniczna jest jak najbardziej ok. Pamiętacie tylko, że jesli kupujecie ją z wyprzedzeniem, to żeby jej niechcący nie aktywować i jeśli planujecie wizyty w drogich atrakcjach nie na pierwszy dzień pobytu, to przemyśleć moment jej aktywacji (a już an pewno nie aktywowac jej w dniu przyjazdu, jesli tak jak my przylatujecie z Modlina o 21:15 - bo po prostu stracicie jeden dzień).

jacenty1962 napisał(a):
Dzień dobry. Czy ma ktoś najnowsze informacje na temat zakupu Artecard Campania-3 dniowej na lotnisku w Neapolu. Nie chodzi o zakup internetowy, ale jeśli już to czy jedna osoba ze swojego konta na stronie przewoźnika może dokonać zakupu tej karty dla kilku osób, czy też każdy musi dokonać tego z własnego konta (założyć je) i osobiście odebrać na lotnisku (lub w innym miejscu).

Tak jak wyżej pisałem, wersji papierowej podobno nie da się kupic. Czy da się kupić elektronicznie a odebrac papierowo - nie wiem. Oceniając włoskie bordello bum bum nie ryzykowałbym. Tam co innego piszą na stronie a co innego jest w realu.
Co do zakupu karty na kilka osób - ja kupowałem dla siebie i żony, ale dla niej założyłem osobne konto na stronie Artecard, bo do logowania w apce trzeba podac maila. Nie wiem co by się działo, gdybyś na jednym koncie kupił kilka kart i potem na kilku urządzeniach miał uruchomioną aplikację zalogowaną na to samo konto (nie wiem, czy w ogóle da się zalogować na jedno konto na wiecej niż jednym urzadzeniu jednocześnie).
 Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 18 Lut 2022 14:51 

Po powrocie z Neapolu mogę napisać, że nie można kupić plastikowej czy też papierowej karty 3-dniowej Artrecard na lotnisku ani w punkcie informacji turystycznej Guesu Nuovo (tutaj można z pomocą uprzejmego Pana kupić online wersję elektroniczną). Odległości w obrębie miasta są tak małe, że obyliśmy się bez tej karty (jeśli chodzi o przejazdy metrem to tylko na Zamek Sant Elmo i z powrotem oraz dojazd z dworca Gariibaldi do centrum). Pompeje - wstęp-16 euro, dojazd circumvesuvianą w 2 strony 5-6 euro, Muzeum Archeologiczne - 13 euro (przy kupnie 3 biletów, w niedzielę wejście płatne, uwaga dział numizmatyczny był czynny tylko do godz. 13:00). Więc te różnice pomiędzy zakupem zniżkowej karty a płatnością na miejscu nie były zbyt wielkie. Z ciekawostek logistycznych: na Via Tribunali 193 (zakład krawiecki) można przechować bagaż, my skorzystaliśmy z tego w niedzielę, płatność 5-6 euro za walizkę. Stąd względnie niedaleko na dworzec Garibaldi (chociaż chodzenie z kabinówką na kółkach po ulicach Neapolu nie jest zbyt komfortowe), skąd można podjechać Alibusem na lotnisko. Nam za pośrednictwem Pani od bagaży udało się zamówić taksówkę na lotnisko (za tzw. opłatę rezerwacyjna - 5 euro), która przyjechała punktualnie o wyznaczonej godzinie i zabrała nas z bagażami. Koszt tej taksówki (6 osobowa bagażówka znajomego Pani krawcowej) - 36 euro.
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 16 Mar 2022 21:00 

Loty: 176
Kilometry: 400 055
niebieski
Trochę odświeżę temat. Kartę można kupić tylko on-line. Aplikacja jest do d...y. Często się wylogowuje i jest kłopot z generowaniem kodu. Co do czytników kodów QR w metrze, kolejkach, stacjach to ciągle jest dramat. Przez cały pobyt muszę otwierać aplikację, generować kod szukać kogoś kto mi otworzy bramki. Tylko w muzeach mają czytniki kodów i tam nie ma problemu. Jednak generalnie się opłaca kupić kartę. Dość szybko się zwraca.
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 19 Mar 2022 16:38 

Loty: 176
Kilometry: 400 055
niebieski
Na karcie artecard Campania można dojechać np. do Salerno, ale tylko pociągami regionalnymi. W Salerno też jeździłem komunikacją miejską na tej karcie.
 Profil Relacje PM off  

#309 PostWysłany: 21 Kwi 2022 09:46 

Potwierdzam, że nie ma już karty ArteCard w wersji papierowej. Najlepiej kupić ją przez internet. Nam (pod koniec marca br.) w informacji turystycznej na Piazza del Gesu Nuovo polecono udać się do punktu w Galerii Umberto - BoxOffice. Tam owszem kupiłyśmy karty ... mobilne i do ceny dodano 2 euro. A mogłyśmy zaoszczędzić czasu i od razu zainstalować w telefonie aplikację i kupić online za 32 Euro (Campania 3-days). Mam wątpliwości, czy ta "prowizja" była uzasadniona. Nie dano nam żadnego paragonu fiskalnego :(
Karta działa nie najlepiej. Nadal w metrze są problemy z przejściem przez bramki i niemal za każdym razem niezbędna była pomoc pracownika, który ręcznie otwierał dla nas przejście. W muzeach natomiast aplikacja działa bez zarzutu.
A propos wspomnianego wyżej punktu informacji turystycznej - nie polecam. Pracownicy są mili ale mało kompetentni (vide info o karcie). Na pytanie o dojazd do miejscowości Vietri sul Mare przekonywano nas, że nie dojeżdża tam pociąg i trzeba koniecznie korzystać z połączenia autobusowego a poza tym, że nic ciekawego tam nie ma: pustki, zamknięte sklepy itp. Było zupełnie inaczej: bezpośredni pociąg z Neapolu (kierunek Salerno) zatrzymuje się na stacji Vietri sul Mare. Miejscowość ma piękne położenie i jest bardzo kolorowa. W drugiej połowie marca otwarte były wszystkie sklepy z ceramiką a na ulicach tętniło życie. Vietri to taki nasz Bolesławiec. Polecam tym, którzy chcą zobaczyć coś więcej niż Amalfi, Positano i Ravello.
I jeszcze jedna uwaga - tym razem o lotnisku w Neapolu. Nie zostawiajcie zakupów na ostatnią chwilę, bo sklep duty free z żywnością, alkoholem i kosmetykami nie działa! Tak było pod koniec marca.
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 01 Mar 2023 14:00 

Zbiorę do kupy aktualne na luty 23 informacje o artecard:
- występuje tylko w wersji na aplikację
- karta jest ważna tylko do północy ostatniego dnia np. 3 dniowa jest na 3 dni, a nie 72 godziny, trzeba przemyśleć czas aktywacji
- wszystko o karcie jest na stronie http://www.campaniartecard.it, dobrze jest pobrać broszurę 7 dniowej karty (tej bez opcji transportu), bo tam jest opis wszystkich kart, warto sprawdzić zniżki na stronach atrakcji, bo gdzieniegdzie małolaty wchodzą za ułamek ceny dorosłego biletu i wtedy karta się nie zwróci
- aplikacja jest już w miarę stabilna, tzn. moja wylogowywała się co kilka godzin, żony ani razu
- zrzuty ekranu, zdjęcia kodów QR itp. nie są honorowane, warto sprawdzić wcześniej, czy apkka się nie wylogowała, bo z internetem (PLAY) bywało różnie
- czytniki na bramkach metra i na dworcach nie działają, szkoda zachodu, wystarczy pokazać obsłudze, która jest zawsze w pobliżu bramek, kod na ekranie, wypowiedzieć magiczne słowo "artecard" i nas wpuszczą
- karta nie działa w pociągach Circumvesuviana oznaczonych jako EXP, jest ich kilka w ciągu dnia, jadą ciut szybciej, ale bilet kosztuje 15 euro
- karty nie honorują przewoźnicy na trasie Neapol - Wybrzeże Amalfitańskie i na samym Wybrzeżu (Amalfi, Agerola, Positano, Sorrento), głównym przewoźnikiem jest tam SitaSud, kierowcy nie sprzedają biletów, trzeba kupić w kiosku, ale to może być mały survival językowy (bo kto wie, że Agerola, to Adżerola?) lepiej skorzystać z aplikacji UnicoCampania skupiającej wszystkich lokalnych przewoźników (bilet trzeba aktywować tuż przed odjazdem, albo w pojeździe)
- nie da się wjechać z kartą na Wezuwiusza autobusem EAV z Palermo (przystanek jest przy 2 wejściu, ok. 800 m od stacji w kierunku Sorrento), ponoć od kwietnia jeździ miejski z Herkulanum, ale czy tam działa artecard nie wiem
- na karcie da się pojechać pociągiem regionalnym (REG) lub metropolitalnym (MET) do Caserty i Paestum
- Circumvesuvianą można jeździć do woli

Kilka uwag:
- włoskie aplikacje i strony internetowe przewoźników nijak się mają do naszych, w tej dziedzinie mają jeszcze sporo do zrobienia, trzeba być cierpliwym
- SitaSud ma przyzwoity tabor i znośne ceny biletów, prawie punktualnie odjeżdżają tylko z przystanków początkowych, potem robią co chcą, jeśli wsiadasz po drodze, to po prostu czekaj, któryś przyjedzie, ale jeśli chcesz jechać ostatnim, to wyjdź na przedostatni (jeden z autobusów, którym jechałem do Ageroli, przystanku pośredniego na trasie do Amalfi, dotarł na miejsce 25 minut wcześniej i to tylko dlatego, że naserpentynach tłukł się za jakimś dostawczakiem)
- nie działa kasa biletowa na Wezuwiuszu, bilet można kupić razem z biletem Vesuvio Express w Herkulanum za "drobną" dopłatą 5 euro od osoby lub w internecie na Vivaticket.com, ale trzeba zrobić to na dole, bo na górze internet jest bardzo słaby i zanim przebrnąłem przez formularz rejestracji, to zniknęły bilety na 15.00, która była ostatnią godziną wejścia na szczyt (choć była dopiero 14.40), a wystarczyłby automat biletowy lub terminal u biletera, ale to nie ta sama Europa co w Polsce
- w środku komunikacji odpal GPS, nie licz na wyświetlacze w pojeździe
- w Pompejach idź na środek peronu, albo jeszcze dalej, większość składów kolejki złożona jest z dwóch jednostek, a na tej stacji wszyscy tłoczą się przy wyjściu z tunelu i ciężko złapać miejsce siedzące
 Profil Relacje PM off
Lim lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#311 PostWysłany: 18 Mar 2023 14:45 

Proszę o potwierdzenie, czy z Artecard Campania 3 days można jeździć bez problemu kolejką Circumvesuviana od Neapolu aż do Sorrento?
 Profil Relacje PM off  

#312 PostWysłany: 18 Mar 2023 14:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Odpaliłem google dla ciebie

https://www.campaniartecard.it/tour-ite ... n/?lang=en

The pass includes:

bus, trolleybus
metro line 1 Metro Art, line 2, line 6, funiculars, trams, Eav ttrains Circumflegrea Circumvesuviana and Cumana
 Profil Relacje PM off  

#313 PostWysłany: 02 Lip 2023 17:59 

Witam, czy po zakupieniu ArteCard mam pewność, że dostanę bilet w dany dzień na konkretną atrakcję? Lecę do Neapolu w szczycie sezonu, naczytałem się opinii, że na najbardziej oblegane atrakcje typu Pompeje, czy pałac może zabraknąć biletów. Jak to wygląda w momencie kiedy posiadam wspomnianą kartę?
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 03 Sty 2024 20:44 

jacenty1962 napisał(a):

Cześć, trochę czasu minęło od ostatniego posta. Może ktoś udzieli odpowiedzi na pytanie, które kolega zadał wyżej? Czy zakładając jedno konto i kupując na nim 4 karty nie będzie problemu żeby każdą z nich zalogować na oddzielnym telefonie? Czy może (co w sumie byłoby wygodniejsze) będą widoczne na jednym koncie i to jeden telefon wystarcza jako bilet dla 4 osób?
 Profil Relacje PM off  

#315 PostWysłany: 03 Sty 2024 21:20 

Loty: 39
Kilometry: 65 406
Kiedyś miałem aktywne 2 karty jednocześnie na jednym koncie, więc jak nic nie zmienili to powinno się dać
 Profil Relacje PM off  

#316 PostWysłany: 05 Lut 2024 22:45 

Witam,
w czwartek lecę z córką(16lat) do Neapolu.
Plan jest taki:
-dzień pierwszy zwiedzanie Pompei, po Pompejach wejście na Wezuwiusza.
-dzień drugi katakumby San Gennaro i L'Antica Pizzeria da Michele
Mam w związku z tym kilka pytań :
- czy pod taki plan w ogóle opłaca się kupić ArteCard (jeśli tak to jaką dla mnie, jaką dla córki)?
- czy bardziej opłaci się ogarnąć na własną rękę?
- jako że to końcówka zimy i pogoda może być różna (prognozy są optymistyczne) to czy da się gdzieś online sprawdzić możliwośc wejścia na Wezuwiusza?
- czy orientuje się ktoś odnośnie zwiedzania stadionu Napoli, jedyne info jakie znalazłem jest dośc stare i nie wiem na ile aktualne?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Ps. jak macie jakieś inne porady odnośnie pobytu w Neapolu chętnie poczytam.
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 07 Lut 2024 08:27 

Czy Artecard wymaga internetu? W moim noclegu będzie cienki internet. Jeśli zakupie w Polce to będzie mi to działać w Neapolu bez netu? Ktoś ma doświadczenie jak wyglądają zniżki po wykorzystaniu 3 pierwszych miejsc na karcie 3 dniowej?
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 09 Lut 2024 22:35 

Odpowiedź z serwisu Artecard:
Dear Customer,
We confirm that the artecard is only in digital format. if you buy the Campania Artecard without transport, you can download that in PDF format and then you show at the museum entrance. If you buy Artecard with transport you have need the internet connection to download the specific Qr code.
Czyli karta 7 dniowa Campania Artecard może być wydrukowana, bo jest bez transportu. Digitalna wersja jest potrzebna w komunikacji miejskiej. Dalej nie wiem, czy dla odświeżenia aplikacji (bo padnie) w ciągu dnia będzie mi potrzebny internet. Trochę mi sie to nie uśmiecha płacić za kartę z transportem i płacić za bilet.
 Profil Relacje PM off  

#319 PostWysłany: 10 Cze 2024 20:46 

Loty: 80
Kilometry: 175 645
srebrny
Jeśli ktoś planuje odwiedzić muzea w Neapolu to polecam kartę Artecard, która była tutaj wspomniana. Obecny koszt to 27 Euro za 3 dni w Neapolu (działa do północy 3 dnia, a nie 72h). My weszliśmy do muzeum archeologicznego (22 Euro) i na Zamek Sant'Elmo (5 Euro) więc kilkanaście przejazdów komunikacją było gratis. Tak jak ktoś wspominał nie ma karty dla dzieci i młodzieży, a jest tylko zniżka dla młodych pełnoletnich, ponieważ muzea z listy dla osób w wieku poniżej 18 lat są i tak za darmo.

Karta jest dostępna jedynie w postaci kodu QR na aplikacji do której niestety dość często trzeba się logować. Samo działanie bramek było delikatnie mówiąc zerowe, bo na kilkanaście przejazdów udało się otworzyć może 2/3 bramki. Resztę otwierała obsługa.

Co do dzieci to jeśli dobrze zrozumiałem poniżej 6 lat gratis. Nasza córka miała skończone 6 i kupiliśmy kilka pojedynczych biletów, ale za każdym razem kiedy obsługa wpuszczała nas ręczną bramką to ją wpuszczali bez kasowania.
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 319 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości