Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 127 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lut 2013 16:11 

W weekend majowy planuje jechać autem do Chorwacji a potem dalej w dół.
wstępnie planuje
Zadar
Split
Dubrownik
mam określony limit czasu to poradźcie czy warto te miasta czy może zamienić na coś innego
a jak coś to co warto w tych miastach.
 Profil Relacje PM off  

Karaiby czekają! Loty do Dominikany z Berlina za 2380 PLN Karaiby czekają! Loty do Dominikany z Berlina za 2380 PLN
Majówka w Chorwacji za 960 PLN: Loty do Zadaru z Wrocławia + 7 noclegów niedaleko plaży Majówka w Chorwacji za 960 PLN: Loty do Zadaru z Wrocławia + 7 noclegów niedaleko plaży
#2 PostWysłany: 02 Lut 2013 16:33 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 490 448
srebrny
Napewno Dubrownik ;) starówka jest piękna :) będąc w Dubrowniku oczywiście obowiązkowo należy wejść/wjechać na wzgórze Srda z, którego są niesamowite widoki na starówkę ;) w Splicie również byłem, całkiem fajny i myślę, że warty poświęcenia czasu. Zadaru niestety akurat nie znam ;)

#3 PostWysłany: 02 Lut 2013 17:12 

niebieski
będziesz jechał samochodem od pólnocy , więc najpierw Zadar głównie starówka , potem na godzinke proponowałbym zatrzymac się w Trogirze , małe sympatyczne miasteczko warte odwiedzenia , następnie Split tu obowiązkowo pałac Dioklecjana no i wreszcie Dubrownik perła w koronie , tu najpiękniejsza jest stare miasto i przejscie murami dookoła ,polecam Ci też jeśli będziesz dysponował czasem zatrzymać się w którejś z chorwacich wsi nie żeby podziwiać widoki a zaopatrzyć się w trunki - rakija , orahovica czy pyszne winko , już Ci zazdroszczę :D
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Lut 2013 21:06 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
co do trunków jeszcze - polecam zadarskie Maraschino - świetnie i kurcze nigdzie nie mogę tego odnaleść w Polsce
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Lut 2013 21:56 

Loty: 1
Kilometry: 3 789
niebieski
Niecałe 20 km na południe od dubrownika - polecam przystanek w urokliwej miejscowości Cavtat.

"Cavtat położony na wąskim, wciskającym się w morze cyplu pokrytym śródziemnomorską roślinnością. Jest niezwykle malowniczą miejscowością, założoną jeszcze w czasach rzymskich i oddaloną od Dubrownika zaledwie o 20 km. Miasteczko to oferuje spokój i ciszę, a znajdujące się tam hotele świadczą usługi na najwyższym światowym poziomie. "
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Lut 2013 23:08 

dzięki za rady na pewno się zastosuje.
a jak tam jest z cenami w sklepach iw restauracjach/
my jedziemy 9os busem i zastawiamy się czy brać jedzenie z sobą
planujemy też jak się będzie dało nocleg w namiotach na jakimś fajnym aczkolwiek nie drogim campingu.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Lut 2013 23:27 
Awatar użytkownika

Fajna taka wyprawa w 9osób na Chorwację busem. Dubrovnik to must see. Polecam makarską riwiere ale generalnie cała Chorwacja jest cudna. Miłego wypadu :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Lut 2013 00:06 

Loty: 159
Kilometry: 216 609
niebieski
Trogir i Szibenik - koniecznie, ciekawsze od Zadara
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Lut 2013 00:17 

Polecam na kilka dni noclegi w okolicach Trogiru - ok.5 km. Blisko będziecie mieli też do Splitu. Na stronie Neckermann.pl znajdziecie w Seget Donji ośrodek Medena - 3 dni za pokój 5-osobowy kosztuje 500 zł- 33 zł/ osobę za dzień.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Lut 2013 00:24 

tu masz linka.... http://tiny.pl/h2ds4

edit koncentrator: poprawiono link
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Lut 2013 01:00 

Loty: 235
Kilometry: 324 068
niebieski
W ostatnie wakacje akurat miałam okazję zobaczyć większość popularnych miejsc w Dalmacji. Moim zdaniem:
- Zadar - nie ma tam jakiś bardzo sławnych miejsc, więc nie jest w top see w przewodnikach, ale ta centralna część miasta bardzo sympatyczna i zdecydowanie polecam, jeśli nie na dłużej to przynajmniej na kilka godzin
- Szibenik - również nie należy do tych najsławniejszych, ale mnie również bardzo się podobał. No i katedra budowana bez spoiwa robi wrażenie. Poza tym polecam wejść na szczyt, bodajże jakaś twierdza to była, skąd ładny widok na całe miasto oraz wodę.
- Krka - to co prawda nie jest miasto, ale Park Narodowy blisko Szibenika. Nie wiem, czy będziecie zatrzymywać się nad jeziorami plitwickimi czy nie - jeśli nie, to zajrzyjcie chociaż tutaj, jeśli tak, to żadnego z parków nie zobaczyć to trochę szkoda.
- Trogir - to miejsce akurat na mnie nie zrobiło aż takiego wrażenia jak chociażby Zadar, mimo że jest bardziej znane, ale również na chwilę warto zajrzeć. Fajnie jest rozlokowane - starówka na takiej wysepce.
- Split - duże miasto, nie miałam okazji zwiedzać całego (nie wiem, czy jest co zwiedzać w całym), na pewno pałac i okolice warte zobaczenia, przyjemnie też przejść się promenadą. Myśmy poza tym wybrali się na wzgórze (taki zalesiony półwysep - na mapce łatwo zidentyfikujecie o czym mówię) - dla widoków zdecydowanie warto trochę się powspinać. Ale uwaga - te ścieżki co są tam zaznaczone na mapce z informacji turystycznej średnio pokrywają się z rzeczywistością i łatwo się tam troszkę pogubić. :)
- Dubrownik - jak już tu wyżej napisano - must see!

Poza tym byłam jeszcze w Biogradzie - miejscowość jakby dwuczęściowa: wypoczynkowa jednak bardziej nastawiona na rodziny niż szalone imprezy oraz port żeglarski. Można poplażować, można pospacerować po kejach, ale pewnie podobnych miejscowości znajdziecie masę.
Mnie się natomiast podobało na rejsie po Kornati - nie wiem, czy w maju będą już organizowane, ale jeśli tak to polecam. Płynie się 3h między wysepkami archipelagu, później bodajże 2h postoju na jednej wyspie, gdzie jest też jeziorko, gdzie można było sobie popływać, poza tym wybrzeże klifowe. No i na koniec powrót - również 3h. W cenie wycieczki nawet był lunch ze świeżą rybka i winkiem.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Lut 2013 22:40 

dzięki za info bo ja to tylko tak po wielkości patrzyłem a z doświadczenia wiem, że nie zawsze jak coś jest znane jest fajne jak np. Mediolan
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 03 Lut 2013 23:19 
Awatar użytkownika

Loty: 175
Kilometry: 312 899
złoty
Multum informacji znajdziesz na cro.pl
Będąc w Splicie warto zobaczyć leżącą w pobliżu twierdzę Kliś. Wjeżdżając na Peljesac,można odwiedzić Ston z twierdzą i malowniczmi murami.Niedaleko,przy drodze są budki ze świeżymi ostrygami. Zadar zostawiłbym na powrót,jak pozwoli czas.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 04 Lut 2013 17:06 

a jak jest tam z campingami i z miejscem na namiot?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 04 Lut 2013 17:26 
Awatar użytkownika

Loty: 175
Kilometry: 312 899
złoty
W maju jeszcze jest niski sezon,więc z miejscami nie będzie problemu. Ja akurat zawsze z kwater korzystałem.
Skąd będziecie jechać?
http://www.cro.pl/kempingi-f16.html
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 04 Lut 2013 20:59 

z Rzeszowa na park Plitvicka Jezera
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 04 Lut 2013 23:05 

Splitu nie polecam, za to warto zatrzymać się w Trogirze, z miejscowości mniejszych niż wszystkie w/w warto jest zajechać do Orebicu, czy też po drodze do Gradacu :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 04 Lut 2013 23:22 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
Split - Pałac Dioklecjana, promenada, targ rybny,wzgórze Marian OBOWIĄZKOWO :)

http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria ... lit/177902

#19 PostWysłany: 05 Lut 2013 00:09 
Awatar użytkownika

Loty: 323
Kilometry: 536 728
HON fly4free
Ja ze swej strony nie bede polecal zadnego z miast - wiekszosc z nich zostala tutaj juz wymieniona i nie ma sensu dublowac. Jezeli ktos dysponuje czasem, ceni sobie spokojna jazde i smakowanie krajobrazow - polecam z czystym sumienie droge nr 8 /Jadranska Magistrala/, zaczyna sie w okolicach miasta Opatija, a konczy na granicy z Czarnogora. 600 km bajkowych krajobrazow, wiatru od morza, zapachow lawendy etc ... ehhh dawnych wspomnien czar
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 05 Lut 2013 09:41 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
Trochę może nie będziesz mieć po drodze, ale dorzucę jeszcze Rovinji, tyle, że miasto jest na półwyspie Istria i trzeba sporo nadłożyć kilometrów. Ja byłem tam na polu namiotowym, a do miasta na piwko dopływaliśmy kajakiem :)
Świetna przygoda

Załączniki:
Wakacje 2011_489_zmień rozmiar.JPG
Wakacje 2011_489_zmień rozmiar.JPG [ 238.23 KiB | Obejrzany 16034 razy ]
Wakacje 2011_575.JPG
Wakacje 2011_575.JPG [ 106.38 KiB | Obejrzany 16034 razy ]
Wakacje 2011_451.JPG
Wakacje 2011_451.JPG [ 245.56 KiB | Obejrzany 16034 razy ]

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 127 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość