Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2951 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 148  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 21 Maj 2012 22:15 

tak.
 Profil Relacje PM off  

Urlop na Lanzarote: tygodniowe wczasy z all inclusive od 2099 PLN. Wyloty z Warszawy Urlop na Lanzarote: tygodniowe wczasy z all inclusive od 2099 PLN. Wyloty z Warszawy
Perły Azji Południowo-Wschodniej: Tajlandia i Kambodża w jednej podróży z Krakowa od 2958 PLN Perły Azji Południowo-Wschodniej: Tajlandia i Kambodża w jednej podróży z Krakowa od 2958 PLN
#322 PostWysłany: 21 Maj 2012 23:27 

Loty: 25
Kilometry: 41 965
Będę odbywał trasę DXB-HKG-BKK i muszę zabrać ze sobą leki na receptę w bagażu podręcznym. Z tego co znalazłem w internecie to w Dubaju potrafią się czepiać nawet zwykłych tabletek przeciwbólowych. Ma ktoś pomysł jak to przewieźć beż żadnych problemów?
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 26 Maj 2012 17:29 

Mój znajomy który ze mną lata potrzebuje mieć zawsze przy sobie leki - insulinę i on raz w roku idzie do lekarza to on wypisuje mu jakiś papier, jest po polsku i po aniegielsku, myślę że można spróbować zapytać lekarza czy nie ma możliwości wypisania czegoś podobnego na twoje leki.

#324 PostWysłany: 29 Maj 2012 12:31 

niebieski
kowalel napisał(a):
Będę odbywał trasę DXB-HKG-BKK i muszę zabrać ze sobą leki na receptę w bagażu podręcznym. Z tego co znalazłem w internecie to w Dubaju potrafią się czepiać nawet zwykłych tabletek przeciwbólowych. Ma ktoś pomysł jak to przewieźć beż żadnych problemów?

Sprawdź na stronie ambasady, bo w AUE jest grupa leków, która jest zabroniona ze względu na ich składniki czynne.
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 29 Maj 2012 12:57 

Loty: 25
Kilometry: 41 965
dziękuje za odpowiedzi, co do listy leków zabronionych to napisałem zapytanie do ministerstwa zdrowia czy moje leki znajdują się na tej liście i otrzymałem następująca odpowiedz:
Cytuj:
As per your mail, there is no objection to keep the medicine for the personal use to cover your staying in the UAE, provided that you have to keep a medical letter from your doctor along with valid prescription.

a wiec tak jak pisał @momopoznan potrzebuje receptę oraz list od lekarza
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 03 Cze 2012 14:59 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
krotkie pytanie, czy 100 ml flaszeczka polskiego trunku w szklanej buleteczce przejdzie ?
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 03 Cze 2012 21:21 

suszek napisał(a):
krotkie pytanie, czy 100 ml flaszeczka polskiego trunku w szklanej buleteczce przejdzie ?

Jeśli nie ma więcej niż 70% to przejdzie.

#328 PostWysłany: 03 Cze 2012 22:00 

Przejrzałem, nie znalazłem.... czy można w podręcznym małą miskę metalową przewozić? Dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 03 Cze 2012 22:04 
Awatar użytkownika

niebieski
radekgdynia napisał(a):
Przejrzałem, nie znalazłem.... czy można w podręcznym małą miskę metalową przewozić? Dziękuję

mozna, ciezko tym zabic :) przynajmniej mi sie nigdy nie udalo :d
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 03 Cze 2012 22:25 

Ok... czyli można? Bo od tego zależy co będę mieć na obiad:)
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 04 Cze 2012 07:37 

Blackall napisał(a):
mozna, ciezko tym zabic :) przynajmniej mi sie nigdy nie udalo :d

A próbowałeś kiedyś? :lol:
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 04 Cze 2012 09:26 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
Trzeba mieć naprawdę mocne zęby żeby zjeść metalową miskę :) ale kto wie jak posmarujesz ją świeżym masłem i z szyneczką, może nie stanie w gardle.
A tak poważnie, można, nie ma z tym żadnego problemu.

#333 PostWysłany: 04 Cze 2012 12:04 

Loty: 47
Kilometry: 55 687
Czy na lotnisku w Gdańsku nadal konieczne jest umieszczenie wszelkich płynów w foliowej torebeczce przy przechodzeniu przez punkt kontroli bagażu podręcznego?
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 04 Cze 2012 12:34 

To jest wymóg bezpieczeństwa stosowany na wszystkich lotniskach.
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 04 Cze 2012 13:13 

niebieski
teoretycznie na wszystkich, jednak często np. w Krakowie nawet nie proszą w ogóle o wyciągnięcie kosmetyków a bagażu podręcznego :)
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 04 Cze 2012 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
w Warszawie nigdy mnie jeszcze nie poprosili
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 04 Cze 2012 14:22 

Dokładnie, w Warszawie nikt tego nie wymaga. Jak pierwszy raz leciałem po wprowadzeniu tych wymagań to nawet spytałem panią przy odprawie o taką torebkę. Była zaskoczona że w ogóle o to pytam.

#338 PostWysłany: 04 Cze 2012 14:40 

Loty: 47
Kilometry: 55 687
goskatwo napisał(a):
To jest wymóg bezpieczeństwa stosowany na wszystkich lotniskach.

Ostatnio w Warszawie spytałam o to i usłyszałam, że w Warszawie ten wymóg nie obowiązuje, więc może są jednak jakieś indywidualne regulacje w przypadku różnych lotnisk?
 Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 04 Cze 2012 15:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Mi sie wydaje ze ten wymog samoistnie wymarl. Ostatnie odwiedzone lotniaska: Charleroi, Wroclaw, Piza, Genua, Oslo Rygge (plus 2 marokanskie, ale tam chyba nigdy to nie dzialalo tak jak powinno ;) ), na zadnym plynow nie wyciagalam, mialam je schowane w kosmetyczce. W Charleroi pytali czy mam plyny, ale powiedzialam ze nie (mialam kosmetyczke zakopana, troche nie chcialo mi sie grzebac w torbie) i nikt nawet okiem nie mrugnal. Do tego na ktoryms z lotow przeszedl mi balsam 250ml, chyba rozszerze moje proby przemytu na napoje :)

#340 PostWysłany: 04 Cze 2012 17:14 

Ze strony Urzędu Lotnictwa Cywilnego
http://www.ulc.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1050&Itemid=377

"Pasażerowie odlatujący z polskich lotnisk mają prawo do przywozu płynów, aerozoli i żelów, które:
- znajdują się w pojedynczych opakowaniach o pojemności nieprzekraczającej 100 ml lub równowartości w jednej zamykanej przezroczystej plastikowej torbie o pojemności nieprzekraczającej 1 litra, przy czym zawartość plastikowej torby mieści się w niej swobodnie, a torba pozostaje całkowicie zamknięta..."

Prawda jest taka, że jak chcieliby wszystko sprawdzać tak jak pisze w przepisach, to sama kontrola bagażu trwałaby 3 razy dłużej.
Sama miałam sytuacje, w której mogłabym zakwestionować kontrolę: lipiec 2011 r. Kraków - wrzuciłam do kuwety wszystkie graty, łącznie z do połowy wypitą wodą mineralną w butelce 0,5 litra. Byłam przekonana, że mi ją zabiorą, ale przeszła bez żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2951 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 148  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości