Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 06 Sty 2022 15:16 

Bierz auto z lotniska.

Czy może ktoś potwierdzić że do Włoch zwłaszcza Sycylia to wystarczy antygen ewentualnie tylko potwierdzenie szczepień, bo chyba PCR nie jest konieczny..
 Profil Relacje PM off  

#WOŚP33: licytuj bon o wartości 3000 PLN na dowolną wycieczkę od Wakacje.pl #WOŚP33: licytuj bon o wartości 3000 PLN na dowolną wycieczkę od Wakacje.pl
Majówka w Azji: Hongkong na tydzień za 3481 PLN. Loty z dużym bagażem z Warszawy + 4* hotel Majówka w Azji: Hongkong na tydzień za 3481 PLN. Loty z dużym bagażem z Warszawy + 4* hotel
#22 PostWysłany: 06 Sty 2022 19:24 

srebrny
@Roko pl Szczepienia+ antygen na teraz wystarczy.
 Profil Relacje PM off
Roko pl uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 07 Sty 2022 16:02 

niebieski
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi :-)
Również nastawiam się na antygen Lecimy 12 stycznia - wylot 14.35 Ale problem w tym ze mieszkam na północy Polski i bezpieczny dojazd na lotnisko zajmuje mi +_ 6/7 godzin Wyjeżdżając z domu rano laboratoria będą jeszcze zamknięte Mozemy ryzykować i czekać na otwarcie sle potem stres ze spóźnimy się na samolot zrobisz antygen poprzedniego dnia mogę go wykonać najpóźniej o 13.00 A skoro wylot mam o 14.35 a antygen ważny 24 h to moga mnie nie przepuścić? Czy bardzo skrupulatnie sprawdzają godziny? I rozumiem ze kontrola testu ma miejsce tylko na lotnisku w Warszawie, na sycylii tylko szczepienia? Czy także test?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 09 Sty 2022 13:26 

Loty: 7
Kilometry: 18 893
Czy macie może jakieś informację ,ewentualnie czy ktoś planuje i czy jest wogóle możliwy trekking na Stromboli w obecnej sytuacji ??
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 10 Sty 2022 14:44 

niebieski
Za 2 dni - W środę wylatuję na Sycylię. Razem 4 osoby I z ciekawości zerknęłam na wypożyczalnie aut na Sycylii- choć tak naprawdę nie planowaliśmy brać auta.
I moje zdziwienie- auto od środy do niedzieli to koszt....11 euro!!!
Czy to możliwe???
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 10 Sty 2022 14:47 

platynowy
Jest, nawet za centa pewnie!!!!
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 10 Sty 2022 14:50 

niebieski
A czym podyktowana jest tak śmiesznie niska cena?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 10 Sty 2022 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 902
Kilometry: 2 014 620
HON fly4free
Poczytaj małym druczkiem. Może są limity km, może trzeba dopłacić dużo za ubezpieczenie, itp. itd.
Jest też tak, że konkurencja jest bardzo duża, Włochy się zamykają, a sezon się skończył. Lepiej zarobić coś niż nic.

Image
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 11 Sty 2022 13:23 

niebieski
Dziękuję za odp.
A może ktoś podpowiedzieć, czy bez problemu znajdę parking w centrum Katanii? Najlepiej bezpłatny bądź za niewielkie pieniądze
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 21 Mar 2022 00:40 

niebieski
Garść takich info dla podróżujących po Sycylii.

Cefalu - Piękne miejsce często opisywane i polecane, warto poświęcić tam nawet cały dzień mimo że wydaje się początkowo że miasto można "zaliczyć" w godzinkę.
Podstawa to jednak wyjść na górę do zamku i zrobić pętlę przez punkty widokowe łącznie z ruinami jakie są tam dostępne, widoki ale i same miejsca tam wynagrodzą wysiłek, a dla tych co wcześniej w Ceaflu najedli się do syta bo mają świetne jedzenie i słodkości to bonus spalenie tego wszystkiego bo jednak szlak jest momentami wymagający.
Fajne miejsce na spacer to skałki, jest zrobiona ścieżka od Molo koło Bastionu aż za miasto na wschód to tylko kilometr ale ciekawie i ładnie.
Bardzo ładna panorama miasta jest z deptaka idące wzdłuż plaży i całej zatoki, czym dalej tym ładniej.
Najwygodniej z Palermo dostać się pociągiem, nowoczesne szybkie składy, częsty rozkład jazdy, polecam.

Trapani - Koszmarna komunikacja miejska, samo miasto nie jest jakoś specjalnie wielką atrakcją, na spacerek bardzo fajne, dobre jedzenie, ciekawa Katedra, kolejka linowa do Erice.
Autobus z Palermo najlepiej chyba wybrać Segesta, dużo przystanków w Palermo i w Trapani, bilety można kupić tam gdzie sprzedają zwykłe bilety autobusowe czyli w wielu kawiarniach, lotto, tabakierniach itp. albo w punktach Segesta.

Erice - W sezonie turystycznym i przy pogodzie, która nie blokuje działania kolejki miejsce bardzo oblegane przez turystów ale ma to też swoją zaletę bo miasto żyje.
Jak kolejka nie działa to mamy autobusy, które miałem wrażenie są jak Yeti, wszyscy wiedzą że istnieją ale nikt ich nie widział ale jak się już go uda znaleźć i jakimś cudem nie czekać dwie trzy godziny bo sjesta też dotyczy tej linii to mamy trasę podjazdu do miasta taką że włosy się jeżą i adrenalina uderza.
Jak kolejka nie działa to miasteczko jest puste, sporo kościółków mniejszych i większych, nawet spora katedra z wieżą obok, na którą można wyjść i mamy piękny widok na Trapani.
Jest tam nawet mały szlak kompletnie unikany przez turystów, a prowadzi od Chiesa Sant'Antonio do Porta Carmine, bardzo fajne miejsce żeby uciec przed upałem i zrobić sobie tam mały piknik nawet z grillem :)
Świetne jedzenie, super gelato i miejscowe ciastka.

Monreale - Obowiązkowe miejsce do zobaczenia to oczywiście Katedra razem ze wszystkimi opcjami czyli krużganki i wyjście na dach, samo miasteczko też fajne i znowu można dobrze zjeść i odpocząć.
Co do transportu to jest koszmarne w godzinach szczytu i jak już turyści się wyśpią i wyruszą z hotelów :)
Jeden autobus 389 ( w google map jest to 389p ) jeżdżący co 75 minut, końcowy/początkowy przystanek jest Indipendenza - Palazzo Reale i połowa ludzi na przystanku nie zmieściła się, więc polecam przejść się na wcześniejsze przystanki ( nawet ten po drugiej stronie placu lub wczęsniejszy przed placem Calatafimi - Indipendenza ) i oszukać system :)
 Profil Relacje PM off
maczala1 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 13 Lis 2022 21:34 

Proszę o podpowiedź, wybieramy się na Sycylię w grudniu, w planach mamy zwiedzanie Palermo, Katanii, Taorminy i Syrakuz. Myślałam też, żeby pojechać do Agrigento, zobaczyć Schody Turków i dolinę świątyń, ale zastanawiam się, czy warto, czy nie lepiej pojechać np. do Cefalu?
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 13 Lis 2022 23:26 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Wg mnie warto, mi dużo bardziej podoba się okolica Agrigrento niż Cefalu, z tym że zajmie więcej czasu. Ale Cefalu też przyjemne.
anianow lubi ten post.

#33 PostWysłany: 14 Lis 2022 18:01 

Dziękuję za odpowiedź, zatem zostaniemy przy Agrigento :⁠-⁠)
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 16 Lis 2022 19:48 

niebieski
Gusta... mi akurat Cefalu się spodobało ale może będąc na wschodnim wybrzeżu zrobić sobie wyjazd autobusem z Katanii do Ragusa, bardzo wygodny dojazd i miejsce ciekawe, dzień krótki w grudniu, więc akurat na taką przejażdżkę :)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 08 Gru 2022 19:55 

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;) Rozważam jeszcze odwiedzenie rezerwatu Zingaro - pytanie tylko, czy w grudniu ma to sens? Bo szlak najbardziej podstawowy prowadzi chyba głównie przez kolejne piękne zatoczki, ale może widoki i natura są tego warte? Czy w grudniu lepiej skupić się na atrakcjach związanych z miasteczkami?

I jeszcze pytanie dodatkowe - czy ktoś spędzał sylwestra na Sycylii (najlepiej w Katanii)? Czego można się spodziewać?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 05 Sty 2023 12:44 
Awatar użytkownika

niebieski
No to opowiadaj jak było na tego Sylwestra.

#37 PostWysłany: 11 Kwi 2023 08:36 

Loty: 235
Kilometry: 382 744
niebieski
Będącym w Palermo polecam odwiedzenie Katakumb Kapucynów. Polecam obejrzenie mojego filmiku z tego niezwykłego miejsca :-)

Kashpir lubi ten post.

#38 PostWysłany: 23 Lut 2024 18:23 

Czy do rezerwatu Zingaro istnieje szansa dostać się transportem publicznym z Trapani?
Wybieramy się w kwietniu na 3 pełne dni, wstępny plan jest następujący
I dzień - prom/wodolot na wyspę Favignana z wypożyczeniem dwóch rowerów lub skutera na miejscu. Tu pytanie czy skuterem można objechać wszystkie te miejscówki, do których dojechało by się rowerem?
II dzień - szlak w rezerwacie Zingaro ( o ile uda się dotrzeć) lub jednodniowe zwiedzanie Palermo z przejazdami autobusem
III dzień - zwiedzanie Trapani, wjazd kolejką na Erice, przejazd wieczorem na lotnisko
Jakieś wskazówki do ww. planu?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości