Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 28 Lip 2015 17:31 

srebrny
Ja tu widzę takie błędne koło. Wykradali numery kart, to wymyślono chargeback. No to teraz przestępcy mogą kraść do woli. Policja ich nie ściga, bank ma w nosie, bo ma na to ubezpieczenie. No to działają. Wtedy z kolei pojawiają się problemy dla przedsiębiorców. No to mają pietra, jak ktoś może płacić nieswoją kartą i każą przysyłać jej skan. Tu z kolei pole do kolejnych nadużyć. I znów ktoś coś wymyśli, ktoś napisze chroniące prawo. I tak w kółko. Hm, swoją drogą nigdy nie przepadałem za Citibankiem, ale ten ich system z potwierdzeniem sms jest niezły.
 Profil Relacje PM off  

Tylko dla pełnoletnich: tydzień w 4* hotelu (z HB) na Teneryfie za 2980 PLN. Wylot z Warszawy Tylko dla pełnoletnich: tydzień w 4* hotelu (z HB) na Teneryfie za 2980 PLN. Wylot z Warszawy
Wakacje w Dubaju za 2585 PLN. Loty Lufthansą z Krakowa i 7 nocy (ze śniadaniami) w 4* hotelu Novetel Wakacje w Dubaju za 2585 PLN. Loty Lufthansą z Krakowa i 7 nocy (ze śniadaniami) w 4* hotelu Novetel
#22 PostWysłany: 28 Lip 2015 17:41 

srebrny
SPLDER napisał(a):
Dosłanie skanu karty nie zwiększa w zasadniczy sposób ryzyka - ctrip już ma wszystkie dane potrzebne do przeprowadzenia fraud-u (czyli imię , nazwisko , adres, CVV2).
Autoryzacja online nic nie zmienia w tej kwestii, bo dane i tak muszą trafić do sprzedawcy

Zmienia i to zasadniczo, bo dostęp do tych danych jest w bazie danych do których dostęp nie ma sprzątaczka, która może natknąć się na skan Twojej karty na podłodze. Skoro autoryzacja odbywa się automatycznie to dostępy do takich danych zazwyczaj ma garstka wybranych pracowników, bo tak na prawdę nikt ich nie potrzebuje w tym wypadku. Każdy dostęp do danych zapewne jest logowany itd. Nieprzypadkowo firmy wprowadzają dodatkowe zabezpieczenia, gdyby wszystko było z MO/TO ok to nadal byśmy z nich korzystali w większości przypadków, a skoro nie korzystamy to znaczy, że się nie opłacało. Korporacje nie robią nic co nie zwiększa ich dochodów, a jest jedynie kosztem.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 28 Lip 2015 18:25 

srebrny
A ja nam wrażenie, że nie ma nic bardziej naiwnego w tym myśleniu, niż założenie, że ów certyfikowany pracownik, który rzekomo loguje się do dostępu nie ma - że tak powiem - ciotkę-sprzątaczkę.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 28 Lip 2015 19:38 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 238 175
niebieski
Płatność online jest realizowana przez Agenta Rozliczeniowego lub inną akredytowaną instytucję - to nie jest tak, że płaca karta w sklepie, kiosku, itp., dany punkt sprzedaży uzyskuje dostęp do danych karty (jej numeru, właściciela, itp.) - to się nie gromadzi na jakiś komputerach firmowych.
Aby uzyskać zgodę na rozliczanie takich transakcji, organizacje płatnicze wprowadziły wiele warunków, a jednym z ważniejszych jest spełnienie warunków bezpieczeństwa określonych w standardach PCI DSS.
 Profil Relacje PM off
opo lubi ten post.

#25 PostWysłany: 28 Lip 2015 21:02 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 320
niebieski
Jeszcze niedawno wystarczyło mieć wydruk potwierdzenia płatności kartą. Był tam numer karty, data ważności i nazwisko oraz maksymalnie 1000 prób wpisania cvv.
Właściwie taki kelner czy pani na kasie wystarczyło zapamiętać 3 cyfry cvv i płatności online można wykonywać.
Jestem zdania, że powinno się zdrapywać cvv i zapamiętać lub zapisać gdzie indziej. Np kodem kreskowym na brzegach karty. Cvv o numerze 123 to z jednej strony jedno nacięcie z drugiej dwa...
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 28 Lip 2015 22:42 

srebrny
Nie pamiętam, żeby na potwierdzeniach były kiedyś numery (bez gwiazdek), ale cóż - pamięć jest ułomna. Co do CVV, też o tym myślałem, ale za dużo kart mam i za często się zmieniają, żeby pamiętać (choć w sumie, numery telefonów wciąż pamiętam i wystukuję ręcznie). Natomiast czasem są transakcje, do których ten numer wcale nie jest potrzebny i widywałem już gości, którzy mieli zasłonięty też główny numer.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 09 Sie 2015 23:41 

obibok napisał(a):
Nie pamiętam, żeby na potwierdzeniach były kiedyś numery (bez gwiazdek),.

Inne dane są na potwierdzeniu dla klienta, a inne na tym dla sklepu.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości