Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Kwi 2015 12:38 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
hejka,

Czy ktoś wie czy droga 63 z Geiranger do Trollstigen jest przejezdna?
Wpisując połączenie między tymi miastami w google maps prowadzi nas na około, nie wiemy jaka jest tego przyczyna. ktoś/coś?
a może to dlatego, że jest zamknięta w zimie? może ktoś potwierdzić, że otwierają ja w maju?
Z góry dzięki
 Profil Relacje PM off  

Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗 Petra, Wadi Rum i Morze Martwe 😍 Roadtrip przez Jordanię za 759 PLN 🚗
Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴 Czy tak wygląda raj na ziemi? 😍 Podróż na Malediwy za 4735 PLN 🌴
#2 PostWysłany: 10 Kwi 2015 12:51 
Awatar użytkownika

Loty: 203
Kilometry: 374 634
niebieski
http://www.visitnorway.com/en/about-nor ... ng-winter/

Oficjalnie zamknięta od października do maja.
(dane z 2010)

#3 PostWysłany: 10 Kwi 2015 13:20 
Site Admin

@AJAJ a kiedy chcesz odwiedzić Trollstigen? Ja będę próbował w przyszły weekend, tyle że z drugiej strony, od Molde. Wiem że 63 niekiedy bywa zamknięta do końca maja, ale można przejcież zostawić samochód i resztę pieszo przejść, w zależności od przejezdności jak długi byłby to fragment.

#4 PostWysłany: 10 Kwi 2015 14:16 

@smatekk, dzięki, szukam jednak bardziej aktualnych informacji

@Washington, dopiero zastanawiamy się nad kupnem biletu na maj. Jasne można przejść pieszo, ale mamy kilka punktów na drodze, które ładnie układają się w kółko. Jeśli droga będzie nie przejezdna to niestety będziemy trochę nadrabiać:/ a mamy tylko 3-4dni:/

W takim razie może podpowiecie jeszcze jak jest z przeprawami promowymi, dokładnie chodzi mi o zróżnicowanie cenowe dla samochodów, co to są za wartości 6,01 m-7,0 m; 7,01 m-8,0 m etc, od których uzależniona jest cena?
http://www.fjord1.no/eng/ferry/ferry-ti ... es-solsnes

Pytanie 2, jakieś szczególne miejsca godne uwagi w rejonie Molde (oczywiście droga atlantycka, droga troli, Geiranger, Romsdalen są w planie ;))

Pytanie 3, pogoda, duża różnica między temperaturami w maju a w czerwcu na północy Norwegii?

Ostatnio edytowany przez AJAJ 10 Kwi 2015 14:25, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Kwi 2015 14:22 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 563 257
platynowy
Ja w czerwcu myślę również o odwiedzeniu Wyspy Runde - Maskonury :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Kwi 2015 14:26 
Awatar użytkownika

srebrny
AJAJ napisał(a):
W takim razie może podpowiecie jeszcze jak jest z przeprawami promowymi, dokładnie chodzi mi o zróżnicowanie cenowe dla samochodów, co to są za wartości 6,01 m-7,0 m; 7,01 m-8,0 m etc, od których uzależniona jest cena?
http://www.fjord1.no/eng/ferry/ferry-ti ... es-solsnes

to jest długość pojazdu
generalnie osobówki łapią się w pierwsze widełki 0-6m
w cenie biletu (0-6m) jest zawsze kierowca za dodatkowe osoby w aucie stawka za adults lub Senior/ children
przeprawy są bardzo sprawne, nieraz nie zdąży się wysiąść dobrze z auta a jednostka już cumy rzuca
podjeżdża się pod rampę, gościu zagląda ile osób w aucie, dajesz kartę, drukuje paragon, wjeżdżasz i po zawodach
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Kwi 2015 14:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Washington napisał(a):
Wiem że 63 niekiedy bywa zamknięta do końca maja, ale można przejcież zostawić samochód i resztę pieszo przejść, w zależności od przejezdności jak długi byłby to fragment.

W linii prostej jest to ok. 10 km, ale po drodze jest jeszcze przełęcz ;)
Generalnie zamknięty jest odcinek jak poniżej, od campingu trollstigen do szlabanu po drugiej strony. Na czerwono zaznaczyłem najciekawszy fragment zamkniętego odcinka, czyli oczywiście Drabinę Trolli (Trollstigen).
Załącznik:
troll.jpg
troll.jpg [ 159.18 KiB | Obejrzany 2932 razy ]
Washington uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 10 Kwi 2015 14:56 

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Długość samochodu, lol, czuję się mała, że na to nie wpadłam;)

W takim razie kupimy chyba bilety na początek czerwca, niewiele droższe, a jak mniemam w czerwcu już raczej powinna być przejezdna w całości:) z końcem maja może być różnie.

Macie jakieś relacje/zdjęcia z tych regionów, sprawdzone trasy i punkty godne polecenia (poza tymi, o których pisałam powyżej)?

jakieś sprawdzone miejsca noclegowe w tym rejonie?

Dzięki z góry
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Kwi 2015 16:57 
Awatar użytkownika

Loty: 501
Kilometry: 1 207 919
niebieski
Jest na forum relacja Maczala1 z tamtych rejonow.

A tu troche zdjec: http://picasaweb.google.com/AZMTKL/Geir ... ugust2013#

#10 PostWysłany: 10 Kwi 2015 21:09 
Awatar użytkownika

AJAJ napisał(a):
W takim razie kupimy chyba bilety na początek czerwca, niewiele droższe, a jak mniemam w czerwcu już raczej powinna być przejezdna w całości:) z końcem maja może być różnie.
Przewidywanie pogody zwane przez naukowców prognozowaniem w kwestii wiarygodności leży na półce zaraz obok wróżbiarstwa. ;) Mówiąc krótko pogody nie przewidzisz (najlepszy przykład sparaliżowane Oslo sprzed kilku tygodni), a Norwegowie drogę otworzą wtedy kiedy uznają, że warunki na to pozwalają.
Tutaj
http://www.vegvesen.no/trafikk/html/sav ... tml?id=604
masz aktualizowaną na bieżąco listę zamkniętych odcinków dróg w południowej Norwegii.
W tej chwili jest informacja o zamknięciu Trollstige w dniu 8.12
Cytuj:
Fv 63 Trollstigen bom - Slettvikane bom, på strekningen Trollstigen
Møre og Romsdal — Vinterstengt
Vinterstengt.
Gjelder fra: 08.12.2014 09:13

Szukaj mniej więcej w 2/3 wysokości listy licząc od góry. Zamknięte odcinki opisywane są numerami dróg rosnąco, najpierw EV potem RV i dalej FV.
Sprawdzaj co jakiś czas. Gdy Trollstige zostanie otwarta informacja pojawi się na stronie (albo zniknie informacja o zamknięciu)
:)
Washington uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości