Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Lip 2015 20:35 
Awatar użytkownika

niebieski
W skrócie: jeśli masz trochę czasu między lotami i lecisz Qatar Airways, to masz szansę ZA FREE zobaczyć kawałek Doha z bliska. Tour trwa do 3h wliczając przejście security. Najlepsza część - nie musisz wtedy wykupywać wizy (oszczędność bodajże 20$ nie licząc transportu z/na lotnisko).

Program tutaj: http://www.qatarairways.com/global/en/o ... -tour.page

Minus jest taki, że z powodu braku wizy nie można zostać dłużej na mieście (np. na Souq Waqif), no i jest to trochę gonienie. Ale mając chwilę czasu, warto skorzystać z wycieczki, zwłaszcza że Doha nie jest jakoś specjalnie ekscytująca aby zatrzymywać się tam na dłużej.

W załączniku dokładne godziny kiedy startują wycieczki. Biurko (oznaczone Doha City Tours) przy którym je rezerwujecie znajduje się koło królika z lampą, obsługa was skieruje.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Godziny
20150718_121449.jpg
20150718_121449.jpg [ 69.15 KiB | Obejrzany 7639 razy ]
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Urlop w Dubaju: tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2935 PLN. Wylot z Krakowa Urlop w Dubaju: tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2935 PLN. Wylot z Krakowa
Kalabria okołoweekendowo za 906 PLN. Loty z Krakowa do Lamezii Terme + 3 noclegi ze śniadaniami Kalabria okołoweekendowo za 906 PLN. Loty z Krakowa do Lamezii Terme + 3 noclegi ze śniadaniami
#2 PostWysłany: 11 Lis 2016 18:35 

W ramach uzupełnienia/aktualizacji informacji

1. Choc zapisy na pierwszy kurs (8.00) odbywają się od godziny 6.00, to kolejka zaczęła sie formować już przed 5.00. Dlatego warto być prędzej i wystać swoje.
2. Istotna jest godzina odlotu waszego następnego samolotu. Dla kursu zaczynającego sie o godzinie 8.00, godzina odlotu musi byc po 14.00. Przede mną stały dwie osoby, których samolot odlatywał jakos przed 13.00 i niestety nie zostały wpisane na listę.
Taki spory zapas zakładają, mimo że wycieczka skończyła się jakoś przed 11.00 wiec spokojnie zdążyłyby na samolot.
3. Biurko znajduje się blisko tego wielkiego....dla mnie to bardziej miś niż królik, ale zdecydowanie żółty i z lampą :)

Osobiście bardzo polecam tą wycieczkę, sam specjalnie zrobiłem sobie dłuższą przerwę w podróży, aby skorzystać z tej opcji. Można na własne oczy zobaczyć gospodarza MŚ 2022 i poczuć panujący tam non stop upał.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Lis 2016 19:50 
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 492 269
niebieski
Zarco napisał(a):
W ramach uzupełnienia/aktualizacji informacji

1. Choc zapisy na pierwszy kurs (8.00) odbywają się od godziny 6.00, to kolejka zaczęła sie formować już przed 5.00. Dlatego warto być prędzej i wystać swoje.
2. Istotna jest godzina odlotu waszego następnego samolotu. Dla kursu zaczynającego sie o godzinie 8.00, godzina odlotu musi byc po 14.00. Przede mną stały dwie osoby, których samolot odlatywał jakos przed 13.00 i niestety nie zostały wpisane na listę.
Taki spory zapas zakładają, mimo że wycieczka skończyła się jakoś przed 11.00 wiec spokojnie zdążyłyby na samolot.
3. Biurko znajduje się blisko tego wielkiego....dla mnie to bardziej miś niż królik, ale zdecydowanie żółty i z lampą :)

Osobiście bardzo polecam tą wycieczkę, sam specjalnie zrobiłem sobie dłuższą przerwę w podróży, aby skorzystać z tej opcji. Można na własne oczy zobaczyć gospodarza MŚ 2022 i poczuć panujący tam non stop upał.

Potwierdzam wpis Zarco. Ja w październiku również miałem specjalnie zaplanowany dłuższy stop aby skorzystać z wycieczki. Od 5 ustawiali się już chętni. O 6 było ponad 100 osób. Dodatkowo akurat Pan z obsługi sobie zaspał i przyszedł o 7.20. Do tego czasu kompletnie nikt z obsługi lotniska nie wiedział gdzie on jest ;) Do busa zostały zabrane 33 osoby a nie 20 kilka jak była napisane na stronie przewoźnika. Przewodnik mówił, że trasa wycieczka jest zmienna i zależna głównie od korków. U nas fajną opcją było 40 min czasu wolnego na targu-można było skoczyć na tradycyjną herbatkę i ew zakupić pamiątki.

#4 PostWysłany: 23 Lis 2016 14:27 

Czy w ramach każdej tury jedzie tylko jeden bus? W lutym będziemy chcieli skorzystać z wycieczki, problem w tym że będzie nas 7 osób i nie wiem czy wszyscy zdołamy się załapać...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Lis 2016 18:14 
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 492 269
niebieski
piotralek napisał(a):
Czy w ramach każdej tury jedzie tylko jeden bus? W lutym będziemy chcieli skorzystać z wycieczki, problem w tym że będzie nas 7 osób i nie wiem czy wszyscy zdołamy się załapać...

Niestety tylko jeden na turę. Musicie jak najwcześniej zając miejsce w kolejce ;)
piotralek uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 28 Lis 2016 10:36 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 387 446
piotralek napisał(a):

Moja grupka liczyła ~12 osób więc jak odpowiednio wcześnie staniecie, tak jak mówi aarongeru to problemu nie będzie. U mnie nie było zbyt wielu chętnych jak można przeczytać we wcześniejszych postach, więc to chyba zależy od farta.
 Profil Relacje PM off
piotralek uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 30 Lis 2016 11:16 

Lądujemy w Doha o 17:30 a check-in na ostatnią turę zamyka się o 18:45. Może być ciężko ale będziemy próbować. Dzięki za info :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Mar 2017 14:16 
Awatar użytkownika

Loty: 251
Kilometry: 475 688
niebieski
3 tygodnie temu miałem kilkanaście godzin przesiadki w Doha. Niestety na wycieczkę się nie załapaliśmy. Byliśmy o godz. 17:30 w punkcie. Oprócz mojej grupy, nie udało się załapać jeszcze ok. 20 osobom, a kolejni dochodzili.

#9 PostWysłany: 07 Maj 2017 08:03 

Na tronie Qataru jest informacja, że wycieczka jest przeznaczona dla osób z międzylądowaniem od 5 do12 godzin, czy jeżeli między moimi lotami jest 20 godzin to będzie jakiś problem? Pytanie głównie do osób, które korzystały z wycieczki ;)

Ostatnio edytowany przez Zeus, 02 Mar 2018 13:58, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Mar 2018 11:56 

Wycieczka nadal darmowa, czy 40 QAR, jak stoi na stronie?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Mar 2018 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 129 118
niebieski
Wg infolinii telefonicznej Qatar'u wycieczka jest płatna ok 38 pln od osoby, ale teraz można rezerwować termin online. Wcześniej jak była darmowa to nie było rezerwacji online, tylko była zasada kto pierwszy ten lepszy i dlatego na lotnisku kolejka ustawaiała się 2 h przed odjazdem a i tak nie miało się pewności że się pojedzie.
Teraz jest drożej ale pewniej, widać coś za coś.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
slaski uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 02 Mar 2018 13:54 
Awatar użytkownika

Loty: 176
Kilometry: 323 186
srebrny
Przy takiej cenie oraz braku konieczności płacenia za wizę przez Polaków, gra zupełnie niewarta świeczki. 20 QAR kosztuje całodzienny powrotny bilet na autobus (5QAR jednorazowy), zwiedzanie można dopasować pod swoje potrzeby (np. można zwiedzić Muzeum Sztuki Islamskiej 4free, w wycieczce tylko oglądanie budynku z zewnątrz), stamtąd widok na wieżowce i 10minut spacerem do Souq Waquif + dalej na Pearl. Autobus 777 jeździ co 20 minut, a jego trasa odpowiada drodze busika z wycieczki.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 24 Wrz 2018 04:44 

wycieczka przestała być darmowa - 40QAD/os. 6xdziennie, rejestracja w biurze Discover Qatar (koło gate A3),
trwa 2h45' + żmudne procedury wychodzenia z lotniska.

wycieczka objazdowa klimatyzowanym autobusem (woda+ciastko w cenie);
w programie: panorama city, dystrykt Qatara, Pearl Doha(?) & marina, souk - przerwy na zdjęcia 5-10-10-30 minut; przewodniczka opisuje tradycyjne dania kuchni katarskiej, może również budkę z taką kuchnią wskazać (danie 20AED - ciekawe doznanie, chociaż smakowo i estetycznie :roll: ). Jak dla mnie trochę za szybko, ale bardzo przyjemnie - sama bym sobie takiej wycieczki pewnie nie zorganizowała.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Gru 2018 21:49 

asmowscy napisał(a):
wycieczka przestała być darmowa - 40QAD/os. 6xdziennie, rejestracja w biurze Discover Qatar (koło gate A3),
trwa 2h45' + żmudne procedury wychodzenia z lotniska.

wycieczka objazdowa klimatyzowanym autobusem (woda+ciastko w cenie);
w programie: panorama city, dystrykt Qatara, Pearl Doha(?) & marina, souk - przerwy na zdjęcia 5-10-10-30 minut; przewodniczka opisuje tradycyjne dania kuchni katarskiej, może również budkę z taką kuchnią wskazać (danie 20AED - ciekawe doznanie, chociaż smakowo i estetycznie :roll: ). Jak dla mnie trochę za szybko, ale bardzo przyjemnie - sama bym sobie takiej wycieczki pewnie nie zorganizowała.

Dają chociaż wysiąść z tego autobusu na zrobienie sobie zdjęć? :lol: bo teraz się poważnie zastanawiam czy samotnie się nie wybrać na zwiedzanie Doha.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 06 Gru 2018 07:43 

Loty: 70
Kilometry: 143 287
W marcu 2017 dawali wyjsc, kilka razy. Panorama + Souk Waqif na pewno. Wiecej nie pamietam, szalone tempo, ale ciekawie ;)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 06 Gru 2018 11:23 

Dają wyjść na kolejno 5, 10, 10 i 30 minut. Jest tak koszmarnie gorąco, że marzysz, żeby wrócić do autobusu z klimą ustawioną na 18C
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 27 Sty 2019 00:32 

z tego co widzę na stronie to cena wycieczki wynosi obecnie 75 QAR. Podwyżka prawie dwukrotna.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości