Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lut 2012 18:47 

Siema,
jako, że nigdy nie rezerwowałem biletów lotniczych on-line, a tym bardziej za nie nie płaciłem w formie elektronicznej to mam pytanie.
Do kupienia 2 bilety na lot Budapeszt -> Moskwa -> Tokio -> Moskwa -> Budapeszt.

Czy lepiej kupić bilety na Expedia.com - serwis jest według mnie bardziej przyjazny (przynajmniej pod względem interfejsu) od oficjalnej strony Aeroflota, czy lepiej u tego drugiego? Wszystkie 4 przeloty odbywać się będą pod szyldem Aeroflota. Cena obu opcji jest praktycznie taka sama.

I czy po dokonaniu zakupu bilety po prostu drukuję sobie w domu, czy muszę je gdzieś odebrać?
 Profil Relacje PM off  

Weekendowe loty Lufthansą do Niemiec, Włoch, Luksemburga, Rumunii i na Maltę z 3 miast od 525 PLN Weekendowe loty Lufthansą do Niemiec, Włoch, Luksemburga, Rumunii i na Maltę z 3 miast od 525 PLN
Kuszetka w samolocie? Pierwsze łóżka w klasie ekonomicznej pojawią się w przyszłym roku Kuszetka w samolocie? Pierwsze łóżka w klasie ekonomicznej pojawią się w przyszłym roku
#2 PostWysłany: 02 Lut 2012 18:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Kupuj oczywiście na expedii. Tam więcej się dowiesz o swojej rezerwacji. Niczego nie musisz drukować, chociaż nie zaszkodzi zabranie na lotnisko wydruku rezerwacji. Ale paszport wystarczy.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Lut 2012 19:01 

jobi napisał(a):
Kupuj oczywiście na expedii. Tam więcej się dowiesz o swojej rezerwacji.

Jakieś bardziej konkretne uzasadnienie? Nigdy nie kupowałem biletu ani u jednego, ani drugiego, ciekawi mnie dlaczego pośrednik jest oczywistym wyborem
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Lut 2012 19:05 
Awatar użytkownika

Kupuj oczywiście na stronie Aeroflotu. Jeżeli popełnisz błąd polegający na kupieniu biletu przez expedię narażasz się na gigantyczne problemy w przypadku gdy coś nie będzie grało z Twoją rezerwacją (np. zmieni się rozkład), albo z innych powodów będziesz musiał się porozumiewać z podmiotem wystawiającym bilet. O tym jak wyglądają kontakty z expedią w takich sytuacjach możesz poczytać w internecie - ciekawa lektura. To zresztą ogólna zasada - jeżeli strona u pośrednika i na stronie przewoźnika jest taka sama to nie ma się nad czym zastanawiać - trzeba kupować na stronie linii.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Lut 2012 19:09 

Też tak myślałem.
Wyczytałem nawet, że Expedia nie wymaga podania numeru paszportu, a te dane są wymagane przez linie lotnicze i trzeba im je potem dostarczyć. Na stronie Aeroflotu będę to miał od razu załatwione podczas rezerwacji biletu.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Lut 2012 20:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja wcale nie twierdzę, że zawsze pośrednik jest lepszym wyborem.
Ale jak mam wybierać między Rosjanami a resztą Świata, instynktownie wybieram to drugie, za wiele złych wspomnień ;-)
Kiedyś brnąłem podczas rezerwowania w aerosvit i z ulgą przesiadłem się na bardziej cywilizowane narzędzie pośrednika.

Jakieś tam historie krążące po necie wynikają z ogromnej ilości klientów Expedii i siłą rzeczy proporcjonalnej liczby przypadków, jakie się wydarzały. Nie uprzedzałbym się zbytnio z tego powodu.

Przyznaję jednak po namyśle rację argumentacji Averika, bo zmiany rozkładów się zdarzają i faktycznie więcej się uzyska w samych liniach.
Cóż, całe życie człowiek się uczy, chociaż znajomy zawsze mi mówi "starszy to ty może jeszcze będziesz, ale mądrzejszy już na pewno nie" ;-)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Lut 2012 20:33 

platynowy
Ja zawsze bilety na Aeroflot/Aerosvit kupowałem u polskiego pośrednika. W przypadku zmian/zwrotów nie trzeba się bujać z infolinią przewoźnika tylko wszystko załatwi agent.

Expedię odradzam na połączenie Aeroflotu, wszelkie kontakty z ich infolinią to droga przez mękę.

#8 PostWysłany: 02 Lut 2012 21:43 

To może przy okazji zapytam - piszecie wszyscy o zmianach rozkładów, zwrotach i innych sprawach. Czy to się często zdarza?
Bo jak to jest - wylot mam z Budapesztu więc oczywistym jest fakt, że muszę wcześniej ogarnąć do niego dojazd - czyli pociąg do Krakowa i dalej PKS Eurolines do Budapesztu. Dodatkowo w samej Japonii muszę też ze 3 miesiące wcześniej zarezerwować bilet PKS (bo od Tokio do mojego miejsca pobytu jest 1300 km). Czyli wszystko jest powiązane z godzinami przelotów Aeroflotu.
Co jeżeli nagle Aeroflot mi przesunie wylot o np. 24h i przez to te wszystkie opłacone z góry rezerwacje mi przepadną, a zamiast nich będę musiał kupować nowe bilety, które w dodatku będą droższe?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Lut 2012 22:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Im dalej do dnia odlotu, tym ryzyko przesunięcia większe.
Przy rezerwowaniu na 6 miesięcy naprzód ryzyko zmiany godziny odlotu oceniam na 10-15%.
Lotniska i same linie wprowadzają korekty, ale mi nie zdarzyło się, żeby różnica wyniosła więcej niż 3 godziny (najczęściej do 1 godziny).
Przesunięcie lotu o dłuższy czas to spore koszty odszkodowawcze dla przewoźnika, więc mało prawdopodobne, by się przydarzyło.
Chociaż zawsze może się oczywiście coś popsuć albo zdarzyć jakaś mgła czy kataklizm.
Niestety jeśli twoja trasa nie jest na jednym bilecie (rezerwowałeś kilkakrotnie), ryzyko dotarcia do celu podejmujesz sam.
Dochodzenie odszkodowania od przewoźnika za duże opóźnienia to odrębny temat często poruszany na forum.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Lut 2012 22:43 

Wylot mam 1 lipca z Budapesztu o godzinie 11:25. Do Budapesztu dojadę PKS-em dzień wcześniej około godz. 22 - czyli mam spory zapas i o kilkugodzinne przesunięcie się raczej nie martwię.
Jak przelot Budapeszt -> Moskwa -> Tokio jest na 1 bilecie, a dodatkowo wszystko realizowane jest przez tego samego operatora (Aeroflot) i na przesiadkę przewidują 3-4h to chyba nawet w przypadku spóźnienia pierwszego samolotu, ten drugi do Tokio będzie na nas czekał?
Wygląda na to, że najgorzej sprawa wygląda w przypadku rezerwacji biletu PKS już na terenie samej Japonii i z tym najbardziej powinienem uważać (czyli zarezerwować bilet możliwie jak najpóźniej).
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Lut 2012 22:54 
Awatar użytkownika

niebieski
poczytaj jakie przysluguja ci prawa. Jesli przewoznik zmieni godzine wylotu o wiecej niz kilka godzin (sprawdz sobie, nie pamietam, cos kolo 2-4h) mniej niz 2 tyg przed odlotem przysluguje ci odszkodowanie.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Lut 2012 15:07 

Na chwilę obecną mam tylko 1 paszport, a do kupienia 2 bilety. Widzę, że muszę się spieszyć bo bilety znikają w zastraszającym tempie...
Chyba będę musiał skorzystać z Expedii żeby pominąć wpisywanie numerów paszportów (tam ta opcja ma status "optional"), a po miesiącu jak kolega go wyrobi to się uzupełni informacje :P
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Maj 2012 09:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Sugeruję Areofłot. Miałem taką przygodę. Leciałem na trasie WAW-Moskwa-Baku-Moskwa-WAW. Samolot z Warszawy do Moskwy miał opóźnienie i skutkiem tego nie zdążyłem na kolejny lot. Do Moskwy dolatywałem LOt-em a potem przesiadałem się na Aerofłot. Oczywiście bilety miałem kupione osobno. Ku mojemu OGROMNEMU zdziwieniu w transfer center Areofłotu w ogóle nie robili problemów. Stwierdzili tylko, że mam poczekać 9 godzin na kolejny samolot.

Nie sądzę, aby w Warszawie LOT bez problemu i opłat przebukował mi bilet ot tak po prostu...

Bierz Aerofłot!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 54 gości