Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 305 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 21 Sty 2025 19:57 

złoty
Byłem w Kerali dawno, w 2010. Ale z Ernakulam do Munnar na pewno nie jechałem autobusem 6 h, kojarzę jakoś koło 3 h [EDIT] sprawdziłem w notatkach, to było jednak 5 h.

Co do kupna biletów na pociąg, to jak powyżej @Icek2024 wyjaśnił, na tej trasie lepszy jest autobus. Ale info "dla potomności": da się jak najbardziej kupić bilety, tylko trzeba się najpierw zarejestrować na stronie https://www.irctc.co.in/nget/train-search, co jest nieco upierdliwe, bo w procesie rejestracji trzeba zapłacić ok. 100 Rs za SMS do potwierdzenia rejestracji na polski numer. Z opcji płatności najlepiej wybrać PayU - International Cards.
Jak już się uda pokonać rejestrację, to koleje indyjskie już stoją otworem. Na większość tras im wcześniej kupować bilety, tym lepiej. Bilety są udostępniane z wyprzedzeniem 60 dni, chociaż to się może zmieniać.
Więcej info:
pociagi-w-indiach,1099,18101&start=240
i na tej kultowej już stronie:
https://www.seat61.com/India.htm
 Profil Relacje PM off  

Luksus w Turcji Egejskiej ☀️ Relaks z all inclusive w Kusadasi za 2361 PLN 🔥 Luksus w Turcji Egejskiej ☀️ Relaks z all inclusive w Kusadasi za 2361 PLN 🔥
Odwiedź miasto wpisane na listę UNESCO 🇭🇷 Wycieczka do Trogiru za 868 PLN 😍 Odwiedź miasto wpisane na listę UNESCO 🇭🇷 Wycieczka do Trogiru za 868 PLN 😍
#302 PostWysłany: 21 Sty 2025 20:49 

Raczej nie trafiłem na opóźniający się bus, ponieważ wystarczy wbić trasę w Redbusa i pokazuje czasy powyżej 5 h
https://www.redbus.in/bus-tickets/ernak ... usType=Any

Podobnie tutaj https://www.kbuses.in/Find/source/ERNAK ... timing/now

Może Ty jechałeś po prostu tym expresem albo super fastem? Mój autobus miał ze dwa przystanki po kilkanaście minut, gdzie wychodziliśmy normalnie zjeść i to widać było, że są to planowe przystanki. I ten czas przejazdu potwierdzają ludzie na fejsbukowych grupach o Indiach.
Jeśli chodzi o pociąg, to nie tyle, że do Munnar lepiej jest jechać busem, tylko po prostu pociągiem tam nie dojedziesz. Po samej Kerali, wzdłuż wybrzeża, odcinki są tak krótkie, że jedzie się generalem i bilet kupuje się na dworcu przed wyjazdem. Na którymś odcinku rezerwowałem też bilet w dniu wyjazdu i było pełno wolnych miejsc. Ale na dłuższych trasach jest tak jak piszesz. Na pewno wskazana jest rezerwacja z wyprzedzeniem,. Co do samej płatności, to obecnie nie tyle, że najlepiej jest płacić opcją PayU, tylko jest to jedyna opcja dla kart zagranicznych (zielona ikonka)/
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#303 PostWysłany: 21 Sty 2025 23:00 

złoty
Co do autobusu, to źle zapamiętałem, już poprawiłem. Jechałem 5 h, czyli niewiele krócej niż Ty.

Co do pociągu - tak, oczywiście do Munnaru nie ma. Miałem na myśli przejazd między Ernakulam a Marari Beach, gdzie na upartego dałoby się pociągiem, tylko strona pokazuje dwa połączenia na dzień, więc autobusem na taką odległość jest zdecydowanie bardziej sensownie.
 Profil Relacje PM off
Icek2024 lubi ten post.

#304 PostWysłany: 22 Sty 2025 09:42 

niebieski
Bardzo WAM dziękuję za tyle rzeczowych informacji. Pamiętacie może jak jest z internetem w Indich? Poza wifi w obiektach chciałabym mieć normalny internet. Da się kupić już w Polsce jakiś pakiet, który działa w Indiach? Tak zrobiłam jadąc do Dubaju (w Orange za 79zł).
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 22 Sty 2025 12:14 

Tutaj sprawa, jak dla mnie, jest oczywista. Na lotnisku kupujesz kartę Sim Airtel - koszt to ok. 600 INR, Dostajesz pakiet na 28 dni, gdzie masz 1,5 GB / dzień. Procedura kupna trwa kilka-kilkanaście minut. Potrzebny jest oczywiście paszport i zrobią Ci zdjęcie.

Ludzie polecają pakiety e-sim, np. Airalo, gdzie płacisz chyba 79 PLN / 2 tygodnie i na ten cały okres dostajesz 10 GB. Dla mnie osobiście jedyną przewagą takiej opcji nad lokalną kartą jest to, że masz neta zaraz po wyjściu z samolotu, unikasz tej kilkuminutowej procedury na lotnisku i nie musisz bawić się z wkładaniem/przekładaniem karty do telefonu.
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 305 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość