Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Lis 2016 10:16 

1. podczas wynajmu roweru czy skutera elekrycznego : przyjmują nasze polskie prawo jazdy zamiast paszportu? otrzymujecie zabezpieczenie w postaci linki i kłódki czy lepiej mieć własne ? przy świątyniach gdzie zostawiacie pojazdy, czy są konkretne parkingi przed nimi czy w każdym miejscu można bezpiecznie zostawić pojazd? do której czynne są kasy Angkor ? za odpowiedzi z góry dziękuje

Ostatnio edytowany przez krasnal, 09 Lis 2016 10:31, edytowano w sumie 1 raz
tytuł
 Profil Relacje PM off  

Ferie zimowe: Madera na tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2399 PLN. Wylot z Warszawy Ferie zimowe: Madera na tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2399 PLN. Wylot z Warszawy
Wiosenny tydzień na Korfu za 692 PLN. Loty z Wrocławia + noclegi nad morzem Wiosenny tydzień na Korfu za 692 PLN. Loty z Wrocławia + noclegi nad morzem
#2 PostWysłany: 19 Gru 2019 10:39 
Awatar użytkownika

Loty: 299
Kilometry: 661 451
niebieski
Odświeżam temat. Chodzi o skutery spalinowe. Brał ktoś ostatnio na zwiedzanie Angkor Wat, jakie są aktualnie ceny i procedury przy wypożyczaniu ?

Image
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Gru 2019 12:13 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 473 763
Heja,

Kwestia jest bardziej złożona niż się na pierwszy rzut oka wydaje. Otóż wypożyczalnie w Siem Reap (bo ponoć w stolicy tego problemu już nie ma) nie chcą wypożyczać spalinówek turystom (podróżnym na wizach turystycznych). Jak usłyszałem wynika to z bana nałożonego na policję a policji się najwyraźniej nie podskakuje. Na początku września br. zrobiłem sobie jednak ścieżkę zdrowia przez miasto i w trzecim czy czwartym punkcie był sukces: rondo przy tej lokalizacji: 13.353096, 103.856202 .

Obrotny gość sprzedaje karty SIM itd. no i jak się okazało - również wynajmie swój skuter, czterobiegowy automat. Cena ok. 11 USD za dzień (trzy razy drożej niż w Wietnamie i dwa razy drożej niż w Indonezji...) no ale na bezrybiu i rak ryba. Policja interesuje się turystami na skuterach, wiedzą że łatwo o łapówkę. Brałem spalinówkę bo chciałem pojechać do muzeum min lądowych ok. 30 km od miasta i zasięg elektryka był za krótki. Gdybym był drugi raz w Siem Reap to bym olał to muzeum a na zwiedzanie Angkor Wat wziąłbym po prostu rower. Taniej i zdrowiej ;)

Powodzenia!
p.
mmaratonczyk lubi ten post.

#4 PostWysłany: 03 Sty 2020 16:12 

Loty: 153
Kilometry: 334 757
niebieski
mmaratonczyk napisał(a):
Odświeżam temat. Chodzi o skutery spalinowe. Brał ktoś ostatnio na zwiedzanie Angkor Wat, jakie są aktualnie ceny i procedury przy wypożyczaniu ?

Bezproblemowo pożyczyłem w hotelu koło 10 grudnia. Angor zwiedzałem właśnie na skuterze płaciłem chyba 8$.
W Sieam Reap po prostu jest zakaz pożyczania turystom skuterów - mafia tuk tukowska sobie to wywalczyła. Dlatego nawet jak ktoś wypożycza skuter to ma blachy z innej miejscowości owy skuterek.
Namiar na hotel gdzie bezproblemowo pożyczyłem skuter - poniżej.
https://www.google.com/maps/place/Okay+ ... 03.8523457
 Profil Relacje PM off
mmaratonczyk lubi ten post.
mmaratonczyk uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 05 Lut 2020 05:45 
Awatar użytkownika

niebieski
W Siem Reap jest już sporo wypożyczalni skuterów , ceny od 13-15 dolarów za dzień. Pożyczałem na 3 dni i zeszli z ceny do 11 dolarów. Chcieli oczywiście paszport ale ugadaliśmy ich na prawo jazdy żony i kopie mojego paszportu. Trzeba jeździć w kaskach. Pan na mapie zaznaczył dwa punkty kontrolne policji których mieliśmy unikać W samym Angkor nie ma problemów z poruszaniem się i parkowaniem tuż przy bramach wejściowych i strażnikach . Paliwo z butelek u miejscowych za jednego dolara, na stacjach trochę taniej 3600 riel . Mając skuter jest naprawdę duży komfort zwiedzania . Trzeba tylko uważać przy wyjeździe i wjeździe z miasta bo okropne korki i wolna amerykanka na drodze . :D

Image
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Lut 2020 00:10 

A jak sytuacja w Siem Reap w związku z koronawirusem? Wyczuwa się jakąś psychozę, czy raczej spokój? Zrobiło się trochę luźniej, czy dalej gęsto?https://www.fly4free.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=1129&t=103173#
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Lut 2020 02:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Raczej spokój , raczej gęsto :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Lut 2020 10:41 

Hm,
Co prawda nie spodziewałem się, że będę w Angor Wat sam, ale po cichu liczyłem, że w związku z zaistniałymi okolicznościami trochę się tych Chińczyków przerzedzi?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Mar 2020 10:39 

Loty: 66
Kilometry: 114 976
Witam,
Angkor zwiedziłem na przełomie lutego i marca 2020 na spalinowym motocyklu 125.
Osobiście uważam, że wypożyczalnie skuterów/motocykli spalinowych nie są w żaden sposób ukryte (ja wypożyczałem w punkcie oznaczonym dużym napisem "motocycles for rent"). Wydaje mi się że mała ilość punktów wynika z małej popularności tego środka transportu wśród turystów.

Wynajem motocykla/skutera zdecydowanie nie jest dla każdego. Jeżeli ktoś nie chce się ubrudzić, jest większą ekipą albo po prostu nie czuje się pewnie na takim środku transportu na tutejszych ulicach to zdecydowanie lepszym wyborem będzie tuk-tuk. Jeżeli to kogoś nie zraża to z całego serca polecam, bo dla mnie zwiedzanie Angkoru, a także uczestnictwo w tutejszym „ruchu ulicznym” i objazd okolic Siem Reap w ten sposób był naprawdę niesamowitym przeżyciem. Tym bardziej, że motocykl jest zdecydowanie najszybszym środkiem transportu i można po prostu zobaczyć więcej jeśli ktoś ma tylko dzień.

Za wynajem motocykla na 1,5 dnia płaciłem 13$ + 2$ kosztowało mnie paliwo. Wynajem od 13:00 pierwszego dnia do 19:00 drugiego (standardowa cena 12$ za dzień). Kaucja to dowód osobisty + 100$, zwrócona bez problemu.
Wynajmowałem tutaj - http://motorovers.com/ i zdecydowanie polecam. Dla porównania proponowano mi zwiedzanie Angkor tuk-tukiem za 15$ za dzień.

PS Rower to w moim odczuciu samobójstwo. Temperatura i rozległy obszar oznacza olbrzymi wysiłek dla organizmu.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości