Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 390 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 25 Maj 2014 11:29 

Ja mam jedno pytanie dotyczące wypożyczalni ELDAN. Kilka osób wcześniej napisało że można sobie u nich dokupić pełne ubezpieczenie bez excessów i że super wypożyczalnia, a ja na ich stronie (http://www.eldan.co.il/en/) jak BYK widzę napisane coś takiego:
"Comprehensive Insurance
The vehicle is insured according to the laws of the State of Israel. Liability Damage Waiver (L.D.W.) is mandatory and must be purchased from Eldan. Collision Damage Waiver (C.D.W.) and Theft Protection (T.P.) can be provided upon request. Waivable Excess/Deductible ranges from $500 to $1,100 according to the car group. The above coverage does not include damage to undercarriage & tires of the vehicle. The renter will be required to pay the full amount for any damage caused to the mentioned parts."

Co wg mnie mniej więcej znaczy że w najlepszym wypadku płacę za uszkodzenia do 500 USD + całość uszkodzeń podwozia i opon. Nie znalazłem na ich stronie ŻADNEJ opcji z prawdziwym pełnym ubezpieczeniem, czyli bez excessów. Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić, lub wskazać w którym miejscu na ich stronie takie prawdziwe pełne ubezpieczenie można dokupić?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje: Korsyka Lufthansą od 632 PLN. Wyloty z 6 polskich miast Wakacje: Korsyka Lufthansą od 632 PLN. Wyloty z 6 polskich miast
Wycieczka do Turcji: Stambuł + Wyspy Książęce od 665 PLN. Loty Turkish Airlines z Krakowa i Warszawy + prom Wycieczka do Turcji: Stambuł + Wyspy Książęce od 665 PLN. Loty Turkish Airlines z Krakowa i Warszawy + prom
#62 PostWysłany: 25 Maj 2014 13:01 

Loty: 150
Kilometry: 223 498
srebrny
Na kilka wypożyczalni w których brałem samochody pełne ubezpieczenie można było wykupić tylko bezpośrednio przy odbiorze auta, więc być może w Eldan też tak v jest.
Pośrednicy oferują swoje pełne ubezpieczenie online, ale to już inna bajka.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 25 Maj 2014 20:54 

Odnośnie prawa jazdy po angielsku otrzymałem poniższą odpowiedź od Eldana e-mailem :/
"Unfortunately you will not be able to rent a car with us or drive in Israel with a license that does not contain English on it.
You could go to your department of vehicles and request an international license."

To jak z tym prawem jazdy? :/

Prócz tego o wynajmie napisali:
"The comprehensive insurance includes the C.D.W, L.D.W and T.P. The insurance doesn’t include the Excess Waiver, which means, that in any case of any damage, there is a deductable up to 2,034 NIS, in accordance to the category and the damage occurred.
You have the possibility to waive the deductible by buying the excess waiver The rate of the excess waiver, depends on the length of the reservation and the category required.
Eldan offers a "No Deductible" Insurance option referred to as "Excess Waiver Insurance". This insurance is optional and is available at an additional daily monetary fee, depending on the car rental group. Rates are available at Eldan pick up branches.
Our branch at king david Jerusalem is open on Friday until 12:45 pm
You are welcome to go on our website and get the rates."
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 25 Maj 2014 21:06 

Bakluk napisał(a):
Odnośnie prawa jazdy po angielsku otrzymałem poniższą odpowiedź od Eldana e-mailem :/
"Unfortunately you will not be able to rent a car with us or drive in Israel with a license that does not contain English on it.
You could go to your department of vehicles and request an international license."

To jak z tym prawem jazdy? :/

To nie jest prawda, że nie możesz jeździć po Izraelu z prawkiem po polsku. Ja dwukrotnie wypożyczałem auto w Budget (w Jerozolimie i Tel Awiwie) na polskie prawo jazdy wydane w 2003 roku (czyli jeszcze "przed unijne") i bez słowa po angielsku, jedynie z francuskim "permis de conduire" i nikt nie robił problemów z wypożyczeniem, ani nie twierdził, że nie można się takim dokumentem legitymować.

#65 PostWysłany: 25 Maj 2014 21:17 

Zbanowany
Cytuj:
To nie jest prawda, że nie możesz jeździć po Izraelu z prawkiem po polsku. Ja dwukrotnie wypożyczałem auto w Budget

Skoro masz doswiadczenie jedynie z Budget, to dlaczego twierdzisz, ze informacja z Eldan nie jest prawda?
Chyba nie zrozumiales angielskiego tekstu - tam nie jest napisane, ze nie mozna z polskim prawem jazdy jezdzic.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 25 Maj 2014 21:32 

HON fly4free
Cytuj:
Chyba nie zrozumiales angielskiego tekstu - tam nie jest napisane, ze nie mozna z polskim prawem jazdy jezdzic.

Tak się składa, że na polskim prawie jazdy nie ma ani śladu po angielsku. Wg tej wskazówki niby nie można by było jeździć (nieprawda, do 90 dni można) ani pożyczać (też nieprawda - pożyczałem w Eldan i miałem wyłącznie polskie prawo jazdy). Ubezpieczenie znoszące całkowicie wkład własny zażyczyłem sobie w chwili pożyczania auta. Wyłączenie opon i podwozia ma na celu powstrzymanie jazd off-road, na które nie pozwala żadna wypożyczalnia.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 25 Maj 2014 21:36 

lukket - dzięki :)
Bakluk - może mógłbyś od razu ich zapytać ile kosztuje taka dzienna opłata znosząca udział własny np. w kategorii auta A,B i C?

Międzynarodowe prawo jazdy z tego co czytałem można sobie zrobić bez większych problemów praktycznie od ręki. Np. w Krakowie opłata to 35zł i termin odbioru do 3 dni. Potrzeba tylko złożyć wniosek, potwierdzenie opłaty i fotki. Tu jest wszystko opisane:
https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=3276& ... proc=KM-20

Tak więc kłopot to żaden, a będziesz miał święty spokój.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 25 Maj 2014 21:48 

Zbanowany
man4business napisał(a):
Cytuj:

Tak się składa, że na polskim prawie jazdy nie ma ani śladu po angielsku. Wg tej wskazówki niby nie można by było jeździć (nieprawda, do 90 dni można) ani pożyczać (też nieprawda - pożyczałem w Eldan i miałem wyłącznie polskie prawo jazdy).

Twoje doswiadczenia nie stanowia zmiany o zm7anie przepisow.

http://www.goisrael.pl/tourism_pol/Tour ... tions.aspx
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 25 Maj 2014 22:05 

HON fly4free
klayton napisał(a):
Twoje doswiadczenia nie stanowia zmiany o zm7anie przepisow.

A jakież to przepisy zacytowałeś? Bo ja parę postów wyżej też zacytowałem "opinię", tyle że z portalu globtroter (żeby nie powiedzieć, że z dziesiątki innych tego typu serwisów). Na przykład tu: http://mojafirma.infor.pl/moto/auto-w-podrozy/przepisy-drogowe-w-europie/281578,Jakie-przepisy-drogowe-obowiazuja-w-Izraelu.html

Co więcej, tak samo twierdzą na forum http://izrael.org.il/ (polecam), a są tam ludzie żyjący w Izraelu. Nie spotkałem nikogo, kto miałby problem z polskim prawem jazdy. Nie twórzcie więc faktów, które nie mają miejsca. Oczywiście jak ktoś chce, niech sobie wyrobi międzynarodowe (zbędny wydatek i fatyga).

No i druga sprawa - w Eldan też wystarczy polskie prawo jazdy.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 25 Maj 2014 22:08 

Zbanowany
Cytuj:
A jakież to przepisy zacytowałeś? 

To informacje od Ministerstwa Turystyki Izraela.
Dla mnie w kwestii przepisow prawa sa bardziej wiarygodne, anizeli relacje i porady turystow.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 25 Maj 2014 22:30 

Loty: 150
Kilometry: 223 498
srebrny
@corey10
Pytanie co prawda nie do mnie, i inna wypożyczalnia, ale będziesz miał przynajmniej mniej więcej przedział kosztów. W Izraelskim Budgecie płaciłem 14USD/ dzień za pełne ubezpeiczenie dla Mazdy 3, w Sixt Shlomo 12,5 za Kię Picanto.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 26 Maj 2014 05:42 

HON fly4free
klayton napisał(a):
To informacje od Ministerstwa Turystyki Izraela.
Dla mnie w kwestii przepisow prawa sa bardziej wiarygodne, anizeli relacje i porady turystow.

Nie zacytowałeś przepisów, tylko porady z pewnego portalu.
Ten portal choć oficjalny, jest miernej jakości (nie mówiąc o niedziałających linkach) i podaje nieścisłą informację.
Nie będę się spierał bo tak jak pisałem, kto chce, niech sobie wyrabia "międzynarodowe" prawo jazdy.
Fakty są takie, że jest to niepotrzebne.
http://en.mot.gov.il/faqs/9-renewingyou ... israel-fdl
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 26 Maj 2014 07:03 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Ja wypożyczałem niecały miesiąc temu na polskie prawo jazdy w Thriffty i nikt problemów nie robił.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 26 Maj 2014 09:51 

A jak miałeś z obsługą w Thriffty? Jaki samochód? Jaki wkład? I czy nie było problemów ze zwrotem? :)
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 26 Maj 2014 10:45 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Obsługa w porządku, zablokowali na karcie 700$ (blokada w tydzień z karty), dostałem Toyotę Aygo, problemów żadnych ze zwrotem nie było, facet tylko pobieżnie obejrzał samochód dookoła i czy zatankowałem do pełna.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 27 Maj 2014 15:02 

Kontynuacja maili z Eldanem.
Napisałem, że słyszałem, że Polacy korzystali z Eldana bez problemu z polskim prawem jazdy.
Dostałem odpowiedź żeby przesłać mailem zdjęcie prawa jazdy.
Przesłałem im no i otrzymałem odpowiedź:
"Unfortunately from what it seems you will not be able to use this license to rent with eldan."
osoba do kontaktu to Liri Carcamo - liri.c@eldan.co.il
Trzykrotnie pytałem też o kwotę opłaty "bez Excesów" i ani słowa odpowiedzi.

Luźny wniosek: Pewnie wszystko da się załatwić na miejscu, choć jest ryzyko, że odejdziemy pieszo :)
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 27 Maj 2014 15:14 

HON fly4free
Cytuj:
Kontynuacja maili z Eldanem (...)

Haha, ludzie, naprawdę popadacie w paranoję! To dla was jest właśnie to międzynarodowe prawo jazdy :lol: wyróbcie je koniecznie!
Ja za 3 tygodnie pożyczam (ponownie) w Eldanie i nie mam zamiaru nic innego im pokazywać niż moje polskie prawo jazdy.
Dodatkowe ubezpieczenie załatwia się na miejscu, w chwili wypożyczenia mówię, że chcę zero excess isurance, dowiaduję się za ile, zgadzam się i po sprawie.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 27 Maj 2014 15:20 

Zbanowany
Cytuj:
Ja za 3 tygodnie pożyczam (ponownie) w Eldanie i nie mam zamiaru nic innego im pokazywać niż moje polskie prawo jazdy.

A jak powiedza NIE?
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 27 Maj 2014 15:25 

HON fly4free
klayton napisał(a):
A jak powiedza NIE?

Jeszcze raz tłumaczę:

- jeśli powiedzą NIE, to będzie to mój problem
- wypożyczałem już i nie powiedzą nie (to ich biznes, żeby mi pożyczyć, a nie odesłać)
- jeśli obawiasz się, że powiedzą NIE - wyrób międzynarodowe prawo jazdy
- ja się nie obawiam i dlatego nie wyrobię tego prawa jazdy
- wnioski należy wyciągnąć samemu i postąpić według własnego uważania
(czytaj: nie mówię, żeby nie wyrabiać, twierdzę, że jest to zbędne; niemniej konsekwencje mojego punktu widzenia ponoszę sam)

Mam nadzieję, że niezależnie od przepisów / opinii / poglądów, wyjaśniłem o co chodzi ;-)
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 27 Maj 2014 15:35 

Zbanowany
Cytuj:
- jeśli powiedzą NIE, to będzie to mój problem

Cytuj:
-ja się nie obawiam i dlatego nie wyrobię tego prawa jazdy

Jasne. Tylko nie wiem, dlaczego sugerujesz innym, ze nie jest potrzebne.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 390 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości