Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Lut 2024 17:15 

Witam
mam taki temat. Znalazłem poprzez google nocleg i zostałem przekierowany na stronę firmową na której można wynająć apartamenty, i można było dokonać rezerwacji. Wpisałem wszystkie dane i opłaciłem nocleg kartą Revolut Visa. Po dokonaniu płatności otrzymałem na maila potwierdzenie rezerwacji. Po kilku dniach napisałem maila zwrotnego o jakieś szczegóły z kim się kontaktować itd. Dostałem zwrotkę, że adres mailowy nie istnieje. Napisałem na drugiego maila i odpowiedzi brak. Wygląda na to, że to jakaś ściema (oferta nadal jest wyszukiwana poprzez google). Nie miałem nigdy wcześniej takiej sytuacji, a noclegi rezerwuję nie tylko przez booking. Czy składać już podanie o chargeback, czy trzeba czekać, aż nie zrealizują usługi?
Podpowie ktoś co w takiej sytuacji zrobić?
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴 Zafunduj sobie prawdziwą egzotykę 😯 Lakszadiwy i Mumbaj za 2882 PLN (z Warszawy) 🌴
Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka Zaskoczyli wszystkich! Pierwsze lotnisko w Polsce ma skaner CT – koniec z wyciąganiem płynów i elektroniki z plecaka
#2 PostWysłany: 05 Lut 2024 17:17 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Może byś podał linka jaki to nocleg, strona?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Lut 2024 17:25 

Podaję stronę:
https://central-apartment-en.eu.lodgeas ... tment.html
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Lut 2024 17:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

IMO to ewidentny scam i dałeś się nabrać
 Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 05 Lut 2024 17:34 
Awatar użytkownika

Loty: 487
Kilometry: 756 115
platynowy
50 EUR przez całą długość kalendarza, za wypasiony 94m2 apartament w centrum stolicy Hiszpanii (dla 5 osób).
Odpowiedz sobie sam czy ta oferta nie jest mocno podejrzana.
Za tyle to w Mołdawii to byłoby realne.

No cóż - jedyna szansa to chargeback z Revoluta.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
Tomasz101 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 05 Lut 2024 17:41 

Jakieś zaćmienie miałem najwidoczniej. Nic będę próbował odzyskać kasę, ale nadziei wielkiej nie mam.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Lut 2024 17:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Zawsze można napisać do jednych z nich, i zgłosić e-przestępstwo

https://www.incibe.es/ciudadania/ayuda/denuncia

Niestety, nie wiem czy można w języku angielskim
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 05 Lut 2024 17:58 
Awatar użytkownika

platynowy
Juz napisz do Revoluta, jak klikniesz na dowolne zdjecie z tej strony i wyszukasz poprzez obrazek to znajdziesz skad zdjecia pokradzione:
http://www.hoo.com.hk/project/ally
https://www.ukhomeimprovement.co.uk/blo ... panelling/

Z innych rzeczy w lazience sa nie europejskie gniazdka, na niektorych zdjeciach widac ogród - budynek jest w kamienicy 8-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
radeom uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 05 Lut 2024 18:01 

HON fly4free
Zeus napisał(a):
Myślę, że z pomocą ChatGPT lub deepl spokojnie można korespondować i po hiszpańsku... ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Lut 2024 18:12 
Awatar użytkownika

HON fly4free
No i wyszukiwarka na całym świecie wyszukuje tylko ten jedyny apartament.
Dla mnie już sam adres strony wzbudziłby wielkie podejrzenie.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#11 PostWysłany: 05 Lut 2024 18:59 

platynowy
Cytuj:
Terms, conditions
A Terms and Conditions agreement acts as a legal contract between you and the user. It's where you maintain your rights to exclude users from your app in the event that they abuse your set out the rules for using your service and note other important details and disclaimers.
Having a Terms and Conditions agreement is completely optional. No laws require you to have one. Not even the super-strict and wide-reaching.
The Terms and Conditions agreement will be uniquely yours. While some are standard and commonly seen in pretty much every Terms and Conditions agreement, it's up to you to set the rules and guidelines that the user must agree to.
Terms and Conditions agreements are also known as Terms of Service or Terms of Use agreements. These terms are practically speaking. More rarely, it may be called something.

https://central-apartment-en.eu.lodgeas ... adrid.html

Jeszcze taka ciekawostka: https://eveninsight.com/safety-checker/ ... easite.com Lata doktryny "sprawdź czy jest kłódeczka przy adresie w przeglądarce".... :cry: ciekawe czy niedługo AI będzie w stanie lepiej to ocenić.

@brachol zgłoś chargeback w Revolut. Powinno zadziałać, szczególnie że nie minęło dużo czasu od daty transakcji.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#12 PostWysłany: 05 Lut 2024 20:45 
Awatar użytkownika

srebrny
No i sugerowałbym w pierwszej kolejności blokować sobie kartę w Revo użytą do tej rezerwacji, bo skoro płaciłeś kartą na stronie bez SSL'a to wiadomo że dane poszły i w tym przypadku spora szansa, że zostaną użyte dalej/gdzie indziej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 05 Lut 2024 20:57 

złoty
Zeus napisał(a):
Zawsze można napisać do jednych z nich, i zgłosić e-przestępstwo

https://www.incibe.es/ciudadania/ayuda/denuncia

Zwykłe zawracanie pupy przez kogoś kto przez mega oszczędności wyłączył myślenie

Kontakt czy zgłoszenie strony Google z żądaniem zablokowania strony/oferty czy ofert tych oszustów
A zapłacił kartą i kasę odzyska, a najważniejsze na teraz to blokada karty.

Tyle
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość