Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 21 Wrz 2014 18:49 
Awatar użytkownika

niebieski
bacha70 napisał(a):
Jak ze "spaniem" na lotnisku w Luton? Przylot ok. 24 więc trzeba przeczekać jakoś do rana.
Zobacz sobie co piszą o Luton na http://www.sleepinginairports.net ;)
 Profil Relacje PM off  

Odwiedź Grecję w trakcie wiosny 😍 Saloniki z weekendem (✈️+🏨) za 852 PLN Odwiedź Grecję w trakcie wiosny 😍 Saloniki z weekendem (✈️+🏨) za 852 PLN
Tanie loty (z bagażem) do Seattle z 2 miast od 1657 PLN Tanie loty (z bagażem) do Seattle z 2 miast od 1657 PLN
#82 PostWysłany: 06 Paź 2014 09:24 

Kochani, podpowiedzcie jak według Was wygląda mój plan wycieczki jednodniowej. Czy cisnąć na piechotę czy jednak gdzieś metro wsadzić? Jesteśmy sprawnymi piechurami, nie jęczymy i potrafimy zacisnąć pośladki ;)

Lądujemy na Luton o 7.35, zakładam, że na Victorii będziemy przed 10 rano. Wylatujemy o 20.30, na 16.20 zamówiłam busa, przestraszona wizjami korku (koleżanka ostatnio utknęła i nie zdążyła na samolot, my sobie na to pozwolić nie możemy :( )

1. Z Victorii udajemy się pod Pałac Buckingham
2. Pałac > przez Park St. James > Downing Street
3. Downing Street > zobaczyć z zewnątrz Westminster Abbey
4. Westminster > Big Ben
5. Big Ben > London Eye (tu odpoczynek, przejażdżka kołem)
6. London Eye > Tower Bridge (na piechotę czy metrem?)
7. Tower Bridge > Oxford Street (metrem)
8. Oxford Street > SOHO oraz China Town (tu obiad)
9. China Town > Victoria, powrót na lotnisko o 16.20

Pytania:
- damy radę, czy jednak czasu za mało?
- na którą godzinę zamówić London Eye, myślałam o 12.30, czy 2,5 godziny wystarczą, żeby przejść przez pierwsze 5 punktów?
- czy znacie jakieś miejsce na naszej mapie, gdzie serwują pyszne fish&chips - najlepiej wielkie porcje, żeby mąż się najadł? ;)
- jaki bilet kupić, jeżeli jest nas dwoje ze wspólnym budżetem, chcemy jak najtaniej i przejedziemy 2 razy metrem lub 3 (może z China Town na Victorię metrem dodatkowo)

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi :)
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 06 Paź 2014 09:40 

niebieski
Wiele Ci nie pomogę, bo też nie mam za dużo doświadczenia , ale byłam teraz w czwartek 2.10 na jednodniówce i - aby oszczędzić czas - dużo poruszałam się metrem. Do Tower jest najlepiej metrem, bo to jednak kawałek a przy napiętym planie każda chwila się liczy. Ja kupiłam bilet jednodniowy na wszystko ( off peak czyli po 9.30) i płaciłam 8.90. Dało mi to komfort, że nie musiałam już się przejmować kosztami przesiadek i dużo jeździłam metrem. Miłego pobytu :)
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 06 Paź 2014 09:55 

asiasz napisał(a):
Wiele Ci nie pomogę, bo też nie mam za dużo doświadczenia , ale byłam teraz w czwartek 2.10 na jednodniówce i - aby oszczędzić czas - dużo poruszałam się metrem. Do Tower jest najlepiej metrem, bo to jednak kawałek a przy napiętym planie każda chwila się liczy. Ja kupiłam bilet jednodniowy na wszystko ( off peak czyli po 9.30) i płaciłam 8.90. Dało mi to komfort, że nie musiałam już się przejmować kosztami przesiadek i dużo jeździłam metrem. Miłego pobytu :)

A gdzie się kupuje taki bilet i jak on dokładnie się nazywa?

Widzę, że przegapiłam Twierdzę Tower, żeby na nią rzucić okiem z zewnątrz oraz to, że pod słynne drzwi na Downing Street sobie nie podejdę, bo ulica jest zamknięta :(
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 06 Paź 2014 10:00 

yoyoga napisał(a):

A może tramwajem wodnym Thames Clippers (z London Eye do Tower Millennium)? Wychodzi drożej niż metro (GBP 6.80/ os.), ale można zobaczyć miasto od strony rzeki (w tym Tower) i odetchnąć od tłumów. Więcej info znajdziesz tu: http://www.thamesclippers.com/

yoyoga napisał(a):

Przed 16:00 możecie tez pokusić się o przejazd autobusem 25 z tego przystanku: http://tfl.gov.uk/bus/stop/490012755W/s ... ?lineId=25 .

Przybliżone czasy przejazdów i spacerów możecie - z wyprzedzeniem czy na bieżąco - sprawdzić na http://tfl.gov.uk/ .
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 06 Paź 2014 10:04 

Kara napisał(a):
yoyoga napisał(a):

A może tramwajem wodnym Thames Clippers (z London Eye do Tower Millennium)? Wychodzi drożej niż metro (GBP 6.80/ os.), ale można zobaczyć miasto od strony rzeki (w tym Tower) i odetchnąć od tłumów. Więcej info znajdziesz tu: http://www.thamesclippers.com/

yoyoga napisał(a):

Przed 16:00 możecie tez pokusić się o przejazd autobusem 25 z tego przystanku: http://tfl.gov.uk/bus/stop/490012755W/s ... ?lineId=25 .

Przybliżone czasy przejazdów i spacerów możecie - z wyprzedzeniem czy na bieżąco - sprawdzić na http://tfl.gov.uk/ .

Oj, tramwaj wodny nie dla mnie, nie zniesie tego mój żołądek i psychika ;)
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 06 Paź 2014 10:08 

niebieski
Chyba mi zjadło odpowiedź :-) Bilet w kasie metra, przed bramkami, "day travelcard" się to cudo nazywa. Tower też jest super do zwiedzenia wewnątrz ( szczególnie królewskie klejnoty koronne), ale cena biletu jest straszna :22 funty :? . Dla mnie:warto, ale dla innych jest to dyskusyjne...
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 06 Paź 2014 10:26 

Rozumiem. Pozwolę sobie dodać tylko dla innych czytających, że to szybkie katamarany z klimatyzowanymi kabinami na ok. 100 osób, a nie jakieś małe łódeczki.

Świetną fish & chips - oraz street food z innych krajów świata - znajdziecie tu: http://boroughmarket.org.uk/

W China Town polecam Plum Valley albo Leong's Legend. Warto sprawdzić oferty na http://www.opentable.co.uk/.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 04 Lis 2014 21:53 

No listek kupiony na 24/25 stycznia ze Stansted. EasyBus za 4.5 funta w dwie strony, takze z tego co czytam po taniosci
Daje temat do ulubionych ;]
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 20 Lis 2014 12:41 

Witam,
wczoraj byliśmy na jednodniówce. Skorzystaliśmy z planu zwiedzania xandy90x z lekkimi modyfikacjami.
Wyjechaliśmy 8.20 easybusem z luton i przed 10 byliśmy na Victorii. Powrót mieliśmy o 17.43 spod Marble Arch. Na początku byłem przerażony korkiem ale finalnie dojechaliśmy na lotnisko na czas, na 19.10. Lot o 20.30 więc czasu starczyło.
Naszą trasę załączam w linku:
trasa po londynie
Przebyliśmy całą trasę pieszo, na spokojnie. Jedyną zmianą było to, że od London Eye do Tower Bridge szliśmy nabrzeżem a nie ulicami, trochę dalej ale bez świateł więc szybciej. Widoki też ładniejsze. Niestety nie znaleźliśmy żadnej budy z fish&chips przy tower bridge, same knajpy z rybą w cenie od 12 funtów. Rybę kupiliśmy na wynos chwilę przed Trafalgar Square (knajpa po prawej, głównie z falafelem i jakimiś pizzerinkami) i tam na powietrzu ją zjedliśmy. 7,5 za sztukę to chyba najlepsza cena jaką widzieliśmy po drodze.
Z Picadilly poszliśmy w kierunku Oxford Street, są już pełne świąteczne ozdoby tak na ulicach jak i na wystawach, bosko to wyglądało zwłaszcza po zmroku. Byliśmy ok. 16 przy Primarku przy Marble Arch i mieliśmy dość czasu na zrealizowanie planowanych zakupów. Ja znałem swoje primarkowe rozmiary więc tylko wrzucałem rzeczy do koszyka więc żona miała więcej czasu na swoje zakupy.
Będąc pierwszy raz musicie poświęcić więcej czasu na ten sklep czy inny. Kolejki do kasy praktycznie nie było ale jak ktoś chce skorzystać z przymierzalni to musi odczekać swoje.

Jak są jakieś pytania to piszcie. Mam nadzieję, że pomogłem :)
 Profil Relacje PM off
Marianna777 lubi ten post.

#91 PostWysłany: 30 Gru 2014 12:28 

Witam,
Troche odswieze temat:) 20 stycznia wybieram sie PIERWSZY RAZ ;) na jednodniowke do Londynu. o 7:30 ladujemy w Luton i moje pytanie brzmi na ktora najlepiej zarezerwowac sobie busa? Slyszalam ze jest jeszcze kontrola paszportowa ktora trwa roznie... stad pytanie ktora godzina wg was jest rozsadna do zarezerwowania busa 8:05 czy 8:30? i powrot 17 ze stacji Victoria (wylot 20:40) bedzie ok?
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 30 Gru 2014 12:48 

Loty: 55
Kilometry: 66 321
W tym wątku znajdziesz więcej informacji na temat, który Cię interesuje z-do-centrum-miasta,1273,247
Ja osobiście byłam na jednodniówce w Londynie w listopadzie i busa z Luton rezerwowałam na 8.05 a z Victorii na lotnisko na 17.30. Rano autobus nie przyjechał o czasie ale jakieś 15 minut po planowanej godzinie odjazdu podjechały od razu dwa. Co do kontroli paszportowej to warto wziąć paszport, jeżeli masz biometryczny, wtedy jest sprawniej ale z tego co widziałam i przy okienkach w miarę sprawnie to szło. Co do powrotu o 17.30, to było ok - był korek po drodze ale ostatecznie autobus przyjechał na lotnisko z (tylko) 15 minutowym opóźnieniem. Zdążyliśmy jeszcze poszwendać się po sklepie wolnocłowym, także spoko. Natomiast czytając o przygodach innych forumowiczów z Easybusem może warto zastanowić się nad wcześniejszym powrotem, żeby zminimalizować stres. Niby jest opcja, że można jechać autobusem do godziny przed/po zarezerwowanej ale nas kierowca wcześniejszego Easybusa nie chciał zabrać. Miłej wycieczki.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 30 Gru 2014 12:59 

Marianno dziekuje za odp:) Paszportu nie posiadam, tylko dowod wiec pewnie dluzej to bedzie trwalo. Po namysle zarezerwowalam 8:20 z lotniska a powrot bedzie chyba ze stacji marble Arch o 16:53.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 10 Lut 2015 17:24 

Witam. W niedzielę rano wróciłem ze swojej pierwszej "jednodniówki". Lot do Londynu na Stansted mieliśmy o 10:15 z Bydgoszczy w sobotę, przez spóźnienie wystartowaliśmy o 11:10. Na lotnisku bardzo mile zaskoczyło mnie podziemna kolej która wiozła pasażerów do odprawy. Z dowodem osobistym w kolejce postaliśmy z 25 minut, a jak ktoś ma paszport biometryczny to polecam wziąć, odprawa zajmie Wam wtedy jakieś 3 minuty. Byłem świadkiem jak grupa ok. 50 osób w kilka minut przeszła przez tę bramkę. Zaraz przy wyjściu z lotniska jest okienko National Express, bilet w jedną stronę to 12funów, polecam wziąć darmową mapkę, przyda się na 100% :) na Victorii byliśmy około 14:00 przez korki, tam kupiliśmy bilety na powrót na 1:00. Zwiedzanie zaczęliśmy od Buckingam Palace i Ogrodów Elki, następnie Big Ben i Parlament. Poźniej London Eye, trochę się rozczarowaliśmy jak zovaczyliśmy dwie rzeczy: kolejki i cenę. W kolejce trzeba było odstać ponad dwie godziny i zapłacić 20 funów - odpuściliśmy. Następnie udaliśmy się w stronę London Bridge wzdłuż Tamizy, polecam się cieplej ubrać bo od rzeki naprawde targa i wieje, ale można zaoszczędzić czas na nie przechodzeniu przez pasy itd. Mieliśmy chęć na fish and chips ale gorące donaty (20sztuk za 4funty) wygrały. London Bridge to moje kolejne rozczarowanie, wydawało się większe na zdjęciach i nie zrobiło na mnie wrażenia, ale jak kto woli oczywiście. Przed mostem mieliśmy piękny widok na City i ogromne wieżowce, które cieszyły moje oczy (szczególnie ten w kształcie ogóra). Stamtąd rzut beretem do katerdy św.Pawła (?) bardzo ładna budowla, polecam zobaczyć, tam jakieś śmieciowe jedzenie zeby zapełnić brzuchy i szukanie autobusu na Oxford Street. Na St.Paul's Station kupiliśmy bilety za 5 funtów na metra i autobusy, jednodniowe, wsiedliśmy w numer 25 (Totenham coś tam) i główny cel wycieczki dla mojej dziewczyny - PRIMARK. Tam bite trzy godziny zmulania, ale jeśli chodzi o Panów to obok jest typowo angielski bar gdzie można jakoś zabić ten czas przy piwie i meczu rugby :D Po zakupach życia mojej dziewczyny czas na Piccadilly Circus, to już na piechotkę jakieś 10 minut ładną ulicą z salonami mody jakichś tam projektantów. To by było na tyle ze zwiedzania. Autobus na Vitoria Coach Station bylismy już o 22;30. Wizja czekania do 1:00 nie bardzo nas podbudowała, ale jak widziałem, że w 3/4 puste autobusy odjeżdżają na lotnisko postanowiłem zagadać do kierowcy, który jak większość swojej karnacji nie zawdzięcza regularnym podróżom na Majorkę, czy zabierze nas wcześniej. Nie było żadnego problemu i na lotnisku byliśmy już o 00:30. Tam spanko, o 4 otworzyli bramy do odpraw, wszystkich pobudzili i 6:35 wylecieliśmy z powrotem do Bydgoszczy. Serdecznie dziękuję założycielowi tego tematu za mapkę i opis wycieczki, bez Ciebie było by trudniej :) Nasz następny cel to Paryż, odezwę się jak coś!
Image
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 24 Kwi 2015 22:02 

A może ktoś chętny na taki wypad z Berlina do Londynu? Podam jak było u mnie.
Wylot był Ryanair z Schonefeld koło 10 a na Stansted koło 10:30 na ich czas.
Środek tygodnia. Bilety kupowane tydzień przed i 53 Euro z wybranymi miejscami.
W Berlinie kontrola trwała z pół godziny a w Londynie kilka minut bo warto iść szybko i wyprzedzać ludzi.
Z Stansted do Liverpool Street pociągiem tam i powrót za 24 Funty (bilet przez neta).
Dzienny na metro 12 Funtów i pierwszy punkt to stacja Tower Hill i most londyński.
Dalej obok jest przystań i podróż statkiem City Cruises pół godziny za 10 Funtów do Westminster.
Tam wiadomo co London Eye (nie iść tam bo za mało czasu) i Big Ben. Następnie 15 minut pieszo do Buckingham Palace.
A z tego miejsca też pieszo 15 minut przez park St James's do ulicy Charing Cross obok Trafalger Studios.
Tutaj w autobus turystyczny Original Tour (Green Loop Line) za 8 Funtów godzinna podróż po centrum.
Potem wysiadać koło metra Leicester Square i jak już po 16 to wracać metrem na Liverpool Street.
Stamtąd kolej Stansted Express 47 minut na lotnisko. Samolot Ryanair był przed 19 a w Berlinie 21:30.
Dobrze w necie zamówić ze strony lotniska bilet Fast Track 3,5 Funta to wchodzi się bez kolejki do kontroli.
I tak wyglądał dzień w Londynie z mojej strony. Trochę trzeba przebierać nogami i za długo przy atrakcjach nie stać.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości