Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 28 Lut 2014 15:40 
Awatar użytkownika

Loty: 292
Kilometry: 334 644
złoty
Oysterka wcale nie jest skomplikowana. Placisz przy kasie depozyt + wartosc zaladowania a wieczorem odbierasz to co zostalo + depozyt. Zdecydowanie warto sie przelamac i to zrobic bo sie oplaca. Za zaoszczedzone pieniadze lepiej sobie kupic jakies fajne piwo.
Poza tym przy jednodniowej wycieczce warto pomyslec czy w ogole trzeba korzystac z metra. Po przyjezdzie na Victorie wszystkie glowne atrakcje sa w zasiegu spaceru. Chyba ze planujesz zwiedzac muzea to wtedy kazda minuta jest cenna i warto podjechac metrem.
 Profil Relacje PM off  

Odwiedź Grecję w trakcie wiosny 😍 Saloniki z weekendem (✈️+🏨) za 852 PLN Odwiedź Grecję w trakcie wiosny 😍 Saloniki z weekendem (✈️+🏨) za 852 PLN
Tanie loty (z bagażem) do Seattle z 2 miast od 1657 PLN Tanie loty (z bagażem) do Seattle z 2 miast od 1657 PLN
#22 PostWysłany: 28 Lut 2014 16:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Poza tym istnieje szansa, że Londyn Ci się spodoba i będziesz tam co jakiś czas wracał. Wtedy Oyster bardzo się przydaje - wiem to z własnego doświadczenia.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 28 Lut 2014 16:35 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 377 901
niebieski
Kiew,owszem najtańszy jednodniowy bilet (travelcard) kosztuje 8,90£,ale do godziny 09:30. Potem jest już tańszy-jego koszt na strefy 1 i 2 to 7,30£,jeśli dobrze pamiętam.

#24 PostWysłany: 28 Lut 2014 16:43 
Awatar użytkownika

niebieski
@Tulsa: aktualne ceny: http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/ ... n-2014.pdf
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 28 Lut 2014 17:10 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
niebieski
Poza tym na Oysterce da radę zrobić mały debet nawet
Jak masz na koncie np. 3 funty i przelecisz przez 1-wszą strefę to będziesz miał -1,70 GBP
Oczywiście prędzej czy później i tak będziesz musiał to uzupełnić ale przy awaryjnych sytuacjach się przydaje

#26 PostWysłany: 28 Lut 2014 18:17 

Jak można zaoszczędzić na Oyster Card, kiedy planuje się jednodniówkę. Po porannym przylocie do centrum i tak pewnie nie dotrzemy wcześniej niż 9.30 (a jeśli, to można chwilę pokręcic się po okolicy), a wtedy jednodniowy bilet kosztuje ok. 7 £. Po co więc bawić się w depozyty?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 28 Lut 2014 18:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Czasem nie wiem czy udzielając się i próbując pomagać zadajecie sobie choć trochę trud, aby sprawdzić czy od waszej ostatniej wizyty coś się nie zmieniło. Jeśli nie to warto zacząć, bo w ciągu kilku postów już druga osoba podaje błędne informacje!

Dosłownie 2 posty wyżej wrzuciłem aktualny cennik biletów i najtańsze travelcard kosztuje £8,90, a nie ok. 7. £7 kosztuje całodniowy z OysterCard. A depozyt to żaden dramat, łatwo go zwrócić, a nawet jak nie ma czasu to
a) może się przydać, Londyn to miejsce gdzie dużo się dzieje, a loty niedrogie więc warto czasem polecieć
b) można sprzedać na forum po powrocie (jest odpowiedni temat tutaj).

A 2 funty można lepiej spożytkować. A jak ktoś się faktycznie ograniczy do 2-3 przejazdów w ciągu dnia to oszczędność jest jeszcze większa.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 15 Maj 2014 15:46 

Witam,
udało mi się kupić mój pierwszy bilet na samolot i jest to właśnie Londyn na 1 dzień. Teraz nasuwa mi się mnóstwo pytań. Mam nadzieję, że ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc :-) Otóż wykupiłem bilet razem z transportem do centrum, bilet na transport miał się pojawić wkrótce, ale nie później niż 3 dni przed wylotem. Jest już prawie tydzień przed wylotem, a ciągle pojawia się informacja, że bilet nie jest jeszcze przygotowany, ale jakby nie było go 2 dni przed to należy się z nimi skontaktować. Zawsze to trwa tak długo? Poza tym jak będę się już wybierał na lotnisko, to czy potrzebuję czegoś do wylotu poza dowodem i kartą pokładową (mam mały bagaż). Czy musi być rezerwacja biletu? A jeśli chodzi o sam Londyn to czy są jakieś promocje na wejścia np. do muzeum figur woskowych czy London Eye?
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 15 Maj 2014 16:20 

Co do transportu z lotniska to chyba nikt Ci nie pomoże jeśli nie podasz więcej szczegółów, od kogo kupiłeś, z jakiego lotniska itp.
Do Londynu potrzebujesz paszport, dowód nie wystarczy.
Co do atrakcji to są bilety łączone, które mają jakieś rabaty.
 PM off  

#30 PostWysłany: 15 Maj 2014 16:25 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
niebieski
Anonymous napisał(a):

Nie wprowadzaj w blad!
Dowod osobisty jak najbardziej wystarczy ;-)

a tu troche informacji na temat promocji "2 for 1"-> http://www.daysoutguide.co.uk/2for1-london

Ostatnio edytowany przez muguete, 15 Maj 2014 16:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 15 Maj 2014 16:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):

Byłeś w Londynie w ostatniej dziesięciolatce?
Dowód lub paszport.

PRZEPISY WJAZDOWE
Obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europejskiej/Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Dokumentem podróży uprawniającym do bezwizowego wjazdu i pobytu (niezależnie od jego celu) na terytorium Wielkiej Brytanii jest ważny paszport lub dowód osobisty. Przed wyjazdem należy się upewnić, czy dokument jest w wystarczająco dobrym stanie technicznym i pozwala na stwierdzenie tożsamości (szczególną uwagę należy zwrócić na aktualność zdjęcia).

wysłane z taptaka
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 15 Maj 2014 16:41 

Dziękuję za odpowiedzi, a bilet na transport kupiłem przez wizzair, który współpracuje z National Express.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 15 Maj 2014 17:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Robertm napisał(a):
A jeśli chodzi o sam Londyn to czy są jakieś promocje na wejścia np. do muzeum figur woskowych czy London Eye?
A może coś za free - np Natural Museum, Victoria & Albert Museum, British Museum, Tate Modern, National Gallery?
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 15 Maj 2014 17:47 

i na lotnisku do kontroli paszportowej idzie się z dowodem? to przyznam, że jestem w szoku :)
 PM off  

#35 PostWysłany: 15 Maj 2014 17:59 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Wielka Brytania- wystarczy oczywiście tylko dowód osobisty, może mylisz z faktem, że brytyjczycy i np. jeszcze Irlandia pomimo członkostwa w UE nie należą do tzw. strefy z Schengen tzn. nie mają zniesionych kontroli granicznych na swoich granicach w tym lądowych, morskich itp.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 15 Maj 2014 18:21 

badz tez idzie sie z paszportem biometrycznym i unika sie kolejek do celnika, wkalda sie paszport do maszyny ktora po polsku nas powituje i wpuszcza do kraju ;) obsluga jak automatu do coli i w wiekszosci przyapdkow da sie przejsc 2,3 razy szybciej
 PM off  

#37 PostWysłany: 15 Maj 2014 18:37 
Awatar użytkownika

niebieski
[quote="Robertm"A jeśli chodzi o sam Londyn to czy są jakieś promocje na wejścia np. do muzeum figur woskowych czy London Eye?[/quote]

Jeśli jedziesz na jeden dzień do Londynu i to Twój pierwszy raz w Londynie to nie zawracałbym sobie głowy jakimś muzeum figur woskowych, to jest naprawdę dość przeciętna atrakcja jak na to miasto ( i to nie tylko w mojej opinii, na tripadvisorze ma 279 miejsce z 1054 atrakcji w Londynie). British Museum, National Gallery, Tate Modern. To masz za darmo a to jest absolutny europejski top jeśli chodzi o muzea (moim zdaniem każde o klasę lepsze niż tak wysławiany Luwr). Zresztą i tak nie będziesz miał bardzo dużo czasu. Jeśli chcesz zaliczyć najbardziej znane punkty miasta to samego chodzenia wyjdzie Ci na pół dnie lekko licząc

Promocje na London Eye rzadko się trafiają (chętnych im nie brakuje), jak chcesz to musisz poszukać po ichnich gruponach. London Eye też by nie było na szczycie mojej listy, a jak już to po zmierzchu, wtedy jest naprawdę ładnie.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 15 Maj 2014 18:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
badz tez idzie sie z paszportem biometrycznym i unika sie kolejek do celnika, wkalda sie paszport do maszyny ktora po polsku nas powituje i wpuszcza do kraju ;) obsluga jak automatu do coli
A nawet prostsze, bo nie trzeba wrzucać pieniędzy ;)
Anonymous napisał(a):
i w wiekszosci przyapdkow da sie przejsc 2,3 razy szybciej
Jeśli się o tym wie / przeczyta znaki o tym informujące. Widywałem osoby z nowymi paszportami idące tam gdzie większość. Ale można przez to szybciej opuścić lotnisko.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 15 Maj 2014 18:53 

@ kiew dzięki za sugestie. Myślę, że masz rację. Trochę mało czasu jak na takie szaleństwa i jak na pierwszy raz, to będę miał dosyć do zobaczenia. A jeszcze mnie ciekawi co to jest za odprawa po przylocie. Zawsze myślałem, że jest tylko przed odlotem.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 15 Maj 2014 18:57 

Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
niebieski
Robertm napisał(a):
@ kiew dzięki za sugestie. Myślę, że masz rację. Trochę mało czasu jak na takie szaleństwa i jak na pierwszy raz, to będę miał dosyć do zobaczenia. A jeszcze mnie ciekawi co to jest za odprawa po przylocie. Zawsze myślałem, że jest tylko przed odlotem.

Chodzi o odprawę polegająca na kontroli dokumentów upowazniajacych do wjazdu do danego kraju

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości