Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2176 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 109  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 28 Wrz 2011 23:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli płacisz kartą (nieważne jaką), musisz podać wszystkie jej dane w momencie rezerwacji, będzie ona poddana autoryzacji przez odp. serwisy finansowe i dopiero po udanej autoryzacji i blokadzie środków na karcie rezerwacja będzie potwierdzona.
Nie ma możliwości rezerwacji z opóźnioną płatnością kartą, bo istotą działania takiej płatności jest jej natychmiastowość i pewna prowizja dla instytucji bankowych.
Duże linie lotnicze i ich pośrednicy z reguły nie umożliwiają rezerwacji, które można by zapłacić później - nawet przy przelewie bankowym wymagają natychmiastowej wpłaty, dodając krótki czas na realizację operacji przez banki (do kilku dni). Oczywiście tu może udać się zapłacić 2-3 dni później, przy płatności kartą nic z tego.

Co innego niektóre serwisy pośredniczące w noclegach, np. booking.com - tam kolekcjonowane są dane karty płatniczej i przekazywane do wiadomości hotelu - ten może wtedy sprawdzić naszą wiarygodność, obciążając kartę, ale w większości przypadków zapłacimy po prostu dopiero będąc na miejscu.
Choć i wtedy pełne dane karty trzeba posiadać.
 Profil Relacje PM off  

Fascynująca stolica Mołdawii na przedłużony weekend 🤩 Loty z Warszawy i 4⭐️ aparthotel ze śniadaniami za 509 PLN 😮 Fascynująca stolica Mołdawii na przedłużony weekend 🤩 Loty z Warszawy i 4⭐️ aparthotel ze śniadaniami za 509 PLN 😮
Wiosenny relaks na słonecznym Cyprze 🏝 Loty do Pafos i 4* hotel ze śniadaniami za 877 PLN ☀️ Wiosenny relaks na słonecznym Cyprze 🏝 Loty do Pafos i 4* hotel ze śniadaniami za 877 PLN ☀️
#102 PostWysłany: 29 Wrz 2011 08:32 

Dziękuję za odpowiedź jobi :)

Ostatnio edytowany przez mc2, 29 Wrz 2011 08:34, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 29 Wrz 2011 08:41 
Awatar użytkownika

niebieski
hugo1211 napisał(a):
http://www.ryanair.com/en/news/ryanair-launches-branded-prepaid-mastercard. Pod tym linkiem znalazłem informację, że ryanair wydaje swoją kartę płatniczą która zwalnia z "opłaty za płatność". Słabo znam angielski, ale jest tam chyba napisane, że nasze karty mastercard prepaid (f4f) stracą swją "moc" unikania dodatkowej opłaty. Bardzo proszę o zweryfikowanie tej wiadomości osoby, które lepiej znają angielski. Sorki, że umieściłem to w temacie o wizzair.

1. to nie ten temat jak Sam zauważyłeś :D co ma W6 do Francy ?
2. http://www.fly4free.pl/karta-fly4free-p ... -ryanaira/
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 30 Wrz 2011 11:49 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
od 1 października zmienił się cennik opłat i prowizji karty https://www.citibankonline.pl/retail/fi ... e_toip.pdf

dwie pierwsze odnotowane zmiany to:
1. Opłata roczna 96 pln za drugi rok karty (8zł miesięcznie), bo tak będą naliczać
2. Opłata za Wyciąg w wersji papierowej (opłata dotyczy Kart Kredytowych wydanych po 1/10/2011) - 5 zł miesięcznie
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 30 Wrz 2011 11:53 

sylwia_pl napisał(a):
od 1 października zmienił się cennik opłat i prowizji karty https://www.citibankonline.pl/retail/fi ... e_toip.pdf

dwie pierwsze odnotowane zmiany to:
1. Opłata roczna 96 pln za drugi rok karty (8zł miesięcznie), bo tak będą naliczać
2. Opłata za Wyciąg w wersji papierowej (opłata dotyczy Kart Kredytowych wydanych po 1/10/2011) - 5 zł miesięcznie

No dobra, a jak to wygląda dla osób już posiadających karty Wizz?
Opłata za pierwszy rok już została naliczona (5zł), mam nadzieje, ze dopiero od kolejnego roku zacznie się ta miesięczna opłata 8 zl

#106 PostWysłany: 30 Wrz 2011 12:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Uff, trochę rozbój w biały dzień z tymi nowymi opłatami.
Z tego, co rozumiem, to zamiast 80 zł rocznie będzie 10 zł opłaty miesięcznej (8 zł + 2 zł za wbudowany nośnik zbliżeniowy).
Za przelew i gotówkę z karty 4% min. 10 zł (było 3% min.9 zł), za Cityalerts 6 zł (było 5).
Dużo tych podwyżek jak na dopiero co wydaną kartę - cóż, ot cały City Bank.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 30 Wrz 2011 12:28 
Awatar użytkownika

srebrny
Rafiki23 napisał(a):
No dobra, a jak to wygląda dla osób już posiadających karty Wizz?
Opłata za pierwszy rok już została naliczona (5zł), mam nadzieje, ze dopiero od kolejnego roku zacznie się ta miesięczna opłata 8 zl

"Opłata roczna 96 pln za drugi rok karty", czyli pierwszego nie zmieniają :)
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 30 Wrz 2011 13:55 

Pierwszy też zmieniają, ale jeśli ktoś już zapłacił 5zł za cały rok to nie mogą mu nagle wprowadzić opłat miesięcznych. Dopiero od drugiego roku użytkowania. Ja dostałem kartę 27 września więc mam nadzieję, że załapałem się na 5zł za rok. W zasadzie to nie wyobrażam sobie innej możliwości.

#109 PostWysłany: 30 Wrz 2011 13:58 

No niestety, Citi ostatnio mocno podnosi opłaty. Ja mam kartę u nich kartę kredytową od kilku lat i póki co opłaty rocznej nie płaciłem. Zwolnili mnie w zamian za założenie u nich też konta i comiesięczne przelewy. Inna sprawa że ostatnio wprowadzili opłatę miesięczną za kartę debetową do tego konta wobec czego ją zlikwidowałem i zostało mi "gołe" konto. I teraz to konto to taka fikcja, tylko po to żeby uniknąć ww. opłaty za kredytówkę.

Generalnie w Citi jak się jest "wartościowym" klientem (tzn. aktywnie korzysta się z karty) to można wynegocjować trochę lepsze niż cennikowe warunki. A jak tylko każą mi płacić opłatę roczną to odejdę od nich bez żalu (tylko najpierw muszę zużyć nagromadzone tam mile miles&more :)

#110 PostWysłany: 30 Wrz 2011 14:36 
Awatar użytkownika

srebrny
mnie wkurza takie 'negocjowanie' opłaty rocznej jak się nie zna warunków

mój bank (oczywiście inni niż Citi), gdzie mam kartę kredytową, mówi jasno: wydam rocznie z karty kwotę X... zwolnią mnie z połowy opłaty, wydam Y, zwolnią mnie z całej. I mam to jasno napisane w regulaminie, a nie że muszę zgadywać czy już przekroczyłam jakiś próg i błagać panią na infolinii, żeby mi coś znegocjowała... nie lubię takich klimatów
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 30 Wrz 2011 15:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Citi ostatnio ostro podnosi opłaty, dopiero co wprowadzili opłatę za kartę przy koncie osobistym a teraz tutaj wałek.
Z tamtej karty zrezygnowałem, z tej też zrezygnuję jak nie będzie się to opłacać.

Zawsze będzie można liczyć na pomoc kogoś z forum.

#112 PostWysłany: 30 Wrz 2011 16:02 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
Cytuj:
mój bank (oczywiście inni niż Citi), gdzie mam kartę kredytową, mówi jasno: wydam rocznie z karty kwotę X... zwolnią mnie z połowy opłaty, wydam Y, zwolnią mnie z całej. I mam to jasno napisane w regulaminie, a nie że muszę zgadywać czy już przekroczyłam jakiś próg i błagać panią na infolinii, żeby mi coś znegocjowała... nie lubię takich klimatów

Jeśli już się coś z nimi wynegocjuje, to wówczas podają na wyciągu ile musimy wydać, ile już mamy za i ile przed sobą. A dzięki opcji negocjacji mamy możliwość lepszych uzyskania lepszych warunków niż standardowe w wielu innych bankach (które w wielu przypadkach są raczej niezbyt chętne do zmian ogólnych wytycznych, które mają być takie same dla wszystkich i koniec.

Nie, żebym bronił tu Citi, bo wiele muszą rzeczywiście poprawić, ale trzeba im przyznać, że są w tych kwestiach dość elastyczni i sporo można u nich "ugrać".

#113 PostWysłany: 30 Wrz 2011 19:04 

Witam, mój pierwszy post ;)

Właśnie dzwoniłem na infolinię Citi w sprawie przelania moich punktów na konto w Wizz Air. Okazuje się, że to jakiś czeski film; "wyższa szkoła jazdy". Pani konsultant nie wiedziała prawie nic na ten temat, próbowała mnie spławić ale się nie dałem.

Kartę mam od ok. 15-20 września, więc nie otrzymałem jeszcze wyciągu. Informacje, jakie udało mi się wyciągnąć to fakt, że mój wyciąg wygenerował się 23 (tydzień temu) i z niecierpliwością na niego oczekuję. Jestem ciekaw, czy będzie na nim info o punktach, bo wydałem kilka tysięcy złotych na karcie Citi.
Konto w Wizz Air założyłem na kilka miesięcy przed otrzymaniem karty kredytowej i obecnie widnieje na nim 0 EUR. Zapytałem więc czy mogę poprosić o przelanie tych punktów. Konsultant zapytała, czy otrzymałem maila z Wizz Air odnośnie otwarcia mojego konta, połączonego z kartę Wizz Air. Maila takiego nie otrzymałem, a jak już wcześniej wspominałem, konto Wizz mam założone na kilka miesięcy przed wyrobieniem karty kredytowej.

Poproszono mnie o kontakt jutro, w godz. 9-17 i będziemy sprawę wyjaśniać. Zobaczymy też, co znajdzie się na moim wyciągu.
Zobaczymy, co powiedzą, ale widzę że nie jestem jedyną osobą, która może mieć problem z przelaniem swoich punktów.

Dodam tylko, że powiedziano mi, że kartę śmiało mogę już spłacić, bo naliczanie punktów nie ma nic wspólnego ze spłatą zadłużenia na karcie i spłaty mogę dokonać nawet przed jej terminem. Wygląda na to, że punkty naliczają się (powinny się naliczać) automatycznie, po dokonaniu transakcji kartą. Nie trzeba czekać do końca okresu rozliczeniowego, aby zostały one naliczone. Pożyjemy - zobaczymy.

Co do nowej taryfy, to cieszę się że kartę miałem wydaną we wrześniu :)

#114 PostWysłany: 30 Wrz 2011 19:22 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
janosik napisał(a):
Witam, mój pierwszy post ;)

Właśnie dzwoniłem na infolinię Citi w sprawie przelania moich punktów na konto w Wizz Air. Okazuje się, że to jakiś czeski film; "wyższa szkoła jazdy". Pani konsultant nie wiedziała prawie nic na ten temat, próbowała mnie spławić ale się nie dałem.

Kartę mam od ok. 15-20 września, więc nie otrzymałem jeszcze wyciągu. Informacje, jakie udało mi się wyciągnąć to fakt, że mój wyciąg wygenerował się 23 (tydzień temu) i z niecierpliwością na niego oczekuję. Jestem ciekaw, czy będzie na nim info o punktach, bo wydałem kilka tysięcy złotych na karcie Citi.
Konto w Wizz Air założyłem na kilka miesięcy przed otrzymaniem karty kredytowej i obecnie widnieje na nim 0 EUR. Zapytałem więc czy mogę poprosić o przelanie tych punktów. Konsultant zapytała, czy otrzymałem maila z Wizz Air odnośnie otwarcia mojego konta, połączonego z kartę Wizz Air. Maila takiego nie otrzymałem, a jak już wcześniej wspominałem, konto Wizz mam założone na kilka miesięcy przed wyrobieniem karty kredytowej.

Poproszono mnie o kontakt jutro, w godz. 9-17 i będziemy sprawę wyjaśniać. Zobaczymy też, co znajdzie się na moim wyciągu.
Zobaczymy, co powiedzą, ale widzę że nie jestem jedyną osobą, która może mieć problem z przelaniem swoich punktów.

Dodam tylko, że powiedziano mi, że kartę śmiało mogę już spłacić, bo naliczanie punktów nie ma nic wspólnego ze spłatą zadłużenia na karcie i spłaty mogę dokonać nawet przed jej terminem. Wygląda na to, że punkty naliczają się (powinny się naliczać) automatycznie, po dokonaniu transakcji kartą. Nie trzeba czekać do końca okresu rozliczeniowego, aby zostały one naliczone. Pożyjemy - zobaczymy.

Co do nowej taryfy, to cieszę się że kartę miałem wydaną we wrześniu :)

Jak to oczekujesz na wyciag? Przeciez wystarczy zalogowac sie do citi online i tam masz wyciag.
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 30 Wrz 2011 22:24 

Wybrałem opcję wyciągu papierowego, bo taki mi odpowiada bardziej.

Właśnie odebrałem wyciąg, brak na nim jakichkolwiek informacji na temat punktów. Po ponownym kontakcie z infolinią Citi (trafiłem na lepszego doradcę) dowiedziałem się, że punkty są doliczane raz na 3 miesiące lub na życzenie (kontakt telefoniczny). Natomiast obecnie system się wysypał, w okresie 1 miesiąca punkty powinny być doliczone (gdy system będzie naprawiony). Mam się nie martwić ;)

Podana przeze mnie wyżej informacja dotycząca sposobu naliczania punktów została potwierdzona. Punkty naliczają się automatycznie, zaraz po dokonaniu transakcji. Nie trzeba czekać do końca okresu rozliczeniowego, aby punkty zostały naliczone. Zatem, jeśli macie skromny limit na karcie, można spłacać ją "na bieżąco" i korzystać z limitu ponownie, kumulując kolejne punkty :)
Przykład:
Mam na karcie limit 4 000 zł. Limit wykorzystuję w ciągu kilku dni (załóżmy, że 10-ego dnia miesiąca jest on już wykorzystany w całości). Nie musimy czekać do dnia wygenerowania wyciągu (inaczej, zakończenia okresu rozliczeniowego, np. 25-ego dnia miesiąca), aby móc zacząć zbierać kolejne punkty. Możemy np. dnia 11-ego danego miesiąca spłacić nasze zadłużenie w części lub całości (załóżmy, że spłacamy je w całości). Czyli 11-ego spłacamy całość zadłużenia i 12-ego możemy uregulowany limit wykorzystać ponownie, dzięki czemu przy kolejnych transakcjach kartą, naliczone nam zostaną kolejne punkty.
Podsumowując:
-Przyznany limit: 4000 zł.
-Wykorzystujemy go w całości.
- Spłacamy np. w całości 4000 zł.
- W kolejnych dniach wykorzystujemy kolejne, np 3500 zł.
- Otrzymujemy punkty (2% od transakcji (poza stroną wizzair.com)) za płatności kartą w ciągu jednego okresu rozliczeniowego w wysokości 7500zł.
:)

#116 PostWysłany: 30 Wrz 2011 22:45 

niebieski
janosik napisał(a):
.....
Podsumowując:
- Otrzymujemy punkty (2% od transakcji (poza stroną wizzair.com)) za płatności kartą w ciągu jednego okresu rozliczeniowego w wysokości 7500zł.
Tak jest z każdą kartą kredytową. Nie znam takich na których to by nie było możliwe

#117 PostWysłany: 03 Paź 2011 20:20 
Awatar użytkownika

srebrny
przyszedł wyciąg (papierowy)... punktów na nim nie ma...
Pani na citiphone... "no faktycznie mamy problem z naliczeniem punktów... 'do odwołania'... " :)

no cóż, czekamy aż naprawią :)

pytanie z innej grupy, czy konto na stronie wizz musi być w euro? bo tak aktulanie widzę: stan 0,0 euro
czy można tam zmienić jakoś walutę?
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 03 Paź 2011 20:28 
Awatar użytkownika

Loty: 330
Kilometry: 551 820
HON fly4free
.... użył ktoś tą kartą płatności "pay pass"... może być zabawnie ...
wykonałem takie transakcje 10 dni wstecz i nie ma ich ani na wyciągu ani na blokadach...
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 03 Paź 2011 20:59 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Co do paypassa to placilem i wszystko bylo prawidlowo zaksiegowane. We wtorek zlozylem reklamacje na nienaliczenie punktow i brak mozliwosci placenia rachunkow karta - mieli odpowiedziec do 4 dni roboczych i wlasnie skonczyl sie ten czwarty dzien - Citi oczywiscie milczy! Szkoda, ze sie nie myla jak dzwonia co drugi dzien z propozycja rozlozenia na raty zadluzenia karty albo zebym sobie osobisty u nich rachunek zalozyl.
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 04 Paź 2011 22:45 

barrob1 napisał(a):
janosik napisał(a):
.....
Podsumowując:
Tak jest z każdą kartą kredytową. Nie znam takich na których to by nie było możliwe

Wiem, że jest tak z każdym limitem na karcie. Chodziło mi tylko o przedstawienie informacji dotyczącej systemu naliczania punktów.

correos napisał(a):
.... użył ktoś tą kartą płatności "pay pass"... może być zabawnie ...
wykonałem takie transakcje 10 dni wstecz i nie ma ich ani na wyciągu ani na blokadach...

Płaciłem pay pass, transakcję mam na wyciągu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2176 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 109  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Raphael oraz 8 gości