Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 07 Kwi 2016 08:21 

fido napisał(a):
Dwóch kart to bym nie chciał bo później dylemat jaką płacić. Obrót miesięczny ok 500zł może więcej może mniej nieraz. W Wizz ma się więcej czasu na wykorzystanie punktów z tego co kolega mówił.

Przy takim obrocie bezgotówkowym posiadanie w/w obu kart kredytowych, w ogóle karty kredytowej NIE MA SENSU (koszty niewiele mniejsze od zysków, w przypadku KK BPH Ryanair ZERO zysku przy koszcie 85 zł, bo obrót do 3500 zł w ciągu 6-miesięcy po tym okresie się zeruje bez wygenerowania bonu na darmowy czy ze zniżką lot/y dla jednej osoby)

CZYTAĆ < CZYTAĆ< CZYTAĆ i jeszcze raz czytać właściwe tematy

xemi napisał(a):
Pytanie do osob ktore maja obie karty: jakie macie obroty roczne na kk Wizzair?

Nie wiem co Ci to da ile np. ja wykonuję obrotu rocznego, ale jest to 70000-100000 zł (jak dla mnie wystąpienie o KK Rafi Wizz ma sens przy obrocie min. 20000 zł), z BPH Ryanair jest łatwiej bo tam w ogóle ma sens obrót półroczny tylko w przedziale 3500-9500 zł zakupów bezgotówkowych naliczanych w pełnych zł
 PM off  

Wyspy Zielonego Przylądka: 7 dni w 5* hotelu z all inclusive za 3978 PLN. Wylot z Warszawy Wyspy Zielonego Przylądka: 7 dni w 5* hotelu z all inclusive za 3978 PLN. Wylot z Warszawy
Te kierunki niedawno były hitami wśród Polaków, a dziś latamy tam znacznie mniej. Z czego to wynika? Te kierunki niedawno były hitami wśród Polaków, a dziś latamy tam znacznie mniej. Z czego to wynika?
#22 PostWysłany: 07 Kwi 2016 08:23 

Loty: 212
Kilometry: 299 164
niebieski
Ogólnie jest podstawowa różnica między tymi kartami - jak nazbiera się pkt Wizz to w prosty sposób wykorzystuje się je na wizzair.com. Z voucherami Ryana jest podobno trochę gimnastyki, gdyż nie na każdy interesujący Cię lot odejmą one 734 zł, choć ja jeszcze nie miałem z tym problemu. I często lepiej nie sprawdzać "dla zabawy" ile odejmie, bo potem często voucher widnieje jako zrealizowany i znowu trzeba się gimnastykować :)
Ogromnym moim zdaniem plusem karty Wizz są kursy walut. Ja zazwyczaj lecąc gdzieś zabieram ze sobą minimalną ilość gotówki, za wszystko co się da płacę tą kartą, bo wychodzi po prostu taniej i dodatkowo nabija pkt.
No i też fajny paradoks - jak kupuje bilety Ryana w innej walucie niż PLN, zawsze zostawiam, że chcę zapłacić w tej właśnie walucie bez zmiany na proponowaną przez Ryana kwotę w PLN i płacę Wizzem :)
Co do obrotów, to po zrobieniu 6500 zł kartą BPH odkładam ją na pół roku, i dalej za wszystko płacę kartami Raiff i M&M.
jack.strong lubi ten post.
jack.strong uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 06 Wrz 2016 11:33 

Ja od około 2 lat używam obu kart i do tej pory obie traktowałem na tym samym poziomie zadowolenia. Jednak po ostatnich przygodach z próbą zarezerwowania lotu Ryanair jestem pewien że wygodniejszą opcją jest Wizzair.
Niestety po dwóch latach przyszedł moment gdzie nie mogłem wybranego lotu zarezerwować online. Dodzwonienie się na infolinie do „polskojęzycznego” konsultanta oraz próba rezerwacji lotu to koszt extra, lekko licząc (rozmowa telefoniczna) 50 pln i tak naprawdę nic nie załatwione bo Pani na koniec procesu bezradnie rozłożyła ręce informując mnie że mimo iż nigdzie nie ma takiej informacji to ona nie może mi zarezerwować biletu w taryfie „leisure plus” bo mogę zrobić to tylko online … i koło się zamyka bo według regulaminu nie mogę vouchera wykorzystywać online.
Podsumowując korzystając z karty Ryanair musisz mieć nadzieję że po wydaniu 6500 zapłaceniu prowizji za kartę będziesz miał szczęście i twój lot będzie dostępny online. W innym wypadku (a ostatnio to są chyba coraz częstsze przypadki bulisz, znajomi ostatnio tez musieli kontaktować się z infolinią i też ta rozmowa nie przyniosła efektu w postaci rezerwacji biletu). W takiej sytuacji korzystanie z Wizzair gdzie wydajesz „kasę” bez ograniczeń w lotach, kontaktów z infolinią itd. jest zdecydowanie lepszym i polecanym przeze mnie rozwiązaniem.
 Profil Relacje PM off

#24 PostWysłany: 06 Wrz 2016 11:43 

Mogę ci napisać: CZYTAĆ, CZYTAĆ I jeszcze raz CZYTAĆ wybrane tematy o w/w kartach
Da się prawie wszystko, ale trzeba mieć wiedzę, której ty nie posiadasz i ponosisz tego koszty

Płacąc Wizzair na stronie Ryanair tez trzeba być czujnym, gdyż oprócz +2% za kartę kredytową po wpisaniu danych karty zaznacza przewalutowanie i trzeba odznaczyć ✓ (przy lotach za inne waluty niż w zł zmieniam walutę na zł sposobem na myk lub płacę kartą Alior Kantor)
 PM off

#25 PostWysłany: 05 Paź 2016 10:45 

Loty: 172
Kilometry: 395 990
Ja mam kartę Wizzair + WDC od 4 lat i jestem bardzo zadowolony. Średnio latam 2-3 razy w roku tymi liniami i ani razu nie zapłaciłem ani za bilet ani za usługi. Dodatkowym plusem Wizz jest to, że można nabijać punkty poprzez Booking 10% lub wynajęcie auta 5% wartości. Jedynym minusem jest to, że trzeba dzownić do banku z prośbą o przelanie.

Posiadanie 2 karty mija się z celem, gdyż wydawanie pieniędzy dzielisz na 2. No chyba, że 2 kartę ma np. żona:)
 Profil Relacje PM off

#26 PostWysłany: 05 Paź 2016 10:49 

- przeważnie w Wizzair Booking to 5% zwrotu, 10% to okresy promocyjne
- KK Raiffeisen Wizzair % zwrotu z obrotu nie umywa się do BPH Ryanair, tyle, że w Wizzair 2% jest bezwarunkowe
- kto potrafi efektywnie zagospodarować swój urlop i chce czy potrafi tanio podróżować tj. w ramamch tego latać za darmo posiadanie obu kart jest warunkiem koniecznym :)
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 05 Paź 2016 11:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Generalnie zgadzam się z @gorny77, ale...
FR, 1 voucher to jedna rezerwacja.
Dla jednego posiadacza karty trudność z wykorzystaniem dla rezerwacji wieloosobowych (powitalny + 3500 tylko dla jednej osoby, a 6500 dla dwóch).
W6 dowolna ilość rezerwacji ograniczona ilością pkt. Możliwość rezerwacji wieloosobowych.
W6 - WDC w cenie.

Często pomijany temat lotów rodzinnych i terminów (teoretycznie) wykluczonych z zakupów kupnami.
Ja wakacje spędzam z rodziną 2+2, dzieci szkolne 2 miesiące wakacji w których muszę się zmieścić. W6 - bez ograniczeń. Fr teoretycznie nie do wykorzystania.

Podsumowując, karta raiff W6 + dwie BPH FR :D
 Profil Relacje PM off

#28 PostWysłany: 05 Paź 2016 11:53 
Awatar użytkownika

Loty: 329
Kilometry: 547 902
HON fly4free
warto miec obie karty :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 05 Paź 2016 12:03 
Awatar użytkownika

niebieski
@correos jestem za :lol:
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#30 PostWysłany: 21 Kwi 2017 21:33 

Loty: 78
Kilometry: 101 233
Problem w tym, że po przejęciu BHP przez Alior zawiesili wydawanie tej karty(przed chwilą rozmawiałem z infolinią).
Mają jednak w planach ponownie wprowadzić kartę już przez Alior - termin jest jednak nie znany...

#31 PostWysłany: 21 Kwi 2017 21:38 

To wystąp o KK Raiffeisen WIzzair, równie duża czy podobna siatka połączeń Wizzair i ze względu na większą możliwość zbierania BEZWARUNKOWYCH pkt wizz obecnie ja oceniam ją jako LEPSZĄ

A jak kiedyś Alior wznowi wydanie to stale aktualne jest stwierdzenie "warto miec obie karty"
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: f0ku5 oraz 10 gości