Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 03 Maj 2023 17:27 

złoty
abelincoln napisał(a):
Będę miał jakieś 3,5h na przesiadkę w KTW. Wiem że mogę wyskoczyć do Katowic (jakieś 45 min w jedną stronę + plus czekanie na autobus) - ale będzie troszkę ciasno. Czy komunikacją publiczną jest coś bliżej, gdzie można się przejść, zobaczyć coś innego niż pole, pójść na kawę itp? Jakoś nie chce mi się tego czasu spędzić w saloniku...

To jest jednak zbyt mało czasu i mimo wszystko jak masz możliwość to skorzystaj z saloniku czy idź poobserwować lądujące samoloty.

Ten park jadąc M14 jest jednak na pustkowiu i będzie mega stres jak nie przyjedzie autobus w kierunku lotniska.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
abelincoln uważa post za pomocny.

Wiosenne fly&drive w Hiszpanii za 459 PLN. Loty do Walencji z Warszawy + wynajem auta na 7 dni Wiosenne fly&drive w Hiszpanii za 459 PLN. Loty do Walencji z Warszawy + wynajem auta na 7 dni
Dlaczego Ryanair nie skusił się na miliony zł dopłat za otwarcie nowych tras? „Konkurencja w Europie jest ogromna Dlaczego Ryanair nie skusił się na miliony zł dopłat za otwarcie nowych tras? „Konkurencja w Europie jest ogromna"
#42 PostWysłany: 03 Maj 2023 17:32 

platynowy
Tym bardziej że salonik w KTW jest niezły. Pierogi, krokiety, często niezłe frankfuterki. Wszystko uzupełniane na bieżąco, butelczyny do wyboru do koloru.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#43 PostWysłany: 03 Maj 2023 17:46 
Awatar użytkownika

złoty
Kothson napisał(a):
Tym bardziej że salonik w KTW jest niezły.

Wiem o tym, bywam w nim co 2 miesiące :D
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#44 PostWysłany: 03 Maj 2023 19:02 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 214 417
srebrny
dg72 napisał(a):
Ten park jadąc M14 jest jednak na pustkowiu i będzie mega stres jak nie przyjedzie autobus w kierunku lotniska.

Oprócz M14 jeździ również 17 i 738. Aż takie pustkowie też to nie jest, ale oczywiście przy 3,5h na przesiadkę jakieś ryzyko jest.
Załącznik:
IMG_20230503_190058.jpg
IMG_20230503_190058.jpg [ 153.61 KiB | Obejrzany 1148 razy ]

Załącznik:
IMG_20230503_190116.jpg
IMG_20230503_190116.jpg [ 162.85 KiB | Obejrzany 1148 razy ]
abelincoln uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 31 Maj 2023 20:05 
Awatar użytkownika

złoty
W końcu nie udało mi się skorzystać z porad. Samolot się troszkę spóźnił, i trafiłem na 45 min przerwę w autobusach do Świerklańca. Co gorsze, w drugą stronę miałem równe szczęście - albo 10 min i powrót, albo znowu 45 min czekania na kolejny autobus. Uznałem że nie warto tak drałować tam i nazad (co brzmi dziwnie w klawiaturze osoby, która właśnie uskuteczniała durnolotowy weekend...).

Ale za to jest bardzo ładny pseudoogródek z lodziarnią pomiędzy terminalami A i B, na słoneczku czysta przyjemność. A i bramki na zwykłej kontroli nie przepuściły mnie ~2,5h przed odlotem. Na fast tracku nie mieli takich problemów :)
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#46 PostWysłany: 05 Sie 2023 19:09 

platynowy
Wczoraj przejście przez Security trwało parę minut (Schengen). Gdyby ktoś dotarł na lotnisko zbyt wcześnie, to bramki otwierają się na równe 3h przed wylotem. ImageImage
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 01 Sie 2024 19:40 
Awatar użytkownika

platynowy
W ramach higienicznego odświeżenia wątku napiszę, jak to wyglądało u mnie w ramach wczorajszego lotu.
Miałem trasę GDN - WAW - KTW - WAW ułożoną tak, żeby spędzić czas w KTW:

Image

Niestety, rano LO odwołał lot z WAW do KTW i zaproponował późniejszy, o 13:40. Nie czytałem wcześniej tego wątku i bez większych obaw to zaakceptowałem. Bądź co bądź, skoro linia takie coś proponuje, to chyba wie co robi. Ba! W drodze na lotnisko w Gdańsku, jeszcze przed zaakceptowaniem zmiany zadzwoniłem do LO, żeby się upewnić, czy nie ma tu ryzyka i dostałem informację, że wszystko jest OK.

Przyleciałem do WAW, posiedziałem w Polonezie no i okazało się, że lot do KTW ma jakieś opóźnienie. W centrum transferowym agentka powiedziała, że nie ma obaw, bo mój kolejny lot z KTW do WAW odbędzie się tym samym samolotem. No to wszystko gra - wysiądę, pójdę na luzie pod bramkę i wsiądę z powrotem. Nawet sobie z tego pożartowałem z załogą lotu z WAW (której część potem miała lecieć z powrotem).

Wylądowaliśmy w KTW, autobus podwiózł ludzi do hali przylotów, rozglądam się za przejściem tranzytowym, a że nic takiego nie widzę, pytam kogoś z obsługi i dostaję info, że owszem nie widzę, bo nie ma. Wychodzę zatem na zewnątrz, pędzę do hali odlotów (z ciężką podręczną walizką wypchaną kilogramami papierów), a tam kolejka do kontroli bezpieczeństwa, jak po mięso, czy papier toaletowy w stanie wojennym (dla młodzieży: "strasznie długa"). Nigdzie nie widzę fast tracka, ale babka z obsługi pokazuje, gdzie mam iść. Lecę tam i na szczęście jestem jedyny, choć zanim powyciągam, a potem pochowam wszystko co trzeba, znowu schodzi trochę czasu. Wchodzę do części "airside" zaraz przy bramce lotu do WAW, gdy trwa już boarding.
Efekt końcowy jest taki, że poleciałem do WAW, ale było nerwowo, bo o ile się nie mylę, nie było już wczoraj kolejnego lotu na tej trasie, a ja musiałem dotrzeć do WAW właśnie tego dnia. Gdybym jednak nie miał statusu, to pozostałoby mi jedynie wybłagać kogoś z obsługi, by bez kolejki przepuścili mnie do kontroli bezpieczeństwa. Bez tego nie miałbym szans zdążyć na lot do WAW.

Podsumowując tą przydługą dykteryjkę, mam dwa przemyślenia:

1) jeśli ktoś ma możliwość skorzystania z fast tracka w KTW, to takie połączenie "po bandzie" jest do wykonania, ale trzeba się sprężyć,

2) LOT postępuje bardzo nieodpowiedzialnie proponując pasażerowi takie połączenie. W tym wypadku trafiło akurat na osobę w miarę rozgarniętą (choć nie aż tak, by wcześniej sprawdzić ten wątek :D ) i ze statusem w *A, dzięki czemu poszło niemal na styk, ale ciekaw jestem, co by powiedzieli komuś w razie, gdyby ten nie wyrobił się?
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#48 PostWysłany: 01 Sie 2024 20:03 
Awatar użytkownika

złoty
tropikey napisał(a):
Nigdzie nie widzę fast tracka, ale babka z obsługi pokazuje, gdzie mam iść.

Ale przecież żeby trafić do "normalnej" kontroli, trzeba przejść obok fast tracka...
Załącznik:
05_terminal_b_katowice_airport.jpg
05_terminal_b_katowice_airport.jpg [ 224.44 KiB | Obejrzany 349 razy ]

(grafika bez udziału AI :D)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 01 Sie 2024 20:07 
Awatar użytkownika

platynowy
Zgadza się, ale byłem tak bardzo otumaniony widokiem tłumu w kolejce do security, że mym zmysłom umknęła tablica informująca o fast tracku :D
 Profil Relacje PM off
abelincoln lubi ten post.

#50 PostWysłany: 01 Sie 2024 22:24 

Loty: 35
Kilometry: 95 080
Będzie kolejny test za tydzień.
:mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 01 Sie 2024 22:44 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 521
Kilometry: 822 257
@tropikey na takie przypadki mieliśmy wątek durnoloty-w-pl-krotkie-przesiadki-wskazowki-doswiadczenia,1574,157292 który odszedł nieco w zapomnienie z wiadomego powodu 8-) I z tego samego powodu ukrył się w sekcji programów lojalnościowych.

#52 PostWysłany: 12 Lis 2024 17:35 

Loty: 713
Kilometry: 899 175
niebieski
Dzisiejszy armagedon na kontroli bezpieczeństwa :oops:
https://tvn24.pl/katowice/katowice-pyrz ... -st8175575
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości