Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Kwi 2016 22:35 

Hej. 16 kwietnia ląduję w Atenach, będę tam do 19 kwietnia i moje pytania są następujące: jak w niedzielę najprościej dostać się do Loutraki (oczywiście komunikacją), czy warto tam, a może Egina, czy to prawda, że akurat 18 kwietnia trafię na darmowe wejścia do muzeów? póki co tyle, czekam z niecierpliwością na odpowiedz, z góry dziękuję
 Profil Relacje PM off  

Odwiedź Grecję w trakcie wiosny 😍 Saloniki z weekendem (✈️+🏨) za 852 PLN Odwiedź Grecję w trakcie wiosny 😍 Saloniki z weekendem (✈️+🏨) za 852 PLN
Tanie loty (z bagażem) do Seattle z 2 miast od 1657 PLN Tanie loty (z bagażem) do Seattle z 2 miast od 1657 PLN
#2 PostWysłany: 03 Kwi 2016 22:52 
Awatar użytkownika

srebrny
rok temu
cypel napisał(a):
18.IV darmowe były wejścia m.in. do Akropolu, Świątyni Zeusa Olimpijskiego i Narodowego Muzeum Archeologicznego.
Muzeum Akropolu i Stadion Panateński były płatne.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Kwi 2016 22:55 

niebieski
A po co chcesz się dostać do Loutraki? Byłem tam kiedyś i z tego co pamiętam to taka miejscowość wypoczynkowa "z tradycjami". Poza deptakiem nadmorskim nic tam chyba nie ma do oglądania. Chyba, że dalej chcesz potem jechać (Korynt i Akrokorynt).
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Kwi 2016 23:02 

podobno są tam gorące źródła. zależy mi, żeby zobaczy jakąś dobrą plaże ze skałami itp oraz wykąpać się w morzu, egina bęzie lepsza?

Ostatnio edytowany przez Zeus, 03 Kwi 2016 23:11, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Kwi 2016 23:11 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jest http://www.loutrakispa.gr/

Tez jest plaza naprzeciwko Spa
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Kwi 2016 23:13 

masz trochę czasu? chcesz mi pomóc?

Ostatnio edytowany przez Zeus, 03 Kwi 2016 23:15, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Kwi 2016 23:13 

niebieski
W Loutraki (w samym mieście) nie ma jakiejś fajnej plaży ze skałami. Jest płasko, plaża z kamyków. Popatrz na zdjęcia w necie. Jeśli szukasz fajnych plaż to radzę rozejrzeć się chyba w innych miejscach. @Zeus coś doradzi. :)
Dla mnie plusem było to, że odpoczywali tam głównie Grecy (to chyba trochę taki kurort typu Sopot) więc i kuchnia w knajpkach była bardziej lokalna i klimat trochę inny niż w typowo turystycznych miejscach.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Kwi 2016 23:19 

bo zależy mi na morzu i wyjątkowej plaży. ktoś był na Eginie?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Kwi 2016 23:19 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tak jak @Misiatek pisze. To zwykła plaża, nie daleko Aten. Mało turystów zagranicznych.

Do Loutraki jedzie się albo do Casina albo na wody termalne. Jako tako tam nić nie ma ciekawego. Jak masz auto, to moześ pojechać do Jeziora Vouliagmeni (w Loutraki)

http://viewsofgreece.gr/travel/?p=133
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Kwi 2016 23:20 

niestety, będziemy bez samochodu, więc tylko pociągi i busy
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Kwi 2016 23:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Co do Eginy, polecam search.php

ateny-egina,1436,34265
jednodniowki-z-aten,1256,60874&p=544907&hilit=egina#p544907
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Kwi 2016 23:52 

sebastiano0092 napisał(a):
bo zależy mi na morzu i wyjątkowej plaży. ktoś był na Eginie?

W loutraki i okolicach Aten ,a także na Aegini po prostu nie ma wyjątkowych plaż. Te "pocztówkowe" są na wyspach Jońskich i Cykladach. Najbardziej urozmaicona linia brzegowa jest w okolicy Sunio i tam też znajdziesz kilka małych otoczonych skałkami plaż.

Jeżeli zależy Ci na niedzielnej wycieczce gdzieś nad morze ,to polecam tez plażę Avlaki w pobliskiej Porto Rafti. Dojedziesz tam autobusem http://www.ktelattikis.gr/ z Aten za 3 euro. Plaża otoczona górami ze skałkami.
.
 PM off  

#13 PostWysłany: 08 Kwi 2016 21:05 

mogę was o coś prosić. chciałbym rozkład jazdy metra i ceny biletów transportu miejskiego. zależy mi od której do której kursują linie metra.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Kwi 2016 21:24 

srebrny
Hej. 16 kwietnia ląduję w Atenach, będę tam do 19 kwietnia i moje pytania są następujące: jak w niedzielę najprościej dostać się do Loutraki (oczywiście komunikacją), czy warto tam, a może Egina, czy to prawda, że akurat 18 kwietnia trafię na darmowe wejścia do muzeów? póki co tyle, czekam z niecierpliwością na odpowiedz, z góry dziękuję

Na takim szperaczu:
http://www.dromologiaktel.gr/loc_dk/ktel-athina.asp
znalazłem, że z dworca Κηφισού masz trzy odjazdy:
Λουτράκι 08.30 - 10.30 - 12.30

Natomiast można dojechać do Koryntu (np. bezpośrednim pociągiem z lotniska) i wtedy
http://www.ktelkorinthias.gr/en/routes/ ... s-loutraki
jest co godzinę.

mogę was o coś prosić. chciałbym rozkład jazdy metra i ceny biletów transportu miejskiego. zależy mi od której do której kursują linie metra.

Spróbuj poszukać w wątku o komunikacji w Atenach, a nie w atrakcjach. Tam było podawane już z milion razy.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 08 Kwi 2016 22:02 

Jednak zdecydowałem, że 17,04 odwiedzimy Egine, 18,04 z racji tego że darmowe wejścia zwiedzimy Ateny, a co polecacie na trzeci dzień? samolot mamy po 17
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Kwi 2016 22:59 

srebrny
Proponuję wyrocznię delficką. Mnie tam bardzo ciągnęło, bo tyle się człowiek o tym w szkole uczył... To coś jakby z innego świata.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Kwi 2016 21:45 

możesz przybliżyć dojazd z aten?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 10 Kwi 2016 22:10 

To są słynne Delfy ok 130 km od Aten .Autobusem z dworca Liosion 2,5 h jazdy Jest tam co zwiedzać ,a najbardziej poczuć smak historii i postawić nogi na kamieniach startowych biegu na 100m gdzie odbywały się igrzyska starożytne autobusy masz tutaj http://www.ktel-fokidas.gr/?module=defa ... 29&lang=en
 PM off  

#19 PostWysłany: 10 Kwi 2016 22:24 

no to cały dzień na to trzeba poświęcić a ostatniego dnia wylot mam o 17
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 10 Kwi 2016 23:54 

srebrny
No niestety tak, bo ten autobus jedzie strasznie długo. Swoją drogą, Grecja się bardzo unowocześnia. No różnych forach jest masę wpisów o tym, jak ciężko kupić bilet na ten autobus, że w sezonie to może być problem i warto być na dworcu dużo wcześniej itd., a tu ostatnio wchodzę i bum - można kupić przez internet.
Natomiast ja byłem w listopadzie. Chciałem wracać tym o 16:00, a pan mi na dworcu sprzedał na 18:45. No to do niego idę, czy mogę wrócić wcześniejszym, a ten mi zaczyna uparcie tłumaczyć, że warto tym 18:45, bo to za mało czasu. No ale się pytam, czy mogę na ten bilet wcześniejszym, to on znów zmienia temat, że ten autobus rusza z Amfissy, ale nie wiadomo o której będzie w Delfoi. No to się znów pytam, czy mogę na ten bilet wcześniejszym. A on mówi, że muszę spytać na dworcu na miejscu. Było to o tyle trudne, że "dworcem" była jakaś kafejka na głównej ulicy, przy której się zatrzymywał autobus. W kafejce akurat był remont i panowie chodzili w strojach murarskich, co nie przeszkadzało im pełnić roli obsługi dworca. Spytałem (nawiasem mówiąc muzea zamykali o 15:00, więc jego gadanie, że powrót o 16:00 było śmieszne), a oni mi mówią, że już wyruszył z Amfissy, to teraz muszę spytać kierowcy. No cóż - wsiadłem, machnąłem biletem i tyle. Uwielbiam te klimaty!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości