Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 53 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 04 Sty 2023 17:18 

niebieski
rysi3k napisał(a):
Będę w lutym z rodziną na Langkawi, rodzina 2+3.
Czy można tam dość bezpiecznie jechać na dwa skutery (ja z dwójką dzieci, żona z jednym?) czy raczej nastawić się na auto?

Z dwójką dzieci na skuter. Zazdroszczę odwagi. Nie musisz przy tym kupować ubezpieczenie, bo pewnie i tak Ci w razie wypadku nie uwzględnią roszczeń. Zatem podwójna oszczędność.
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend na Sycylii za 743 PLN. Loty do Palermo z Poznania i 3 noce w 4* hotelu Przedłużony weekend na Sycylii za 743 PLN. Loty do Palermo z Poznania i 3 noce w 4* hotelu
Wyjazd na AC Milan w Lidze Mistrzów za 820 PLN. Loty z Warszawy, noc w 4* hotelu i bilet na mecz Wyjazd na AC Milan w Lidze Mistrzów za 820 PLN. Loty z Warszawy, noc w 4* hotelu i bilet na mecz
#42 PostWysłany: 04 Sty 2023 17:43 

złoty
@kumkwat_kwiat Miejscowi tak jeżdżą ;)
 Profil Relacje PM off
refiko lubi ten post.

#43 PostWysłany: 05 Sty 2023 14:59 

niebieski
Śmiało zmieścisz się całą rodziną :D

Załączniki:
vespa.png
vespa.png [ 875.07 KiB | Obejrzany 711 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 05 Sty 2023 16:37 
Awatar użytkownika

złoty
Tam to wcale nierzadki widok i wszyscy w kaskach :) , a na Langkawi naprawdę jest spokojny ruch, nie ma się czego bać, to nie Katmandu czy północne Indie
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 08 Sty 2023 13:57 
Awatar użytkownika

Loty: 197
Kilometry: 366 673
złoty
Z racji ze lepszego wątku nie widzę, dokleja się tutaj.

W lutym, przypłynę z Koh Lipe do Telga Marine około 12:30. Wylot do Singapuru z Langkawi mam na drugi dzień 8:45.
Nie zależy mi na wyciśnięciu wszystkiego z wyspy, bo to jest stop w przemieszaniu się dalej i będziemy 3 latkiem (2+1). Skuter odpada. Dwa podręczne plecaki tylko, ale jednak wózek spacerówka ;-)

Z Mariny widzę po Google że jest 40 minut do kolejki na Sky Bridge, więc możemy iść z buta. Tam pewnie zejdzie nam trochę.
Nie mam wybranego jeszcze noclegu, więc mogę dopasować się jeszcze do transportu, byleby rano być na lotnisku.
Tylko co dalej po zjechaniu z kolejki? Chodzi mi o transport. Zostaje tylko taksówka gdzieś w dół na plaże i rano kolejna taksówka na lotnisko?
Chciałbym ograniczyć koszty, bo widzę że nawet przy Azji, wyjazd na 3 tygodnie w trójkę to zaczyna się robić finansowa, kula śniegowa ;-).
Doradźcie proszę co z tym transportem proponujecie, bo zachód słońca będzie pewnie po 19, więc nie zostanie wiele godzin na zwiedzanie.

#46 PostWysłany: 08 Sty 2023 14:06 

platynowy
Jeśli nie skuter to tylko Grab. Na Langkawi działa niezawodnie i jest relatywnie tanio.
Możesz sobie podejrzeć ceny ściągając appkę.

Ewentualnie możesz spróbować dogadać się z wypożyczalnią aut żeby podstawili Ci auto do Telaga Harbour i potem oddajesz na lotnisku przed wylotem.
 Profil Relacje PM off
refiko lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 14 Lut 2024 19:56 

Czy do wypożyczenia skutera w Malezji wystarczy międzynarodowe prawko z kat. B?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 14 Lut 2024 20:09 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Do wypożyczenia w wielu miejscach wystarczy nawet karta biblioteczna ;) Potencjalnym problemem może być dopiero kontrola drogowa oraz ewentualna konieczność skorzystania z ubezpieczenia.

Z własnego doświadczenia: nie było problemu z wynajmem na wspomniane wyżej prawo jazdy.
 Profil Relacje PM off
NBE322 lubi ten post.

#49 PostWysłany: 14 Lis 2024 12:27 

Loty: 111
Kilometry: 260 580
niebieski
A wypożyczał ktoś samochód na Langkawi? Jakieś propozycje wypożyczalni?
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 14 Lis 2024 13:03 

platynowy
@rafafi brałem w Europcar, wszystko ok, bez naciągania na rysy, samochody w dobrym stanie, miła obsługa itd.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 14 Lis 2024 14:51 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 216 022
Dla osób rozważających koszty transportu po Langkawi podam ceny moich przejazdów Grabem (w zaokrągleniu do pełnego złotego): 18 zł, 14 zł, 15 zł, 7 zł. Ceny docelowych przejazdów różne bo udawałem się albo na lotnisko, albo do przystani promowej. Ok, może nie szalałem po całej wyspie, ale na prawdę zapewniam Was, że krótki pobyt i jakieś rozsądne rozplanowanie noclegu powoduje, że jest to dobra i tania opcja na transport po wyspie.
AFC uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 25 Lis 2024 22:58 

Loty: 111
Kilometry: 260 580
niebieski
NBE322 napisał(a):
@rafafi brałem w Europcar, wszystko ok, bez naciągania na rysy, samochody w dobrym stanie, miła obsługa itd.

A miałeś jakieś ubezpieczenie? Bo na stronie Europecar można kupić dwa. Jedno na uszkodzenia a drugie na kradzież. Trochę bez sensu bo wychodzi, że można kupić obydwa. Pomijam, że chyba na Langkawi nie kradną na co dzień pojazdów.

Przy każdym ubezpieczeniu pisze, że zniesiony jest udział własny. Ale nie pisze czy rezygnują z pobrania depozytu, który dla tego auta wynosi trochę ponad 1000euro. Niby mam kredytówkę ale jakoś nie uśmiecha mi się zamrażać tyle kasy i potem martwić się czy mi oddadzą?
Jak miałeś?
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 03 Gru 2024 10:08 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 87 306
Po kilkudniowym pobycie na Langkawi zdecydowanie dołączam do frakcji skuterowej.

Wypożyczenie od 35 MYR za dzień, np. tutaj https://maps.app.goo.gl/gUPkjTSfRXrdnnqN8 (mieli też jakieś bardziej wypasione trochę drożej, ale ten za 35 w zupełności wystarczający, nie jakiś Komarek), tankowanie do pełna za 10zł i można grubo ponad 100 kilometrów na tym zrobić.

Nie jeżdżę na co dzień na skuterze, ale po kilkunastu minutach w bocznej uliczce wyjechałem na drogę i dałem radę. Drogi w dobrym stanie, ruch niewielki, kierowcy spokojni, a widoki piękne. Aż chce się zagubić na dłużej albo zatrzymać na chwilę.

Załączniki:
IMG_4862.jpg
IMG_4862.jpg [ 423.15 KiB | Obejrzany 87 razy ]
 Profil Relacje PM off
MaciekM lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 53 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości