Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Opole
#1 PostWysłany: 23 Kwi 2016 23:57 

Nie było, więc zacznę :)
Pochwalę knajpę na dworcu kolejowym, nazywającą się 'Opole Główne'. Zjadłem doskonałe, ale to naprawdę doskonałe, mielone. Wołowina i wieprzowina, jakżem wyczuł. Zapłaciłem (oferta lunczowa) 12.9 złotego za mielone z puree ziemniaczanym i warzywami. Mielone nie są moim ulubionym daniem. Ale zamówiłem, bo było na szybko zanim ucieknie mi pociąg. To było mistrzostwo.
Knajpa czysta, tania i z dobrą obsługą. MacKoz gepruft! :D
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

Śladami Śladami "Gry o Tron" ⚔🎬 Czerwcowy Dubrownik za 803 PLN ✈️ + 🛌
Oblotówka po najlepszych zakątkach Malezji za 2805 PLN ☀️ Plażowanie 🏝 zabytki UNESCO 😍 i baseny infinity 💦 Oblotówka po najlepszych zakątkach Malezji za 2805 PLN ☀️ Plażowanie 🏝 zabytki UNESCO 😍 i baseny infinity 💦
 Temat postu: Re: Opole
#2 PostWysłany: 24 Kwi 2016 01:20 

Na dworcu w Ooplu byłem ,jednak mielonego z puree nie zasmakowałem.Jednak pozdrawiam
 PM off  

#3 PostWysłany: 24 Kwi 2016 02:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Jakies 2 lata nie jadlem mielonego, to wybiore mnie do Opola na te mielone.:) A jaki tam browarek podaja?

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Kwi 2016 11:09 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
Ludzie, bez przesady... Knajpa otwarta niedawno (może z miesiąc?). Coś mi tu pachnie reklamą.
No i żeby na forum zachwycać się mielonym z restauracji?

Jeśli mam być szczery - a wiem co mówię - w Opolu macie wiele ciekawszych knajp (również w okolicy dworca).

Pozdrawiam z Opola

#5 PostWysłany: 24 Kwi 2016 11:27 
Awatar użytkownika

Loty: 87
Kilometry: 136 614
niebieski
Jak się można zachwycać na forum keczupem, to czemu nie mielonymi?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Kwi 2016 15:10 
Awatar użytkownika

srebrny
Proszę mi tu nie dyskryminować mielonych.
Mielonowym koneserom mówimy stanowcze ... TAK.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Kwi 2016 15:29 

Tjw1978 napisał(a):
Ludzie, bez przesady... Knajpa otwarta niedawno (może z miesiąc?). Coś mi tu pachnie reklamą.
No i żeby na forum zachwycać się mielonym z restauracji?

Jeśli mam być szczery - a wiem co mówię - w Opolu macie wiele ciekawszych knajp (również w okolicy dworca).

Pozdrawiam z Opola

No to dawaj, z tymi ciekawszymi knajpami.
 PM off  

#8 PostWysłany: 24 Kwi 2016 15:36 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
De facto, cieszmy "nas", ze te mielone jeszcze gdzies serwuja, niedlugo bedzie tylko Kebab, Pizza czy Spaghetti.;)
Ja chyba zamowie samolot i z checia tam polece. A jeszcze jakby tam byl Okocim nalewany, to juz w ogole bomba.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
miriam lubi ten post.

#9 PostWysłany: 24 Kwi 2016 15:58 

@Tjw1978 Z tą reklamą to dałeś czadu :D Ale w sumie może powinienem im powiedzieć: żarło za darmo, bo będzie reklama na fly4free :D Tak jak napisał Jacek, napisz jakie knajpy warto odwiedzić. @cccc Browarek niestety słaby, tylko Żywiec w kilku smakach.
 PM off  

#10 PostWysłany: 24 Kwi 2016 18:09 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Ja polecę naleśnikarnię Grabówka. Jedne z lepszych naleśników, jakie kiedykolwiek jadłem.
 Profil Relacje PM off
kiew lubi ten post.
kiew uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 24 Kwi 2016 20:09 
Awatar użytkownika

Loty: 122
Kilometry: 252 683
niebieski
Ja polecam kilka miejsc:
* Bar Pierożek (ul.Kołłątaja) - pycha pierogi
* Bar Kubuś (między ul. Kołłątaja a Reymonta) - taki mleczny bar, niskie ceny, dobra kuchnia
* Hamburg (ul.Kołłątaja) - hamburgery z mięsem i wege
* Antica (ul. Św. Wojciecha) - pizza i dużo dobrego włoskiego jedzenia
* Alter Ego (ul.Szpitalna) - dobre jedzenie, od 12 do 18 lunch - za 17 zł (zupa + drugie danie), smacznie i nowocześnie
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Maj 2016 23:19 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
Przedmówcy już napisali:
* Grabówka (naleśnikarnia) - gimbaza pewnie pójdzie do Manekina :)
* Alter Ego
* Rzymskie wakacje
* Festivalowa (jedzenie na wagę, w tym - jakże przez was lubiane mielone)
* Hamburg
* Papa Jack
* Wszelkie bary Pierożek w mieście

#13 PostWysłany: 09 Maj 2016 10:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Jako, że Opole to moje rodzinne miasto to dorzucę swoje 3 grosze:

Miejsca kultowe (i budżetowe przy okazji)
- bar Pierożek - taki bar mleczny przede wszystkim z pierogami, przede wszystkim ruskimi. Jeden (najstarszy) jest przy samym dworcu (ul. Kołłątaja). Poniżej 10 zł można zjeść porcję ruskich, którą dorosły facet się naje. Czasem te pierogi mają jakieś mankamenty jak ostatnio jadłem (typu lekko przegotowane, trochę za grube ciasto albo sera by mogło być więcej), ale zawsze są bardzo dobrze doprawione i świeże.
- Grabówka (naleśnikarnia) - miejsce kultowe, świetne jedzenie, niskie ceny, świetna lokalizacja. Naprawdę polecam jak ktoś ma chwilę czasu w Opolu i ma wybrać to jedno miejsce gdzie zjeść to w ciemno szedłbym do Grabówki.

Miejsca współczesne (czyli dobre, ale w miarę nowo otwarte)
- Rzymskie Wakacje - włoska knajpka przy stawku Barlickiego, także latem ogródek ma genialny klimat, ale nawet bez ogródka jest przyjemnie. Niezłe włoskie jedzenie, za znośne pieniądze
- Trattoria Antica - kolejna włoska knajpka, na bardzo urokliwej ul. św Wojciecha. Generalnie podobnie jak Rzymskie Wakacje, niezłe jedzenie, znośne ceny, klimatycznie.

Miejsca dla zmotoryzowanych (czyli poza centrum)
- Inspiracje w DomExpo - DomExpo to takie centrum wystawienniczo- handlowe na ul. Kępskiej i mają tam swoją autorską restaurację z ambicjami. Z karty trochę drożej, menu lunchowe taniej, ale generalnie miejsce bardzo fajne. Wystrój unikalny, w pofabrycznym budynku, taki industrial-glamour, czyli generalnie surowo, drewniane stoły, bar zrobiony z... kaloryferów wymontowanych z budynku podczas remontu, a do tego dodatki w stylu glamour. Może być fajne miejsce np. na romantyczną kolację (centrum zamykają o 18, więc tłumów tam nie ma), jak ktoś lubi taki klimat. Otwarta kuchnia, więc siedząc przy barze widać jak robią, jedzenie bardzo smaczne.
- Słociak Hotel&Browar - lokal mieszczący się przy obwodnicy, jak sama nazwa wskazuje poza hotelem jest tam również browar restauracyjny. Także piwo własne i niezłe, jedzenie raczej kuchnia polska/śląska z drobnymi wariacjami. Cenowo duży przekrój, da się danie główne zjeść poniżej 25 zł, ale jest też sporo pozycji za ponad 40-50zł. Jakościowo okej, nigdy na kolana nie powaliło, ale raczej też nie zawiodło. Poprawna klasyka.

Crème de la crème (czyli lokale, które moim zdaniem obroniłyby się spokojnie funkcjonując we Wrocławiu/Krakowie/Warszawie i każdym innym dużym mieście kraju i których istnienie w Opolu jest dla mnie pozytywnym zaskoczeniem)
- Grabówka - tak dla formalności, już była ale tutaj w sumie też zasługuje być ;)
- Laba - to jest taki hipsterland na wyspie Bolko (wyspa gdzie jest tylko zoo i las/park, 10-15 minut na nogach od dworca i rynku). Laba znajduje się w sercu wyspy, nad jeziorkiem. To jest lokal w stylu Cudu Nad Wisłą z Warszawy czy Forum Przestrzenie z Krakowa. Czyli chillout, leżaczki, dobre piwo, dobre napoje niealko, dobre i trochę hipsterskie jedzenie, dużo lekkich owocowych deserów do wyboru. Ciekawscy niech klikną w tą fotkę, ona doskonale oddają klimat miejsca, mimo że nie pokazuje całości, bo przestrzeni jest więcej, bo jest jeszcze molo na którym też można leżaczek rozłożyć Dla mnie miejsce absolutnie genialne. Latem można też uświadczyć np. nocne kino na świeżym powietrzu.
- Kofeina 2.0 - kolejne miejsce z serii hipsterland, tym razem bardziej miejski, mieści się na tyłach Teatru Kochanowskiego i Galerii Sztuki Współczesnej. Też jest trochę miejsca, więc latem jest spory ogródek, jedzenie z grilla, też czasem jakieś kino pod gwiazdami. Do tego oczywiście też dobre piwo, jedzenie, świetny klimat. Najfajniejszy event jaki się tam odbywa to sobotni brunch. Każda sobota od 10 do 13. Wchodzisz, płacisz 19 zł, dostajesz za to kawą lub herbatę i... jesz ile chcesz. Cały stół zastawiony świetnym jedzeniem, na słodko, na słono, na ciepło, własne pieczywo, soki, woda bez limitu. Także jak nocujesz z piątku na sobotę w Opolu to nie bierz śniadania w hotelu! To jest świetne, ale miejsce polecam też na wieczór. Inna sprawa to że kofeina jak sama nazwa wskazuje specjalizuje się w kawie. Naprawdę się na tym znają, często chwalą się, że ich bariści startują w zawodach, więc jak ktoś jest fanem kawy to tylko po to warto przyjść.
 Profil Relacje PM off
futro lubi ten post.

#14 PostWysłany: 20 Wrz 2016 13:44 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 148 809
niebieski
Trochę wprowadzę świeżości:

Pierożek, od lat to samo, pyszne i niezawodne pierogi.
Grabówka - daje radę, po wejściu Manekina w okolicy lekko próbują gonić za konkurencją, ich przewaga to czas, w Manekinie czekamy na naleśnika 15-40 minut.
Tratoria Antica - miejsce dla ludzi ... mało jedzących i lubiących płacić, jedzenie jest małe, makarony słabe. Tak było i po opiniach znajomych jest nadal.
Rzymskie wakacje - pizza dobra a nawet bardzo dobra, reszta dań to nieporozumienie.
Słociak - żona była jakiś czas temu, jedzenie fatalne, obsługa jak z horroru, tragedia.
Laba - zawsze spoko.
Hamburg - mega burgery, zawsze polecam!
Papa Jack - zdecydowanie NIE! Tłuste pizze i obsługa nie potrafiąca zrobić choćby wściekłego psa.
Alter Ego - wg mnie obecnie jedna z najlepszych restauracji w mieście jak i nie najlepsza!
Manifest - zapiekarnia na wieczór! Dobre zapiekanki w normalnych cenach, idealnie wpasowały się w wieczorny klimat małego rynku z wieloma knajpkami z piwem.

Trochę hejtu, trochę pochwał, jako mieszkaniec tego miasta przynajmniej wiem co piszę :mrgreen:

Także dla przyjezdnych polecam:
Alter Ego, Hamburg, Grabówkę, Pierożka.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość