Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Paź 2016 12:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Ta sama historia w 3 ujęciach:

1) Relacja świadka w treści: http://www.dailymail.co.uk/travel/trave ... ation.html

2) Kontekst: https://www.theguardian.com/us-news/201 ... -attendant

3) Wersja "wschodnioeuropejska" z głosowaniem czytelników :mrgreen: : http://podroze.onet.pl/ciekawe/powiedzi ... otu/lg7dh4

Ciekawa jestem, czy inne linie pójdą za przykładem...
 Profil Relacje PM off  

Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️ Bilety w cenie obiadu 😅 Zbiór lotów w jedną stronę od 55 PLN ✈️
Zobacz Fudżi i Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety (również na wakacje) do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥 Zobacz Fudżi i Pałac Cesarski 🇯🇵 Bilety (również na wakacje) do Kraju Kwitnącej Wiśni od 2990 PLN 🔥
#2 PostWysłany: 15 Paź 2016 12:19 

Było na SG: http://www.fly4free.pl/mezczyzna-wyprow ... ewardessy/
 PM off  

#3 PostWysłany: 15 Paź 2016 12:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie czytuję SG. Zastanawiam się, czy to jaskółka czy początek zmian w mentalności (strukturze płci?) pasażerów.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Paź 2016 12:30 

Możliwe, że to była początkująca jaskółka... Dawno nie uczestniczyłaś w gównoburzy, co? :D

Edyta: Prośba do moderatorów. Jak już będziecie usuwać posty, to zostawcie proszę 4 pierwsze. Tak informacyjnie. I dla przestrogi, że niektórzy zakładają temat dla zwykłego trollingu. Naturalnie, ja swoją 'dyskusję' w tym temacie już zakończyłem :)

Załączniki:
steviewonder.jpg
steviewonder.jpg [ 37.64 KiB | Obejrzany 2728 razy ]

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 15 Paź 2016 13:22, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 15 Paź 2016 13:00 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌MacKoz‌ Pudło. Rozbawiło mnie dostosowanie historii do lokalnego rynku. :-) Jako kobieta mogę się tylko cieszyć, że może w końcu przestanie się mylić samoloty z tanim barem.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Paź 2016 13:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wnikam w intencje autorki posta. Nie zmienia to jednak faktu, że szczególnie w Stanach trzeba na takie rzeczy mocno uważać, bo to co u nas jest uważane za komplement czy żart (mniej czy bardziej śmieszny), u nich za to można wylecieć - z samolotu, czy z pracy. Można dyskutować czy to jest głupie czy nie, ale tak tam po prostu jest. Jak ktoś chce sprawdzić jak to działa, to niech przy wlocie do US zażartuje sobie w ten sposób do urzędniczki celnej. Bedzie, będzie zabawa, będzie sie działo... ;-)

#7 PostWysłany: 15 Paź 2016 13:25 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
niebieski
Z podobnych historii to ja lubię: https://www.washingtonpost.com/news/ram ... es-flight/

(Z góry przepraszam za maniackie wklejenie linku kończącego się na ".com" :( )
Grzegorz40 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 15 Paź 2016 13:46 
Awatar użytkownika

srebrny
dla mnie USA to stan umysłu, i to jedno z tych państw w których bardzo uważam na to co robię
i stolica światowej hipokryzji
a z żartami na szczęście mam tak ze mało kto je rozumie :lol:

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Paź 2016 13:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Nawiązując do historii powyżej - kolega Włoch, gdy przeniósł sie do filli firmy w US, szybko wygenerował sobie w pracy 'case' w temacie - śmiał przepuścić przodem w drzwiach na klatkę schodową swoją amerykańską koleżankę, obdarzając ją przy tym soczystym uśmiechem. Koleżanka oburzona odwróciła sie i poszła prosto do HRu. Złożyła oficjalną skargę na gościa - bo przepuszczając ją w drzwiach chciał jej wytnkąć nierówność płci, a wpuszczając ją przodem na schody (do góry), chciał sie wlepać wzrokiem w jej pośladki, juz na samą myśl śmiejąc sie jej sprośnie prosto w twarz. Skończyło sie na pouczeniach, wysłaniu na jakiś kurs anty-harasmentowy, a koleżanka miała pogadanę na temat multi-kulti. Jeśli więc ktoś ewentualnie myśli o przeniesieniu się do US i/lub pracowaniu tam - to w biurze - zero uśmiechu do kobiet, a najlepiej do nikogo. How are you, I'm fine. I tyle. Co ciekawe - te same kobiety, wieczorem w pubie, potrafią pokazywać zupełnie inne oblicze ;-)
3 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 15 Paź 2016 14:14 
Awatar użytkownika

niebieski
O ile dobrze pamiętam, zakłócanie prezentacji nt bezpieczeństwa jest niemile widziane w większości linii, którymi leciałam, więc to chyba nie tylko amerykańska odmiana hipokryzji.

Poza tym pięciu innych pasażerów musiało mieć minę typu "seriously?", a jeśli przyjrzeć się tej historii jeszcze dokładniej, to okazuje się, że pan miał już wcześniejsze osiągnięcia (cf http://losangeles.cbslocal.com/2016/10/ ... attendant/).

Ciekawa jestem, czy ktoś by się zgłosił na ochotnika, żeby przy nim siedzieć. ;-)

@‌BrunoJ‌ to znaczy, że praca nie myli im się z pubem. Natomiast w Polsce już od lat 90-tych ubiegłego stulecia dostępne są różnego rodzaju szkolenia, jak się należy i nie należy zachowywać w kontaktach z partnerami biznesowymi z różnych krajów. Kto chciał, ten przespał. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 15 Paź 2016 14:15 
Awatar użytkownika

Ta cywilizacja upadnie przez tą poprawność polityczną
DMW lubi ten post.

#12 PostWysłany: 15 Paź 2016 14:28 
Awatar użytkownika

niebieski
@Kara
Problemem w USA jest to ze większość ludzi nigdy z USA nie wyjechała wiec dla nich opowiadanie ze w jakiejś Europie facet bucha kobietę w mankiet brzmi podobnie jak dla nas pocieranie noskami przez Eskimosów.
Niby wszędzie jest podobnie. Ale tam ludzie wbrew pozorom dużo podróżują, tyle tylko że wewnątrz Stanów. Wiec wydaje im się ze są oblatani z różnorodnością.

#13 PostWysłany: 15 Paź 2016 14:48 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌BrunoJ‌ zgadzam się co do poziomu abstrakcji i poczucia "oblatania". Z drugiej strony, jeśli ktoś robi coś, co - powszechnie wiadomo - może pociągnąć za sobą jakieś sankcje, to chyba liczy się z ryzykiem, że nie ujdzie mu to na sucho.

Parę razy widziałam podobne "żarty" na pokładzie i szkoda, że obsługa nie była bardziej stanowcza. Bo współpasażerowie rzadko bawili się równie dobrze, co "dowcipniś"...
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Paź 2016 15:06 

Najciekawsza jest wersja "wschodnioeurejska" - wg niej pasażer "tylko" żartował. Rzecz jednak w tym, że "I'm just playing with you" to nie to samo co "I'm just joking" - to jest przyznanie się do flirtu.

Gdyby przenieść tę całą sytuację do PL i uwzględnić różnice kulturowe, to dialog wyglądałby tak:

P: - Ruch%łbym!
S: - Proszę pana, to nie jest śmieszne.
P: - No co, przecież za chwilę przelecimy się razem.

Nadal jest to zabawne i niewinne?
 PM off
2 ludzi lubi ten post.
Kara uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 15 Paź 2016 15:10 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
No błagam to co napisałeś to juz Iterpretacja godna Gazety Polskiej Codziennie :D
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

#16 PostWysłany: 15 Paź 2016 15:12 

Jest jeszcze wersja niemiecka: http://wpolityce.pl/swiat/278541-roszcz ... u?strona=2
 PM off  

#17 PostWysłany: 15 Paź 2016 15:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Obawiam się, że @‌flying duck‌ ma rację. A w przekładzie zgubiono nie tylko prostactwo "żartującego", ale i zbagatelizowano naruszenie procedur bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Paź 2016 16:18 
Awatar użytkownika

niebieski
W wersji polskiej dość często pojawia sie dowcip przy płaceniu kartą
- na pin czy zbliżenie (pyta expedientka)
- z panią oczywiście ze zbliżenie

Tylko zaraz - kto tutaj kogo "playing with"?

#19 PostWysłany: 15 Paź 2016 17:13 

gruby_inversia napisał(a):
No błagam to co napisałeś to juz Iterpretacja godna Gazety Polskiej Codziennie :D

Dlaczego? Gość mógł wybrnąć z tej sytuacji, ale nie zreflektował sie w porę. "I am just playing with you" w konkretnej sytuacji to próba załagodzenia z jednoczesnym podkreśleniem, iż nie ma się nic przeciwko, gdyby druga strona potraktowała to na poważnie.
Czyli coś w stylu "ok, maleńka, nie ma tematu, ale jak zmienisz zdanie to wiesz gdzie mnie znaleźć".

Niestety, ale wiele ludzi ma stres przed lataniem i próbuje go ukryć pod maską pseudochojrackiej postawy.
 PM off
Kara lubi ten post.

#20 PostWysłany: 15 Paź 2016 17:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Ewentualnie wypija o jeden/ -ą/ -o za dużo. Dlatego sugestia z ostatniego akapitu w tym artykule wydaje mi się adekwatna: http://time.com/2919714/airlines-sexual ... tewardess/.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: rw30 oraz 11 gości