Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Kierowcy busów (np 46 czy N17) nie sprzedają biletów jednorazowych, w czerwonych (46) można zapłacić jednorazowy bezdotykową kartą płatniczą
W T1 można zrobić test antygenowy po zamówieniu poprzedniego dnia

Dojazd z lotniska Barcelona Prat (BCN) do Barcelony (centrum) miasta

Ryanair i Wizzair tj najpopularniejsze tanie linie, korzystają z terminala T2 i ten przyjmuję za miejsce startu,
jakkolwiek największy przewoźnik tu latający tj. Vueling ( i np LOT) korzysta z terminala T1 .
Transport między terminalami zapewnia bezpłatny zielony autobus (shuttle bus/lanzadera), także nocą.
:idea: Wyszukiwarka przejazdów z Google Maps bardzo dobrze sobie radzi ze wskazywaniem dojazdów.

-autobus miejski 46 (czerwony)
kursuje między T1 i T2 a Pl. Espanya - od 5:30 do 23:50, z częstotliwością co ok. 20 min; czas przejazdu ok. 30 min.
bilet: u kierowcy- jednorazowy 2,40 € (tylko kartą); lub uprzednio kupiona karta na np 8 przejazdów T-Familiar lub indywidualna* T-Casual: 11,30 € ( zona 1)
- *-> nowe-bilety-karty-komunikacji-publicz-w-barcelonie,1435,147267
przy terminalu T2 na stacji kolejowej w automatach , płatności kartą, monetami i banknotami <50€) godziny otwarcia 4:30-23:55
Lub -może- przy terminalu T1 - w kiosku z wyrobami tytoniowymi Tabac, (info w 1-m poscie) !ale tylko w godzinach pracy, tj 7:30-23:00 !

-autobusy nocne (żółte)
[ Uwaga - w sezonie nitbus może zapełnić się na pierwszych przystankach i na następnych nie zabiera pasażerów ]
N16 - kursuje miedzy Pl. Catalunya i miastem Castelldefels i zatrzymuje sie przy terminalu T2
N17 - kursuje miedzy Pl. Catalunya i terminalem 1
N18 - Pl. Catalunya - T2 i T1 (przystaje w granicach Barcelony,
nie w miejscowościach L'H ani El Prat de LL po drodze)
bilety: jw.

-Aerobus (niebieski)
autobus 'expres' kursujący między lotniskiem i Pl. Catalunya z przystankami na: Pl. Espanya, w pobliżu stacji metra Urgell
i (tylko w kierunku miasta) na Pl. Universitat .
Są 2 trasy: A1 i A2 - odpowiednio z/na terminal 1 i terminal 2.
bilet w 1 str: 5,90€, w dwie 10,20 € (15dni)- kupno przy wejściu do autobusu za gotówkę (lub w automatach na przystanku początkowym i końcowym - płatność kartą).
czas przejazdu ok 30 min, kursuje co 5-10 min http://www.aerobusbcn.com/en :?:

-pociąg
wszystkie pociągi odjeżdżające ze stacji Aeroport zatrzymują się na stacjach: El Prat de Llobregat, Bellvitge, Barcelona Sants (dworzec główny), Passeig de Gracia, El Clot -Arago...
cała trasa i stacje na trasie pociągu R2 Nord odjeżdżającego ze stacji na Lotnisko Barcelona El Prat na stronie:
http://www.barcelonas.com/rodalies-r2-nord.html
bilet: kupno w automatach przy stacji przy T2.
Zalecany bilet na 8 przejazdów T-Familia* lub T-Casual ( 10 ...11,35€ ,1 zona ATM)
jednorazowy ponad 4€ , 4-a strefa Renfe.
http://rodalies.gencat.cat/en/index.html

:idea: Wyszukiwarka przejazdów z Google Maps bardzo dobrze sobie radzi ze wskazywanie dojazdów.

-Metro: niedawno otwarty odcinek L9 sud , linia wije się przez miejscowosci-satelity ok. 30 minut do Zona Universitaria (okolice stadionu Camp Nou) , zatem raczej dobra tylko dla zmierzających w okolice jej przebiegu, bo nie jest ani szybko ani tanio -
do centrum konieczna przesiadka
bilet jednorazowy 5,15 € z/do Aeroport T1 i T2 ,
!!T-C i T-F nie działają!! , inne wieloprzejazdowe tak , np T-Grup lub HolaBcn , o ile 'się opłacają'
nieco info w wymianie na bieżąco i 1-ym poscie

- taxi
Oficjalna, orientacyjna cena przejazdu między lotniskiem a centrum miasta to ok 30 €
Zależna od czasu przejazdu , do tego dochodzą kwoty rzędu 1€ za każdy bagaż.
Porównaj ceny z app Cabify lub MyTaxi
czy http://www.UnicTransfers.com
Uber nie działa.

-pieszo
Lotnisko jest oddalone o około 10km od granic miasta, kilkanaście km od centrum. Dojście jest proste jeśli przestrzega się poniższego planu:
- z T2 trzeba się skierować w prawo i za blokiem C terminala dojść do Av. Pepa Colomer,
- następnie skierować się w stronę rzeki Llobregat i przejść mostem, który znajduje się na przedłużeniu Av. Onze Setembre.
( mostu, patrząc w lewo, będzie widać w oddali górę Montserrat. Rzeka Llobregat przez wiele lat stanowiła oś przemysłu w tej części Katalonii. Dziś urozmaica przemysłowy, nadbrzeżny krajobraz oraz jest obszarem ważnym ekologicznie)
- za mostem skręcić w prawo i iść wzdłuż drogi aż do ronda. Przy standardowej pogodzie będziemy podziwiać samoloty schodzące do lądowania.
- na rondzie skręcić w lewo, w carrer A (nad drogą będą szły tory metra (L10s w budowie)). W drugiej części tej drogi będzie widać wzgórze Montjuic i obecny na nim cmentarz.
- dochodzimy do carrer Dos (2) i idziemy tą drogą do końca. Będzie tam rondo i po prawej przejście pod torami,
- w tym punkcie kończy się cześć obowiązkowa. Można kontynuować prosto do Gran Via (droga główna) lub udać się w prawo w kierunku wzgórza Montjuic.
Jeśli ktoś nie lubi biegać między samochodami po autostradzie to radzę nie eksperymentować. Na całej długości tej trasy jest chodnik lub miejsce, którym można spokojnie przejść. (c) namteH

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 918 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 46  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Barcelona/EL PRAT
#101 PostWysłany: 01 Maj 2012 13:26 
Awatar użytkownika

niebieski

Daj się uwieść urokom Turcji 🇹🇷 Loty na Riwierę Turecką z 2 miast od 281 PLN 🔥 Daj się uwieść urokom Turcji 🇹🇷 Loty na Riwierę Turecką z 2 miast od 281 PLN 🔥
Kanada na wyciągnięcie ręki 🇨🇦 Loty do Toronto z 4 miast od 1661 PLN 🤯 Terminy również na majówkę 🔥 Kanada na wyciągnięcie ręki 🇨🇦 Loty do Toronto z 4 miast od 1661 PLN 🤯 Terminy również na majówkę 🔥
#102 PostWysłany: 02 Maj 2012 14:03 

Abcn napisał(a):
http://www.aena-aeropuertos.es/csee/Satellite/Aeropuerto-Barcelona/en/Page/1045569610836/1045569607367/Luggage.html

http://www.aena-aeropuertos.es/cartogra ... =&sheight=
kliknij na ikonke walizki
'consigna' naj po lewej

Dzięki:)
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 06 Maj 2012 15:55 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
Wyczytałem też na innym forum że walizki również można zostawić na końcu terminala T2, przy toaletach i barze samoobsługowym , mógłby to ktoś potwierdzić? Bo na oficjalnej stronie nie ma takiej informacji.

#104 PostWysłany: 09 Maj 2012 11:04 
Moderator forum

Skibek napisał(a):
Wyczytałem też na innym forum że walizki również można zostawić na końcu terminala T2, przy toaletach i barze samoobsługowym , mógłby to ktoś potwierdzić? Bo na oficjalnej stronie nie ma takiej informacji.
na końcu terminala T2 -w części C - nie byłem, ale wydaje mi się to odpryskiem z przeszłości, kiedy to schowki były w tamtych okolicach (ale raczej naprzeciw terminala niż w nim), przed otwarciem T1.

może pasażerowie easyjeta rzucą więcej światła

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 13 Maj 2012 15:54 

Witam
Jadę w 4 osoby do barcelony, z lotniska pojade linią 46 i na ostatnim przystanku przesiadam się na linie metra L3, czy bilet T10 obowiązuje na te linie?? czy wchodząc do środka komunikacji kasujemy ten bilet 4 razy jeśli podróżują 4 osoby?? może pytanie głupie ale nie mam pojęcia :)
dzięki za odp.
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 13 Maj 2012 16:05 

kicok napisał(a):
Witam
Jadę w 4 osoby do barcelony, z lotniska pojade linią 46 i na ostatnim przystanku przesiadam się na linie metra L3, czy bilet T10 obowiązuje na te linie?? czy wchodząc do środka komunikacji kasujemy ten bilet 4 razy jeśli podróżują 4 osoby?? może pytanie głupie ale nie mam pojęcia :)
dzięki za odp.

1. Tak, bilet kasujesz tyle razy ile jest osób.
2. Wchodząc do metra kasujesz go również 4 razy [podając go po przejściu następnej osobie].
3. "1 przejazd" ma w sobie wliczone przesiadki. Jeśli skasujecie bilet na metrze zanim upłynie 75 min od skasowania go w autobusie 46, to nie naliczy wam nowych przejazdów tylko wpuści do metra. Bus 46 jedzie do plaza de espania w ok 25-35 min.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 13 Maj 2012 16:06 
Moderator forum

kicok napisał(a):
czy wchodząc do środka komunikacji kasujemy ten bilet 4 razy jeśli podróżują 4 osoby??

w Metrze uważajcie po której stronie bramki należy kasować i przechodzić

A.

Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 13 Maj 2012 16:25 

Abcn napisał(a):
kicok napisał(a):
czy wchodząc do środka komunikacji kasujemy ten bilet 4 razy jeśli podróżują 4 osoby??

Czyli trzeba się rozglądnąć czy wchodzę do "dobrej" bramki metra?? jade jutro, może jakoś damy rade się zorientować. No to w takim razie ten bilet T10 to jest idealna opcja bo w takim razie nie powinien skasować drugi raz 4 osób w metrze jeżeli czas nie przekracza 75min.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 09 Cze 2012 21:50 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
Abcn napisał(a):
Skibek napisał(a):
na końcu terminala T2 -w części C - nie byłem, ale wydaje mi się to odpryskiem z przeszłości, kiedy to schowki były w tamtych okolicach (ale raczej naprzeciw terminala niż w nim), przed otwarciem T1.

może pasażerowie easyjeta rzucą więcej światła

sprawdzilem organoleptycznie, przechowalnia jest tylko w T1,najwiekszy kontener kosztuje 5,4euro miesci okolo 6 sztuk plecakow podrecznych

#110 PostWysłany: 11 Cze 2012 09:56 
Awatar użytkownika

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Abcn napisał(a):
kicok napisał(a):

heh, niedawno pierwszy raz od dawna bylem w Barcelonie i stracilem 2E wchodzac na peron o zlym kierunku na rambli : ) --- w Madrycie ani w Walencji nigdy tego typu stacji metra nie widzialem

przy okazji pytanie: czy wchodzac na EL PRAT do strefy odlotow przez security check ten tuz za wyjsciem ze stacji cercanias bede mogl dojsc do dowolnego gate'u w T2? [w sensie T2A/B/C, bodajze tak to jest podzielone] ?
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 21 Cze 2012 08:20 
Awatar użytkownika

srebrny

przy okazji pytanie: czy wchodzac na EL PRAT do strefy odlotow przez security check ten tuz za wyjsciem ze stacji cercanias bede mogl dojsc do dowolnego gate'u w T2? [w sensie T2A/B/C, bodajze tak to jest podzielone] ?

Ponawiam pytanie!

W szczegolnosci chodzi mi o gatey ryanaira

wysłane z tapToka z telefonu bratek
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 21 Cze 2012 16:09 
Moderator forum

rw30 napisał(a):
[i] przy okazji pytanie: czy wchodzac na EL PRAT do strefy odlotow przez security check ten tuz za wyjsciem ze stacji cercanias bede mogl dojsc do dowolnego gate'u w T2? [w sensie T2A/B/C, bodajze tak to jest podzielone] ?[/i

W szczegolnosci chodzi mi o gatey ryanaira

Obstawiam ze do wszystkich w B, czyli m.in. ryanairowych. (Sam dotad ryanem z BCN nie lecialem - moze ktos kto lecial sie dopisze- ale jest to chyba jedyne security w B)
oraz mozna chyba przejsc do C (easyjet)
Ale nie A

A.

Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 16 Lip 2012 14:22 

Lecę do Barcelony El Prat i potem do Calelli i tak jak już wcześniej pisałem pojadę linią R2 do Satns lub Glock i dalej linią R1.
Jednak jak wygląda sprawa powrotu? Zauważyłem, że są jakieś linie R2Sud R2Nord. Chcę w Calelli wsiąść w R1 i potem się przesiąść ale nie wiem dokładnie na jaką linię i na którym przystanku?
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 16 Lip 2012 17:13 
Moderator forum

krol_przestworzy napisał(a):
Lecę do Barcelony El Prat i potem do Calelli i tak jak już wcześniej pisałem pojadę linią R2 do Satns lub Glock i dalej linią R1.
Jednak jak wygląda sprawa powrotu? Zauważyłem, że są jakieś linie R2Sud R2Nord. Chcę w Calelli wsiąść w R1 i potem się przesiąść ale nie wiem dokładnie na jaką linię i na którym przystanku?
analogicznie, na B. ElClot Arago lub B. Sants przesiadasz sie na pociag w kierunku Aeroport (jesto linia R2 nord)

A.

Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 31 Lip 2012 22:03 
Awatar użytkownika

srebrny
czy ktos moze mi dokladnie na google maps zaznaczyc z ktorego przystanku odjezdza z plaza de espanya autobus linii 46 na lotnisko El Prat ?
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 31 Lip 2012 22:15 

lecę w czwartek :D zdam relacje

#117 PostWysłany: 31 Lip 2012 22:49 
Moderator forum

rw30 napisał(a):
czy ktos moze mi dokladnie na google maps zaznaczyc z ktorego przystanku odjezdza z plaza de espanya autobus linii 46 na lotnisko El Prat ?

na Gmap nie moge, ale slownie jest to tam gdzie ul Tarragona dochodzi do Pl.Espanya, miedzy okrąglakiem Arenas (i jego czerwoną kolumną przy windzie zewnętrznej) a hotelem Catalonia Plaza (z zegarem na fasadzie) , jakby na przejsciu dla pieszych, na trojkatnej -w przyblizeniu- wysepce stoi niepozorny samotny słupek z "choragiewka" z nr-em 46 :!: dopis - już jest wiata jak na innych , będzie miała wyświetlacz 'ile czasu do przyjazdu zostało'
Tę wysepkę chyba stworzyli dla tego przystanku (?)

na G street view nie ma /nie było/ tej wysepki gdy robili zdjecia, jeszcze w czasie przeksztalcania budowli/areny w centrum handlowe

Symbolicznie gdzie sa inne przystanki, dla przyszlych czytelnikow -
http://www.tmb.cat/es/linia-de-bus/-/bus/46
http://www.tmb.cat/ca/c/document_librar ... upId=10168

A.

Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 03 Sie 2012 10:21 
Awatar użytkownika

srebrny
super, dziekuje bardzo
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 03 Sie 2012 20:03 

Abcn napisał(a):
krol_przestworzy napisał(a):
analogicznie, na B. ElClot Arago lub B. Sants przesiadasz sie na pociag w kierunku Aeroport (jes tto linia R2 nord)

Ok, dzięki za wytłumaczenie, mam jeszcze jedno pytanie. Jak pojadę R2 na Sants alby Clot to gdzie można się dowiedzieć z którego peronu odjeżdża R1? Czy jest to stały peron czy się zmienia? Pytam bo nie chcę aby mi pociąg uciekł bo nie poszukałem odpowiedniego peronu.
Na której stacji łatwiej się przesiąść: Clot/Sants?
Przylecę dosyć późno i nie chciałbym żeby mi jakiś pociąg uciekł ;)
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 03 Sie 2012 22:48 
Moderator forum

Krolu, Latwiej chyba przesiasc sie na ElClot-Arago, tam sa tylko 2 perony, bedziesz musial przejsc z jednego na ten drugi, jesli dobrze pamietam.
- jednak w drodze do Calelii (Blanes, Maçanet-Massanes) pociag bedzie juz wypelniony, miejsca siedzace beda zwalniac sie moze za Badalona
Na Sants natomiast peronow jest wiecej.
http://fly4free.pl/forum/viewtopic.php? ... 9547#p9547
Na kazdej stacji na biezaco jest wyswietlane ktory pociag z ktorego peronu na ekranach, ale nie wiem jakie te perony maja numery, zreszta w danym momencie moze byc jakas zmiana. Jesli chodzi o przygotowanie ogolnej perspektywy/ planu dworcow, moze na barcelona-tourist-guide cos jest ntt? moze na renfe > cercanias ?
ile czasu bedziesz mial w-g rozkladu mozesz sprawdzic na http://www.gencat.cat/mobilitat > Rodalies d Catalunya

dopis
na Sants 12.VIII. linia R1 jest na torach 7-8 a R2 na 9-10
przy czym pociag na lotnisko podany na ekranie z odjazdem z toru 9 - odjechal (po zapowiedzeniu przez glosniki) - z 10,
przy tym samym peronie, ale to potwierdza ze tymczasowe zmiany sa mozliwe

A.

Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 918 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 46  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość