Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 499 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna
Autor Wiadomość
#461 PostWysłany: 14 Mar 2023 12:41 

Loty: 263
Kilometry: 354 404
złoty
flus napisał(a):
Kol. @J29Moze i zbudowano za Twoje pieniadze, ale raczej nie zbudowano za pieniadze turystow, wiec dlaczego wojewodztwo, czy KM ma nie zarabiac glownie na turystach i ich przejazdach lotniskowych? Przypominam ze dla mieszkancow przejazdy sa dotowane i dzieki temu np. do Olszanicy mozesz sobie z Wieliczki dojechac za 8,50 zl.
Ale przejazdy lotniskowe w wielu miastach sa drozsze od lokalnych i nie widze powodow do oburzania sie, ze Krakow tez przyjal taki model.
Moze sie to nie podobac, ale zawsze jest wybor - mozna latac z Warszawy, Katowic czy Wroclawia gdzie dojazd na lotnisko z centrum jest tanszy. A jak pociagi na lotnisko beda puste, do czego im teraz sporo brakuje, to moze ceny tez spadna.

Ależ ja się o nic nie oburzam. Sam nie mieszkam w Krakowie, jeżdżę na lotnisko samochodem, więc zasadniczo mam to głęboko. Zauważam tylko pewien dysonans w sprawiedliwości, który Ty też zauważyłeś wymieniając kilka miast z tanim dojazdem. Poza tym turyści Krakowowi są potrzebni, zostawiają kasę i popularyzują to miejsce, dzięki czemu jest rozpoznawalne. Ta sprawa oczywiście też nie jest zerojedynkowa, obecność turystów bywa uciążliwa. Ja bym wolał żeby i mieszkaniec i turysta mógł w normalnej cenie pojechać w "moim" regionie i sam się cieszę gdy za granicą mogę skorzystać z normalnych (dla danego miejsca) cen dojazdów. Gdzieś się to wszystko ostatecznie bilansuje. Jeżeli Tobie przeszkadza, że turysta w Krakowie korzystałby z taniego przejazdu z lotniska, to czemu nie zrobić dla niego trzykrotnie wyższej taryfy również na komunikację miejską, żeby przypadkiem na dworzec kolejowy nie pojechał uciec do Warszawy pojeździć na Chopina tanim pociągiem?

adamuto napisał(a):
J29 napisał(a):
[...] dlatego chciałbym z tego pociągu korzystać w takiej cenie co np. jadąc podobną odległość do Wieliczki.

To jedź do Wieliczki, a nie na lotnisko.

Musisz być zabawny na imprezach.
2 ludzi lubi ten post.

Wiosenne fly&drive w Hiszpanii za 459 PLN. Loty do Walencji z Warszawy + wynajem auta na 7 dni Wiosenne fly&drive w Hiszpanii za 459 PLN. Loty do Walencji z Warszawy + wynajem auta na 7 dni
Dlaczego Ryanair nie skusił się na miliony zł dopłat za otwarcie nowych tras? „Konkurencja w Europie jest ogromna Dlaczego Ryanair nie skusił się na miliony zł dopłat za otwarcie nowych tras? „Konkurencja w Europie jest ogromna"
#462 PostWysłany: 14 Mar 2023 12:43 
Awatar użytkownika

srebrny
W KTW peron już powstał. Zobaczymy wkrótce te ceny pociągów specjalnych, lotniskowych.

#463 PostWysłany: 14 Mar 2023 12:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

To tylko dalej promuje, nie korzystanie z Komunikacji Miejskiej, tylko do auta. Tak jak pisałem, jeżeli przy 2 osobach bardziej się opłaca taksówka niż komunikacja, to już coś świadczy.
A co do turystów, jakoś w innych krajach są karty mieszkańca co dają obniżki w komunikacji miejskiej, więc nie widzę w problemu zrobić to samo z kartą Krakowiaka

PS kiedyś autobus z Katowic do Pyrzowic tez kosztował jakieś 20 pln, ale jakoś dali radę i autobus jest za 5.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#464 PostWysłany: 14 Mar 2023 13:14 
Awatar użytkownika

Loty: 327
Kilometry: 544 252
HON fly4free
Zeus napisał(a):
ale jakoś dali radę i autobus jest za 5.

Komunikacja na terenie Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii, zresztą nie tylko tam nie jest samofinansujaca.
Fajnie, ze bilet jest za 5 PLN ale na niego skladaja sie mieszkancy regionu w formie m.in. podatkow lokalnych i posrednio powoduje to kasowanie innych linii w regionie by sie budzet jako tako domykal, a doplaty dla samorzadow byly jeszcze na akceptowalnym poziomie.

Nie ma sensu bic piany w tym temacie. Przejazd za 15 PLN z centrum miasta na lotnisko to dla mnie, powtarzam dla mnie bardzo akceptowalna cena.
Jezeli tak bedzie w Pyrzowicach oko mi nie mrugnie na wydanie takiej kwoty. Czego sobie i Wam zycze.
 Profil Relacje PM off  

#465 PostWysłany: 14 Mar 2023 13:16 

złoty
wtak napisał(a):
W KTW peron już powstał. Zobaczymy wkrótce te ceny pociągów specjalnych, lotniskowych.
Przy okazji reaktywowany będzie ruch na całej trasie tj. Tarnowskie Góry - Zawiercie. Jeśli zaszaleją z ceną biletu do lotniska to będzie to bardzo łatwe do obejścia. Chociaż w Województwie Śląskim tendencje są zupełnie odwrotne.
Zeus napisał(a):
PS kiedyś autobus z Katowic do Pyrzowic tez kosztował jakieś 20 pln, ale jakoś dali radę i autobus jest za 5.
To było nawet 28 zł w komercyjnym połączeniu PKM Katowice. Po uruchomieniu linii ekspresowych AP na lotnisko można było w nich jechać tylko na metropolitalnym bilecie dobowym za 14 zł Obecnie nawet tego już nie ma i bardzo dobrze.

correos napisał(a):
Naprawde spedza Wam sen z powiek bilet za 15 PLN czy tam 17 PLN ?
Mnie tak zwłaszcza gdy w bezczelny sposób jestem pozbawiany wyboru. Ten pociąg nie dość, że kosztuje dużo to jeszcze kursuje z bardzo niską-żenująco niską częstotliwością (np. już tylko raz na godzinę po godzinie 18).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#466 PostWysłany: 14 Mar 2023 13:53 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
KL_user napisał(a):
Coś się ostatnio zmieniło w Bolonii? Według strony organizatora transportu https://www.tper.it/navettaaeroporto w autobusie linii 944 obowiązuje specjalna dopłata w wysokości 4 EUR.

Hmm nie wiedziałem. Może jechałem nielegalnie w takim razie? Wszedłem do autobusu i "kupiłem" bilet przykładając kartę kredytową do czytnika. Ściągnęło mi 1.5 euro. Nigdzie nic nie pisało o jakiejś dopłacie czy specjalnym bilecie. Wszyscy w autobusie tak robili...
 Profil Relacje PM off
KL_user uważa post za pomocny.

#467 PostWysłany: 14 Mar 2023 15:00 

niebieski
Hello, ale chyba zaczęła sie dyskusja na temat KRK-miasto od fatalnie ustawionych biletomatów ;) . Mogę zapłacić za pociąg, ostatecznie mam (niestety) zbyt daleko , żeby częściej latać z Krakowa, tylko niech będą przejrzyste te biletomaty. Tak jak w innych miastach w Polsce i poza :)
 Profil Relacje PM off  

#468 PostWysłany: 14 Mar 2023 17:39 

srebrny
flus napisał(a):
Kol. @J29
Moze i zbudowano za Twoje pieniadze, ale raczej nie zbudowano za pieniadze turystow, wiec dlaczego wojewodztwo, czy KM ma nie zarabiac glownie na turystach i ich przejazdach lotniskowych?

A kto powiedział, że usługa publiczna ma być tylko dla tych, co płacą lokalne podatki? A może ja bym chciał płacić podatki wszędzie, żeby wszędzie mieć dostęp do komunikacji, a tak to warszawiak zapłaci drożej w Krakowie, krakus w Warszawie itd. - przecież to śmieszne. Nie na tym polega promocja transportu publicznego. W Genewie darmowa komunikacja jest dla turystów, w Japonii też bilety na shinkanseny dla turystów są dużo tańsze. U nas poszli w odwrotnym kierunku - kiedyś były wagony nur für Deutsche, teraz bilety nur für Warschauer. I wszyscy inni poszli w tym kierunku. A już robienie komunikacji bezpłatnej tylko dla tubylców (jak w niektórych miastach czy w Estonii) i utrzymywanie drogiego systemu sprzedaży i kontroli biletów dla garstki przyjezdnych to absurd.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#469 PostWysłany: 10 Maj 2023 18:57 
Awatar użytkownika

Loty: 254
Kilometry: 576 273
platynowy
Zmiany dot. wjazdu taksówek
https://gazetakrakowska.pl/krakow-moze- ... 1-17528273
2 ludzi lubi ten post.
wtak uważa post za pomocny.

#470 PostWysłany: 10 Maj 2023 21:22 
Awatar użytkownika

Loty: 602
Kilometry: 948 667
niebieski
Oj, wstyd, krakowskie jp2 lotniskowe cwaniaczki (dla mnie podwójny, bo jestem z Krakowa).
Większość ludzi (ja także) wciąż będzie zamawiać taksówki przez aplikacje - dopłacając te 5 zł.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#471 PostWysłany: 10 Maj 2023 23:21 
Awatar użytkownika

Loty: 332
Kilometry: 593 430
HON fly4free
Dziś dość trudno było zamówić taksówkę. W końcu się udało, ale kierowca (niezbyt rozgarnięty) zadzwonił prosząc, żeby wyszedł przed bramki, bo dziś już wjechał na teren lotniska. Potem stwierdził, że jednak nie przejedzie bokiem i zapytał, czy mam 5 złotych.
 Profil Relacje PM off  

#472 PostWysłany: 11 Maj 2023 09:19 

srebrny
Jeśli to będzie tylko kwestia wyjścia przed bramki to pół biedy, ale boję się, że będzie mniej pojazdów czekać...
 Profil Relacje PM off  

#473 PostWysłany: 20 Lip 2023 09:55 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Miałem okazję dziś pojechać pierwszym 902 z lotniska, jako ze mój lot z VIE był opózniony, o 0020

No cóż, tam się dantejskie sceny odbywały. Tak natłoczonego autobusu lotniskowego nie widziałem nigdy (w pakiecie z walizkami). Dobrze ze wsiadłem parę sekund po przybyciu i miałem gdzie usiąść ale niektórzy tam lewitowali.
Ale za to pojechałem za darmo, bo nie było nawet jak skasować biletu
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#474 PostWysłany: 24 Lip 2023 00:12 

srebrny
Słabe jest to, że pociąg jeździ do 00:38 i potem od 04:17.
 Profil Relacje PM off  

#475 PostWysłany: 24 Lip 2023 01:47 

HON fly4free
Słabe to jest przede wszystkim to, że między 23:17 a 0:38 nie ma żadnego pociągu - akurat wtedy, kiedy około 23 jest szczyt przylotów nocnych; w przypadku rejsów lądujących rozkładowo tuż przed 23 szansa na zdążenie na pociąg jest 50/50, często brakuje dosłownie kilku minut w razie drobnego opoźnienia czy dłużej trwającego deboardingu a ci, którzy lądują zaraz po 23 chcąc skorzystać z pociągu muszą czekać ponad godzinę. No a alternatywnie w małym 902 to późnymi wieczorami jest jak napisał już @Zeus.

Oczywiście można nie korzystać z transportu publicznego, tyle że późnym wieczorem jest często problem z zamówieniem ubera / bolta - kierowcy notorycznie zrzucają kursy w okolice centrum - bo dla nich za blisko i wolą pewnie czekać na klienta mieszkającego gdzieś np. w Hucie albo Bieżanowie i/albo nauczyli się sztucznie generować zwiększony popyt - wylogowują się z sieci, więc ta widzi brak dostępności / kilka samochodów i zwyżkuje ceny przyjazdu czasem na zupełnie chore poziomy. A jak ktoś złapie kurs, to kolejny kierowca "nagle" włącza się do sieci i jest dostępny na samym lotnisku ;) No i są taksówki lotniskowe, które są na wejściu overpriced dwu-, trzykrotnie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#476 PostWysłany: 31 Lip 2023 11:56 

złoty
Po ostatnich zmianach tras autobusów miejskich linia 192 jeździ z przystanku "Dworzec Główny Wschód" do przystanku "Olszanica Bory" raz na godzinę przez cały dzień i przez cały tydzień. Od przystanku końcowego do drzwi portu lotniczego trzeba przejść około 1300 metrów chodnikiem. Przy bilecie dobowym na komunikację miejską można tutaj zaoszczędzić pięć złotych ponieważ trasa 192 w całości znajduje się w pierwszej strefie biletowej.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#477 PostWysłany: 07 Sie 2023 17:03 

srebrny
info z dzisiaj tak na szybko, bilet dworzec glowny - lotnisko Balice pociagiem kosztuje 17 zlotych w kasie / w aplikacji, u konduktora 20 zlotych.
mozna podjechac autobusem 300 (tyle ze z przesiadka) za 6 zlotych.
 Profil Relacje PM off  

#478 PostWysłany: 07 Sie 2023 23:06 

Loty: 53
Kilometry: 60 575
srebrny
To jeszcze w kwestii tej ceny u konduktora dodam, iż różnica bierze się stąd, że za wydanie biletu ze stacji, na której znajduje się czynna kasa biletowa, doliczają sobie 3 PLN.

Zatem Kraków Główny - Kraków Airport u obaługi 20 PLN, natomiast Kraków Airport - Kraków Główny dalej 17 PLN ;)
 Profil Relacje PM off  

#479 PostWysłany: 07 Sie 2023 23:50 

HON fly4free
Bilet zawsze można też w automacie w pociągu kupić bez narzutu - jeśli automat nie działa (co jest dość częste) to wtedy obsługa też nic nie dolicza za bilet.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#480 PostWysłany: 06 Wrz 2023 11:45 

srebrny
W związku z remontem ul. Kościuszki i wyłączeniem końcowego przystanku wielu autobusów obok pętli tramwajowej, autobus 209 z lotniska kursuje obecnie przez most Zwierzyniecki na os. Podwawelskie - tak jak linia 300. Remont planowo potrwa rok a w praktyce pewnie dłużej więc trzeba się przyzwyczaić do tej zmiany.

Google na swoich rozkładach i w podpowiedziach nie ma póki co zaktualizowanej trasy więc jeśli komuś zależy, żeby dostać się na Salwator musi uważać. Jest to możliwe ale wymaga większych kombinacji. Jedyna linia, które aktualnie dojeżdża do okolic pętli tramwajowej Salwator to autobus 100. Kursowanie tramwajów jest zawieszone.

Szczegóły: https://ztp.krakow.pl/transport-publicz ... y/372-2023
 Profil Relacje PM off
KamcioPL uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 499 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości