Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 495 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 24 Wrz 2013 21:39 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Z grubsza przeszukałem wujka G, wcześniej ustaliłem sobie trasy z jakdojade.pl, teraz rozchodzi jak zrobić to najsensowniej/najtaniej :)
Lecz jak zwykle pojawiają się wątpliwości i tu pytanie do lokalsów.

Plan (max 24h pobytu z opcją na trochę dłużej):
przyjazd do Krakowa Płaszowa sobota (05.10) ok. 15 (ewentualnie opcja na 9 rano), z Płaszowa na Telimeny (rodzinka) następnego dnia lot o 10:40 więc ok. 9-9.30 powinniśmy stawić się na lotnisku (jakdojade pokazuje że najlepiej pociągiem z przesiadką na Głównym)
Zamykamy się w 24 h.

Rodzinka 2+2 ma kupić:
a)2x normalny (I+II) + 2x ulgowy (I+II) 60pln
b)2x normalny (I) + 2x ulgowy (I) 45 pln - czy lotnisko łapie się na (I)?
c)4x normalny weekendowy rodzinny (zakładam że każdy członek rodziny musi mieć swój bilet 64 pln - i tu pojawia się opcja na poranne przyjechanie do Krakowa o 9, jednocześnie łapiemy się na dwie strefy.
d)3x normalny weekendowy rodzinny + 1x ulgowy (I+II) 56 pln
e)jechać tylko na jednorazówkach i czasówkach, koszt i rodzaje nieznane.

Nie mogę znaleźć warunków tego biletu weekendowego (kto gdzie kiedy i za ile).
Podajcie słabe punkty moich planów :D

P.S.Opcja z biletem na sobotę + tanie taxi (dowóz) na niedzielę? Trochę mnie te korki ostudziły :mrgreen:

Pomóżcie to ogarnąć, powrót już obczaiłem będziemy mieć 2h od wylądowania na transfer do PB chyba wystarczy jak nie będzie żadnych obsuw?
 Profil Relacje PM off  

Zbiór lotów na Półwysep Iberyjski z 5 miast od 233 PLN Zbiór lotów na Półwysep Iberyjski z 5 miast od 233 PLN
City break w Salonikach za 623 PLN. Loty z Krakowa + noclegi w 3* hotelu City break w Salonikach za 623 PLN. Loty z Krakowa + noclegi w 3* hotelu
#82 PostWysłany: 24 Wrz 2013 21:48 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
mashacra napisał(a):
Z grubsza przeszukałem wujka G, wcześniej ustaliłem sobie trasy z jakdojade.pl, teraz rozchodzi jak zrobić to najsensowniej/najtaniej :)
Lecz jak zwykle pojawiają się wątpliwości i tu pytanie do lokalsów.

Plan (max 24h pobytu z opcją na trochę dłużej):
przyjazd do Krakowa Płaszowa sobota (05.10) ok. 15 (ewentualnie opcja na 9 rano), z Płaszowa na Telimeny (rodzinka) następnego dnia lot o 10:40 więc ok. 9-9.30 powinniśmy stawić się na lotnisku (jakdojade pokazuje że najlepiej pociągiem z przesiadką na Głównym)
Zamykamy się w 24 h.

Rodzinka 2+2 ma kupić:
a)2x normalny (I+II) + 2x ulgowy (I+II) 60pln
b)2x normalny (I) + 2x ulgowy (I) 45 pln - czy lotnisko łapie się na (I)?
c)4x normalny weekendowy rodzinny (zakładam że każdy członek rodziny musi mieć swój bilet 64 pln - i tu pojawia się opcja na poranne przyjechanie do Krakowa o 9, jednocześnie łapiemy się na dwie strefy.
d)3x normalny weekendowy rodzinny + 1x ulgowy (I+II) 56 pln
e)jechać tylko na jednorazówkach i czasówkach, koszt i rodzaje nieznane.

Nie mogę znaleźć warunków tego biletu weekendowego (kto gdzie kiedy i za ile).
Podajcie słabe punkty moich planów :D

P.S.Opcja z biletem na sobotę + tanie taxi (dowóz) na niedzielę? Trochę mnie te korki ostudziły :mrgreen:

Pomóżcie to ogarnąć, powrót już obczaiłem będziemy mieć 2h od wylądowania na transfer do PB chyba wystarczy jak nie będzie żadnych obsuw?

bilet weekendowy rodzinny, normalny - uprawniający do wielokrotnych (przez okres dwóch dni weekendowych tj. w sobotę i niedzielę do godz. 23:59) przejazdów liniami dziennymi i nocnymi w strefach biletowych I i II. Do korzystania z biletu rodzinnego uprawnieni są rodzice/rodzic oraz opiekun/opiekunowie z dzieckiem/dziećmi do lat 16.

Wyglada na to, ze to bedzie idealna opcja. Bilet jest na aglomeracje, wiec na lotnisko tez dojedziecie i kosztuje jedyne 16zl.
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 07 Paź 2013 21:25 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Do konca roku jest darmowy parking zielony, naprzeciwko krajowki http://parkuj-tanio.pl/index.php :)
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 06 Sty 2014 19:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 299 855
Czy lądując o 23.40 mam możliwość dostania się do centrum Krakowa czymś innym niż taxi ?
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 06 Sty 2014 19:39 
Awatar użytkownika

Loty: 599
Kilometry: 745 632
niebieski
klapio napisał(a):
Czy lądując o 23.40 mam możliwość dostania się do centrum Krakowa czymś innym niż taxi ?

Oczywiście, autobus nocny 902 jadący w kierunku dworca masz o 00:21 i tak co godzinę. Bilet jednorazowy kosztuje 4 złote.

#86 PostWysłany: 20 Sty 2014 00:56 

niebieski
Pytanie do lokalsów.
Czy jest szansa dostać się z Ruczaju (Czerwone Maki) na terminal krajowy w ciągu maks 60 minut? Oczywiście w opcji beztaksówkowej (ekonomicznej)?

I drugie pytanie, z opisu na stronie rozumiem, że przystanki autobusowe są w pobliżu T2 (krajowy) i nie trzeba korzystać z Shuttle Busa?
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 20 Sty 2014 12:24 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Na początek informacja: pociąg do lotniska od lutego 2014 w Balicach znika z rozkładu jazdy
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, ... jazdy.html

bartek. napisał(a):
Pytanie do lokalsów.
Czy jest szansa dostać się z Ruczaju (Czerwone Maki) na terminal krajowy w ciągu maks 60 minut? Oczywiście w opcji beztaksówkowej (ekonomicznej)?

Jest szansa, aczkolwiek będzie to napięty plan. Jeżeli dobrze zgrasz przejazd z ruczaju z odjazdem kolejki z dworca, powinno zająć to około godziny (za jakdojade.pl)

bartek. napisał(a):
I drugie pytanie, z opisu na stronie rozumiem, że przystanki autobusowe są w pobliżu T2 (krajowy) i nie trzeba korzystać z Shuttle Busa?

Szczerze mówiąc nie słyszałem nigdy o Shuttle Busie, dopiero wchodząc na stronę zauważyłem, że coś takiego jeździ ;) Rzadko jeżdę na lotnisko w Krakowie autobusem, ale jeśli już, to wysiadam na ostatnim przystanku pod terminalem międzynarodowym. Stamtąd jest kilkaset (+/-) metrów do terminalu krajowego. Są dwa autobusy (nie licząc nocnego): 208 i 292, jadą trochę inną trasą. Możliwe, że któryś z nich zatrzymuje się pod terminalem krajowym.

Może załączona mapka pomoże: początek trasy to przystanek kolejki, następnie końcowy przystanek autobusowy 292 oraz terminal krajowy. Całą drogę spokojnie można pokonać na nogach, są chodniki.

Załączniki:
balice.png
balice.png [ 120.17 KiB | Obejrzany 1304 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 20 Sty 2014 12:46 

niebieski
Po co jazda kolejką? Wsiada w autobus na Ruczaju, wysiada pod Cracovią, wsiada w autobus jadący na lotnisko.

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2

#89 PostWysłany: 20 Sty 2014 20:18 
Awatar użytkownika

niebieski
ciacho_majonez napisał(a):
Szczerze mówiąc nie słyszałem nigdy o Shuttle Busie, dopiero wchodząc na stronę zauważyłem, że coś takiego jeździ ;) Rzadko jeżdę na lotnisko w Krakowie autobusem, ale jeśli już, to wysiadam na ostatnim przystanku pod terminalem międzynarodowym. Stamtąd jest kilkaset (+/-) metrów do terminalu krajowego. Są dwa autobusy (nie licząc nocnego): 208 i 292, jadą trochę inną trasą. Możliwe, że któryś z nich zatrzymuje się pod terminalem krajowym.

ShuttleBus jeździ, ale bardzo rzadko i jak do tej pory nigdy nie udało mi się skorzystać. Ani 208, ani 292 nie zatrzymują się pod terminalem krajowym, chociaż 208 zatrzymuje się na przystanku "Balice I", który jest całkiem blisko terminalu krajowego.

#90 PostWysłany: 26 Lut 2014 16:13 

Aby uniknać problemów z komunikacją miejską polecam ściągnąć aplikację iTaxi na swój smartfon ze strony http://www.itaxi.pl/krakow za pomocą której można wybrać najtańsze taxi oraz wiele innych. Więcej szczegółów znajdziecie na stronie. Polecam :)
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 26 Lut 2014 21:48 

Są jakieś wypożyczalnie podstawiające auto na Balice?
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 28 Lut 2014 00:20 

witam. to w związku z brakiem lini kolejowej Balice - krk głowny jaie sa te autobusy ktore jada na gówny? pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 28 Lut 2014 00:39 
Awatar użytkownika

niebieski
mirek_ns napisał(a):
witam. to w związku z brakiem lini kolejowej Balice - krk głowny jaie sa te autobusy ktore jada na gówny? pozdrawiam

Na dworzec główny jadą autobusy linii nr 208, 292 (co 20 minut) oraz 902 (nocny).

Temat postu: Kraków-Balice
#94 PostWysłany: 07 Maj 2014 21:59 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
niebieski
Jak najtaniej po godzinie 20 dostać się na dworzec główny?

Temat postu: Re: Kraków-Balice
#95 PostWysłany: 07 Maj 2014 22:05 

autobusy linie 292 i 208

http://www.mpk.krakow.pl/pl/page-f3044045/
 PM off  

#96 PostWysłany: 07 Maj 2014 22:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
http://www.krakowairport.pl/pl/
fly4free.pl/Forum
mpk.krakow.pl
Google.com

COKOLWIEK?
ile czasu szukal e/a s?

Autobusem, 292/208.
 Profil Relacje PM off
Pawel_T lubi ten post.

#97 PostWysłany: 07 Maj 2014 22:11 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
niebieski
Dzięki za odpowiedź,a czy są tam jakieś busy prywatnych przewoźników,będzie nas 3 osoby z bagażami...

#98 PostWysłany: 07 Maj 2014 22:15 

są, ale koniecznie zapytaj za ile bo wielu to prywatna inicjatywa bez wyrzutów sumienia i co niektórzy po usłyszeniu ceny zaczęło chorować na nadciśnienie
 PM off  

#99 PostWysłany: 07 Maj 2014 23:10 
Awatar użytkownika

można też taksówką, ale to już droższa zabawa.

#100 PostWysłany: 08 Maj 2014 11:39 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Anonymous napisał(a):
są, ale koniecznie zapytaj za ile bo wielu to prywatna inicjatywa bez wyrzutów sumienia i co niektórzy po usłyszeniu ceny zaczęło chorować na nadciśnienie

Jesteś pewien, że wciąż są? Po mnie zawsze ktoś przyjeżdża, więc nie miałem okazji testować, ale od jakiegoś czasu, gdy ujednolicono "airport taxi service" wydaje mi się, że wzięli się za prywatne inicjatywy i wykopali je daleko. Można ewentualnie spróbować zadzwonić po Icar lub MegaTaxi (najtańsi w Krakowie), jeśli przyjadą na lotnisko to z pewnością wyjdzie taniej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 495 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości