Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 519 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 05 Cze 2012 11:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok, właśnie wróciłem z Madrytu. Zdecydowanie bardzo dobrym połączeniem jest skorzystanie z kolejki miejskiej czyli Cercanias (linia C1 kursuje co 30 minut), można dojechać bez przesiadek do stacji praktycznie w samym centrum. Dla nas najlepsza byla Príncipe Pío (końcowa) dość blisko Sol i bardzo blisko świątyni Debod. Koszt biletu dla osoby dorosłej to 2,4 EUR. Jest to stacja końcowa więc więcej na tą chwilę, więcej się na pewno nie zapłaci, chyba, że ktoś będzie jechał z przesiadkami. Czas przejazdu do stacji końcowej to ok. 45 mn. Jedzie się bardzo przyjemnym, klimatyzowanym pociągiem, w sumie chyba standard w Hiszpanii, ale zastanawiam się jakiego szoku doznają Hiszpanie (z resztą nie tylko oni), gdy podczas EURO przejadą się naszymi pociągami (wiatr we włosach, smród w nozdrzach). W ogóle traktowanie EURO jako reklamy dla naszego kraju, jest w chwili obecnej wg. mnie chybionym pomysłem. Ale to tak BTW.

Wracając do tematu, kosztowo połączenie Cercanidas wygrywa z metrem (obecnie wyjdzie chyba 5 EUR), autokarami (5 EUR), na rzezc 2,4 EUR. Oczywiście, aby pojechać Cercanidas trzeba dojechać do terminala T4 bezpłatnym autobusem.

DODAM tylko, że przy wejściu/wyjściu z lotniska w przeciwieństwie do jazdy METREM nie trzeba dokupować suplementu, czyli wspomnianego wyżej haraczu. 2,4 EURO to całkowita kwota, wg. bardzo przyjemna :)
 Profil Relacje PM off  

Karaiby czekają! Loty do Dominikany z Berlina za 2380 PLN Karaiby czekają! Loty do Dominikany z Berlina za 2380 PLN
Majówka w Chorwacji za 960 PLN: Loty do Zadaru z Wrocławia + 7 noclegów niedaleko plaży Majówka w Chorwacji za 960 PLN: Loty do Zadaru z Wrocławia + 7 noclegów niedaleko plaży
#142 PostWysłany: 05 Cze 2012 11:16 
Awatar użytkownika

niebieski
kliper napisał(a):
Ok, właśnie wróciłem z Madrytu. Zdecydowanie bardzo dobrym połączeniem jest skorzystanie z kolejki miejskiej czyli Cercanias (linia C1 kursuje co 30 minut), można dojechać bez przesiadek do stacji praktycznie w samym centrum. Dla nas najlepsza byla Príncipe Pío (końcowa) dość blisko Sol i bardzo blisko świątyni Debod. Koszt biletu dla osoby dorosłej to 2,4 EUR. Jest to stacja końcowa więc więcej na tą chwilę, więcej się na pewno nie zapłaci, chyba, że ktoś będzie jechał z przesiadkami. Czas przejazdu do stacji końcowej to ok. 45 mn. Jedzie się bardzo przyjemnym, klimatyzowanym pociągiem, w sumie chyba standard w Hiszpanii, ale zastanawiam się jakiego szoku doznają Hiszpanie (z resztą nie tylko oni), gdy podczas EURO przejadą się naszymi pociągami (wiatr we włosach, smród w nozdrzach). W ogóle traktowanie EURO jako reklamy dla naszego kraju, jest w chwili obecnej wg. mnie chybionym pomysłem. Ale to tak BTW.

Wracając do tematu, kosztowo połączenie Cercanidas wygrywa z metrem (obecnie wyjdzie chyba 5 EUR), autokarami (5 EUR), na rzezc 2,4 EUR. Oczywiście, aby pojechać Cercanidas trzeba dojechać do terminala T4 bezpłatnym autobusem.

DODAM tylko, że przy wejściu/wyjściu z lotniska w przeciwieństwie do jazdy METREM nie trzeba dokupować suplementu, czyli wspomnianego wyżej haraczu. 2,4 EURO to całkowita kwota, wg. bardzo przyjemna :)

rozumiem ze OW? RT to 4.8 ?
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 05 Cze 2012 11:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Blackall napisał(a):

Tak, 2,4 EUR to cena w jedną stroną (ale ceny jakie podałem na metro, czy autokar też są OW), choć dotyczy to stacji końcowej linii C1, pewnie jak się wysiada wcześniej to jest taniej. Bilety kupujesz w automacie gdzie wskazujesz stacje, do której chcesz dojechać.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 05 Cze 2012 15:31 
Awatar użytkownika

srebrny
kliper napisał(a):
Blackall napisał(a):

Tak, 2,4 EUR to cena w jedną stroną (ale ceny jakie podałem na metro, czy autokar też są OW), choć dotyczy to stacji końcowej linii C1, pewnie jak się wysiada wcześniej to jest taniej. Bilety kupujesz w automacie gdzie wskazujesz stacje, do której chcesz dojechać.

nie, akurat czy Chamartin Atocha czy Sol czy Principe Pio sa w tej samej strefie wiec cena pozostalaby bez zmian
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 26 Cze 2012 16:38 

Wracał ktoś może nocnym autobusem na terminal? Da się to jakos ogarnąć? Rozumiem, że pomiędzy terminalami kursuje jakiś darmowy shuttle bus?
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 26 Cze 2012 16:51 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
rafal.is napisał(a):
Wracał ktoś może nocnym autobusem na terminal? Da się to jakos ogarnąć? Rozumiem, że pomiędzy terminalami kursuje jakiś darmowy shuttle bus?

Bez obaw, nie ma problemu ;) Autobus jest żółty, więc łatwo go rozpoznać. Terminale 1-3 są ze sobą ze sobą połączone, natomiast do T4 kursuje shuttle bus.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 26 Cze 2012 17:15 

wiesz może jaka jest aktualna cena? w ogole jako, że w Madrycie mam czas od 16 do 4 rano to zastanawiam sie czy przystanek z ktorego odjezdza nocny autobus nie jest jakos mega oddalony od centrum (jesli w ogole w tym miescie istnieje cos takiego jak 'scisle centrum') :)
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 26 Cze 2012 18:17 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
Zobacz tutaj: http://www.emtmadrid.es/lineaAeropuerto/index.html
niestety działa tylko po hiszpańsku. Z tego, co widzę to OW kosztuje 5€ (we wrześniu 2011 r. to było jeszcze 2 €)
Autobus zatrzymuje się na Plaza de Cibeles, stamtąd już na piechotę dojdziesz do najważniejszych atrakcji miasta.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 26 Cze 2012 19:34 

niebieski
Byliśmy dwa tygodnie temu, bilet kosztuje 5 euro OW, kupując ta i z powrotem nie ma żadnej zniżki, wracaliśmy ok 3 w nocy z Plaza de Cibenes ( wówczas autobus jechał na lotnisko jakieś 18 min) , to w zasadzie centrum jakieś 10 min do Puerta del Sol, bagaż zostawialiśmy w przechowalni na lotnisku płacąc 4,80 euro ( to chyba była stawka dobowa my zostawiliśmy do na jakieś 5 godzin)

#150 PostWysłany: 26 Cze 2012 23:32 
Awatar użytkownika

srebrny
jeszcze odnosnie dojazdu na Barajas, druga, obok cercanias, opcja w rozsadnej cenie

http://www.20minutos.es/noticia/1506629 ... /tarifazo/
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 14 Lip 2012 12:48 

A ja mam pytanie czy w samej okolicy lotniska jest jakieś fajne miejsce żeby usiąść i doczekać te 5h do lotu powrotnego. Mam 5h na przesiadkę lecąc z Maroka do Polski i raczej ten czas to trochę mało żeby sensownie z lotniska oddalić się w stronę centrum Madrytu.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 29 Sie 2012 23:04 

Witam mam dwa pytania: Ile kosztuje teraz przejazd cercanias T4-Mendez-Alvaro? oraz ile kosztuje consigna (przechowalnia bagażu) na kilka godzin na Mendez Alvaro?

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 30 Sie 2012 00:15 
Moderator forum

piterdepolonia napisał(a):
Witam mam dwa pytania: Ile kosztuje teraz przejazd cercanias T4-Mendez-Alvaro?

jeśli to 4 strefy to 2,40 eu (od września paroprocentowa podwyżka)
http://www.renfe.com/EN/viajeros/cercan ... index.html

http://www.renfe.com/viajeros/cercanias ... adrid.html

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 30 Sie 2012 00:27 

niebieski
a) pare euro
b) pare euro ale raczejtroche wiecej niż na "pks"

P.S. pedrodepolonia było by chyba lepsze :P
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 01 Wrz 2012 20:49 

Pedrów jest wiele a Piter de Polonia tylko jeden :)

Może ktoś zna dokładną cenę consigny / przechowalni na Mendez Alvaro? Lecę z grupą osób i kalkuluję koszty.
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 01 Wrz 2012 22:19 
Awatar użytkownika

srebrny
piterdepolonia napisał(a):
Pedrów jest wiele a Piter de Polonia tylko jeden :)

Może ktoś zna dokładną cenę consigny / przechowalni na Mendez Alvaro? Lecę z grupą osób i kalkuluję koszty.

http://www.madrid.es/portales/munimadri ... 0ca8c0RCRD

klik 'tarifas'
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 02 Lis 2012 13:32 

świeże (2012-11-01) informacje dotyczące taniego przejazdu na/z lotnisko
jako niskobudżetowy turysta wybrałem przejazd autobusem linii miejskiej numer 200 - bilet w cenie 1,5 Euro (przystanek przy terminalu T2, ten sam, z którego odjeżdżają autobusy AEROPUERTO - za 5,0 Euro i autobusy tranzytowe - bezpłatne, kursujące pomiędzy terminalami T1/2/3 i nieco oddalonym Terminalem T4)
autobus nr 200 kursuje co 30 minut w dzień, ostatni przystanek znajduje się przy stacji metra Avenida America (co daje dalszy nieograniczony dostęp do sieci metra - trzeba kupić nowy bilet), można też od tego miejsca piechotą dojść do Retiro (około 20 minut)
droga powrotna pokonana została pociągiem linii C1 ze stacji Principe Pio (kursuje co 30 minut); przed bramkami automaty - łatwe w obsłudze, koszt biletu 2,45 Euro w jedną stronę, osiem stacji - czas jazdy 35 minut (po drodze stacje Atocha i Chamartin - można tam wsiadać); stacja końcowa to Terminal T4, wysiadamy na poziomie "-1", z którego można bezpłatnie dojechać autobusem tranzytowym (w kolorze zielonym), autobus startuje z poziomu "0", czas przejazdu - około 10 minut
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 26 Lis 2012 23:20 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
niebieski
Aktualizacja info dotycząca przejazdu metrem, zwykły przejazd kosztuje od 1,5 Euro wzwyż + 3 Euro suplement z i do lotniska.
Np bilet z Aeropuerto T1 do Nuevos Ministerios 4,5 Euro.
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 11 Gru 2012 12:38 

noyle napisał(a):
Aktualizacja info dotycząca przejazdu metrem, zwykły przejazd kosztuje od 1,5 Euro wzwyż + 3 Euro suplement z i do lotniska.
Np bilet z Aeropuerto T1 do Nuevos Ministerios 4,5 Euro.

Można też taniej, ale wymaga to 30min spacerku :)

Po prostu wystarczy wyjść poza lotnisko i udac się w stronę dzielnicy Barajas i stacji metra o tej samej nazwie. Wychodzimy z lotniska wyjściem na parkingi, znajdującym się obok stacji metra Aeropuerto T1. Barajas jest to stacja znajdująca się pomiędzy stacjami Aeropuerto T1, a Aeropuerto T4.
Na stacji mamy automaty biletowe i kupujemy odpowiadający naszym wymaganiom bilet:
1-dno przejazdowy za 2€
lub
10-cioprzejazdowy za 12€

Zatem podróż z lotniska do centrum kosztuje nas odpowiednio 1,2€ lub 2€ :-)

Jak dojechac do centrum?
1. Linią metra 8 jedziemy z Barajas do ostatniej stacji - Nuevos Ministerios
2. Przesiadka na linię 10 i wysiadamy na Plaza de Espana

proszę bardzo :-)
(aktualność- 28 listopada 2012)
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 06 Sty 2013 15:21 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
niebieski
Czy mógłby ktoś potwierdzić że cena biletu tourist travel pass http://www.ctm-madrid.es/red_transportes/tarifas/red_tarifas.jsp?CODPANTALLA=1&CODBOTON=203 np. na 3 dni uwzględnia też opłatę dodatkową związaną z wejściem / wyjściem na/z lotniska ?

Z góry dzięki

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 519 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości