Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 282 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 12 Kwi 2023 11:45 

platynowy
tarman napisał(a):
Update do pieszej wędrówki z lotniska do Can Pastilla (przez parkingi/kładka/szutrówka)

Obecnie wyjście z parkingu jest bardziej "cywilizowane" i przesunięte o około 120 m od dotychczasowego.

https://goo.gl/maps/BNbypzZ12ZddyGCNA

Wyznaczona jest ścieżka dla pieszych/rowerowa i zabezpieczona jak na zdjęciach

Tej wyznaczonej ścieżki jest raptem 600-700 m od ostatniego wjazdu do parkingu dla samochodów wypożyczalni do mostku nad autostradą. A i pachołki odgradzające lokalną drogę jak na zdjęciach już mocno poobijane przez roztargnionych kierowców.
Wskazówka dla tej drogi z lotniska do Can Pastilla to:

Update do pieszej wędrówki z lotniska do Can Pastilla (wzdłuż ogrodzenia strefa VIP i parkingi wypożyczalni samochodowych :!: /kładka/droga szutrowa)

Warto, choć z walizką na końcu ze względu na teraz dalej dziurawą drogę szutrową nieco uciążliwe.

.......
Przejazd EMT czyli autobusami komunikacji miejskiej (z Can Pastilla do Palma de Mallorki najlepiej liniami 25 i 35) to obecnie koszt 2 euro, płatne gotówką u kierowcy. Nie kombinowałem z aplikacjami itp by obniżyć koszt.

Autobusy A1i A2 nadal stała cena 5 euro przejazd.
 Profil Relacje PM off
tarman lubi ten post.

Karaiby czekają! Loty do Dominikany z Berlina za 2380 PLN Karaiby czekają! Loty do Dominikany z Berlina za 2380 PLN
Majówka w Chorwacji za 960 PLN: Loty do Zadaru z Wrocławia + 7 noclegów niedaleko plaży Majówka w Chorwacji za 960 PLN: Loty do Zadaru z Wrocławia + 7 noclegów niedaleko plaży
#262 PostWysłany: 27 Kwi 2023 19:43 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 355 358
złoty
Ja myślę ze jakieś granice cebuli jednak są 8-) No chyba ze to jest zależne od mocnego postanowienia ze musi być koniecznie po mega taniości, bo inaczej się wyjazd nie uda.

Akurat robiłem transfer wczoraj z lotniska do centrum Palmy. Przy samym lotnisku autobus (u kierowcy 5 euro) i zawozi do samej Palmy.
Myślałem ze skorzystam tego miejskiego w Can Pastilla, bo to 2 euro zamiast 5. No ale jak zobaczyłem ze to jest 30 minut drałowania w plecakami i dzieckiem aby zaoszczędzić 13zł to uznałem że to jest całkowicie dla mnie nie warte tego poświęconego czasu.

#263 PostWysłany: 27 Kwi 2023 20:21 

platynowy
Bo to jest ewentualna opcja dla tych co mają kwatery w Can Pastilla czy też przylatują rano tj. nigdzie im się nie śpieszy.

Myślenie czy jedna z opcji, a nie cebula ;)

A z plusów: co chwilę widok na startujące samoloty, płytę lotniska PMI z samolotami VIP, wiosną piękne pełne kwiatów łąki i na końcu wychodzimy wprost na plażę z deptakiem.
I oczywiście na przystanki do i z Palma dé Mallorca.
8-)
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#264 PostWysłany: 27 Kwi 2023 20:34 
Awatar użytkownika

złoty
No ok, jak ktoś tam ma nocleg to rozumiem. Jeśli ktoś tam idzie aby zaoszczędzić 13zł na dojazd do centrum Palmy, to dla mnie jednak zbędna cebula ;-)

#265 PostWysłany: 28 Kwi 2023 10:34 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 514
Kilometry: 814 017
To jest "jednostkowy" punkt widzenia. Dla 2 osób to będzie 26 zł, a w dwie strony zrobi się 52 zł oszczędności. Jak to mówią - grosz do grosza, a będzie kokosza 8-)
Oczywiście każdy sobie sam skalkuluje czy w jego przypadku warto.

#266 PostWysłany: 28 Kwi 2023 23:04 
Awatar użytkownika

złoty
No wiem wiem. Ja mam to chyba już za sobą i tyle, bo jak pomyślę ze będę dymał w upale 40 minut, aby zaoszczędzić 3 euro, a na miejscu wydam 5 euro za piwo, to się nie kalkuluje. Tylko ze wiesz... łapie się na tym ze kiedyś tak robiłem, jak młodszy byłem. Teraz kalkuluje już zupełnie inaczej, dla mnie czas to bardzo ważne aktywa, nie mówiąc o trudniejszej regeneracji :lol:

Czyli doszło do mnie ze czasy kimania na ławce do rana już minęły, czyli jestem stary dziad :lol:
No ale rozumiem w sumie, bo przecież tez byłem studentem, jeździłem na stopa, spałem po parafiach itd. Każdy etap ma swój czas... i to tez jest ok :) No i w sumie to jest piękne :mrgreen:
samaki9 lubi ten post.

#267 PostWysłany: 28 Kwi 2023 23:24 

srebrny
Oczywiście, że to jednostkowe przypadki. Ja zazwyczaj przylatywałem późnym wieczorem i hotel miałem w Can Pastilli, więc ten spacerek był samą przyjemnością (tak jak nocny spacer z lotniska w Larnace). Ale już na poranny odlot brałem zawsze taksówkę. Z kolei do centrum Palmy pojechałbym oczywiście autobusem, ale nigdy w życiu nie pojechałbym wiedeńskim CAT-em czy rzymskim Leonardo Expressem.
A to co pisze kolega @DAD to prawda. Kiedyś zjeździłem wszystkie trasy Polskiego Busa za złotówkę, a i nocne pociągi na stojąco mi nieobce. Dziś na podróże nocą jestem po prostu za stary.
 Profil Relacje PM off
DAD lubi ten post.

#268 PostWysłany: 29 Kwi 2023 22:23 
Awatar użytkownika

Loty: 602
Kilometry: 948 667
złoty
Cytuj:
Dla 2 osób to będzie 26 zł, a w dwie strony zrobi się 52 zł oszczędności. Jak to mówią - grosz do grosza, a będzie kokosza 8-)

I tak milion razy ;)

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 02 Maj 2023 15:09 

Loty: 1
Kilometry: 1 775
Hej. Jakiś pomysł na transfer z lotniska do alcudii w sobotę o 23? Auto wychodzi drogo, ze względu na godzinę odbioru. Zresztą, znalazłem tylko jedną wypożyczalnie, która oferuje zwrot auta w zupełnie innej lokalizacji. Będę z dwójką małych dzieci, nie chciał bym spać na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 02 Maj 2023 17:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wez taxi.
Albo zajrzyj chociarz do rozkładu jazdy autobusów.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#271 PostWysłany: 02 Maj 2023 19:54 

niebieski
sztajek napisał(a):
Hej. Jakiś pomysł na transfer z lotniska do alcudii w sobotę o 23? Auto wychodzi drogo, ze względu na godzinę odbioru. Zresztą, znalazłem tylko jedną wypożyczalnie, która oferuje zwrot auta w zupełnie innej lokalizacji. Będę z dwójką małych dzieci, nie chciał bym spać na lotnisku.

Biorąc pod uwagę, że nie wiadomo o której naprawdę przylecisz i te make dzueci, to może warto pomyśleć o pierwszym noclegu w Can Pastila, a potem podróż na spokoju do docelowego miejsca w dzień.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#272 PostWysłany: 02 Maj 2023 21:14 
Awatar użytkownika

HON fly4free
I jest to nawet calkiem dobry pomysl, ale pytajacy nie zadal sobie nawet trudu, aby sprawdzic, ze godzine po wyladawaniu ma bezposredni autobus z lotniska na miejsce... tak wiec ten tego.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#273 PostWysłany: 26 Mar 2024 13:01 

Cześć, mam pytanie. Będę na lotnisku o około 24 godziny i muszę się dostać do Can Pastilla bo tam mam nocleg. Mam pytanie czy można bezpiecznie przejść tą trasę z lotniska do Can Pastilla w nocy? czy jednak wybrać taksówkę? chociaż wolałbym zaoszczędzić te 20 euro. Patrzyłem na google street view to za ta kładką nad autostradą okolica nie wygląda ciekawie szczególnie na nocne spacery z walizką. Macie jakieś aktualne informację? Widziałem że @tarman wstawiał zdjęcia ale nie ma dalszej części trasy :D
Czekam też na opinie @dg72 bo widzę że coś wiesz o tej ścieżce
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 26 Mar 2024 15:59 

platynowy
Pamiętaj, że to jest Palma de Mallorca, a nie jakieś włoskie czy belgijskie miasto z milionem emigrantów tj jest bezpiecznie.
Spokojnie możesz się przejść, zapewne i ta droga za mostem nad drogą też jest już dawno wyremontowana.
 Profil Relacje PM off
tarman lubi ten post.

#275 PostWysłany: 26 Mar 2024 20:17 
Awatar użytkownika

złoty
Weź latarkę żeby oświecić sobie drogę, to raptem kilkaset metrów. Dasz radę.
 Profil Relacje PM off  

#276 PostWysłany: 27 Mar 2024 12:15 

srebrny
Wiecie co, ale tam jak się idzie przez tę ciemność, to w pewnym momecie jest czyjaś posesja i tam konie parskają. I kiedyś tam poszliśmy z żoną na spacer, wybadać drogę pod kątem pójścia na lotnisko i minęliśmy tę posesję, za parę minut wracaliśmy i na jej środku stał i się świecił lampion. A wcześniej go nie było. Więc mieliśmy ubaw, że normalnie ja w horrorze. Czekałem, aż któryś koń do nas zagada.
 Profil Relacje PM off  

#277 PostWysłany: 28 Mar 2024 12:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Kojarzycie jaka jest cena taxi z lotniska do El Arenal ?
 Profil Relacje PM off  

#278 PostWysłany: 28 Mar 2024 12:51 

złoty
Generalnie fragment za kładką jest dość odludny i prowadzi przez pola obok niezamieszkałego domu. Odludna w obie strony, bo po prostu nikogo tam nie spotkasz o tej porze, aczkolwiek za przyjemnie nie będzie. Can Pastilla jest bardzo spokojna i nie spodziewałbym się tam kogokolwiek w nocy. Na szczeście to może z max 5 min drogi do linii pierwszych hoteli i miejscowości.
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 02 Kwi 2024 19:48 

maarcin1938 napisał(a):
Kojarzycie jaka jest cena taxi z lotniska do El Arenal ?

18,70 eur w taryfie nocnej płaciłem, ale to było 2 lata temu. Może to info coś pomoże
 Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 21 Kwi 2024 13:58 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 247
Kilometry: 301 977
Testowałem w tym miesiącu dojście na lotnisko na nogach, miałem nocleg obok Can Pastilla więc to naprawdę rzut beretem. Trasa jest tak zrobiona że ani przez chwile nie idzie się miejscem po który jeżdżą auta, choć rzeczywiście wytyczony fragment w pewnym miejscu na drodze ma poobijane pachołki przez nieuważnych kierowców, poniżej mapka:

Image

Po wyjściu z lotniska, od razu należy iść ile się da na lewo. Powinny być schody prowadzące na dół do parkingu VIP. I potem normalnie już idziemy chodnikiem wzdłuż płotu. Wychodzimy z lotniska, potem ten fragment ulicy oddzielony pachołkami i wchodzimy na kładkę (ma już swoje najlepsze lata za sobą). Ten ostatni fragment wzdłuż posesji wydaje sie mało przyjemny ale od ostatnich zdjęc z google maps ta dróżka została wyremontowana a wszystkie domy wydaje mi sie że są juz wyremontowane. Jedyny minus to z tego co pamiętam brak oświetlenia.

Jak szedłem koło 23 to nie widziałem przez cała drogę ani jednej osoby. Ale jak szedłem w drugą strone popołudniu to trochę ludzi szło normalnie tamtędy. Do Can Pastilla szedłem około 30 minut.
 Profil Relacje PM off
Paweł J uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 282 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości